februari 2014

Weleda One-Step Cleanser & Toner – innehåller mest parfym och vatten!

weleda-one-step-cleanser-toner

Svagt Weleda!

Den här produkten tänker jag recensera utan att ens ha testat. Det räckte med att läsa INCI-listan för att jag skulle tappa sugen. Blev faktiskt rätt besviken på Weleda, ett företag jag trodde mer om, när jag upptäckte att den här rengöringen näst efter vatten mest innehåller parfym! I mina öron låter det här mer som en parfym förklädd till rengöring än en seriös hudvårdande produkt. 

INCI – ingredienslista i fallande storleksordning

Enligt lag måste alla kosmetikaprodukter ha en ingrediensförteckning (INCI), där ingredienserna deklareras i fallande storleksordning. Den mest rikligt förekommande ingrediensen står alltså alltid först. Enligt INCI på Weledas One-Step Cleanser & Toner är innehållet följande:

Water (Aqua), Fragrance (Parfum)*, Potassium Olivate, Iris Germanica Root ExtractHamamelis Virginiana (Witch Hazel) Distillate, Lanolin, Alcohol, Limonene, Linalool, Citral. * From natural essential oils. 

Trollhassel och andra irriterande ingredienser

En annan ingrediens i Weledas One-Step Cleanser & Toner är trollhassel, eller Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) på inci-språk. Ett växtextrakt som verkar sammandragande på blodkärlen och som därför efter upprepad och långvarig användning kan vara irriterande. Förvisso sägs det att trollhassel har antioxidativa egenskaper, men av alla härliga antioxidanter det finns att välja på så behöver man väl inte riskera att välja något som kan vara potentiellt irriterande?! Dessutom är trollhasselextrakt ofta destillerat med alkohol. Dvs det kan finnas alkohol i produkten, även om det inte syns på INCI. 

Förutom trollhassel och parfym så innehåller Weledas One-Step Cleanser & Toner ett par andra potentiellt hudirriterande ämenen: irisrot, Limonene, Linalool och Citral. 

 

Affiliatorprogram och sponsrade bloggar – bra eller dåligt?

affiliator-publisher-sponsrade-bloggar

15% av försäljningspriset för varje klick som leder till köp

Jag har inte själv anslutit mig till något sk affiliatorprogram, men fått flera förfrågningar på senare tid (även från utlandet, vilket på sätt och vis är smickrande). Ett affiliatorprogram fungerar ungefär så här: Du som bloggar och länkar till en produkt kan få ersättning från säljaren om din rekommendation leder till köp. Du väljer själv vilka e-butiker du ansluter till ditt program och en länk från din blogg som leder till ett köp kan ge dig 15% av försäljningssumman (det verkar vara lite av en standardersättning). Nu undrar jag, vad tycker ni läsare om det här? Är det bra eller dåligt att bloggare får betalt för sina produktrekommendationer och länkar?

 

Skindressing - mer hudvårdande än olja, renare än kräm

olja-glycerin-glycerol-skindressing

Fuktbindande glycerin i en blandning av vegetabiliska oljor

Jag får ofta frågor om vad jag själv använder för hudvård. På senare tid har jag varit dålig på att recensera produkter eftersom jag varit mitt uppe i att testa egna blandningar. I jakten på den perfekta hudvården exprimenterar jag med så rena ingredienser som möjligt. Vad behöver egentligen huden jämfört med vad som behövs för att göra en kräm? För mig räcker det tyvärr inte med att enbart använda rena oljor och fetter, min hud behöver mer fukt än så. Samtidigt vill jag alltså undivka en del av de ämnen som ingår i en kräm, t ex konserveringsmedel och emulgeringsmedel (som i vissa fall kan skada hudbarriären likt en tensid). Därför blandar jag istället fuktbindande glycerin med olika oljor och får på så sätt en blandning som är fri från vatten och därför inte behöver konserveras. Jag kallar dessa blandningar för "Skindressings" eftersom de precis som en dressing måste skakas innan användning. Olja och glycerin är inte blandbart, utan lägger sig i två faser som blandas tillfälligt när man skakar. Huden kan ändå tillgodogöra sig glycerinet precis som när det ingår i en kräm.

Man kan naturligtvis välja vilka oljor man vill. Samt tillföra olika fettlösliga, hudvårdande ämnen, t ex vitamin E och oljelösligt vitamin C. Och om man vill ha doft så kan man så klart även tillsätta eteriska oljor, även fast det inte är något jag rekommenderar. (Läs mer om varför här). Nedan följer några olika recept.

Basic Body Skindressing

Den absolut enklaste formen av skindressing. Du behöver en 100 ml flaska. Oljan är av den fetare typen, så den här skindressingen bli lite glansig när man först smörjer). Blanda ingredienserna direkt i en flaska och skaka! 

80 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
20 g Glycerin,  vegetabiliskt eko

Chocolate Jojoba Body Skindressing

En härligt chokladdoftande skindressing. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en lätt och sammetslen känsla på huden. Chokladsmöret är fast i rumstemperatur, så den här skindressingen kan lägga sig i tre skikt. Något som kan se lite konstigt ut i flaskan, men funkar ändå utmärkt att smörja med när man har skakat. Det kan vara en god idé att tillsätta E-vitamin som både är hudvårdande och som skyddar oljorna från att oxidera.

Gör så här: Smält försiktigt kakaosmöret på låg värme i ett vattenbad. Låt svalna något, blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

35 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
30 g Jojobaolja
10 g Kakaosmör, eko
5 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate) Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
20 g Glycerin,  
vegetabiliskt eko

Perilla & Tea Skindressing – med omega 3, 6, 9 + Vitamin C & E

En lite torrare ansiktsolja som är rik på olika fettsyror, omgea 3, 6 och 9. Här har jag valt fina oljor som är hyfsat neutrala i sin doft. Perillaolja är t ex otroligt rik på omega 3 (mellan 60-65%!) och tefröolja (olja som pressas från tebuskens frö) sägs vara rik på fenollika antioxidanter. Riskliolja innehåller Ferulinsyra, en antioxidant som förstärker effekten av både vitamin C och E. Man kan så klart ersätta oljorna med vilka man vill. Önskar man t ex blanda i riktigt exklusiva bäroljor (som granatäppelolja, blåbärsfröolja etc) så kan man bara byta ut någon av de övriga. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en härlig sammetslen känsla på huden och jag inbillar mig samtidigt att vaxerna skyddar huden lite extra. 

Gör så här: Värm försiktigt jojobaoljan på låg värme i ett vattenbad. Rör i vitamin C och E och rör tills det löser sig någorlunda (gör ingenting om det inte löser sig helt, det smälter ut på huden när du smörjer). Blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

25 g Jojobaolja, kallpressad eko
20 g Glycerin, vegetabiliskt eko
10 g Perillaolja, kallpressad eko (perillaolja innehåller 61% omega 3!)
10 g Teförolja, eko
10 g Riskliolja
10 g Gurkörtsolja, kallpressad eko
10 g Vetegroddsolja, kallpressad
3 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate). Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
2 g Vitamin C oljelöslig (ascorbyl palmitate)

Alla råvaror (inklusive flaskor och redskap, som en våg) kan köpas i märket Crearome som finns på Naturkosmetikkompaniet!

Real Purity holistic formula – Bästa aluminiumfria deon!

deo-real-purity-deodorant-holistic-formula

Favorit i repris: Real Purity Deodorant Holistic Formula

Nu är det tredje gången jag beställer Real Purity Holistic Formula Deo, den bästa aluminiumfria deon som jag har provat! Både den här gången och förra köpte jag upp mig på ett mindre lager. Tyvärr går nämligen inte Real Purity att köpa i svenska butiker. Jag beställer istället genom Real Puritys egna webshop, vilket går snabbt och smidigt. Real Purity innehåller kisel  (Silica) som ska förhindra bakterietillväxt och dålig lukt. Det är möjlgit att kisel också har en igentäppande effekt på svettkörtlarna? Jag tycker inte alls jag svettas med den här deon nämligen.

Känsla och doft: Rollondeo med lite säregen doft av örter, aloe vera?
Effekt: Håller mig luktfri en hel dag, även i värme. 
Hudvårdande: Glycerin, Aloe Vera, Vitamin E 
Pris: $11.00
Inköpsställe: Real Purity (finns även på iHerb)
Värt att tänka på: Skaka!
Bäst: Funkar!
Sämst: Lite dyr (särskilt med tanke på frakten). Luktar lite "hälsokostbutik"...
Betyg: 4,5 av 5
Köpa igen? Abosolut, det här är en favorit! Är inne på min tredje beställning (köper fem åt gången)

Inci – Real Purity Holistic Formula Deo

Purified Water, Guar Gum, Organic Kosher Vegetable Glycerin, Organic Aloe, Organic Vegetable Silica, Pure Grapefruit Seed Extract, Pure Olive Leaf Extract, Vitamin E, Pure Sandalwood Oil, (Minerals - Magnesium & Potassium) .

In English

Real Purity Holistic Formula Deo is the best aluminum free deodorant I have ever tried. Actually the only "natural" deodorant I think really works. It is made with silica, a mineral that has anti bacterial properties. This is a true favorite of mine, I am reordering for the third time! 

Kabukiborsten gör halva mineralfoundation!

idun-minerals-kabukiborste-taklon

Underbart mjuk borste i Taklon från Idun Minerals

För några veckor sedan gick jag en utbildning (regelverk och ingredienser i kosmetika) hos Marie Lodén på Eviderm. Där träffade jag trevliga Hanna Forsberg på Idun Minerals. I pausen talade vi, inte helt otippat en hel del om mineralmakeup. Att borsten man använder är viktig hade jag förstått, men inte att den (som Hanna uttryckte det) gör halva maken. Hanna skickade mig ett prov på såväl borste som mineralmakup, och jag måste erkänna att borsten känns superhärlig. Otroligt mjuk och lättjobbad i det syntetiska materialet Taklon. Ett material man på Idun har valt eftersom det är mer hygiensikt och mindre risk för allergier. Det släpper heller inte hår. En naturborste har en mer ojämn yta där puder, bakterier, döda hudceller och kemikalier kan fastna och vara svåra att tvätta bort.

/idun-minerals-kabukiborste-teknik

Så här applicerar du bäst en mineralfoundation

 • Häll upp en liten mängd foundation i locket
 • "jobba" in pudret helt i borsten
 • Slå av överflödig mängd mot lockets kant
 • Borsta in maken med lätta cirkelrörelser i tunna lager. Fler lager ger mer täckande resultat. Principen är att mineralfoundation ska jobbas in så att den "smälter" på huden.
 • Med rena fingertoppar kan man sedan sudda ut foundation där man tycker det fastnat för mycket (särskilt vid rynkor, näsvingen eller lite större porer)

Se gärna Iduns egna sajt för tydlig infofilm.

 

In English

Chosing the right kabuki brush is essential for getting the best out of your mineral foundation. In fact, some say the brush is "half the foundation". This soft brush from Swedish IDUN is made of synthetic Taklon for best hygiene and finish. It works lovely, you can easily work with thin layers and get a very natural look.

 

Kemikaliebanta: Krukväxter renar hemmet från gifter

krukvaxter-aralia-fatsia_japonica_leaf-gifter-kemikalier

Tre krukväxter som skapar renare luft

Den indiska forskaren Kamel Meattle har under lång tid forskat på hur man kan rena en rejält skitig innomhusluft (vi pratar New Dehli) med hjälp av endast tre typer av gröna växter. De här tre vanliga krukväxterna är, om de förekommer i tillräcklig mängd, allt du behöver för att skapa en ren luft. Till och med i ett lufttätt och helt slutet system. (Kolla gärna in Meattles ca 4 min långa TED-talks.)

krukvaxter-giftrenare-guldpalm-svarmorstunga-gullranka
 
 • Guldpalm – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre
 • Svärmorstunga  – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre nattetid
 • Gullranka – Tar upp formaldehyd och andra lättflyktiga ämnen ur luften

7 krukväxter som kan ta upp gifter ur luften

Det finns fler växter som är bra på att rensa luften på gifter. Här kommer en lista om totalt 7 växter, förutom guldpalm, svärmorstunga och gullranka så anges ytterligare fyra stycken. (Det här inlägget har jag kopierat från bloggen Obesprutat.com. Jag tycker det var så bra och att informationen förtjänade att spridas!) 

krukvaxter-giftrenare

Fredskalla, Aralia, Svärmorstunga, Gullranka, Guldpalm, Paradisträd och Ampellilja

 1. Ampellilja (Chlorophytum comosum) – Binder giftet formaldehyd ur luften
 2. Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) – Renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen
 3. Paradisträd (Crassula ovata) – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre nattetid
 4. Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens) – Tar både upp Xylen och Toluen och är en mycket bra luftfuktare
 5. Aralia (Fatsia japonica) – Mycket bra på att ta upp formaldehyd ur luften
 6. Gullranka (Epipremnum pinnatum) – Tar upp bensen och formaldehyd
 7. Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii) – "Det här är luftrenarnas Rolls-Royce. Den tar upp gifterna bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.Växten innehåller däremot vissa irriterande ämnen som kan vara besvärliga för allergiker och den är giftig för katter." enligt Obesprutat.com

Vilka är gifterna och var finns de?

 • Aceton- nagellackbortagningsmedel, kosmetika, blanketter
 • Alkohol - fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg och tapeter
 • Ammoniak – rengöringsmedel, skrivare och fotolabb
 • Bensen – lösningsmedel, rengöringsmedel, avgaser och industriutsläpp men även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi
 • Formaldehyd – plaster, möbler, tapeter, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och cigarettrök
 • Trikloretylen – rengöringsmedel, lim och lack
 • Xylen och Toluen -  kan avges i luften från datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, lösningsmedel och flamskyddsmedelLäs gärna mer på Ekologisk trädgård
 
 

Snigelslem som antiage? Boka en Snail facial i Tokyo för 1700Kr

snigel-slem-antiage-hudvard-behandlingar-escargot-facials-spa-japan

Hype eller världens mest naturliga antiage?

I Tokyo kan man på Ci:z.Labo Clinical Salon boka in sig på en snail facial för si så där 1700 spänn. Då får man livs levande sniglar som krälar runt på ansiktet för att sprida sitt påstått hudregenererar slem. En naturlig coctail som bland annat ska innehålla kollagen, glykolsyra och antibiotikaliknande ämnen. I asien har man använt snigelslem i skönhetsprodukter sedan 90-talet, men nu har även den europeiska marknaden vaknat. Kraftigt påhejjat av den frankrike snigelodlarbranschen. Louis-Marie Guedon, är en fransk snigeluppfödare som för första gången har lyckats industrialisera metoden med att utvinna slemmet. Tre ton slem har han redan hunnit sälja till en av skönhetsindustrins största aktörer (l'Oreal misstänker jag).

snail-helix-aspersa-saliva

Levande sniglar kan sprida parasiter

Men om sniglar är grejen, varför inte gå ut och själva samla några i trädgården eller skogsdungen i närheten? Så svårt kan det väl inte vara? (Knepigaste för en småbarnsmamma som mig är väl att få till tio minuter av stilla, vertikalt liggläge om det inte är nattetid?) Jag tilltalas av tanke på en så 100%-naturlig hudbehandling som att låta levande sniglar släpa sig fram över ansiktet. Men funkar det verkligen? Enligt Dr. Elizabeth Tanzi, som driver Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery finns det inga vetenskapliga studier som bevisar att snigelslem verkligen fungerar som antiagemedel. Vidare menar Dr. Tanzi att kontakt med levande sniglar kan innebära en risk för att bli smittad av parasiter,  som t ex schistosomiasis, något som kan ge flera år långa sjukdomsbesvär och till och med skador på inre organ.

Helix Apsersa Saliva

Snigelslem som renat extrakt i krämer framstår i så fall som ett säkrare alternativ. Det dyker också up fler och fler produkter som innehåller Helix Aspersa Saliva på marknaden. I somras fick jag t ex, Jeanne M Helexir Contour des yeux, skickad till mig. Den innehöll 10% Helix Aspersa Saliva, men jag ville ändå vänta lite med ett test av produkten. Bland annat för att den även innehöll en hel del glycolsyra, något jag inte gärna använder på sommaren (särskilt inte runt ögonen). 

snigelslem-snail-slime-helix-aspersa-saliva-louis-marie-guedon-le-plus-gros-eleveur-d-escargots

Louis-Marie Guedon är först med att utvinna snigelslem i en mer industriell skala

 

 

Konsten att välja rätt emulgeringsmedel

cream-emulsifier-kram-emulgeringsmedel

Emulgeringsmedel, potentiellt irriterande för huden

Alla krämer innehåller någon form av emulgeringsmedel. Det är ett sk ytaktivt ämne som gör att icke blandbara ämnen (t ex olja och vatten) kan blandas ihop och bilda en emulsion, en kräm. Det är en stor grupp ämnen, inom EU finns över 2100 olika emulgeringsmedel listade som ingredienser i kosmetika. Emulgeringsmedel används också, precis som sina släktingar tensiderna i rengörande syfte och kan precis som dessa också ha en irriterande effekt på huden. Emulgeringsmedel används även flitigt inom livsmedelsindustrin. Lecitin är ett sådant ämne, naturligt förekommande i t ex äggula.

emulgeringsmedel-emulsifiers

Surfektanter – släkt med tensiderna

Emulgeringsmedel tillhör som tensiderna gruppen surfektanter. De består av två delar, en "vattenälskande" del och en "fettälskande" del. Genom att respektive del lägger sig antingen i vatten- eller fettdelen av blandningen förändras ytspänningen och ingredienserna gifts ihop i en emulsion. I en fet kräm lägger sig på så sätt vattnet i små små doppar inne i fettet och i en tunn kräm är det fettet som svävar inneslutet i vattnet.

Kan interagera med hudbarriären

Emulgeringsmedel betraktas vanligen som ett inaktivt ämne, alltså inte något som i sig själv påverkar huden. Men jag tänker att ett ämne som kan gifta ihop vatten och fett i en kräm rimligen även borde kunna påverka balansen mellan fett och vatten i huden? Något som faktiskt bekräftas i studien "Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers". Av nio undersökta vanliga emulgeringsmedel interagerade fem av dem med hudbarriärens lipidlager och påverkade därmed hudbarriärens funktion. Detta framkom efter en mätning av TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Genom att mäta hudens vattenavvisning kan man testa om behandlad hud får en ökad eller minskad TEWL . Dvs om hudbarriären har blivit stärkt eller försvagad av ett visst ämen.

Kan både stärka och fösvaga hudbarriären

Men det mest intressanta med den här studie är att det visade sig att vissa emulgeringsmedel hade olika effekt på frisk och skadad hud. Fem av de undersökta ämnena försvagade hudbarriären på frisk hud, medan tre av dem samtidigt stärkte hudbarriären på skadad hud. Något som Mari Lodén, en av författarna förklarar med att ett emulgeringsmedel i vissa fall kan "reparera och fylla ut" en skadad hudbariär samtidigt som de på en frisk hud istället strippar hudbarriärens lipidlager från fett.

Två av de undersökta emulgerinsmedlen, Stearic acid och Glyceryl Stearate hade ingen påverkan alls på hudbarriären, samtidigt som de dessutom fick grönt ljus av EWG Skindeep.

emulsifiers-emulgeringsmedel-emulsifiers-peg-2-peg-9-steareth-2-steareth-10-steareth-21_

Utdrag ur studien "Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers"

Källa:

Ebba Barany, Magnus Lindberg,  Marie Lodén"Unexpected skin barrier influence from nonionic emulsifiers", november 1999


Bra bas – Estelle & Thild face cream fragrance free

estelle-thild-face-cream-fragrance-free

Ytterligare en parfymfri kräm från Estelle & Thild som jag gillar. Det här är bra baskräm i en praktisk förpackning. Stor eloge till Estelle & Thild för att de gör så många parfymfria och milda produkter! 

Återfuktar: Bra
Doft: Något nötigt
Känsla: Relativt lätt att smörja även fast den blir lite vit på huden först
Hudvårdande: Ett flertal vegetabiliska oljor (mandelolja, jojobaolja och sheasmör) samt glycerin
Märkning: Ecocert
Förpackning: Välfungerande airless-pump, ljustät.
Pris: 50 ml, 229 kr på Apotea
Bäst: Parfymfri kräm som återfuktar bra
Sämst: Den lite matiga doften
Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Ja 

INCI – Estelle & Thild Face Cream Fragrance Free

aqua, centaurea cyanus flower water*, rosa damascena flower water*, prunus amygdalus dulcis oil*, helianthus annuus seed oil*, simmondsia chinensis seed oil*, glycerin, butyrospermum parkii butter*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, aloe barbadensis leaf extract*, vanilla planifolia fruit extract*, olea europaea leaf extract, xanthan gum, tocopherol, potassium sorbate, sodium dehydroacetate, sodium benzoate, citric acid. * Ingredient from Organic Farming.