augusti 2014

Mikronäringsämnen – växande trend i hudvård!

minerals-traceminerals-micronutrients-skin-care-vitamines-mikronutrition-sparamnen-hudvard-antiage

Vad är näringsrik hudvård?

Att tillsätta mikronäringsämnen i hudvård är just nu lite av en trend, särskilt i antiageprodukter. Det kan vara spårmineraler, vitaminer och andra näringsämnen som är nödvändiga för vår kropp, om än i ytterst små mängder. Vår hälsa avgörs av den totala näringsstatus vi har i kroppen, något som även gäller huden. Eftersom huden är ett organ som kan ta upp en del ämnen direkt är det inte konstigt att skönhetsindustrin försöker skapa allt mer "näringsrika" produkter.

Koppar och selen nya ingredienser i antiage-krämer

Krämer med med vitamin A, E och C är ingen nyhet. Selen och koppar är däremot ett nyare inslag i antiagekrämerna. Koppar sägs vara nödvändigt för hudens kollagenproduktion, men om det har samma effekt i en kräm som när vi får i oss dessa spårmineraler via kosten är inte säkerställt. "While research has shown that metals such as selenium and copper have skin benefits when included in our diet, effectively adding these metals to a skin care cream can be a challange beacause applying micronutrients to the skin may not be as effective as when conusmed" säger Dr Zoe Draelos, proffesor på Duke University School of Medicine.

Spårämnen som skyddar mot åldrande och cancer, inte längre i vår mat

Anledningen till att många idag liter brist på essentiella spårämnen tros bero på den moderna storskaliga jordbruksdriften. Mineraler som ska finnas naturligt i jorden, kommer oss till godo via maten. Men om de inte har återförs i jordbruket så töms jorden på dessa viktiga spårämnen. Sen finns det finns även t ex naturligt selenfattiga jordar. Just selen är en intressant antioxidant som bland annat anses kunna skydda mot hudcancer. Extra intressant eftersom den tar en annan väg i kroppen än andra antioxidanter och därmed fyller en helt egen funktion.

http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/RC/tags/cos...

RMS Beauty – lovande förhandstest av ny eko makeup

rms-beauty-lip-shine-sacred-uncover-up-22

Tjock och krämig make som ger naturlig look

Nu kommer äntligen RMS Beauty till Sverige (läs gärna mitt tidigare inlägg). Hypad eko make skapat av makeupartisten Rose Marie Swift. På måndag den 1 september blir det lite lanseringsmingel i Sundløfs fina shop på Linnégatan. Vår svenska makeupstjärna Linda Öhrström (som bloggar här) ska dema produkterna. Jag är supernyfiken. Med posten kom det lite prover som jag testade idag. Blev särskilt förtjust i läppglanset Lip shine Sacred och concealer/foundation Un Cover Up i nyans 22. Båda i härligt tjock och krämig konsistens. Smälte fint in i huden och gav en naturlig look. Ser fram emot att få känna och klämma på fler produkter och prova dem över lite längre tid!

rms-beauty-living-luminizer-eye-polish-magnetic.

Matcha te, förmodligen det nyttigaste du kan dricka. Och äta.

matcha-gront-te-green-tea-japanese-tea-ceremony

Matcha grönt te, superfood packat med antioxidanter

Just nu är Matcha-te en stor hype i hälsomatskretsar. Egentligen rätt konstigt att det tog till 2000-talet innan vi i västvärlden fick upp ögonen för den här uråldriga drycken. Ursprungligen från Kina, men mest känt som det te som tratiditionellt används i de japanska tecermonierna. Till skillnad från vanligt grönt te, som man brygger på torkade blad, så är Matcha ett finfördelat pulver som vispas till en skummande dryck. Matcha-te är mer koncentrerat och har därför en högre halt av alla nyttiga antioxidanter och aminosyror som återfinns i grönt te. Matcha-te sägs kunna påverka de sk alpha-vågorna i hjärnan och ge en upppiggande men ändå rogivande effekt, till skillnad från kaffe som ger en mer ojämn uppåt-effekt. Tack vare sin pulverform används Matcha ofta i smoothies, kakor, godis och andra desserter där det ger en kraftigt grön och vacker färg. (Recept hittar du i mängder t ex här på Pinterest)

matcha-tea-gront-te-omrades-karta-production-map

Välj rätt kvalitet från rätt område.

Viktigt att tänka på när man köper Matcha är att välja ett te av rätt kvalitet (grade) och från rätt område. Utan bättre vetande köpte jag mitt första Matcha från Shizuoka och även om det var ekologiskt så finns risken (menar vissa) att teet från den här regionen kan vara förorenat av radioaktivitet från kärnkraftsolyckan i Fuskushima. Väljer man däremot en av de finare Matcha-teerna från det anrika området Uij/Kyoto skulle det enligt samma källor inte vara något problem.

Hur Matcha odlas och tillverkas

Tesorten som används för att odla det som sen blir Matcha-te kallas Tencha. I japan har de odlats åtminstone sedan 1100-talet. Precis som när det gäller vinodling så ger olika områden och tencha-sorter sin speciella karaktär åt Matcha. En månad före skörd (ungefär i mitten av april) täcks och skuggas tebuskarna med ett red screen. Ca tio dagar senare skuggas buskarna ytterligare för att stänga ute än mer solljus. På så sätt växer de nya skotten sig tunna och rangliga när de sträcker sig mot solen. En metod som inte bara fyller bladen med extra mycket klorofyll och ger dem en kraftigt grön färg, utan även dämpar kärvheten i teet. Från tidigt till mitten av maj plockas sen bladen. First flush, utgörs av de fina och känsliga bladskotten som plockas för hand. De fraktas omedelbart till en anläggning för att genomgå en tidskrävande process. Bladen ångas först kraftigt för att stoppa en jäsningsprocess. Det torkas sen i omgångar i en särskild ugn, kallad Hoiro. Mellan torkomgångarna hålls tebladen i en kyl. Bladnerv och skaft avlägsnas och bladen skärs i jämnstora bitar under den här processen. Olika tenchasorter blandas för att ge Matcha-teet sin önskade karaktär. Slutligen mals de torkade tebladen till ett fint grönt pulver.

Viktigt att tänka på när det gäller Matcha

 • Välj rätt kvalitet, finns i många klasser, allt från food grade (ingredient grade), top grade eller ceremony grade – ju finare ju dyrare
 • Välj rätt område Uji/Kyoto och Nishio rankas som bland de bästa
 • Färgen, ska vara krafigt smaragdgrön
 • Förvaras väl tillslutet och gärna i kylskåp tills det öppnas. Därefter mörkt och svalt (men inte i kylskåp som efter öppnandet kan fuktskada teet)
 • Kort hållbarhet, en öppnad förpackning bör förbrukas inom några veckor (för bästa kvalitet)
 • Som grönt te, ej varmare vatten än 70-80 grader. Högre temperaturer ger teet en bitter smak och kan förstöra de nyttiga antioxidanterna

Källa:

Lily Lolo Natural Lipgloss – smaskigt läppglans i fin färg!

lily-lolo-english-rose-organic-makeup-lipgloss

Lily Lolos Natural Lipgloss smakar väldigt gott, lite åt chokladvanilj (en doft jag är såld på). English Rose är dessutom en fin färg i den naturliga skalan. Kanske sitter det inte superlänge (gör något "naturbaserat" läppglans det?), vilket för den som har smörjticks kan känns helt ok med tanke på den härliga doften. 

Känsla och doft: Smakar och doftar gott, choklad/vanilj. Smörig konsistens med lätt glans, inte så klibbig. Försvinner relativt snabbt.
Hudvårdande: Innehåller vaxer (carnauba- och bivax) som av många anses hudvårdande (även fast det finns motsatta åsikter om det). 
Miljömärkning: Ingen
Tveksamheter? Innehåller ricinolja som kan vara hudirriterande och Sucrose Acetate Isobutyrate som i Kanada är begränsad som tillsats i livsmedel  

Pris: strax under hundralappen
Bäst: Mycket fukt och antioxidanter! Fri från eteriska oljor
Sämst: Sitter inte så länge

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Möjligen

Ingredients – Lily Lolo Natural Lipgloss English Rose

Ricinus Communis Seed Oil, Oleic/Linolic/Linolenic Polyglyceryl, Hydrogenated Castor Oil, Sucrose Acetate Isobutyrate, Cera Alba, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Mica, Aroma, Copernicia Cerifera Cera, Tocopherol, Ci 77891, Ci 77742, Ci 77491, Ci 75470

Marathon-löpare riskerar hjärtproblem och för tidig död

marathon-risker-forstorat-hjarta-uthallighetstraning-dodlighet

Lugn jogg bättre för hjärtat än att springa hårt

Tränar man för ett friskt och långt liv bör man undvika extrem uthållighetsträning som t ex Marathon och Triatlon. Att den här typen av extrem aerob ansträngning kan vara skadligt för hjärtat är nya och mycket kontroverisella rön. Det är framförallt hjärtspecialister som James O'Keefe (se hans mycket intressanta föredrag här nedan) som har börjat slå larm. Rapporterna bygger på forskning från uppföljande data under 20 års tid. Rätt gediget med andra ord. Att utsätta sitt hjärta för extrem påfrestning under lång tid (och över lång tid) kan ge förstorat hjärta och för tidig död. Framförallt risktfyllt för den över 40, då kroppens fysiska återhämtningen är betydligt mer långsam än när man är yngre.

Långsam till medelintensiv träing 2-3 gånger i veckan under 30 till 60 min är fullt tillräckligt för att ge stora hälsoeffekter. Mer betyder inte bättre.

hunter-gather-training

Snarare "born to stroll" än "born to run"...

Att träna för mycket är lika skadligt som att inte träna alls

Först och främst, att träna måttligt är otvivelaktigt positivt för hälsan. Men nu finns det alltså en rad studier som visar att överträning är lika dåligt för hälsan som att inte träna alls. Det finns en koppling mellan livslängd och träningsmängd/intensitet. För hjärtats hälsa är en lugn jogg mer optimalt än att springa hårt och länge. Men kanske viktigast av allt, vi bör röra oss mycket (mer än vad de flesta gör idag) och lugnt varje dag. Vardagsmotionen är otroligt viktig. En joggare lever i genomsnitt 6 år längre än någon som inte tränar alls. 

Rent evolutionär är vi människor däremot inte gjorda för att hård aerob träning under flera timmar i sträck, sju dagar i veckan. I en jägar/samlarkultur är snarare många timmars promenerande och andra låg- till medelintensiva aktiviteter det naturliga. Fysisk aktivitet i hög intensitet förekommer oftast endast i korta "rusher".

james-okeefe-cardiovascular-damage-extreme-endurance-exercise-mortality-running-speed

Tydlig data visar att det finns en U-formad kurva i diagrammet vad gäller kopplingen mellan hastigheten och livslängden hos den som springer

Träningsråd från hjärtspecialist James O'Keefe:

Man kan ha många olika skäl till att träna. Nedanstående råd är satta ur ett hälsoperspektiv för att bygga ett starkt och friskt hjärta

Sammanfattning generella träningsråd

 • Vardagsmotionera dagligen i lätt till måttligt tempo så mycket du kan: Stå, gå, cykla, ta trapporna... Generellt rör vi oss alla alldeles för lite
 • Begränsa hård ansträning till mellan 30 och 60 min/per gång, max 2-5 gånger i veckan
 • Variera din träning, blanda t ex: Styrketräning, Pilates, Yoga, Promenader och HIT (High Intensity Training = Intervaller i hög intensitet)

Optimala frekvensen/hastigheten för dig som springer:

 • Hastighet: 9,5 - 11 km/tim (dvs en rätt lugn jogg!)
 • Frekvens: 2-5 gånger i veckan
 • Total sträcka: 16-24 km i veckan

 

joggers-lever-langre-extrem-uthallighetstraning-kan-ge-hjartproblem

 

 

james-okeefe-endurance-training-carduvascular-damage

 

Extreme Endurance Exercise can damage your heart and shorten your life expectancy

This is new an highly controverisial scientific claims, but never the less hard to ignore. Training in general is in total essential for a good health and logevity, but at a certain amount and intensity of training the benefits will instead turn to an increased health risk. Please look at the film clip with the Cariovascular expert James O'Keefe at the top of this post!

 

Kontakteksem efter en vecka i grekland med "vanlig" tvål

husmorsekem-handeksem-kontakteksem-kontaktdermatit-eczema-dermatitis-sls-sodium-lauryl-sulfate

Tvål vanligtvis med irriterande tensiden SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

Min hud är känslig och på händerna får jag lätt sk "husmorseksem", eller rättare sagt kontakteksem (kontaktdermatit) som det egentligen heter. Jag får det oavsett säsong (fast något lättare på vintern) och det uppstår framför allt när jag slarvar och använder vanlig flytande tvål. Efter en vecka på hotell i Grekland såg min högerhand ut så här. Förvisso badade jag en hel del också, men jag vet sedan tidigare att det är just flytande tvål (misstänker den irriterande tensiden SLS –Sodium Lauryl Sulfate som jag reagerar på. Egentligen borde jag ta med en egen liten tvål var jag än går, men jag slarvar som sagt med det. På semester med barn tvättar man dessutom händerna extra ofta och då blir det till att använda den tvål som finns tillgänglig på de offentliga toaletterna. Vanlig, billig flytande tvål med andra ord.

Ett kontakteksem uppstår på ett par dagar

Redan efter ett par dagars användning av den irriterande tvålen blev min hud bli lite röd och började klia på insidan av tummen, pekfingret och långfingret. Dagen därpå var huden hård och förtjockad. Efter ytterligare en dag så kändes det nästan som att det kokade under huden. Och i det här stadiet hjälper det tyvärr inte hur mycket man än smörjer med en fuktbindande kräm eller salva. För mig är det enda som kan avbryta inflammationen en (receptfri) kortisonsalva. Redan efter ett någon dags påstrykningar med kortisonsalva stannar eksemet av. Klådan och det röda lägger sig. Nu bildas istället små blåsor. Huden känns nu helt död och det yttersta lagret börjar fjälla av. Det kan ta flera dagar och den fjällande ytan breder ut sig. I den här fasen hjälper det däremot att smörja med fuktbindande kräm. Den här gången testade jag med en egen blandning av oljor och glycerin, jojoba-, perilla- (som är rik på omega 3) gurkörts-, tefrö- och riskliolja och ca 10% glycerin. (Har skrivit om den här typen av "skindressings" tidigare). När hudbarriären är så här tydligt skadad får man vara extra försiktig med vad man tvättar och smörjer sig med tills eksemet har läkt ut helt. Annars riskerar man att få in nya irriterande och främmande ämnen.

hand-en-manad-efter-kontakteksem

En månad senare, nästan helt bra!

Så här ser min hand ut en månad efter kontakteksemet. Den första tiden smörjde jag som en galning, men har börjat slarva lite sista tiden. Ganska snart smyger då en antydan till självspricka samt ett par mini-blåsor fram på mitten av pekfingret. Det är bara att gilla läget, jag måste helt enkelt vara extremt petig med hur jag tvättar och smörjer mig.

 

In English: Contact dermatitis after one week in Greece with a common soap

Unfortunately, my skin reacts with an irritant contact dermatitis quite easily. After one week of vaccation in Greece earlier this summer my right hand looked like in the first picture. I often react strongly towards common fluid soap. In this case I didn't bring any soap of my own, leaving med no other choises than to use the hotel soap. Traveling with two small children that means a lot of hand washin in public toilets. It is the irritating surfectant SLS –Sodium Lauryl Sulfate that makes my skin start itching almost boiling and peel of like that. The only thing (for me) that stops this type of eczema in the middle of its moste aggresive stage is a cortisone cream. On recovery I am very picky with what I use as a moisturizer. This since my skin barrier is totally damaged and a lot of irritating substances can now pass through my skin. This time I made a version of my "skindressings", using a mixture of different vegetable oils and glycerine (for extra moisture).

RMS Beauty – organic makeup av Rose-Marie Swift snart i butik!

rms-beauty-rose-marie-swift-organic-cosmetic-makeup

Ekologiskt makeup som jag är grymt nyfiken på!

Från den första september finns RMS Beauty, ekologisk makeup av den kända makeupartisten Rose-Marie Swift på Sunddløfs butik på Linnégatan. De kommer även att säljas på Naturligt Snyggs webshop (läs gärna Hannahs inlägg om det här). Jag har tidigare skrivit om RMS Beauty då jag intervjuade den svenska makeupartisten Linda Öhrström (som jobbar internationellt sedan många år). RMS Beauty är ett av hennes favoritmärken. Bakgrunden till Rose-Marie Swifts serie är bland annat ett tungmetall-test som hon gjorde efter många år som makeupartist (konventionell makeup kan innehålla spår av tungmetaller). Jag är supernyfiken på produkterna och hoppas kunna testa ett par så fort de är i butik!

 

lily & Hannas raw food ice dream – godare än glass!

/lily-hannas-raw-food-glass-icecream-dream

Suveränt goda mjölkfria rawfood glassar!

Jag kan varmt rekommendera Lily & Hannas Rawfood Ice Dreams, som finns i tre spännande smaker: Cinnamon & Cardamom Spice Delight, Chocolate Love Energy och Crème Caramel Coconut Bliss. Bäst gillar jag Choklad och Kanel/Kardemumma. Chokladglassen smakar lika gott (om inte godare) som en riktigt god hemgjord chokladglass, trots att den istället för grädde och mjölk är gjord på cashewnötter. Mums!

Innehåll – Chocolate Love Energy

Vatten, cashewnötter, kokossocker, kallpressad kokosolja, chokladpulver (raw), agavenectar, havssalt och äkta vanilj

Innehåll – Cinnamon & Cardamom Spice Delight

Vatten, cashewnötter, kokossocker, kallpressad kokosolja, kanel, kardemumma, agavenectar, havssalt och äkta vanilj