Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt

coenzym-q10-ubikinon-ubiquinone-apotekets-antioxidant-antiage

Q10 (Ubikinon) – nödvändning för cellernas energiproduktion

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder "överallt". Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

En av hudens egna antioxidanter, effektiv även i hudvård

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter (minns ni Jabushe?) och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

Tredje mest sålda kosttillskottet i USA

Det är framförallt som kosttillskott som Q10 har fått sin största spirdning. I USA är Q10 det tredje mest såld kosttillskottet, efter omega 3 och multivitamintabletter. Det sägs att Q10 har en gynsamm effekt på olika hjärtproblem och många vill även tro att Q10 både kan höja enerignivån i kroppen och förlänga livet. Därför är Q10 ofta också populärt bland atleter. Det finns studier som visar på att Q10 kan ha effekt på migrän samt kunna sänka blodtrycket. Q10 studeras även i olika cancerbehandligar, som imunhöjande medel för patienter med hiv och som behandling vid parkinsons sjukdom.

Jag testar Apotekets Q10-kapslar som prisvärt antioxidant-serum?

Eftersom Co-enzym Q10 är ett ljuskänslig och rätt instabilt ämne (och därmed, inbillar jag mig, en smått trixig ingrediens att tillsätta i effektiva doser i hudvård?) så testar jag att använda innehållet från Apotekets Q10-kapslar som ett serum. Jag tar helt enkelt och sticker hål på en kapsel (som egentligen är avsedda att sväljas) och smörjer direkt på huden. Förutom "äkta japansk fermenterad Q10 av naturligt ursprung" så innehåller kapslarna sojaolja, vitamin E, kokosolja och bivax. Varje kapsel ger 30 mg Q10 och 3,4 mg vitamin E.

Källa:

 

Kommentarer

Bild för Mitte
Mitte,

Jag mejlade och frågade Åsa Asplund på Apoteket för att fråga lite mer om produktinnehållet i deras kapslar och om man kan använda dom som ett serum. Eftersom produkten inte har kvalitetsgranskats för det ändamålet så är det inget Apoteket kan rekommendera. Så här skriver Åsa:

 

Hej Mitte!

Ett sent svar på din fråga kommer här.

Apoteket Q10 kapslar innehåller Q10 ursprungligen från Japan som är av naturligt råvara, fermenterad. Man utvinner Q10 på ett naturligt sätt genom jäst- eller bakteriefermentering. Numera finns det även syntetiskt alternativ från Kina.

Järnoxid ingår som färgämne i kapseln. Järnoxid är en naturlig mineral och är inte toxiskt som används som färgämne i många kosmetiska produkter för att ge en gul/brun/svart färg t.ex. i färgade hudkrämer som BB-creams och foundations. I kosmetiska produkter finner du järnoxid under namnet, CI 77499, CI 77491 och CI 77492.

Innehållet består av Q10, vitmain E, sojabönsolja, kokosolja och bivax.  Även om ingredienserna är okontroversiella så har Apoteket inte kvalitetgranskat användning av kapslarna på huden, därmed rekommenderas vi inte att man använder innehållet på huden.

Hoppas allt är bra med dig!
/Åsa

Åsa Asplund
Projektledare Marknads-PR

Bild för Anki

Kul test, vill veta hur den funkar senare.
Jag åt Q10 då när det begav sig, och jag blev jättepigg, for upp på morgonen med en energi som jag minns var enorm.

Bild för Annika Eriksson

Kan tänka mig att dom svarar så försiktigt, men det låter ju inte som någon risk att smörja i ansiktet. Har du märkt någon effekt än?
Jag läste på nåt forum för länge sen om folk som använde AD-droppar till ansiktet och fick bra effekt av det. D-vitamin har jag för mig inte är tillåtet i hudvård pga risk för överdosering dock (eller hur det nu var).

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Anki, tack för din kommentar! Det låter ju fantastiskt, får man fråga varför du slutatde? :)

Bild för Hanna Li
Hanna Li ,

Tack för intressant läsning! Om man skulle ta och köpa sig en burk kanske... Kan inte förneka att jag blev sugen att prova själv. Ser fram emot uppföljning från sig om hur du upplever ditt test!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Hanna Li, ja gör det! Funkar det inte kan man ju alltid svälja kapslarna i stället :)

Sidor

Lägg till kommentar