april 2014

Årets skönhetsskribent, grattis Kicki Norman!

arets-skonhetsskribent-stockholm-beauty-week-kicki-norman.

Kicki Norman (Daisy Beauty) tar emot priset Årets Skönhetsskribent av Apotekets Åsa Asplund

arets-skonhetsskribent-stockholm-beauty-week-kicki-norman-hannah-sjostrom-mitte-blomqvist-nominerade

Tre glada nominerade, tillsammans med vinnaren Kicki Norman och Hannah Sjöström (Naturligt Snygg)

Tack Apoteket och Stockholm Beauty Week för fin Nominering!

Idag öppnade Stockholm Beauty Week i Kungsträdgården. Liksom Stockholm Fashion Week ett branschevenmang över tre dagar med ambition att skänka lite extra glamour och fokus åt svensk skönhetsbransch. Apoteket, en av utställarna är initiativtagare till priset Årets Skönhetsskribent som i år välförtänt delades ut till Kicki Norman på Daisy Beauty. Ett smart PR-drag av Apoteket för att smickra oss (fåfänga?) bloggare och journalister. Jag misstänker att PR-geniet Desiree Maurd och reklambyrån Forsman & Bodenfors har haft ett finger med i spelet. :)

stockholm-beauty-week-apotekets-ingrediensexpert-par-svahnberg

Apotekets ingrediensexpert Pär Svahnberg höll en kort kemiföreläsning och talade om den tråkiga utvecklingen att hudcancer ökar i Sverige. (Skulle vara mycket intressant att få veta varför egentligen. Solar vi mer? Slarvar vi med solkskydd..?)

stockholm-beauty-week-jeanette-go-green-makeup

Trevligt mingel med Jeanette från Go Green Makeup 

Antioxidanter som förekommer naturligt i huden

fraknar-svartvit-antioxidanter-huden

Karbamid, Coenzym Q10, Vitamin C och E – några av hudens egna antioxidanter

Huden är uppbyggd med ett eget försvarssystem och innehåller i sig själv ett antal olika antioxidanter. Antioxidanter som skyddar huden mot nedbrytande oxidation från fria radikaler bland annat orsakade av UV-strålning. Alfa-tocopherol (vitamin E) är en av dem och huden i ansiktet innehåller t ex 20 gånger mer apha-tocopherol än huden på armen. Antioxidanterna förekommer i rikligare mängd i hudens yttersta lager (epidermis) jämfört med hudens mellersta lager (dermis). Nivån av alpha-tocopherol minskar i huden efter att den exponerats för UV-strålning och det är bland annat därför man antar att vitamin E verkligen är en skyddande antioxidant och effektiv som antiage när den tillförs huden utifrån i t ex en kräm. Vitamin E produceras av talgkörtlarna vilket gör att personer med fet hy sannolikt kan ha ett något bättre naturligt skydd mot solen. 

Antioxidanter som förekommer naturligt i huden (mäts i (nmol/g hud)

In English

The skin is equiped with an antioxidant defense to protect it self from oxidation caused by UV irradition among other things. The antioxidants and their concentration in dermis and epidermis are listed above. It is well established that the levels of these antioxidants decrease after UV-irradiation, wich is one reason for beliving in their efficacy even when it comes to skincare.


Källa:


Hurra! Jag är nominerad till årets skönhetsskribent!

/stockholm-beauty-week-arets-skonhetsskribent-2014

Så stolt och så...förvånad!

Jag har tydligen blivit nominerad till årets skönhetsskribent på Stockholm Beauty Week, som går av stapeln nästa måndag den 28 april. Blev både smickrad och stolt, men mest förvånad eftersom jag egentligen inte ser mig själv som någon skönhetsbloggare. Jag är bara galet intresserad av hud och hudvård och kan ju egentligen inte så mycket om skönhet (eller mode) om ni förstår vad jag menar. Dessutom är jag inte någon expert, varken kemist eller journalist utan en helt vanlig konsument som gillar att syna saker i sömmarna. Nåväl, vi får väl se hur de går... konkurrensen är minst sagt tuff, bara rena fullblodsproffs och yrkesskribenter. :) Stort grattis till övriga nominerade: Hannah Sjöström, Kicky Norman och Hedvig von Mentzer!

Priset delas ut av Apoteket (måndag 28/4 klockan 11.20), som skriver så här:

Om priset:
Apoteket brinner för ingrediensfrågor och kommer därför i samband med Sthlm Beauty Week att dela ut ett pris till årets skönhetsskribent. Apoteket vill genom utmärkelsen uppmärksamma en skribent som driver skönhetsområdet framåt och bidrar till ökad medvetenhet och kunskap om skönhetsprodukter.

De fyra nominerade 2014 är:

Stockholm Beauty Week är öppet för alla, men vissa evenmang måste man anmäla sig till. Programmet är fullspäckat av roliga aktiviteter och intressanta föredragshållare. Hoppas vi ses där!

In English

I am very proud to be nominated to "Årets Skönhetsskribent" (Beauty Writer of the Year) at Stockholm Beauty Week 28-30 of April!


Weleda salt toothpaste – bästa flourfria tandkrämen!

weleda-salt-toothpaste-flourfree-flourfri-tandkram

Glad påsk med renare känsla i munnen

Flourfri tandkräm kan vara lite svårt att hitta, därför blev jag extra glad över att hitta Weledas Salt Toothpaste med mineraler och växtextrakt på Coop Fridhemsplan. För den som aldrig har testat att borsta tänderna med salt kan det kännas lite ovant, men renhetskänslan är överlägsen. Mest jämförbart är nog den saltblästring man kan få hos tandhygienisten, man känner sig ren och fräsh i munnen mycket längre än med vanlig tandkräm. Något som inte är helt fel så här i snask-tider.

Salt, en klassiskt tandrengöring

Salttandkräm är inget nytt, vi hade ofta Dentosal salttandkräm hemma när jag växte upp. Min pappa, som var tandläkare ansåg den nämligen vara den bästa tandkrämen. Vissa menar att man inte behöver någon särskild tandkräm utan att det går lika bra att ställa tandborsten i ett glas med grovkorningt havssalt mellan borstningarna. Mellan varven kan man sen borsta med lite bikarbonat för extra blekande effekt. Salt är milt polerande och naturligt bakteriedödande. 

Bra

+ Unik renhetskänsla
+ Frisk (lite speciell) smak
+ Flourfri

Dåligt

- Ev kanske smaken kan vara ett hinder för vissa innan de vant sig? Själv gillar jag faktiskt smaken.

Betyg

4,5/5

Tips 1: Borsta inte in frukt och juice i emaljen

Allt som är surt fräter på emaljen. Om man dricker juice eller äter frukt bör man skölja munnen noga med vatten efteråt, samt helst vänta en bra stund innan man borstar tänderna. Annars är risken att man bara gnider in det sura i emaljen. 

Tips 2: Viktigast att borsta FÖRE frukost

De flesta verkar inte känna till att det är viktigast att borsta tänderna före frukost, inte efter. Under natten växer mängden plack och bakterier i munnen. I samma sekund man börjar stoppa mat i munnen (och ge näring åt bakterierna) sätter frätangreppen igång på tänderna. Innan du har hunnit äta klart och borsta så har alltså den värsta skadan redan skett. Genom att borsta tänderna noggrannt direkt på morgonen, INNAN frukost så borstar du bort en massa bakterier och minskar därmed risken för angrepp. Givetvis kan man även borsta efter frukost, så länge man sköljer munnnen först och väntar med att borsta en stund om man ätit frukt eller druckit juice.

Här kan ni läsa vad Anna (I love ekologisk hudvård) tycker om Weledas salttandkräm!

Hannahs favoriter nu i egen webbshop

naturligt-snygg-hannah-sjostrom-luxit-bb-cream

naturligt-snygg-hannah-sjostrom-ekologisk-webbshop

Naturligt snygg, numera även en fin webbshop!

Ingen har väl missat att suer-eko-bloggaren Hannah Sjöström nu även driver en fin grön webshop där hon säljer sina egna favoriter?! Jag blev verkligen glad över den upptäckten. Hannah var en av mina främsta inspirationskällor när jag för lite drygt två år sedan bestämde mig för att dra igång den här bloggen. Hon är ett riktigt superproffs som hållt på länge och testat sig igenom ett enormt stort utbud av eko-hudvårdsprodukter. Är det någonstans man kan få bra tips och råd så är det på hennes blogg Naturligt Snygg.

På den snygga och lättnavigerade webbshoppen säljer Hannah varumärken som Weleda, Suki (avancerad eko-hudvård), Lovea (solskydd), Flowers (deo), Humble Brush (snygga tandborstar i trä), Luxit (Hannah är än så länge ensam om deras nya BB-cream), Naturligtvis, Lily Lolo (mineralmake), Radico (hårfärg), Nvey Eco, och Kure Bazaar (nagellack).

På min första beställning gick jag loss på ett svart nagellack från Kure, en deo från Flowers (dagens början) och en brun-utan-sol från Lovea. Ser verkligen fram emot paketet! 

 

 

Less is More Lindengloss Shampoo och Conditioner – tyvärr inte

less-is-more-lindengloss-shampoo-conditioner

För dyrt och för tungt

Det är i sig hedervärt att vilja göra hud- och hårvård som är fritt från alla potentiellt miljö-/hälsobelastande ämnen. Men tyvärr funkar inte de här produkterna särskilt bra på mig. De tynger ner håret som känns lite fett redan efter en dag, något som gör mig rätt besviken när jag betalat 500 kr för ett shampo och balsam. Kanske är mitt hår, som förvisso är behandlat (eko-uppljusat på den gröna salongen Ecohair) för friskt för ett shampo som är för behandlat och slitet hår? Min räddning i sådana här lägen är i alla fall att använda ett bra torrshampo. Förutom fin stylingeffekt så klarar man ytterligare ett par dagar innan tvätt. Annars kan jag tipsa om mitt favoritshampo Rahua Voluminous Shampoo och Conditioner. Snordyrt det med, men funkar perfekt på mig.

Less is more är ett hårvårdsmärke skapat av frisören Hannes Trummer och kemisten Doris Brandhuber och bygger på aromatherapi. Dvs doftsättning med eteriska oljor utifrån en övertygelse om att dofter kan påverka vår kropp och vårt sinne på olika sätt. Jag tror helt klart att dofter kan påverka vårt humör och möjligen en rad andra komplexa funktioer i kroppen. Tråkigt nog bryts samtidigt många doftämnen (från såväl syntetiska parfymer som eteriska oljor) så fort de kommer i kontakt med luften ner till oxiderande hydroperoxider, som är hudirriterande. Och även allergiframkallande. Därför väljer jag helst oparfymerat. Men shampo är en produkt jag ibland kan tänka mig med doft, eftersom det inte sitter kvar på huden. 

Hårtyp: För behandlat och slitet hår
Känsla och doft: Fräsch, citronig med drag av vanilj och lime-paj. Shampot doftar godast. Relativt bra lödder.
Effekt: Mild känsla men blir tungt och fett redan efter en dag
Hårvårdande: Vetegroddsolja, lecitin och glycerin. Snällt mot håret!
Märkning: Ingen certifiering. Är enligt tillverkaren "fria från syntetiska konserveringsmedel, syntetisk parfym, färg och polymerer; silikoner och paraffin, petrokemikalier, PEG and PPG, parabener, sulfater, glycoler, ethanolaminer, ftalater".
Pris: 200 ml, 250 kr/styck
Inköpsställe: & Other Stories
Bäst: Milt och fritt från tveksamma kemikalier
Sämst: Priset och att det tynger ner håret som känns fett redan efter en dag.

Betyg: 2 av 5
Köpa igen? Nej

Ingredients/Inci – Less is More Lindengloss Shampoo

Acua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Tilia Platyphyllos (Linden) Flower Water, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Cocoyl Glutamate, Decyl Glucoside, Glycerin, Xanthan Gum, Citrus Aurantifolia Leaf (Petitgrain Key Lime) Oil, Cedrus Atlantica (Atlas Cedar) Wood Oil, Vanilla Plantifolia Bean Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Cistus Incanus Flower/Leaf/Stem Extract, (Soy-) Lecithin, Parfum (essential oils incl. Benzyl Benzoate, Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool), Cocos Nucifera Oil, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum, Alcohol, Arginine, Citric Acid, Coco-Glucoside, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Oleate, Hydrolyzed Wheat Protein, Levulinic Acid, p-Anisic Acid, Tocopherol.

Ingredients/Inci – Less is More Lindengloss Conditioner

Acua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Tilia Platyphyllos (Linden) Flower Water,Distearoyletyl Dimonium Chloride, Glycerin, Citrus Aurantifolia Leaf (Petitgrain Key Lime) Oil, Cedrus Atlantica (Atlas Cedar) Wood Oil, Vanilla Plantifolia Bean Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Cistus Incanus Flower/Leaf/Stem Extract, (Soy-) Lecithin, Parfum (essential oils incl. Benzyl Benzoate, Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool), Cocos Nucifera Oil, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum, Alcohol, Arginine, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Levulinic Acid, p-Anisic Acid, Tocopherol.
 

Ipren kan ge brännskador i solen

chocolate-sun-rodnad

Vanliga värktabletter kan ge fototoxiska reaktioner och göra dig överkänslig mot solen

Många läkemedel, bland annat en helt vanlig Ipren (eller motsvarande värktablett som innehåller ibuprofen) kan göra dig överkänslig mot solen och ge rejäla brännskador. Listan nedan hittade jag på amerikanska The Skin Cancer Foudation "Guide to Sunscreens". Motsvarande lista går även att hitta på Läkemedelsverkets rapport om Fotosensibliserande läkemedel.

ipren-ibuprofen-phototoxic-sunburn-fototoxiskt-solbränna

Källa:

Solskolan - mer läsning om solen!