Kollagen som tillskott – kan det ha antiage-effekt på huden?

skincare-collagen-booster-kollagenbildning

Collagen Booster från Skin Care, en nyhet på apoteket som väckte min nyfikenhet. Kan man verkligen ta kollagen som ett kosttillskott och få mindre rynkor? Kollagen som kosttillskott har varit lite hett i några år nu, men jag har ännu inte provat. Därför spontanköpte jag produkten och gick sen först hem och googlade. 

Vad är kollagen?

"Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur... Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter", står det att läsa på Wikipedia. I huden ger kollagen stadga och utfyllnad. Kvinnor producerar generellt sett mindre kollagen än män. Med åldern minskar kroppens totala produktion av kollagen med ca 1% om året, vilket inebär att vår kollagennivå i huden vid 50 är hälften så stor som när vi är unga. Förutom ålder så är solen en av de främsta orsakerna till att hudens kollagen bryts ner. Rökning, sömnbrist och dåligt näringsintag är andra orsaker. Liksom olika inflammationsprocesser i huden.

/kollagen-ung-aldrad-hud-aging-and-deterioration-of-collagen

Tveksamt om kollagen som tillskott har effekt

Eftersom en tredjedel av allt protein i kroppen utgörs av kollagen så kan man ju undra hur vi har klarat oss alla miljoner år utan ett kollagen-kosttillskott?..  Självklart bildar kroppen själv sitt kollagen, så länge du förser den med högvärdigt proteinrikt livsmedel.  Men, viskar en ängslig röst i bakhuvudet, kanske ändå att man kan boosta kroppen lite extra med rent kollagen, nu när man börjar närma sig 45... På nätet hittar man som vanligt motstridig fakta, det är med andra ord inte bevisat utom allt tvivel att dett skulle fungera. Så står det i alla fall på de flesta websidor jag surfat runt på. Det som talar emot att kollagen som tillkott har effekt är att kollagenet först bryts ner till sina mindre beståndsdelar (aminosyror) när det väl kommer in i kroppen. Vilket skulle innebära att det går precis lika bra att äta riktig proteinrik mat. Samtidigt hittade jag några studier som pekade på en effekt. Hurvida de är väldesingade och tillförlitliga kan jag tyvärr inte avgöra. Man får lyssna till magkänslan helt enkelt.

Kollagen i hudvård

Kollagenets molekyler är för stora för att kunna penetrera hudbarriären.

Collagen Booster från Skin Care

Vad står det egentligen på förpackningen jag köpte, vad är det Skin Care lovar? Ingenting visar det sig. Skin Care lovar alltås ingenting om själva kollagenet. Allt de skriver på framsidan på sin Collagen Booster är "Kollagenbildning innehåller vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". På baksidan läser jag vidare: "Skin Care är baserat på marint kollagen, samt ett standardiserat extrakt av granatäpple, tomatextrakt och astaxantin (en karotenoid). Skin Care innehller dessutom vitamin C, som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". Herregud, jag har just köpt världens dyraste (och svagaste) C-vitamin? Vilken luring! De rekommenderade två tabletterna ger 54 mg vitamin C, inte särskilt mycket...

Hur som helst, jag köpte ju en förpackning så nu testar jag. Någon annan som har testat kollagentillskott?

Källa:

http://cosmedmd.blogspot.se/2012/09/collagen-supplements-do-they-really-... 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24471092
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291 

 

Kommentarer

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Annika, tack snälla verkligen intresant kommentar! Vet inte riktigt vad man ska tro...Många olika perspektiv kring vitaminer och antioxidanter.

Bild för Simon

Då kan man lika gärna äta gelatin som ju utvinns ur/är kollagen.https://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin
Sen så är det ju så att kroppen alltid bryter ner proteiner (som ju kollagen är) till aminosyror för att sedan bygga upp de proteiner som behövs igen. Kollagentillskott är en ren bluff.
Det tillskottet du har köpt där innehåller ju dessutom astaxantin, en av de bästa antioxidanterna som finns. Mycket bättre än vitamin c.

Bild för karin
karin,

Undrar hur det gick med tabletterna? Märkte du någon skillnad?

Bild för Eva
Eva,

Det första man måste ha koll på, tycker jag är att i Sverige är det enligt lag förbjudet att utlova nån som helst effekt på kosttillskott. Jag har provat Genacol som också är ett kollagentillskott och jag anser att det fungerar men det är väldigt viktigt att dricka mycket vatten under tiden eftersom kollagenet behöver vätska för att fungera optimalt. Det finns enligt min mening många bra tillskott -det gäller bara att veta vilka! Tyvärr har vi ju läkemedelsföretag som inte tjänar pengar på friska människor....

Bild för Fitflops Sale

Greetings from Carolina! I'm bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

Sidor

Lägg till kommentar