Äntligen – Ekologiskt, osaltat smör!

thiese-ekologiskt-osaltat-smor

Kompromisslös ekologisk kvalitet från Thise Mejeri

Jag älskar smör och köper alltid ekologiskt (viktigt eftersom vissa miljögifter lagras och ackumuleras i fett). Konstigt nog är det väldigt svårt att hitta OSALTAT, ekologiskt smör. Varför kan man undra när t ex många väljer ekologiskt till sina barn och riktigt små barn ska undvika salt. Osaltat ekologiskt kaffe är också ett måste för den som kör sitt Bullet proof coffe (fettkaffe på svenska). På Cajsa Wargs södermalmsbutik (Renstiernas gata 20) i Stockholm kan man köpa ljuvligt god Thise Smör från det danska mejeriet Thise. Kompromisslös ekologiskt kvalitet säger sig Thise själva leverera. Kan inte annat än hålla med! 

Är smör nyttigt?

Jag är anhängare av teorin att smör inte alls är dåligt för kroppen, tvärtom. Förutom att det är ljuvligt gott och gör det mesta i matlväg en stor smaktjänst så är det en ren naturprodukt. Inget märkligt syntetiskt modifierat har lagts till. Det förvaras inte i någon plastbytta (med risk för migration av farliga plastämnen) och det består av stabila fettsyror. Dvs tål upphettning mycket bra utan att fettsyrorna förändras (modifieras och blidar nya konstiga bindningar likt transfetter). Däremot hör man allt oftare numera att vissa vegetabiliska fettsyror kanske inte är så bra för kroppen. Att dessa skulle kunna vara inflammationsbildande. 

Tips!

Förvara ditt smör i en sluten, lufttät burk (typ glasburk med lock). Då behåller smöret sin färska smak länge och tar inte smak av kylskåpets andra varor.

 

 

Kommentarer

Bild för Estelle

Vad bra att det finns osaltat! :) Älskar också smör, köper endast ekologiskt. Den enda mjölkprodukt jag äter numera för övrigt.
Men sådana där papper runt smöret har väl ändå en plastad insida, Så man kommer väl ändå inte undan plasten vad jag vet?!?

Skulle vilja att att det fanns Ekologiskt bregott med havssalt också.

Bild för Emelie

Jag är också ett ekologiskt smörfan, men köper typ bara Coops eftersom det är det som finns tillgängligt nära mig. Tycker det är tråkigt att hälsosamma matbutiker med stort ekoutbud främst finns i innerstan, antar att de tjänar mest på det läget men tråkigt för oss som bor utanför tullarna som inte har samma tillgång till vissa ekovaror. Men kanske ska en ändå vara glad för att bo i Stockholm, kan tänka mig att utbudet är ännu mer begränsat i mindre städer :)

Bild för Anette
Anette,

Smör kan en mycket enkelt göra själv genom att vispa grädde "för länge" tills den delar sig i kärnmjölk och smör. Samla ihop smöret med en slev till en klump och häll av vätskan, tryck ut så mycket som möjligt av kärnmjölken. Smöret är färdigt att användas.

För längre hållbarhet bör smöret tvättas i kallt vatten (Slå i vatten och älta smöret som en deg.) och saltas. Saltet kan sedan tvättas ur med vatten.

Har man inte tid med det kan saltet tvättas ur vanligt, normalsaltat, rumstempererat smör som ovan.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Emelie och Anette!

Tusen tack för kommentarer och tips. 

Tråkigt att höra att det finns dåligt med eko-butiker utanför stan. Vore intressant att höra om det verkligen beror på brist på köpvilliga konsumenter eller snarare förutfattade meningar om utanför-stan-bor hos handlarna?

Jättekul med lite mer initierat tips på hur man gör sitt eget smör. Detta måste jag testa med mina barn! :)

Bild för EllFloavy

Amoxicillin Clavulanic And Pig Propecia Alicante <a href=http://ciali5mg.com>cialis without a doctor's prescription</a> Can I Purchase Stendra Online Pharmacy Beta Blocker

Sidor

Lägg till kommentar