Så får du finnar och rynkor av socker!

socker-sugar-rynkor-wrinkles-acne-finnar

Huden bryts ner av AGEs (Age-related Glycation End-products)

Alla vet att det rent allmänt är dåligt att äta sötsaker. Men att man i längden kan få finnar, rynkor och slapp hud av ett förhöjt blodsocker var i alla fall nytt för mig. Boven i dramat stavas AGEs – Age-related Glycation End-products och innebär förenklat uttryckt att en sockermolekyl gifter ihop sig med en fett- eller proteinmolekyl. Det hela funkar ungefär så här:

Vår kropp är till stor del uppbyggd av olika slags proteiner, kollagen är ett av de vanligare. Hudens utfyllnad utgörs till huvudsak av kollagenfibrer. När ett protein blir exponerat för ett förhöjt blodsocker så kan det brytas ner snabbare. Då uppstår nämligen en viss reaktion, även kallad glycation, non-enzymatic glycosylation, eller cross-linking, vilket innebär att en sockermolekyl binder sig till proteinmolekyl (eller fettmolekyl). Den här nya föreningen tar sen proteinets plats i kroppen, men gör då ett mycket sämre jobb. I huden kan det här leda till att kollagenet och elastinet långsamt bryts ner, vilket i sin tur resulterar i en hängigare hud med fler rynkor. Men man kan även få acne av socker, även här till följd av att hudens funktion på olika sätt försämras.

AGEs – bildas tråkigt nog ofta i köket!

AGEs kan bildas både i (endogenus) och utanför (exogenus) kroppen. T ex bildas det en hel del AGEs i köket. Ju mer, ju godare tycker många. Det är precis den här kemiska reaktionen mellan aminosyror och kolhydrater som gör att köttet får en perfekt stekyta, att brödet blir vackert gyllenbrunt och att chipsen får fin färg och blir knapriga. På köksspråk kallas processen för Maillardreaktion, vilket är något som inträffar vid den mesta grillning, stekning, rostning och bakning. Det krävs en temperatur över ca 120 grader för att den ska uppstå (bland annat därför som rå och kokt mat är nyttigare). En reaktion som i det här fallet typsikt nog skapar underbara doft och smaksensationer... Tyvärr kan en maillardreaktion även ge upphov till att det bildas ett cancerogent ämne, Akrylamid. Ni minns väl akrylamidlarmen kring chipsen för ett antal år sedan? Fram till relativt nyligen trodde man inte att exogena AGEs kunde ha någon negativ negativ effekt i kroppen, men numera vet man att de tvärtom kan spela en betydande roll vid olika inflammationer och sjukdomstillstånd. 


In English

Sugar can give you wrinkles and pimple. How? Beacause of AGEs – Age-related Glycation End-products, a chemical reaction between a protein and a carbohydrates bonding together in a new way (cross-linking). This type of AGEs-reaction also called the Maillard-rection, occures every day around us. It is involved when your bread is getting a nice smell and a golden brown colour in the owen. But when it happens in your body, in your skin for instance the newely cross-linked proteins are starting to malfunction a bit. Something that leads to a break down of elastin and collagen and even acne.

Källa:

Shawn Talbott, Cortisol Control and the Beauty Connection, första utgåvan, sid 17-19, 37-39
http://www.legendarypharma.com/glycation.html
http://www.dermalinstitute.com/us/library/11_article_Structural_Changes_...
http://www.wisegeek.org/what-is-glycation.htm
http://www.nbcnews.com/id/21257751/ns/health-skin_and_beauty/t/face-fact...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16706655
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation
http://longevity.about.com/od/researchandmedicine/p/crosslinking.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11321937
http://circres.ahajournals.org/content/95/3/233.long
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_end-product
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7468617

Lägg till kommentar