Antioxidanter som förekommer naturligt i huden

fraknar-svartvit-antioxidanter-huden

Karbamid, Coenzym Q10, Vitamin C och E – några av hudens egna antioxidanter

Huden är uppbyggd med ett eget försvarssystem och innehåller i sig själv ett antal olika antioxidanter. Antioxidanter som skyddar huden mot nedbrytande oxidation från fria radikaler bland annat orsakade av UV-strålning. Alfa-tocopherol (vitamin E) är en av dem och huden i ansiktet innehåller t ex 20 gånger mer apha-tocopherol än huden på armen. Antioxidanterna förekommer i rikligare mängd i hudens yttersta lager (epidermis) jämfört med hudens mellersta lager (dermis). Nivån av alpha-tocopherol minskar i huden efter att den exponerats för UV-strålning och det är bland annat därför man antar att vitamin E verkligen är en skyddande antioxidant och effektiv som antiage när den tillförs huden utifrån i t ex en kräm. Vitamin E produceras av talgkörtlarna vilket gör att personer med fet hy sannolikt kan ha ett något bättre naturligt skydd mot solen. 

Antioxidanter som förekommer naturligt i huden (mäts i (nmol/g hud)

In English

The skin is equiped with an antioxidant defense to protect it self from oxidation caused by UV irradition among other things. The antioxidants and their concentration in dermis and epidermis are listed above. It is well established that the levels of these antioxidants decrease after UV-irradiation, wich is one reason for beliving in their efficacy even when it comes to skincare.


Källa:


Kommentarer

Bild för Annika Eriksson

Intressant som vanligt :)
Jag visste inte att dessa ämnen finns naturligt på huden. Ännu en anledning att inte tvätta sig för ofta, eller med för starka produkter.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Annika, tack snälla vad gullig du är :)

Intressant hur du tänker om överdriven rengöring. Som sagt, finns många skäl att vara försiktig med det...

Bild för Andrea
Andrea,

Åh vilken grym blogg! Hittade hit igår och kommer garanterat att stanna. Har länge tyckt att jag känner mig torr trots oljeinsmörjning, och dina inlägg om glycerin och hudbarriären fick mig att tänka till ordentligt. Här ska köpas glycerin och blandas egna krämer! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Andrea, vad kul att du har hittat hit, välkommen! :)

Spännande och roligt att blanda själv. Kika gärna in här igen och berätta hur det går. LYcka till!

 

Bild för Sanna
Sanna,

Fantastisk blogg! Kom in på ett inlägg idag och ser nu att detta är precis det här jag har letat efter och stort plus för alla källförteckningar! :)
Jag är lite ny i hudvärlden och skulle behöva en riktig genomgång av ett proffs som kan rekommendera vad min hy just behöver, har du någon klinik eller metod som du rekommenderar för att börja få rätsida på sin hy? Jag har precis fyllt 30 och känner att det börjar synas och vill gärna vara proaktiv när jag kan. Mycket tacksam för alla tips!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Sanna, 

tusen tack för fin feedback, gör mig jätteglad!:)

Tyvärr har jag inget jättebra tips på hudklinik. Inte gjort någon supergrundlig djupdykning så jag kan så klart ha missat något.

Svårt att s'ga vilken typ av behandling som är bäst, det finns ju lite olika skolor: Klassis eller "ekologislk".

Klassisk ansiktsbehandling med ånga och "portömning" och konventionella produkter hittar man lite varstans. Vill man ha den typen men med eko-produker kan man få en ekologisk behandlign på Visage (precis vid Stureplan i Stockholm). (Läs gärna min recenstion här). Haken är bara att alla inte är övertygade om att den här typen av behandling är bra för huden. Ånga kan tex vara irriterande. Sen är inte jag överförtjust i Jurliques produkter eftersom de innehåller eteriska oljor (varav många innehåller allergena och irriterande doftämnen). På Oikos (Hantverkargatan, Kungsholmen) kan man få helt ekologisk ansiktsbehandling och det är något helt annat. Känner tyvärr inte till vilka produkter de använder där. Men problemet med eteriska oljor kan så klart vara detsamma där. 

Så jag ställer faktiskt gärna samma fråga vidare: Är det någon därute som möjligen har något bra tips på alternativa ansiktsbehandlingar?

Bild för home
home,

vjvgdjmmisnqaygcqzyfpniswostf

Sidor

Lägg till kommentar