Kallpressad, ekologiska arganolja - billigast i mataffären!

argan-oil-organic-ekologisk-arganolja-belazu

Belazu – fin, ekologisk arganolja på Cajsa Warg

Arganolja har länge varit en het ingrediens i hud- och hårvård, men alla kanske inte känner till eller tänker på att arganolja framför allt är en matolja, traditionellt använd i Marocko för rätter som couscous och tangine. Som sådan matolja kan man köpa Belazu Organic Argan Oil på Cajsa Warg, i butiken på Kocksgatan eller vid S:t Eriksplan i Stockholm. För 295 kr får man 250 ml fin kallpresade ekologiska arganolja av märket Belazu. Kan kanske låta mycket, men inte om man jämför med vad vissa arganoljor kan kosta i hudvårdssammanhang (har skrivit om det tidigare här). Prisskillnaderna är stora, man kan få hosta upp med upp till närmare 18 000 kr litern! Jag har inte hunnit testa just den här arganoljan på huden, jag hittade den så sent som igår. Min enda lilla synpunkt är väl att den säljs i en genomskinlig förpackning. För att skydda oljor mot oxidation är det bäst att förvara dem i mörka flaskor och helst även svalt. Kylsåpet helt enkelt!

Arganolja som matolja

En kallpressad ekologisk arganolja med mild nötsmak. Förutom i marockanska rätter sägs den t ex vara god med lite citronsaft på sallad. Jag tycker oljan i smak påminner lite om sesamolja och tänkte därför testa den i några asiatiska rätter.

Exempel på 100% ren arganolja som hudvårdsprodukt:

Cajsa Warg en ny kund till mig!

I mitt "vanliga" jobb som frilansande Art Director och grafisk designer så har jag (i team med Peter Asplund, en grymt duktig varumärkesstrateg) precis börjat jobba med Cajsa Warg. Två superfina matbutiker med ett till viss del unikt utbud av högkvalitativa ekologiska produkter. Extra glad är jag att människorna bakom företaget brinner för vad de gör och är sådana sanna matentusiaster. De har format sina butiker under 17 år genom hårda kvalitetskrav och stränga ställningstagande kring hur bra mat ska produceras, långt innan äkta vara fanns som begrepp. Allt har de själva smakat sig fram till och valt ut. Det ska, som ni kanske märker (förlåt att jag är så partisk nu :), bli ett rent nöja att få jobba med det här härliga gänget!

 

Kommentarer

Bild för Ellinor
Ellinor,

Arganolja som används för kosmetiskt bruk ska alltid pressas från orostade nötter, den oljan är mycket mer koncentrerad än den som används till matlagning (som görs av rostade nötter) därför blir det så stor prisskillnad. Kosmetisk arganolja görs det ju tyvärr mycket förfalskningar av bara för att tjäna pengar så man får se upp i oljedjungeln :-)

Bild för Mitte
Mitte,

Åh, mycket bra kommentar Ellinor.

Fast Belezu-oljan här ovan är ju kallpressad. Då kan det väl knappast röra sig om rostade nötter, eller har jag helt missuppfattat det hela?

 

Bild för Karin
Karin,

Hej! Jag har en liten kris med min hud och varken hudvård eller sminket funkar. Jag är 24 år och har fortfarande problem med mycket finnar, har även stora porer och blir väldigt väldigt blank under dagen. Jag har det senaste året provat olika naturligare produkter men känner inte att jag hittar rätt alls. Jag bor i en liten håla och har ingen möjlighet att ta mig till en hudterapeut som jobbar med naturliga produkter.

Så jag undrar om du kanske har några tips för att hjälpa mig? Just nu använder Acure Organics Facial Cleanser och Acure Organics Oil Control Facial Moisturizer på kvällen och på morgonen torkar jag bara av överskottsfett med en fuktig pad. Den foundation jag använder är everyday minerals och en bare minerals plus en concealer från MyChelle. Jag har nu testat produkterna i ca 7 veckor och känner mig inte nöjd, har mycket finnar, känner mig torr och sminket flyter ut för att jag blir så fet under dagen.

Har du något tips på hudvård, kosttillskott eller kostråd som du tror skulle funka för mig? Och en foundation som sitter kvar på superfet hud och täcker ordentligt? Jag är ledsen för all text men jag är helt enkelt lite desperat och behöver verkligen hjälp!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Karin, först och främst, vad tråkigt att höra att du har sådana problem med din hy. Får jag fråga, har du någonsin gått till en hudläkare? Jag gjorde det i din ålder när jag tyckte att jag hade lite oren hy. Då fick jag ett recpet på en A-vitaminsyrekräm som hette Aberela. Det hjälpte mig. Enstaka finnar (hormonellt) har jag haft genom livet, men inte efter att jag fick barn. Med andra ord är jag tyvärr inte något vidare påläst vad gäller just acne och fet hy. MEN, jag kan själv uppleva att jag får sämre hy av vissa mineralmake, bare minerals tex. Kolla gärna min länk här om komedogena ämnen, där kan du själv bli en lite detektiv och se om du hittar något som triggar din hy. Om jag var du skulle jag boka tid hos en hudläkare, be om ett recept på a-vitaminsyrekräm och sedan vara supersnäll mot huden. Dvs: ingen klämning, bort med alla starka/uttorkande/irriterande ämnen (verkar du redan ha gjort), oparfymerade produkter (inga eteriska oljor, läs mer här http://beautycomesclean.se/blogg/201311/hydroperoxider-sa-kan-eteriska-o...) och FÖRSÖKA låta huden vila från täckande makeup. Jag vet att alla mineralmake-tillverkare säger att deras produkter är så rena att man kan sova med dom, men min magkänsla säger ändå, naket är bäst. Och om du verkligen måste använda makeup i hela ansiktet, så testa IDUN, som säljs på apotek och är helt rent och fritt från irriterande/allergena ämnen. Och så en sista grej. Byt kuddöverdrag så ofta du kan. På natten ligger man ju och gnider ansiktet mot kudden. Finns där bakterier (acne) så är det bra att tvätta kuddöverdraget ofta. Samt undvik att ta på ditt ansikte med händerna.

Lycka till! :)

http://beautycomesclean.se/vitamin-syra-tretinoin

http://beautycomesclean.se/ingredienser/komedogena-amnen

Bild för Mitte
Mitte,

Hej igen Karin, 

glömde en sak. Du frågar om mat. Jag har hört, vet inte om det stämmer att en del personer får bättre hy av att sluta med mejeriprodukter. Kanske kan det i så fall vara för att mjölkens aminosyror triggar kroppens egna tillväxthormon (lite som att killar, som ju har mer testesteron och därmed mer tillväxthormon/acne) som i sin tur ombildas till en tillväxtfaktor igf-1?

Bild för Estelle

Lägger mig i lite...
Min hy är mycket finare utan mjölkprodukter helt klart, sen är ju socker alltid en bov så klart.
Att äta mycket grönsaker och då särskillt gröna som bladspenat, broccoli och liknande är ju också jättebra.
Att testa att köra med probiotika (mjölksyra bakterier) för magen kan också vara väldigt värt att testa i några månader eftersom obalans i magen ofta ger dålig hy. (har även erfarenhet av detta själv)
Sen skulle jag ju rekommendera att läsa Gabrielas (ekologisk hudterapeut) blogg på Turkos (länk på bloggen här under gröna beautybloggar) och även rådfråga henne.

Bild för Karin
Karin,

Mitte -Tack så hemskt mycket för att du tar dig tid för att hjälpa mig! Jag har inte vågat mig iväg till en hudläkare än eftersom att jag inte klarar av att visa mig utan smink! Eller inför läkaren är det okej men jag ska ta mig dit och hem. Men jag ska ringa och boka en tid, jag kanske kan visa en bild där jag är osminkad, och aknen syns ju även fast jag sminkat över den. Okej men då ska jag testa IDUN helt enkelt! Byta örngott ofta och låta bli att klämma ska jag verkligen försöka! Tack för alla tips! Jag uppskattar det jättemycket!

Estelle - Okej! Ja jag har funderat på det där med mjölken att jag kanske måste sluta med den. Och sockret behöver jag dra ner på av fler anledningar än bara aknen. Tack så hemskt mycket för dina tips! Jag ska kolla in Gabrielas blogg!

Bild för Ellinor

Antar att den är gjord på rostade nötter, smakar och luktar den mycket nötigt är den det :-)
Det går nog precis lika bra att smörja in sig med matoljevarianten av arganolja om man inte har något emot doften.

Bild för Isabel

Har enbart använt mig av denna argan olja (http://www.emilenoel.com/produit/huile-vierge-d-argan-bio-equitable) som kommer i mörk förpackning. Och även om folk sagt till mig att det är en sämre variant, att fröna är rostade osv, så har oljan fungerat lika bra som de dyrare varianterna som jag haft prov på lite här och där. Visst, den luktar mycket nötigare, men som sagt, funkar lika bra. Har den dock inte i kylskåpet för då blir den klumpig och rökig, istället har jag den svalt i ett skåp och den verkar ha hållt mig fan två år. Har testat den en gång i en maträtt men den nötiga smaken tycker jag är svår att leka med.
Arganoljan var nog den första oljan (förutom kokos då) som jag började använda i ansiktet, sen dess har jag dock tröttnat och insett att det finns mycket bättre och kraftfullare oljor där ute på marknaden. Arganolja är mestadels en hype, så otroligt bra är den inte när man väl börjar med andra oljor.

Angående det rostade igen, på Emile Nöel's hemsida står det faktiskt inte om någon rostning, så här står det:
Manufacturing :
Cleaned, healthy seeds are first cold pressed in an endless-screw press, without solvents or chemicals. The oil is then filtered several times through blotting paper, and then stored in a dark, cool place.
Däremot så använder de sig av lätt rostade mandlar med skal för att få till den där nöt smaken och doften! Men arganoljan är i sig helt ren och okej.

Bild för Mitte
Mitte,

Karin, förlåt sent svar!

Det gör mig ont att höra hur mycket du verkar lida av din acne. Så ska väl ingen behöva ha det!?

Jag har en väninna som idag har en fantastiskt fin hy. Två gånger i sitt liv, med många års mellanrum, har hon fått acne-utbrott. Inte alls så gravt som det du beskriver, men hon led ändå av det. Bägge gångerna gick hon till läkaren och fick roaccutan utskrivet. Hennes acne försvann helt. Roaccutan innehåller isotretinoin och kan ge en rad mycket allvarliga biverkningar: läs mer här http://sv.wikipedia.org/wiki/Isotretinoin. Kanske skulle det i ditt fall räcka med vitamin a-syrekräm (också det ett receptbelagt läkemedel i Sverige), som är ett besläktat ämne utan samma starka biverkningar. 

Ingen ska behöva lida av acne och knappt våga visa sig ute. Det låter fruktansvärt, som ett rejält handikapp! Är helt övertygad om att du säkert kan få hjälp av en duktig hudläkare (bor du i Stockholm så kontakta Quality Care på Riddargatan). Klart du kan gå dit sminkad. I värsta fall får du väl sminka av dig där och sminka på efter besöket. 

Många har säkert en massa åsikter om hurvida det är bra eller dåligt med läkemedel. Men att använda en massa starka produkter i egen vårdssyfte kanske inte heller är så bra? För att inte tala om vilka ärr man kan få av sin acne. Både i huden och (om den är så grav som du beskriver) även i själen.

Stort lyckat till, håller tummarna för dig! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Ellinor, du har ju helt rätt! Den här oljan är gjord på rostade nötter. Står ju till och med på etiketten ;) 

Hur kunde jag missa det? Känns ju plötligt inte alls lika fräscht att smörja sig med. Undrar om det förstör fettsyrorna med den här rostningen. Måste undersöka vidare. Men å andra sidan. Det man inte kan tänka sig ha på huden borde man ju inte heller äta i så fall? Och tvärtom, eller?

Bild för Karin
Karin,

Hej Mitte!

Tack för ditt fina svar, jag såg det först idag!

Jag har funderat en del på roaccutan men har som du säger läst en hel del om allvarliga biverkningar av den medicinen. Men jag har läst att höga doser av vitamin b5 ska ge liknande effekt (minska talgproduktion) och funderar på att testa det. Måste såklart läsa på lite mer men det verkar inte som att det finns några direkta biverkningar av det.

Jag bor tyvärr inte i Stockholm så jag får vända mig till hudmottagningen här och ska försöka få a-vitaminkräm utskrivet och testa det iallafall. Men sen tänkte jag kolla, jag hittar inga hudvårdsprodukter som känns riktigt bra heller. Jag är ganska yttorr i ansiktet samtidigt som min hud producerar määängder med fett som gör mig väldigt blank. Och sen var det ju det här med finnar och pormaskar såklart. Jag undrar om du har något tips på rengöring och hudkräm, kanske också en peeling? Förpackningarna med Acure organics som jag har just nu börjar ta slut och jag funderar på att testa något annat.

Tack så hemskt mycket för dina svar och din hjälp! Jag uppskattar det så himla mycket!

Bild för Ellinor

Kan tänka mig att en del nyttigheter försvinner när nötterna rostas, det blir ju ganska hög temperatur då. Är väl själv inget fan av just arganolja i hudvård, tycker det är ganska mycket hype tyvärr. Finns så många mer näringsrikare oljor och som inte är så torra som arganoljan :-) Är det E-vitaminet man vill åt (antitant ;-) ) så finns det ingen bättre på hela jorden än vetegroddsolja!

Bild för Gustav
Gustav,

Igår köpte jag en flaska organisk ekologisk arganolja 250 ml av märket Belazu i Cajsa Warg butiken på St:Eriks plan 2. Oljan i flaskan har gulbrun färg och den luktar starkt getbajs. Idag googlade jag på det och fann att den oljan jag köpt inte går att applicera på jår och hud, att den riktiga oljan är dyr, den har ljus färg och en svag nötig smak. Jag gick på reklamen och köpte fel fejkad olja. Jag avråder dig som läser detta att göra samma misstag!

Bild för EllFloavy

Amoxicillin With Penicillin Allergy Tablet Lasix Propecia Mercola Acetylcholine <a href=http://cialibuy.com>cialis 5 mg best price usa</a> Direct Isotretinoin Where To Order Medication Without Rx West Lothian

Sidor

Lägg till kommentar