mars 2014

Vilket UV-filter skyddar bäst?

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid 

Källa: Marie Lodén – Ren, mjuk och vacker, tredje utgåvan, 2013, sid 198

Äntligen vår och hög tid att börja med solkräm!

Kanske är det inte bara jag som tycker det hettar lite i kinderna idag, efter en lång dag ute i solen? Vårsolen är så mycket starkare än man tror. Inte många vet att solen i Sverige så här års på sina ställen är lika starka som på Sicilien. En annan jämförelse som ger perspektiv är att solen i april är lika stark som i augusti. Ändå är det inte många som har börjat med solkräm än, fastän det är just nu man behöver den som bäst. Vinterblek som man är. Och helst ska man förstås undvika att använda fjolårets kvarblivna slatt. De flesta kosmetiska produkter har en ganska begränsad livslängd, ofta under ett år. När krämer blir gamla kan de ha sämre effekt och till och med bidra till oxidativ stress som bryter ner huden.

uv-electromangetic-spectrum

Solkräm ska ge bredspektrum-skydd!

Solens strålar mäts i våglängd och anges i nanometer (nm). När man talar om UVA och UVB så menar man med andra ord ultraviolett (ej synlig) strålning i viss våglängd.

uva-uvb-zinkoxid

uva-uvb-absorption-spectra-critical-wavelength-of-uvb-and-uva-sunscreen

UV-filter kan ge olika "brett" skydd

Vilken solkräm och vilken typ av UV-filter ska man välja? En solkräm kan antingen bestå av sk reflekterande (fysikaliska/"mineral"), absorberande (kemiska) UV-filter, eller en blandning av dessa två. Fysikaliska filter (t ex zinkoxid eller titandioxid) lägger sig ovanpå huden och reflekterar där bort solstrålarna så att de inte kan tränga in i huden. Absorberande UV-filter går däremot in i huden och absorberar där den energi som UV-strålningen alstrar. Många undviker solkrämer med kemiska UV-filter eftersom det finns misstankar om att vissa av dessa kan vara hormonstörande. Mer sällan talar man om UV-filter utifrån effekt. Skyddar fysikaliska och kemiska UV-filter lika bra? Faktiskt inte visar det sig. I alla fall inte om man jämför enskilda UV-filter med varandra. De skyddar nämligen olika bra över UV-spektrats olika våglängder. Inom Eu måste en solkräm skydda både UVA och UVB, dvs ha ett bredspektrum-skydd på kritiskt våglängd upp till minst 370 nm. För att uppnå den effekten måste man därför ofta kombinera olika UV-filter med varandra. 

Zinkoxid mest effektiva UV-filtret!

Av alla UV-filter är det bara zinkoxid som ensamt klarar att skydda huden mot alla tre former av UV-strålning: UVA (UVA1 och UVA2), UVB och UVC. Det har en kritisk våglängd mellan 340 och 380 nm. Som jämförelse kan nämnas att titandioxid har en kritisk våglängd mellan 320 och 340 nm. Det är samtidigt viktigt att tänka på att ett UV-filter i sig inte är en garanti för en effektiv solkräm. Det handlar förutom koncentrationer om hur produkten i övrigt är formulerad (komponerad). Samt självklart hur du själv applicerar produkten. De flesta tar bara hälften så mycket som man bör ta för att få det utlovade skyddet. Man måste också smörja flera gånger under dagen. Zinkoxid är än så länge förbjudet inom EU att använda som solskydd, fast många tror det kommer att tillåtas redan under 2014. Det går självklart att köpa solkräm med zinkoxid på många utländska webshoppar som tex:  Naturisimo, eller Iherb.

Amerikansk studie pekar på brister i bredspektrumskyddet

Sedan 2012 måste solskydd som säljs i USA vara bredspektrumskydd med en kritiskt våglängd på minst 370. I december 2000, innan den regleringen kom, publicerades en studie i Journal of The American Academy of Dermatology som visade att bara 10% av 59 undersökta solskrämer nådde upp till det skyddet. Kanske kan vara värt att tänka på när man shoppar solkräm i andra delar av världen, som t ex Asien? Där finns ett helt annat och mycket svagare regelverk. 

studie-uv-filter-2000-fda

UV-filter, effekt och typ av skydd

uv-filter-kritisk-vaglangd-skincancerorg

uv-filter-tillatna-fda

Källa: "The Skin Cancer Foundation's guide to Sunscreens".

Tips på bra solkräm:

Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea – Parfymfri och med antioxidanter, min solkrämsfavorit från förra året! Antioxidanter anses kunna ge ett extra skydd mot UV-strålningens skador i huden. Läs mer här.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
Källa:

 

Boost Cream från Green Love – rik på gröna antioxidanter

green-love-boost-cream-antioxidanter-gotukola-gront-kaffe-chlorella

Chlorella, gotukola och grönt kaffe i skön grön kräm

Det var renheten och mängen av spännande ingredienser som gjorde mig nyfiken på Green Loves Boost CreamAntioxidanter som chlorella, gotukola (centella asiatica) och grönt kaffe. Chlorella har jag faktiskt inte sett i så många krämer förut. En näringsrik encellig alge som tack vare sitt proteinrika och närigsriktiga innehåll är mer vanligt som grönt kosttillskott. Enligt Green Love har chlorella "över 36st vitaminer och betakarotene", men kanske är det mest det gröna och undergörande klorofyllet man är ute efter? När jag för många år sedan var på rawfood-retreat (fast på den tiden kallade det förstås levande föda) fick vi lära oss att klorofyll är växternas blod och något som även kan ge energi åt den mänskliga cellen. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men i många år brukade jag regelbundet lägga en ansiktsmask av chlorellapulver upplöst i vatten eller äggvita. Varför slutade jag egentligen med det? Visst såg man helt galen ut, men det kändes ändå mycket välgörande för huden (ren magkänsla, inget bevis)... Boost Cream är svagt grön (vilket inte syns på) och doftar ljuvligt och lätt av jordgubb.

Känsla och doft: En olje/vax kräm som lämnar en lite glansig hinna men ändå snabbt går in i huden. Härlig doft av jordgubb.
Återfuktande? Saknar ett "fuktbindande" ämne som tex glycerin, hyaluronsyra eller karbamid. För min hud räcker det tyvärr inte med bara med oljor och vax (jag är en riktig torris).
Hudvårdande: Chlorella, gotukola (centella asiatica), grönt kaffe och svartvinbärsoja som alla sägs vara rika på antioxidanter. Mjukgörande jojobaolja, kokosolja och mörk druvkärnsolja
Tveksamheter? Innehåller åkefräken (Equisetum arvense), som kanske inte är helt bra för huden?
Pris: 30 ml, 345 kr
Inköpsställe: Greenlove.nu, som har sponsrat mig med en provprodukt (tusen tack :))
Användning: Obs, skall användas på fuktad hud "för att aktivera chlorellan".
Bäst: En antioxidantrik kräm, fri från konstiga kemikalier
Sämst: Saknar effektiva fuktgivare

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Eventuellt 

INCI/Ingredienser Green Love Boost Cream:

*Jojoba (simmondsia chinensis), **Kokosnötolja (cocos nucifera), *Svart vinbär (Ribes Nigrum ), *druvkärnolja mörk (vitnis vinifera), ***candelilla wax (Euphorbia cerifera), *Chlorella (chlorella vulgaris), *Gotu kola (Centella asiatica), *Grönt kaffe (Coffee arabica), *Åkefräken (Equisetum arvense), *Jordgubb extrakt (Fragaria ananassa). *Eko certifirad ** Eko & fairtrade certifierad ***Ekologisk odlat.  Alla våra oljor är kallpressade och oraffinerade.

Kollagen som tillskott – kan det ha antiage-effekt på huden?

skincare-collagen-booster-kollagenbildning

Collagen Booster från Skin Care, en nyhet på apoteket som väckte min nyfikenhet. Kan man verkligen ta kollagen som ett kosttillskott och få mindre rynkor? Kollagen som kosttillskott har varit lite hett i några år nu, men jag har ännu inte provat. Därför spontanköpte jag produkten och gick sen först hem och googlade. 

Vad är kollagen?

"Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur... Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter", står det att läsa på Wikipedia. I huden ger kollagen stadga och utfyllnad. Kvinnor producerar generellt sett mindre kollagen än män. Med åldern minskar kroppens totala produktion av kollagen med ca 1% om året, vilket inebär att vår kollagennivå i huden vid 50 är hälften så stor som när vi är unga. Förutom ålder så är solen en av de främsta orsakerna till att hudens kollagen bryts ner. Rökning, sömnbrist och dåligt näringsintag är andra orsaker. Liksom olika inflammationsprocesser i huden.

/kollagen-ung-aldrad-hud-aging-and-deterioration-of-collagen

Tveksamt om kollagen som tillskott har effekt

Eftersom en tredjedel av allt protein i kroppen utgörs av kollagen så kan man ju undra hur vi har klarat oss alla miljoner år utan ett kollagen-kosttillskott?..  Självklart bildar kroppen själv sitt kollagen, så länge du förser den med högvärdigt proteinrikt livsmedel.  Men, viskar en ängslig röst i bakhuvudet, kanske ändå att man kan boosta kroppen lite extra med rent kollagen, nu när man börjar närma sig 45... På nätet hittar man som vanligt motstridig fakta, det är med andra ord inte bevisat utom allt tvivel att dett skulle fungera. Så står det i alla fall på de flesta websidor jag surfat runt på. Det som talar emot att kollagen som tillkott har effekt är att kollagenet först bryts ner till sina mindre beståndsdelar (aminosyror) när det väl kommer in i kroppen. Vilket skulle innebära att det går precis lika bra att äta riktig proteinrik mat. Samtidigt hittade jag några studier som pekade på en effekt. Hurvida de är väldesingade och tillförlitliga kan jag tyvärr inte avgöra. Man får lyssna till magkänslan helt enkelt.

Kollagen i hudvård

Kollagenets molekyler är för stora för att kunna penetrera hudbarriären.

Collagen Booster från Skin Care

Vad står det egentligen på förpackningen jag köpte, vad är det Skin Care lovar? Ingenting visar det sig. Skin Care lovar alltås ingenting om själva kollagenet. Allt de skriver på framsidan på sin Collagen Booster är "Kollagenbildning innehåller vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". På baksidan läser jag vidare: "Skin Care är baserat på marint kollagen, samt ett standardiserat extrakt av granatäpple, tomatextrakt och astaxantin (en karotenoid). Skin Care innehller dessutom vitamin C, som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". Herregud, jag har just köpt världens dyraste (och svagaste) C-vitamin? Vilken luring! De rekommenderade två tabletterna ger 54 mg vitamin C, inte särskilt mycket...

Hur som helst, jag köpte ju en förpackning så nu testar jag. Någon annan som har testat kollagentillskott?

Källa:

http://cosmedmd.blogspot.se/2012/09/collagen-supplements-do-they-really-... 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24471092
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291 

 

Äntligen! Läppstiften från Ilia har kommit!

ilia-lipstick-lappstift-crimson-clover-voila

ilia-lippstick-lappstift-tva-nyanser

Crimson Clover och Voilà, två matta och färgstarka eko-läppstift

När jag intervjuade den surfande makeupartisten Linda Öhrström (som även beauty editor på den svenska utgåvan av Women's Health - kolla hennes galet inspirerande blogg här!) tidigare i höstas om hennes ekologiska favorit-makeupmärken så tipsade hon om amerikanska Ilia. De har en mängd fina produkter, bland annat många matta läppstift i färgstarka och fina nyanser. Det tog lite tid innan jag fick ändan ur och beställde och sen fick jag så klart vänta några veckor på paketet. Men så idag dök det äntligen upp! Jag beställde två läppstift, den röda bestseller Crimson Clover plus Volià som drar åt orange. Har bara hunnit snabbtesta än så länge och gillar! Återkommer med mer utförlig recension.

ps. Tack Isabel för tipset om Beautybay.com, där man kan köpa Ilia med fri frakt till Sverige!

ilia_lipstick-crimson_clover

Så här glammig blev ju inte direkt min bild... Men bortsett vacker modell, grym fotograf och bildretusch så tycker jag Crimson Clover har en aningens kallare ton i verkligheten.

In English

I Love my new two lipsticks from Ilia; Crimson Clover and Volià. It was through my interview with Linda Öhrström that I found them. Go and check out her inspiring blog at Women's Health, you wont be disappointed!

Luxit ekologiska bb-cream – en lansering jag ser fram emot!

luxit-ekologisk-bb-cream-lanserings-mingel

Hejja Luxit som tagit fram första svenska ekologiska BB-creamen!

Jag har blivit bjuden på ett mingel som jag ser väldigt mycket fram emot! Luxit tar emot i sin fabrik på Textilgatan och visar upp sin nya lansering, en ekologisk BB-cream. Härligt! Extra kul att få se fabriken från insidan, har länge velat göra ett sådant besök. Lovar att uppdatera med fina bilder!

In English

Way to go Luxit!
This is an event much to look forward to! The Swedish skincare brand Luxit is launching their first organic BB-cream.


Uppstramande känsla med L300 BIOENERGY PERFECT LIFT DAY CREAM

l300-bioenergy-perfect-lift-day-cream

Skön kräm i lite tantig doft och burk

För ungefär ett år sedan, i slutet av mars 2013 lanserade Cederroth sin serie Bioenergy. Hudvård som till 97% består av naturliga ingredienser och är fri från parabener, mineraloljor och animaliska produkter. Bioenergy-serien är en av de få naturbaserade hudvårdsserierna som säljs på Apotek, vilket gjorde mig nyfiken. Att så brett varumärke som Cederroth har tagit fram naturbaserade produkter tycker jag i grunden är väldigt positivt! Jag har testat L300 Bioenergy Perfect Face Lift Day Cream under en lite längre tid och blev lite ledsen i ögat när jag upptäckte att den innehöll silikonämnet dimethicone.

+ BRA

Krämen är lätt och behaglig att använda. Den återfuktar bra och går snabbt in i huden utan att kännas fet. För mig med torr hud har krämen fungerat bra även när det var kallt. Direkt vid användning ger krämen en lite uppstramande känsla, vilket jag gissar är vad man menar med "perfect lift". Hurvida det håller i sig mer än bara tillfälligt och om den här stramande effekten i själva verket kan irriterande på huden vet jag faktiskt inte. Om produkten verkligen lever upp till sina löften om att strama upp huden och stimulera cellernas egna förnyels har jag helt enkelt svårt att bedöma (inte möjlighet till den typen av vetenskapliga tester). Men jag gillar som sagt att ett stort märke har ambitionen att tillverka schyssta produkter och att de säljs så tillgängligt på apotek.

- MINDRE BRA

Har generellt svårt för parfymerade hudvårdsprodukter (eftersom parfymämnen kan irritera huden) och Bioenergy Perfect Lift Day Cream har en doft som jag dessutom har extra svårt för. Den är påträngande, tantig och hänger kvar länge. Förmodligen innehåller den syntetiska parfymämnen? L300 Bioenergy Perfect Lift Day Cream innehåller det kontroversiella konserveringsmedlet Phenoxyethanol samt dessutom silikonämnet Dimethicone. Rent allmänt tycker jag att Cederroth har ett omodernt sätt att presenterar och paketerar Bioenergy-serien. Varför en tung glasburk med ett lock av tjockt plast? Hur miljöovänligt och ohygiensikt är inte det?! Riktigt konstigt när man gör en naturbaserad produkt. Då borde man väl om något satsa på mer innovativa och miljövänliga förpackningslösningar? Typ air-less pumpar som minskar produktens exponering för luft och därmed behovet av konserveringsmedel? Tycker även det är trist att L300 måste vara så typiskt jiddriga i sin reklamtext. Det är stora löften om att "stimulera hudcellens syreupptag och ämnesomsättning" med "Glycolift, et avancerat polysackaridsystem" som "ger din hud ett omedlebart lyft". 

Betyg: 3/5
Köpa igen: Nej 

Ingredienser – Bioenergy Perfect Lift Day Cream

Aqua, Octyldodecyl Myristate, Glycerin, Biosaccharide Gum-4, Candelilla/Jojoba/Rice Bran Plyglyceryl-3 Esters, , Glyceryl Stearate, Cetaryl Alcohol, Microcrystalline Cellulose, Dicaprylyl Carbonate, Sodium Stearoyl Lactylate, Bytyrospermum Parkii Butter, Squalane, Glyceryl Stearates, Fagus Sylvatica Bud Extract, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Tocopheryl Acetate, Dimethicone, Parfum ,Tocopherol, PropanediolPhenoxyethanol, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Algin, Citric Acid 

http://www.cederroth.com/sv/Press/Aktuellt/2013/L300-presenterar--BIOENE...

Bästa vegetariska bloggen bjuder på billigare hälsokost!

greenkitchenstories-healty-eating-on-a-budget-basta-vegetariska-recept.

Vårkänslor är hälsokänslor!

Efter några dagar med sol och vårlöfte blir i alla fall jag sugen på att vårstäda både i kylskåpet och på tallriken. Nu känner jag för lättare, renare och mer vegetarisk mat. In med vitaminerna! För alla som eventuellt har missat den fantastiska gröna matbloggen Green Kitchen Stories (skriven av det svenska paret David och Luise) kan jag bara varmt rekommendera. Så otroligt inspirerande, vackra bilder och fina recept. Just nu bjuder de dessutom på en serie inlägg om hälsosam mat till budgetpeng, Healthy eating on a budget. Pengarna ska räcka till mycket nu (när man knappt ens hunnit återhämta sig från jul och sportlov); det är nya vårkläder, sommarens resa, solkrämer för kommande säsong... så vad hade kunnat komma mer lägligt?!

green-kitchen-stories-basta-vegetariska-bloggen

 

8 mars - inte flickornas dag

Idag är jag extra glad att jag är jag

De flesta samhällen älskar att forstra flickor. Söta och beskedliga, flickor som inte tar så stor plats. Som är lydiga, ordentliga och ordningssamma. Som biter på läppen, slänger med håret och fnissar åt andras skämt. Som är duktiga utan att skrävla eller hävda sig. Som aldrig blir håriga, högljudda, svettiga eller sväller ut över bredden. Som är allt för upptagna med att korrigera sig själva för att hinna göra några egentligt större anspråk. Som inte utgör något hot.

Men flickor är inte kvinnor. Kvinnor är vuxna. Inte ett barn som behöver tas om hand eller ansvaras för. Ingen man kan sätta sig på och bestämma över.

Att bli kvinna är att ge upp flickrollen man fostrats till. Det är att släppa ut skärpet och växa till sin fulla potential. Att själv välja sin väg och hålla fast vid den. Att våga vägra vara någon annans behag.

Inte för att jag ständigt går runt och tänker på att jag föddes till kvinna, men idag vill jag gärna göra det. Jag vill fira vinstlotten. Tänk att jag föddes, inte bara till en frisk och fri människa, utan dessutom till den mest privilegade sorten. Den som kan ge livet vidare. Vilken jävla power. Inte undra på att vi kvinnor alltid har hållits i kort koppel.

 

 

Plastbanta 2014 – Undvik att slå in maten i plastfilm av PVC!

plastfilm-plastfolie-gladpack-pvc-cling-wrap-ost-fet-mat

Varning för butiksplastad mat!

PVC (Polyvinylklorid) är en av de giftigaste och mest hormonstörande plasterna och finns i en mängd olika plaster omkring oss. Allt från elsladdar, plastgolv till leksaker. Och tyvärr även plastfolie som man använder för att slå in mat. Förr gjordes all plastfolie (gladpack) i PVC. Sen upptäckte man att de farliga mjukgörande ftalaterna vandrar över i maten. Särskilt fet mat, som t ex ost. Numera är det inte tillåtet att sälja plastfilm gjord av PVC till konsument, utan de görs istället av Polyeten (PE, eller PE-LD). Polyeten är nämligen fri från mjukgörare. Men konstigt nog använder butikerna fortfarande plastfilm gjord av PVC. Den här PVC-plastfilmen är endast tillåten att använda för att slå in frukt och grönt och inte feta livsmedel, eller grillat kött. Men butikspersonalen vet inte alltid skillnaden eller struntar i att följa rekommendationerna. Så när du köper ost i ostdisken, eller buktispackat kött så riskerar du alltså att få din mat full av ftalater. 

Lär dig siffer-koden som skiljer bra plastfilm från dålig

Ett hett tips är vara lite jobbig och alltid fråga i en butik vilken plastfilm de använder. Inne i rullen ska det stå vad det är. Eller i alla fall ett den här trekanten med en siffra som alltid finns på plastförpackningar. 3 betyder PVC och ska alltså undvikas, medan 4 betyder Polyeten (PE, eller PE-LD)är ok. Ju fler som frågar, ju större chans är att butiken börjar bry sig och lär sig skillnaden.

pvc-polyvinylklorid-polyeten

bees-wrap-lapland-eco-store

Packa om osten när du kommer hem!

Om du ändå köper ost eller fet mat över disk i butik, så packa för säkerhets skull om den när du kommer hem. Kolla självklart vilka typer av påsar du har köpt och använd inte frukt- och gröntpåsarna från grönsaksdisken i butiken. Men vet ju inte vad de är gjorda av. Helst av allt bör du inte alls lägga din mat i plast. Istället kan du förvara i matlådor av rostfritt eller glas. En fin gammal ostkupa är toppen (kan man ofta hitta på blocket eller tradera), men de finns även att köpa nya. Ett annat alternativ, som låter otroligt spännande (har tyvärr inte hunnit testa själv) är Bee's Wrap. Det är bomullsmuslin behandlat med bivax, jojoba och kåda. 

Bee's Wrap, naturligt och återanvändningsbart alternativ till plastfilm!

En spännande ny produkt (som jag själv tyvärr inte hunnit prova än) är Bee's Wrap. Så här beskriver tillverkaren själv produkten: "Bee's Wrap är ett naturligt, ekovänligt och plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. Äntligen finns det ett alternativ! Bee s Wrap är tillverkad av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Denna kombination ger en följbar och förseglande folie som kan användas om och om igen. Det är enkelt att forma Bee´s Wrap! Lägg arket över den bunke eller skål som du vill täcka och forma den över kanterna med värmen från dina händer, genom att göra så skapas en tätning. Ställ in bunken med Bee´s Wrap i kylen och när tyget blir kallt (tar bara några sekunder) så skapas en försegling/tätning. Använd samma metod för att linda in ost, grönsaker, bröd och bakverk! Bee´s Wrap rekommenderas inte till rått kött, kyckling och fisk. Bivax och jojobaolja har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maten fräsch och gör att du kan använda Bee s Wrap om och om igen. Bee s Wrap är en gammaldags lösning som känns mirakulös i den moderna världen!"

Källa: