november 2014

Saftig lussebulle med havremjölk och rom

saffransbulle-lussekatt-havremjolk-rom

Det går precis lika bra med havremjölk!

Av flera skäl dricker jag hellre havremjölk en vanlig mjölk. För magens skull inte minst. Och även fast jag är rätt kass på att baka så ville få lite tidig julstämning med ett saffransbak. Och samtidigt testa om man kan baka lussebullar utan mjölk. Förvisso blev mina hiskeligt fula (därav slöjan av plastpåse i bilden), men supergoda! Det gick alltså precis lika bra med havremjölk som vanlig mjölk, jag kände ingen skillnad. Kanske bör nämnas att jag rullade bullarna med mandelmassa och smör, så kanske bidrog det också till den goda smaken? Jag utgick ifrån ett recept från ICA där man blötlägger saffranen i lite rom. Detta för att lösa ut alla smakämnen på bästa sätt. Här kommer receptet:

Saffransbulle med havremjölk och rom

 • 2paket saffran (à 1/2 g)
 • 2dl socker
 • 2msk rom eller vatten
 • 50g jäst
 • 175g rumsvarmt smör
 • 5dl rumsvarm havremjölk
 • 1/2tsk salt
 • 800g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
 • 1dl russin
 • mjöl till utbakning
 • 1 ägg till pensling

Fyllning (om du vill):

 • ca 50-100 g smör
 • ca 1 dl riven mandelmassa

Gör så här
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med havremjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen. 

Med fyllning: platta ut degen lätt och bred på ett rejält lager rumsvarmt smör blandad med riven mandelmassa. Snåla inte. Stö över lite uppblötta russin. Rulla ihop och skär till bullar eller snurra till en katt.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

 

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk

Obs, innan du ändrar mängden ingredienser
Detta recept är gjort för Ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 

DIY – Grön ansiktsmask med honung, matcha-te och chlorella

diy-face-mask-ansiktsmask-chlorella-matcha-gront-te

Härlig energikick och detox för huden, så gör du enkelt själv

Jepp, man ser ut som en galning. Men vem bryr sig när vi talar finaste ansiktsmasken man kan göra själv?! Ett tag körde jag på rätt ofta med den här masken, detta efter att ha varit på raw food-läger och fått lära mig om nyttan med växtrikets gröna guld: det renande och läkande klorofyllet. Efter en prova-på-surfresa till Costa Rica för siså där tio år sen så har min kompis Lisa fortfarande en liknande bild av mig i telefonboken. Hon skrattar tydligen fortfarande varje gång jag ringer och bilden kommer upp. Bjuder jag gärna på.  

Masken är en ren blandning av Chlorella, Matcha-grönt te-pulver och honung. Klorofyll som finns i gröna växter och alger sägs som sagt vara både renande och läkande och en riktig energikick för våra celler. Grönt te innehåller en massa nyttiga antioxidanter som visat sig kunna ha en skyddande effekt för huden och Chlorella sägs kunna fungera som detox genom att binda och transportera bort tungmetaller och giftiga ämnen. Honung är säväl fuktbindande, milt peelande (genom sitt innehåll av sockersyror och enzymer) som lätt antiseptiskt. Obs! Honungen måste vara "levande" och får ej ha hettats upp över 45 grader för att ha kvar sina nyttiga enzymer och näringsämnen.

matcha-gront-te-green-tea-chlorella-honung-honey-face-mask-ansiktsmask

Så här gör du:

 • 1 tsk honung
 • 1 tsk ljummet vatten
 • 0,5 tsk matcha-pulver
 • 0,5 tsk chlorella-pulver

Blanda honungen med det ljumna vattnet. Blanda sedan i matcha- och chlorella-pulvret. Stryk på huden, låt sitta 15 min eller längre. Klart!

Matcha och Chlorella hittar du i en mängd hälsokostbutiker på nätet. Och honung i närmsta matbutik. Välj då eko så får du en icke upphettad variant.

 

DIY detox face mask with matcha-tea, chlorella and honey

This is one of my favorite face masks. Works as a real energy booster and a detox for your skin. Honey is mildly exfoliating, antisepitc and moisturizing. Chlorella is known for its ability to bind heavy metal and work as a detoxer, rich in chlorophyll. Chlorophyll is really the green gold from nature. It has the same function in plants as our blood has in our bodies, vital for energy transportation to the plant cells. Matcha-green tea is rich in antioxidants shown to have an protective effect in the skin. 

Ingredients

 • 1 teaspoon honey
 • 1 teaspoon luke warm water
 • 0,5 teaspoon matcha green tea powder
 • 0,5 teaspoon chlorella powder
Mix honey with water, add the green tea and chlorella powder. Splash on your face, let sit for at least 15 minutes. Ready and done!
 
 

Äntligen – Ekologiskt, osaltat smör!

thiese-ekologiskt-osaltat-smor

Kompromisslös ekologisk kvalitet från Thise Mejeri

Jag älskar smör och köper alltid ekologiskt (viktigt eftersom vissa miljögifter lagras och ackumuleras i fett). Konstigt nog är det väldigt svårt att hitta OSALTAT, ekologiskt smör. Varför kan man undra när t ex många väljer ekologiskt till sina barn och riktigt små barn ska undvika salt. Osaltat ekologiskt kaffe är också ett måste för den som kör sitt Bullet proof coffe (fettkaffe på svenska). På Cajsa Wargs södermalmsbutik (Renstiernas gata 20) i Stockholm kan man köpa ljuvligt god Thise Smör från det danska mejeriet Thise. Kompromisslös ekologiskt kvalitet säger sig Thise själva leverera. Kan inte annat än hålla med! 

Är smör nyttigt?

Jag är anhängare av teorin att smör inte alls är dåligt för kroppen, tvärtom. Förutom att det är ljuvligt gott och gör det mesta i matlväg en stor smaktjänst så är det en ren naturprodukt. Inget märkligt syntetiskt modifierat har lagts till. Det förvaras inte i någon plastbytta (med risk för migration av farliga plastämnen) och det består av stabila fettsyror. Dvs tål upphettning mycket bra utan att fettsyrorna förändras (modifieras och blidar nya konstiga bindningar likt transfetter). Däremot hör man allt oftare numera att vissa vegetabiliska fettsyror kanske inte är så bra för kroppen. Att dessa skulle kunna vara inflammationsbildande. 

Tips!

Förvara ditt smör i en sluten, lufttät burk (typ glasburk med lock). Då behåller smöret sin färska smak länge och tar inte smak av kylskåpets andra varor.

 

 

Därför kommer jag aldrig mer äta odlad lax – eller sushi på restaurang

odlad-fisk-lax-pcb-dioxiner-pesticider-bekampningsmedel-kvicksilver-giftigt.

Så giftig är odlad fisk!

Just nu cirklar det runt en fransk/norsk dokumentärfilm; Er fisk sundt? på Facebook. En fullständigt chokerande berättelse över hur odlad fisk (äfrån Nordnorge) är full av miljögifter. Hur är det möjligt? Nordatlanten är väl ett rent hav? Man tror inte det är sant, det är så fruktansvärt idiotiskt – fiskfodret som laxen utfodras med görs nämligen av fisk från världens mest förorenade hav: Östersjön. Det rör sig om kvicksilver och andra tungmetaller, PCB, dioxiner och bekämpningsmedel. Några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. Eftersom gifterna inte går ur kroppen, utan accumuleras och lagras i fettvävnaden blir innehållet i ett kg fet lax mycket högre en ett kg småfisk. Odlad lax innehåller 5 gånger så mycekt gifter som all annan mat i affären. Borde med andra ord helt undvikas av barn upp till 18 år, gravida och den som planerar att bli gravid (och alla andra också för den delen). Eller i alla fall inte ätas mer än högst 1-2 ggr om året. Sorgligt nog (och konstigt nog) verkar det tyvärr även som att den ekologiska odalde fisken innehåller miljögifter. Det framkom inte riktigt på filmen, så därför har jag mejlat Coop/Änglamark för att be dem reda ut saken. Vildfångad fisk (från nordatlanten) innehåller däremot inte alls några av de undersökta miljögifterna (naturligtvis inte eftersom de ju inte äter det förorenade fodret). Finns bara en hake med detta, vildfångad lax med på den röda listan över utrotningshotade arter och får t ex inte säljas i Coops butiker. 

odlad-fisk-giftigt-fororeningar.

odlad-fisk-lax-giftigt-vildfangad-giftfri.

odlad-fisk-lax-giftigt-fororeningar

odlad-fisk-lax-giftigt-ddt-dde

Den fransk/norska dokumenteren Er fisk sundt? blev för mig en lika stor och sorglig Aha-upplevelse som Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen (med Eva Röse). Jag känner mig äcklad, ledsen, lurad och rent ut sagt förbannad. Tänk all lax jag har tryckt i både mig och barnen i tron att vi äter något nyttigt. Och så har vi i själva verket tryckt i oss några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. För jävligt. Särskilt som både jag och barnen älskar sushi. Och lax.


När jag inte bloggar... Lansering av ny identitet för Cajsa Warg

7 november 2014

design-mitte-blomqvist-cajsa-warg-ny-identitet-baguette-levain

Jag är designer, inte kemist

Egentligen är jag ju varken kemist, forskare eller hudterapeut. Som yrkesperson är jag en Art Director och designer. Har under 20 år jobbat på några av landets större reklambyråer, men sedan ett år tillbaka i egen regi. Att ta fram en ny identitet för Cajsa Warg (en liten minikedja av exklusiva matbutiker med utpräglat hållbarhetstänk) var ett av de första uppdrag jag fick. Och nu ett år senare är jobbet äntligen ute i butik. Vi har jobbat igenom allt, från varumärkesstrategi och ner till minsta hylletikett. Implementeringen pågår för fullt nu under november, det tar ett tag att byta ut alla delar... Tusen tack Cajsor, det har varit (och är) ett svinkul projekt!!

design-mitte-blomqvist-cajsa-warg-ny-identitet-pappkassar.

design-mitte-blomqvist-cajsa-warg-ny-identitet-presentkort.

design-mitte-blomqvist-cajsa-warg-ny-identitet-folder

design-mitte-blomqvist-cajsa-warg-ny-identitet-visitkort

cajsa-warg-ny-identitet-skylt-gronsaker-avokado

ajsa-warg-ny-identitet-kanelmandlar

 

Äntligen är bloggen på bana igen!

7 november 2014

För ett par veckor sedan fick jag reda på att den här bloggen hade blivit hackad och utnyttjad för trista spams. Jättetråkigt så klart. Det har tagit mig en hel del tid och pengar att få detta fixat. Men nu ska allt vara uppstädat och säkerhetshålen tätade (ironiskt att man ska drabbas exakt samtidigt som alla pågående skriverier om data(o)säkerheten i stort i samhället..). Hösten har totalt sett varit en all time low vad gäller mitt bloggande. Har haft upp över öronen med jobb och inte hunnit med i det tempo jag velat. Men nu är i alla fall bloggen på bana igen så bättring lovas! Tack alla ni som är återkommande läsare för ert tålamod!