Skindressing - mer hudvårdande än olja, renare än kräm

olja-glycerin-glycerol-skindressing

Fuktbindande glycerin i en blandning av vegetabiliska oljor

Jag får ofta frågor om vad jag själv använder för hudvård. På senare tid har jag varit dålig på att recensera produkter eftersom jag varit mitt uppe i att testa egna blandningar. I jakten på den perfekta hudvården exprimenterar jag med så rena ingredienser som möjligt. Vad behöver egentligen huden jämfört med vad som behövs för att göra en kräm? För mig räcker det tyvärr inte med att enbart använda rena oljor och fetter, min hud behöver mer fukt än så. Samtidigt vill jag alltså undivka en del av de ämnen som ingår i en kräm, t ex konserveringsmedel och emulgeringsmedel (som i vissa fall kan skada hudbarriären likt en tensid). Därför blandar jag istället fuktbindande glycerin med olika oljor och får på så sätt en blandning som är fri från vatten och därför inte behöver konserveras. Jag kallar dessa blandningar för "Skindressings" eftersom de precis som en dressing måste skakas innan användning. Olja och glycerin är inte blandbart, utan lägger sig i två faser som blandas tillfälligt när man skakar. Huden kan ändå tillgodogöra sig glycerinet precis som när det ingår i en kräm.

Man kan naturligtvis välja vilka oljor man vill. Samt tillföra olika fettlösliga, hudvårdande ämnen, t ex vitamin E och oljelösligt vitamin C. Och om man vill ha doft så kan man så klart även tillsätta eteriska oljor, även fast det inte är något jag rekommenderar. (Läs mer om varför här). Nedan följer några olika recept.

Basic Body Skindressing

Den absolut enklaste formen av skindressing. Du behöver en 100 ml flaska. Oljan är av den fetare typen, så den här skindressingen bli lite glansig när man först smörjer). Blanda ingredienserna direkt i en flaska och skaka! 

80 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
20 g Glycerin,  vegetabiliskt eko

Chocolate Jojoba Body Skindressing

En härligt chokladdoftande skindressing. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en lätt och sammetslen känsla på huden. Chokladsmöret är fast i rumstemperatur, så den här skindressingen kan lägga sig i tre skikt. Något som kan se lite konstigt ut i flaskan, men funkar ändå utmärkt att smörja med när man har skakat. Det kan vara en god idé att tillsätta E-vitamin som både är hudvårdande och som skyddar oljorna från att oxidera.

Gör så här: Smält försiktigt kakaosmöret på låg värme i ett vattenbad. Låt svalna något, blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

35 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
30 g Jojobaolja
10 g Kakaosmör, eko
5 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate) Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
20 g Glycerin,  
vegetabiliskt eko

Perilla & Tea Skindressing – med omega 3, 6, 9 + Vitamin C & E

En lite torrare ansiktsolja som är rik på olika fettsyror, omgea 3, 6 och 9. Här har jag valt fina oljor som är hyfsat neutrala i sin doft. Perillaolja är t ex otroligt rik på omega 3 (mellan 60-65%!) och tefröolja (olja som pressas från tebuskens frö) sägs vara rik på fenollika antioxidanter. Riskliolja innehåller Ferulinsyra, en antioxidant som förstärker effekten av både vitamin C och E. Man kan så klart ersätta oljorna med vilka man vill. Önskar man t ex blanda i riktigt exklusiva bäroljor (som granatäppelolja, blåbärsfröolja etc) så kan man bara byta ut någon av de övriga. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en härlig sammetslen känsla på huden och jag inbillar mig samtidigt att vaxerna skyddar huden lite extra. 

Gör så här: Värm försiktigt jojobaoljan på låg värme i ett vattenbad. Rör i vitamin C och E och rör tills det löser sig någorlunda (gör ingenting om det inte löser sig helt, det smälter ut på huden när du smörjer). Blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

25 g Jojobaolja, kallpressad eko
20 g Glycerin, vegetabiliskt eko
10 g Perillaolja, kallpressad eko (perillaolja innehåller 61% omega 3!)
10 g Teförolja, eko
10 g Riskliolja
10 g Gurkörtsolja, kallpressad eko
10 g Vetegroddsolja, kallpressad
3 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate). Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
2 g Vitamin C oljelöslig (ascorbyl palmitate)

Alla råvaror (inklusive flaskor och redskap, som en våg) kan köpas i märket Crearome som finns på Naturkosmetikkompaniet!

Kommentarer

Bild för Sandra
Sandra,

Hej Mitte!

Är det 20% glycerin standard för dig när du gör din hudvård?
Jag håller på och läser angående DIY och är sugen på att göra ett serum kanske med baobabolja, granatäppleolja, nyponrosfröolja, e-vitamin och glycerin. Men jag har inte bestämt mig än. Måste läsa mer. Min första tanke var att blanda dessa oljor med rosenblomsvatten. Vad tycker du?

Hoppas du har haft en bra helg :-)

Sandra

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Vad intressant att höra! :-)
Snart blir det tillverkning och försäljning också hoppas jag till oss lata som inte orkar blanda själv. ;-)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Sandra, tusen tack för din fråga! Kul att du också håller på att blanda eget! :)

Det låter som att du har en jättfin tanke på oljeblandning. Baobabolja har jag inte själv provat, men hört gott om. Sägs ju vara lämplig för den med acne eftersom den inte ska täppa till. Har du provat den själv? Är den fet? Doftar den något? Nyponfröolja är också fin med sitt (förvisso pyttelilla) innehåll av a-vitaminsyra. Och så granatäppleolja med mycket antioxidanter. Låter superhärligt! :)

Jag har fastnat för just 20% glycerin eftersom jag en gång blev föreskriven Miniderm av en hudläkare. Miniderm är en kräm (eller snarare faktiskt ett läkemedel) mot torr hy som innehåller 20% glycerin.

Jag är inte så bekant med rosenvatten. Men om du blandar i något vatten/vattenbaserat så måste du konservera blandningen. Om du inte tänker ha den i kylskåp, max en vecka. Tänk på det som mat. LÄnger än man har mat i kylen kan man inte ha okonserverad hudvård om man har bladat något med vatten. Glycerin är något annat däremot, det jäser inte som andra söta saker och har viss konserverande förmåga.

Lycka till och berätta gärna vad du blandar till för något fint! :)

 

Bild för Mitte
Mitte,

Ha ha Malin, ja tänk om man skulle ta och börja egen tillverkning! :) Skulle vara en dröm, men det känns som en så stor investering att sätta igång i industriell skala? Men drömma går ju som sagt alltid :)

Bild för Fröken H

Spännande! Jag är sugen på att testa den med jojoba och choklad.

Bild för Mona
Mona,

Åh så gott allt låter! Jag har sedan ett par år gjort min egen ansiktsolja med oljor som soja (bäst enligt min hud!), solros, raps, nyponfrö, argan, och gurkört samt E-vitamin. Har haft i squalene som är oljelösligt och ska vara fuktgivande. Men tycker inte det har gett tillräckligt med fukt så har behövt kräm upptill. Men detta med skindressing (kul namn!) var en bra idé, måste testas! Det är alldeles för roligt med alla dessa härliga oljor för att låta bli!

Köpte igår Urtekram Nordic Birch Day Cream med glycerin som andra ingrediens men har inte använt den än. Har du testat den?

Bild för Nina B

Intressant! har du provat någon av blandningarna på händerna? oljor och rena smör verkar inte fungera så bra på mina torra händer, får känslan av att de bara glider omkring på fnaset utan att absorberas.

Bild för Nina B

Sandelträ, vetiver och patchouli innehåller inte något av de 26 potentiellt allergiframkallande ämnena som måste deklareras. Hur ser du på att använda dem om man vill ha lite doft?

Bild för Sandra
Sandra ,

Hej igen!

Tack så mycket för ditt svar, Mitte :-). Jag är väldig ny på det här med DIY. Jag beställde mitt första förråd med fett, oljor, små och stora glasburkar mm i år. Jag beställde från hemgjord.se. Mycket bra butik med bra service. De har inte mycket, men det är bra priser där.
Jag har också använt miniderm, som har fungerat jättebra. I år har jag använt en body butter som jag själv har gjort. Kokosfett, sheasmör och aloe vera-koncentrat. Både min och min tvåårings hud reagerade jättebra. Det tog flera veckor, men vi är eksemfria. Jag köpte neemolja som jag blandade med kokosfett och e-vitamin, men fyyyyy vad den oljan stinker. Jag klarar inte av den. Jag blir faktiskt spyfärdig, men jag har läst mycket bra om neemolja och dess effekt mot eksem. Jag skippar den i alla fall hehe.
Baobabolja har jag tyvärr inte testat, men jag är väldigt nyfiken på den. Jag tror att jag ska strunta att blanda i vatten i min skindressing. Jag tror att jag ska blanda arganolja, granatäppleolja, gurkörtsolja, glycerin och e-vitamin. Kanske är det bäst att beställa en drös med oljor och testa. Jag vill ha alla!!! :-)

Ha det fint!

Sandra

Bild för The Cat

Hur blir det om man bara skulle smörja in med glycerin?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mona, vad intressant med sojaolja, det har jag inte provat. Squelane testade jag för några år sedan. Hm, varför fortsatte jag inte med den...Minns inte riktigt, tror det var bra, men som du själv skriver så behövs ju något mer. Squelane kändes som en av alla oljor. Urtekram Birch Day (rosa tub eller hur?) Har jag testat i handkräm, och deo men blev inte överförtjust (sorry...). Ja visst är det kul med alla fina oljor! :) Lycka till! Och berätta gärna vidare hur det går!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Nina, jo jag håller faktiskt på att smörja händerna med dessa skindressings hela tiden nu. Det funkar ganska bra. Mycket bättre än ren olja i alla fall. Sen har jag jätteproblem med mina händer. Tvättade upp lite kläder i handfatet häromdagen. Med tvättmedel och utan handskar. Det räckte för att jag skulle få blåsor och tappa huden. Hade smort och smort innan och fått händerna jättefina.. Så typiskt, men jag kämpar på, lite bättre redan. Har du också problem med husmorseksem på händerna?

Bild för Mitte
Mitte,

SAndelträ, vetiver och patchouli, fina dofter! Känner inte till vilka doftämnen just dessa är uppbyggda av. Men roligt om de som du skriver inte består av de 26 mest allergena/irriterande. Jag kan för lite för att uttala mig så i detalj egentligen. Men dessa du nämner är ju så klart värda att kolla närmare på! Självklart man kan använda doft om man vill, men samtidigt bör man ju känna till att många av dessa doftämnen bildar nedbrytande hydroperoxider (verkar nedbrytande genom att bilda fria radikaler) när de oxiderar tillsammans med syre. Professor Ann-Therese Karlberg från Göteborgs Unviersitet menade, när hon föreläste vid konferensen om kemikalier och folkhälsan (arrangerad av Naturskyddsföreningen och Astma och allergiförbundet strax före jul förra året) att dessa doftämnen egentligen fungerar som växternas kemikaliska krigföring. Doftämnena finns där för att skydda växten och dess frukter och den skadliga effekten frigörs ju just när växten blir angripen (och doftämnena då kommer i kontakt med luften). Låter logiskt, även fast även jag älskar goda dofter i rätt sammanhang. Tänker det kanske är bättre att välja doft på produkter man sköljer av, som tvål och shampo och undvika dem i framförallt ansiktsprodukter? Eller spraya parfym på kläderna istället för huden? Själv använder jag vanilj och kakaosmör som alternativ doftsättning. 

Nåväl.. Tack hur som hels för jättebra tips om dessa tre fina doftsättare! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej The Cat (svarar man förresten dig så?:))

Intressant fråga om hur det blir ifall man endast smörjer sig med rent glycerin. Jag har testat, det blir rätt klibbigt och konstigt nog en brännande känsla på huden. Jag vet faktiskt inte vilken koncentartion av glycerin som skulle vara den mest optimala. 20% har som sagt dykt upp som en bra nivå från flera olika håll.

Bild för C
C,

Jag skulle inte använda glycerinet outspätt, det torkar ut huden.

Lite osäker på om glycerin + olja skulle vara så mkt bättre för huden, det är ju rent glycerin plus olja på huden. Glycerinet ska spädas med vätska för att fungera återfuktande. Det tar med sig vattnet i produkten ner i huden och återfuktar den.

20 % glycerin i produkter (med annan vätska i) skulle jag se som en specialkur mot något speciellt, på ett specifikt problem. Inte som varje dag smörj.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej C, tusen tack för din kommentar!

Nej, jag tror inte heller på att man ska använda glycerin outspätt.

Jag blir nyfiken, var har du hört att glycerin torkar ut huden? Och rent praktiskt, hur skulle det egentligen gå till när glycerin "tar med sig fukt ner i huden"? Enligt docent Lars Norlén (som för knappt två år sedan publicerade banbrytande forskning kring hur hudbarriären är uppbyggd på molekylnivå) så fungerar glycerin snarare som en slags vattenersättare. Enligt honom är det en myt att glycerin skulle vara en fuktbindare rent bildligt talat. Miniderm mot torr hy består av 20% glycerin och eftersom jag till och från har jättetorr hy så har jag utgått ifrån den nivån.

Läs gärna mer om kryoprotektanter och glycerin som vattenersättare i det här inlägget: 

http://beautycomesclean.se/blogg/201206/vad-har-hajar-och-okenvaxter-med...

http://beautycomesclean.se/blogg/201205/ny-banbrytande-upptackt-om-hudba...

Bild för Bella Estrela

Hej Mitte och alla läsare! Tack ännu en gång för en superbe blogg. jag har hittat en olja som gjort mirakel på min hud. Det är ett litet företag i Malmö som själva gör helt ekologiska oljor utan tillsatser. Båse jag och min mamma anväder deras olja som heter Antioxidant, antiage och vi har båda fått jätte fin hy! Här är deras hemsida: http://organicoilco.se/

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Bella Estrela, tusen tack själv för en bra blogg! :) Gillar verkligen ditt senaste inlägg om plastbantning, många bra tips!

Vad kul att du har hittat en favoritolja. Har inte själv testat Organic Oil Company, men blir ju helt klart nyfiken nu! 

Bild för The Cat

The Cat brukar det bli :)

Ok, då vet jag det i alla fall!

Bild för Mitte
Mitte,

Tack själv! :)

Bild för Maria
Maria,

Hej Mitte! Tack för ett inspirerande inlägg. Jag har experimenterat en del med glycerin och liknande skin dressings, men råkat ut för samma problem som jag alltid har haft. Nu har jag prövat Sorbitol istället för glycerin med fantastiska resultat. Jag misstänker att jag är lite känslig mot glycerin (vilket skulle förklara varför inga krämer fungerar, det finns i allt!). Vill bara tipsa om någon annan är med om samma sak.

Sidor

Lägg till kommentar