maj 2014

Fint serum: Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum

estelle-thild-superbioactive-skincare

Superbioactives, en ny generation eko-hudvård

För en tid sedan släppte Estelle & Thild en ny serie lite mer avancerade hudvårdsprodukter, eller "Superbioactives". Jag tolkar det här som ett kliv in i den nya generationen eko-hudvård. Jag har tidigare testat och gillar en del av Estelle & Thilds mildare (oparfymerade) produkter. Framförallt uppskattar jag att de har produkter utan potentiellt hudirriterande eteriska oljor. Något som visat sig vara rätt svårt att hitta vad det gäller naturbaserad hudvård. Den nya serien Superbioactives flörtar helt klart med den mer konventionella hudvården i den här kategorin och prisklassen. Med andra ord, snygg design, och stora löften om fantastiska resultat och effekt. Alltid svårt för en lekman utan vetenskapligt testlabb att uttala sig om den typen av effekt som utlovas. Efter att ha använt upp en flaska Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum och gjort en snabb inci-koll så kan jag ändå säga att den funkar på mig i det korta perspektivet. Dvs, skön känsla, bra återfuktning och fri från sånt min hud reagerar negativt på.

Känsla och doft: Ett lätt gel-aktigt serum som snabbt går in i huden. Diskret och fräsch doft.
Återfuktande? Ja, den funkar bra på mig. Innehåller både fuktbindande glycerin och hyaluronsyra.
Hudvårdande: Antioxidanter från microalger (astaxanthin) och björnbärsbladsextrakt, antiiflammatoriska glukaner (sockerart) från havre och vegetabiliska oljor (sheasmör, jojoba och färgtistelolja)
Miljömärkning: Ecocert
Tveksamheter? Innehåller Myrrah vilket kan vara hudirriterande.
Pris: 30 ml, 495 kr
Inköpsställe: Apoteket Kronan (men finns även på Eleven.se)
Bäst: Mycket fukt och antioxidanter! Fri från eteriska oljor
Sämst: Det höga priset

Betyg: 4,5 av 5
Köpa igen? När plånboken tillåter 

/estelle-thild-superbioactive-age-control-serum

Ingredients – Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum

Aqua, Glycerin, SqualaneButyrospermum parkii (shea) butterCetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Citrate, Oat Beta Glucan, GluconolactoneSodium Hyaluronate, Rubus Fruticosus leaf extractLevulinic Acid, Sodium Levulinate, Commiphora Mukul Resin Extract, Haematococcus Pluvialis Extract, Glyceryl Caprylate, Carthamus Tinctorius Hybrid Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Caprylic Capric TriglycerideTocopherol, Xanthan GumMaltodextrin, Parfum, Sodium Gluconate, Sodium BenzoatePotassium Sorbate.

 

Organowood – en kund jag är lite extra stolt över att jobba med!

organowood-ekologiskt-traskydd-bra-miljoval-fossilerat-virke

Bra miljöval, istället för tryckimpregnerat virke!

Beauty Comes Clean driver jag helt på fritiden. Till vardags jobbar jag annars som grafisk designer och Art Director i egen firma. En av mina kunder är Organowood som nyligen fick klartecken att använda märket Bra miljöval! Tidigare i vintras fick jag i uppdrag av Organowood att ta fram en nya visuell identitet, dvs, jag har designat burkar, gjort broschyrer, annonser, skyltställ och butiksmaterial samt designat en mässmonter. 

Organowood – rekommenderas av Naturskyddsföreningen

Organowood är en svensk innovation som på ett miljövänligt sätt skyddar trä mot eld och vatten. En metod som helt kan ersätta det gamla giftiga och så fult gröntonade tryckimpregnerade virket. Genom att härma den naturliga fossileringsprocessen (dvs det som händer med växter och djur när de i naturen under miljoner år i sällsyntafall förvandlas till fossil) så lyckas Organowood semi-förstena sitt virke. Och det vet ju alla att sten varken brinner eller ruttnar. 

Läs gärna mer om Organowood på Naturskyddsföreningens sida här.

Obs, stå inte och elda gamla brädor i sommar!

Viktigt för dig som planerar att spendera sommaren med att stå och riva gamla altaner och annat ruckel: Gammalt tryckimpregnerat virke ska lämnas till miljöstation och får absolut inte eldas upp eller slängas i naturen! Då frigörs nämligen alla de tungmetaller och andra giftiga ämnen (som biocider och fungocider) som man en gång i tiden sprutat in i träet. Förr använde man dessutom  riktigt läskiga saker när man tryckimpregnerade trä, som kvicksiler tex 

Ett rikare liv med mer tid, pengar och energi...? Jag går en kurs i Balansekonomi!

beach-sunshine

En "display", dvs en bild som jag själv har valt utifrån dess förmåga att påminna mig om mina visioner i livet.

Tänk att du har en framtidsdröm. Tänk att den kanske går att förverkliga.

Tyvärr har jag på sista tiden inte alls hunnit med att blogga så mycket som jag har velat. Det beror på att jag sedan ett par veckor tillbaka går en utbildning i Balansekonomi. Att jag går den här kursen är faktiskt tack vare en läsare på bloggen. I vintras blev jag medbjuden till en inspirationskväll med Charlie Söderberg (ekonomen i Lyxfällan) och jag blev verkligen inspirerad. För att göra en lång historia kort, så föll jag pladask för löftet att "efter 8 utbildningsveckor få ett helt nytt perspektiv och förhållningssätt till pengar. Och dessutom verktygen jag behöver att skapa ett rikare liv, med mer tid, pengar och energi." Vem kan säga nej till något sådant? Hittills har alla kurstillfällen varit väldigt peppande och helt klart värt sin kostnad. Jag ser fram emot vare ny utbildningskväll! Det är en härlig blandning av ekonomi och mental träning förmedlad genom en holistisk syn på individens ansvar för sina möjligheter i livet.

Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt

coenzym-q10-ubikinon-ubiquinone-apotekets-antioxidant-antiage

Q10 (Ubikinon) – nödvändning för cellernas energiproduktion

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder "överallt". Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

En av hudens egna antioxidanter, effektiv även i hudvård

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter (minns ni Jabushe?) och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

Tredje mest sålda kosttillskottet i USA

Det är framförallt som kosttillskott som Q10 har fått sin största spirdning. I USA är Q10 det tredje mest såld kosttillskottet, efter omega 3 och multivitamintabletter. Det sägs att Q10 har en gynsamm effekt på olika hjärtproblem och många vill även tro att Q10 både kan höja enerignivån i kroppen och förlänga livet. Därför är Q10 ofta också populärt bland atleter. Det finns studier som visar på att Q10 kan ha effekt på migrän samt kunna sänka blodtrycket. Q10 studeras även i olika cancerbehandligar, som imunhöjande medel för patienter med hiv och som behandling vid parkinsons sjukdom.

Jag testar Apotekets Q10-kapslar som prisvärt antioxidant-serum?

Eftersom Co-enzym Q10 är ett ljuskänslig och rätt instabilt ämne (och därmed, inbillar jag mig, en smått trixig ingrediens att tillsätta i effektiva doser i hudvård?) så testar jag att använda innehållet från Apotekets Q10-kapslar som ett serum. Jag tar helt enkelt och sticker hål på en kapsel (som egentligen är avsedda att sväljas) och smörjer direkt på huden. Förutom "äkta japansk fermenterad Q10 av naturligt ursprung" så innehåller kapslarna sojaolja, vitamin E, kokosolja och bivax. Varje kapsel ger 30 mg Q10 och 3,4 mg vitamin E.

Källa:

 

True Natural, All natural sunscreen Spf 50 Neutral – Högsta betyg av EWG skindeep

true-natural-all-natural-sunscreen-spf-50-for-sensitive-skin

Ren zinkpasta som gör dig vit!

Här är solkrämen för dig som är kräsen med ingredienser och vill ha ett högt och säkert solskydd. True Natural, All Natural Sunscreen SPF 50 – Neural for sensitive skin, innehåller både titandioxid och zinkoxid som reflekterande UV-filter. Dvs ett riktigt bredspektrumskydd, effektivt även mot UVA. Egentligen en klassisk vit zinkpasta för den riktigt ljuskänslige som inte har något emot att solkrämen syns. På barnen gillar jag t ex själv att se var jag har smörjt. Något jag däremot inte riktigt gillar är att den marknadsförs som oparfymerad trots att den innehåller eucalyptusolja. En möjligt hudirriterande eterisk olja. Obs! Krämen är inte vattenfast.

SPF-faktor: 50, ej vattenfast
UV-filter: Titandioxid 6%, Zinkoxid 22,5%. Fri från nanoämnen.
EWG Skindeep-rating: Högsta betyg
Känsla och doft: Torr känsla, rätt svår att smörja in. Mineralfilter i hög koncentration, man blir vit! Doftar eucalyptus
Hudvårdande: Glycerin och flertalet vegetabiliska oljor (sheasmör, kokosolja, solrosolja och jojobaolja), extrakt av grönt te (antioxidantrikt) och Vitamin E.
Tveksamheter? Innehåller eucalyptusolja (förmodligen istället för konserveringsmedel?) som kan vara hudirriterande. 
Pris: 100 ml, $18.00 (utan frakt)
Inköpsställe: amazon
Bäst: Säkert bredspektrum solskydd med hög SPF (50)
Sämst: Svår att smörja in och man blir vit

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Kanske

Ingredients

Active Ingredients: Titandioxid 6,0%, Zinkoxid 22,5%
Inactive Ingredients: Aqua, Shea Butter, Green tea-extract, Coconut oil, Eucalyptus Oil, Sunflower Seed Oil, Lecithin, Jojoba Oil, Tocopherol (Vitamin E), Xanthan Gum

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid

Fakta om Zinkoxid

Zinkoxid är det enskilt mest effektiva UV-filtret. Det skyddar över det bredaste spektrat av UV-strålning, trots det är det ännu ej tillåtet inom EU som UV-filter. Detta eftersom det tidigare fanns misstankar om att ämnet (särskilt i nanoform) i kontakt med solen kunde bli skadligt. Nu har EU:s vetenskapliga kommitté SCCS gjort ett slutgiltigt uttalande om zinkoxid och bedömt det som säkert. Däremot har någon lagförändring inte hunnit träda i kraft. Så här skriver Läkemedelsverket på sin sida:

EU:s vetenskapliga kommitté SCCS har gjort ett ett slutligt uttalande om säkerheten för alla partikelstorlekar av zinkoxid använt som UV-filter. De konstaterar att zinkoxid i nanoform eller icke-nanoform är säkert att använda i halt upp till 25% förutsatt att produkten inte riskerar att inhaleras. En regeländring är föreslagen enligt SCCS uttalande.Regeländringen är dock inte genomförd, och kommer förmodligen inte att träda i kraft förrän 2014.

En annan komplicerande omständighet kring zinkoxid är att det inte är helt miljövänligt. Framförallt är zinkoxid skadligt för vattenlevande organismer.