5 viktiga varor att byta till eko!

mest-besprutade-matvarorna-viktigaste-byta-till-ekologiskt 

Dags för ett nyårslöfte som gör skillnad?

Bara en dag kvar innan det är dags att avlägga sitt nyårslöfte. Tänk om alla vi som ens ids pyssla med slikt i år kunde välja något som verkligen gjorde skillnad? För hälsan och miljöns skull kan det t ex betyda mycket att bara byta ut ett fåtal matprodukter till eko. Här har jag snattat en suverän lista direkt från Naturskyddsföreningens sajt:

1. Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

2. Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

3. Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

4. Kött

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

5. Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

KällaNaturskyddsföreningen

 

Kommentarer

Bild för Anki
Anki,

Check på alla dom:) Nu kämpar jag med att få mina fem barn att göra detsamma och få dom att lära mina sex barnbarn. Fast ibland kör jag över dom vuxna och går direkt på tex Wille 4 år;) Han säjer bestämt ifrån hemma att tex handtvålen måste vara sån som mormor har, utan gifter och som luktar gott.

Bild för Mitte
Mitte,

Ha ha, vad gulligt!! :)

Härligt kämpat Anki, det gäller att aldrig ge upp!

Sidor

Lägg till kommentar