Därför kommer jag aldrig mer äta odlad lax – eller sushi på restaurang

odlad-fisk-lax-pcb-dioxiner-pesticider-bekampningsmedel-kvicksilver-giftigt.

Så giftig är odlad fisk!

Just nu cirklar det runt en fransk/norsk dokumentärfilm; Er fisk sundt? på Facebook. En fullständigt chokerande berättelse över hur odlad fisk (äfrån Nordnorge) är full av miljögifter. Hur är det möjligt? Nordatlanten är väl ett rent hav? Man tror inte det är sant, det är så fruktansvärt idiotiskt – fiskfodret som laxen utfodras med görs nämligen av fisk från världens mest förorenade hav: Östersjön. Det rör sig om kvicksilver och andra tungmetaller, PCB, dioxiner och bekämpningsmedel. Några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. Eftersom gifterna inte går ur kroppen, utan accumuleras och lagras i fettvävnaden blir innehållet i ett kg fet lax mycket högre en ett kg småfisk. Odlad lax innehåller 5 gånger så mycekt gifter som all annan mat i affären. Borde med andra ord helt undvikas av barn upp till 18 år, gravida och den som planerar att bli gravid (och alla andra också för den delen). Eller i alla fall inte ätas mer än högst 1-2 ggr om året. Sorgligt nog (och konstigt nog) verkar det tyvärr även som att den ekologiska odalde fisken innehåller miljögifter. Det framkom inte riktigt på filmen, så därför har jag mejlat Coop/Änglamark för att be dem reda ut saken. Vildfångad fisk (från nordatlanten) innehåller däremot inte alls några av de undersökta miljögifterna (naturligtvis inte eftersom de ju inte äter det förorenade fodret). Finns bara en hake med detta, vildfångad lax med på den röda listan över utrotningshotade arter och får t ex inte säljas i Coops butiker. 

odlad-fisk-giftigt-fororeningar.

odlad-fisk-lax-giftigt-vildfangad-giftfri.

odlad-fisk-lax-giftigt-fororeningar

odlad-fisk-lax-giftigt-ddt-dde

Den fransk/norska dokumenteren Er fisk sundt? blev för mig en lika stor och sorglig Aha-upplevelse som Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen (med Eva Röse). Jag känner mig äcklad, ledsen, lurad och rent ut sagt förbannad. Tänk all lax jag har tryckt i både mig och barnen i tron att vi äter något nyttigt. Och så har vi i själva verket tryckt i oss några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. För jävligt. Särskilt som både jag och barnen älskar sushi. Och lax.


Kommentarer

Bild för Annika Eriksson

Jag läste rubriken och tänkte; nej, läs inte artikeln, LÄS INTE. Jag kunde inte låta bli, så klart. Insikt och kunskap är ett ok ibland.

Bild för Emelie

Håller med ovanstående... Helt plötsligt känns inte de där laxfiléerna i frysen särskilt lockande ALLS... Vad ledsen en blir över sånt här när det är något som BORDE vara så nyttigt och framför allt är så gott.

Bild för Estelle

Usch vad tråkigt för alla som äter lax! :(Tur att jag själv avskyr det så mycket att jag aldrig äter det då.
Ska informera min far, får väl se om han tar det på allvar dock....

Bild för C
C,

Man känner sig lite lurad.

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, visst är det skit. Jag som älskar lax. Nu får vi se om den ekologiska ändå är ok? 

Bild för Annika Eriksson

Man kan ju hoppas att den ekologiska är OK. Jag har en massa i frysen, och tycker lax är gott så jag håller verkligen tummarna.

Bild för K
K,

Åh nej. Jag äter mycket av coops Änglamark-lax. Man tror och hoppas ju att den ekologiska ska vara bättre. Uppdatera jättegärna om du får svar ang den.

Bild för Sofia | Avocado Baby

Så bra att du skriver om det här! Jag älskar lax men har slutat äta det sedan jag fick reda på hur mycket skit den innehåller. Ser fram emot svaret från Coop/Änglamark och håller tummarna för att eko-laxen hanteras smartare.

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, nu har jag fått ett första svar från Coop (se nedan) som har skickat frågan vidare till sin leverantör. Inväntar med spänning deras svar!


Hej Mitte

 

Tack för länken - jag har skickat frågan vidare och vi måste ta in information ifrån vår leverantör så att vi får rätt fakta och upplysningar angående detta ämne.

Tyvärr betyder det att du inte få ditt svar på just denna fråga idag, men det är en viktig fråga så leverantören måste bli informerad och få uttala sig.

 

Generellt kan jag säga att Coop har ställt särskilda varu- och kvalitetskrav på alla produkter och garanterar att de uppfylls. Våra produktspecialister har bedömt produkterna, godkänt innehåll och sammansättning samt testat produkten genom bland annat smaktest.

Leverantören som producerar varan för Coop ska också godkännas. Det innebär att Coops egna kvalitetsrevisorer (typ livsmedelsinspektörer) värderar om leverantörens kvalitetsstyrningssystem säkerställer att både lagkrav och Coops särskilda varu- och kvalitetskrav uppfylls när det gäller livsmedelssäkerhet, kvalitet, miljö och etik. Kontrollen av de egna varorna sker genom stickprov på varor och inspektion av leverantören och även tredjeparts revisioner.

 

I livsmedelssäkerheten ingår det att leverantören ska göra en riskanalys på sina råvaror och sin process som skall visa om det någonstans finns någon faktor som skulle kunna påverka livsmedelssäkerheten. I riskanalysen  så skall risker som mikrobiologiska (bakterier, virus, parasiter etc), kemiska (allergener, restsubstanser    t ex läkemedel, bekämpningsmedel, toxiner  mm beroende på typ av produkt)och fysikaliska (sten, metall, ben, glas mm) gås igenom och utvärderas hur stor risk det är för konsumenten.  För producenten skall sedan utfallet av den analysen utgöra vilka analysparametrar som skall utföras och hur ofta det skall göras.

 

Mvh

Kicki

Coop Kundservice

Bild för Isabel

Det här har varit känt ganska så länge. T ex Mercola har rekommenderat att man undviker odlad lax.
Trappade ner på fisk ganska drastiskt från att äta det 3-5 dagar i veckan till 2-3 gånger om året när cravings uppstår. JA, jag var hjärntvättad till att tro lax och fisk var "nyttigt" att äta. Har även länge varit semi-vegetarian där jag föredragit att äta fisk istället för landdjur, kunde äta lax tre gånger i veckan med pesto och feta. Mår helt klart bättre nu när jag slutat.

Har alltid kört vego sushi sen varningarna om parasiter med rå kött, men har ifs alltid föredragit vego sushi framför fisksushi, smakar bättre och sen det där med att det är dålig matkombinering (protein+kolhydrater= Lika farligt som gifterna i fisk... typ).
Men på senaste har jag mått illa av fisk, bara min pojkvän som köper lite kall rökt lax någon gång om året. Men så som det ser ut nu så kommer människor få dra ner på sitt fiskätande framöver...

Sen kan man fråga sig om fisk som lax är så naturligt att äta? Hur kommer det sig att man äter något som ser så förskräckligt fult ut? Jo, för det kommer fint paketerat, utan huvud, med en konstgjord rosa färg. Själv skulle jag släppa metspöet och springa bort så fort jag kan om jag nånsin fångade en lax haha Pinsamt nog visste jag inte hur ful en lax eller marulk var för bara två år sen! Och abborrar är ju banne mig för söta för att äta, jätte kloka dessutom (Mm, har socialiserat med dem) ^^
Och varför skulle man äta något som inte en gravid kvinna eller barn ska få äta? Enligt logiken borde ingen äta fisk, särskilt inte INNAN man blir gravid för att va säker på att det är inga gifter och tungmetaller kvar i kroppen som kan påverka barnet när man väl blir gravid. De flesta blir ju medvetna om att de är gravida någon månad in i graviditeten? Då är ju skadan redan skedd? Jättekonstig logik vi människor verkar uppfatta i vissa ämnen.

Sen smakar kött i sig ingenting (eller jo, järn), det är ju bara salt som man behövt krydda med. Så jag fattar inte vad ni snackar om att det ska vara så gott och nyttigt? Vi har smaklökar för det nyttiga (läs: sött ;) )
Det här är ju bara ännu en sån där mjölk-propaganda som folk inte vill ta åt sig just pga av de blivit hjärntvättade att tro annat halva sitt liv. Get over it. Gör om, gör rätt. Kroppen kan läka ifrån ignoranta skador, typ att "håret växer ut igen". Om sju år har vi alla en ny kropp. Va positiva och blicka framåt. Ingenting som ser ut som en lax kan möjligt vara "nyttig" för en är vad jag utgår ifrån, jag sätter faktiskt hellre tänderna i min kissekatt, men då mest för att hon är så söt...

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Isabel, många kloka och intressanta tankar! Tack för att du vill dela :)

Håller helt med om det knasiga att man "godkänner" livsmedel för alla icke gravida människor samtidigt som man bannlyser dem för gravida. Doesn´t make sense... Många glömmer dessutom bort att det i den här listan över fiskar man ska undvika när man är gravid även står skrivet att barn upp till 18 år (!!!) ska följa samma restriktioner. Superviktigt för alla fertila kvinnor (och då ju även barn och gissningsvis även killar) som någon gång vill bli gravida att i god tid (åratal) innan se till att äta mat fri från alla dessa hormonstörande ämnen.

Tyker även dina tankar kring kolhydrater och hur vi naturligt dras till söta saker är en intressant tanke. Alltid kul med någon som vågar gå sin egen väg och vågar ifrågasätta rådande "sanningar" och trender. 

Tack än en gång! :)

Bild för C
C,

Fick det här svaret från Ica när jag frågade dom om de hade koll på sin lax.

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.
Så här svarar vår produktansvarige på dina frågor om lax;

"Eftersom lax är en rovfisk så kan den inte leva på enbart vegetabiliskt foder.
Fodret till laxen innehåller en blanding av Fiskmjöl, fiskolja, vegetabiliska oljor, vegetabiliska proteinkällor och vete
Fiskoljan och fiskmjölet i det KRAV-godkända fodret kommer från avskär och rester från fiskindustrin.

Provtagning görs stickprovsmässigt för att kontrollera att man ligger under lagstadgade värden när det gäller miljögifter.

Vår ekologiska lax är godkänd av KRAV, du kan väl hänvisa konsumenten att läsa vidare på KRAVs hemsida, dom har en ganska detaljerad redogörelse kring odlingen av lax och vad som krävs.
Utöver vad som framgår av KRAV så använder vår producent endast fisk eller fiskrens som kommer från fiskebestånd som inte är hotade.

FODER
I KRAV-godkänt fiskfoder tillåts inga syntetiska färgämnen. Färgen kommer istället från till exempel räkskal eller alger. Fiskfoder får inte innehålla genetiskt modifierade organismer (GMO). Syntetiska eller naturfrämmande tillsatser, som till
exempel antioxidanten ethoxyqin får inte heller finnas i foder till KRAV-godkända fiskar.
Fisken får bara utfodras med fiskmjöl och fiskolja som kommer från fiskrens eller från fisk som inte kan användas som människoföda.

Bestånden av vild lax är kraftigt överfiskade. Vild lax är dessutom klassad som röd i WWF:s fiskguide.
Det är två anledningarna varför ICA valt att inte tillhandahålla vild lax."

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning

ICA Kundkontakt
Johan Tholander

Bild för Hanan
Hanan,

Mycket intressant skrivet! Jag blir lika äklad och förbannad. Har också tryckt i mig lax och sagt att jag ska äta det 2 ggr i veckan för att vara nyttig. Efter vad jag har läst. Aldrig mer odlad LAX. Frågan är vart får man tag på vilt lax? Hittar aldrig varken färskt eller i frysboxen på ICA kvantum eller COOP. några tips?

Tack för att du uppmärksammar ämnet.

Bild för Anki
Anki,

Säjer som många andra här, äter inte kött, så innan jag visste det här åt jag oftare. Älskar också sushi och äter det för ofta enl mitt samvete, när det gäller allt i den, ris, fisk, och ev räka. Tycker inte glutenfri vego är lika god. Jag vågar snart inte äta nåt.

Bild för Ellinor

Och som om det inte vore nog med alla dessa gifter så har fodret helt fel fettsyresammansättning med för mycket omega-6. Det gör de stackars laxarna sjuka, sen äter vi dem och tror att vi får i oss en massa hälsosamt omega-3...

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, jag är ledsen för att det ibland blir rätt trist läsning här på bloggen... Men skulle ju inte behöva skriva om sådana tråkigheter om ansvariga i livsmedelsindustrin var just lite mer ansvarstagande. :(

Vildfångad lax är efter vad jag förstår en säsongsvara. Just nu rödlistad och säljs därför inte på någon av Coops butiker. 

Bild för Mitte
Mitte,

Hej igen,

Nu har jag fått ett mer uttömmande svar från Coop. Tackar för det. Även om jag ändå inte känner mig direkt lugnad. Jag skulle vilja ha siffror och mätresultat (färska sådana) inte bara intyganden och "garantier". Ja ni förstår vad jag menar. 

 

Svar från Coop, förmedlat av Kicki Norén Jonsson < > på Kundservice:

"All vår lax ekologisk som konventionell, färsk, fryst, beredd (rökt gravad) är norskodlad.

Coop samarbetar med Leröy Sverige som producerar all vår lax. Man kan gå in på deras hemsida http://www.leroy.se och läsa om deras Kvalitets- och miljöarbete. Där står bland annat detta om reglerad fiskodling 

”Den norska fiskodlingen är noga reglerad. Varje odling måste ha licens och bedrivas på en plats som är miljömässigt lämplig. Varje odlingsställe måste ligga i träda med regelbundna mellanrum för att undvika påverkan på botten och fauna. All fisk i en odling ska må bra och hanteras efter djuretiska principer. Stress hos fisken skulle ge sämre kvalitet på fiskköttet. För till exempel lax, som inte vill simma ensam, måste 97,5 % av odlingskassens volym utgöras av vatten. Naturligtvis kommer den lax du köper hos oss från sådana odlingar – koncernens egna. Leröy går till och med längre än myndigheternas krav och är certifierade enligt den internationella standarden Global G.A.P. samt även Aquaculture Stewardship Council (ASC) http://www.asc-aqua.org/index.cfm?lng=1

Laxen utfodras med pellets som innehåller allt det som fisken behöver för att må bra (Fett, proteiner, kolhydrater, vitaminer). Fodret utgörs av en mix av fiskmjöl & fiskolja samt vegetabilier (b.l.a. vete, soja, rapsolja). Andelen fiskmjöl- olja har stadigt minskat de senaste 10 åren och ligger idag på ca 30%. Den vegetabiliska andelen på ca 70%. En ökande andel av fiskråvaran utgörs numera också av biprodukter/rens från annan fiskproduktion (ej lax), exempelvis ifrån sill. Den fisk som ingår i foder är fisk som inte används till mat för människor.

För KRAV (www.krav.se) certifierad odling är kraven på foder tydligare beskrivna – Fodret ska bestå av ekologiskt producerade fodervaror och/eller foderråvaror med ursprung i vilda akvatiska bestånd, som bedrivs på ett bärkraftigt sätt med hänsyn till det totala marina ekosystemets funktion. Tillsatser såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter och färgämnen ska ha naturligt ursprung eller vara så nära sin naturliga form som möjligt.

Utfodringen ska ske på ett sätt så att det inte sker mycket foderspill utan så nära det naturliga intaget av föda som möjligt. Fodret och utfodring skall inte ske så att den ger en negativ inverkar på den biologiska mångfalden i området.

• KRAV certifierad odling ska också sträva efter mångfald i produktionen där det finns möjlighet, det kan t ex vara produktion av blåmusslor i samband med fiskodling

En organisation som arbetar och forskar mycket på fisk, skaldjur och hur konsumtionen av dessa påverkar vår hälsa är Nifes och de utför bland annat ca 2000 analyser årligen på främmande ämnen i odlad fisk. Senaste rapportens sammanfattning säger att det inte finns rester av lovliga läkemedel, organiska miljögifter eller tungmetaller som överskrider de gällande EU gränsvärdena. Länk: http://www.nifes.no/index.php?page_id=&article_id=4284&lang_id=1

Mattilsynet i Norge (Jfr Livsmedelsverket) samarbetar också med Nifes som även analyserat foder till odlad fisk och resultatet visar inga överskridande av gränsvärdena för främmande ämnen. Länk: http://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/akvakultur/ingen_overskridelser_i_fiskefor.11681 

Vi har redan svarat på hur Coop tar fram en produkt och kvalitetssäkrar leverantören.

Leverantören måste också kunna visa analys och testresultat vid våra revisioner.

Coop kräver att våra leverantörer löpande utför ackrediterade analyser för många ämnen som kan vara både av mikrobiologisk eller kemisk typ för att säkra att EU lagstiftningen hålls och det gäller även de produkter som produceras utanför EU.

Detta gäller oavsett om det är Coop, Änglamark eller X-tra produkt.

Vår danska samarbetspartner Coop Trading utför sedan 2007 ett 20 tal projekt årligen på olika produkter, alltså inte enbart lax. Det kan vara konserver, nötter, charkprodukter, chips, bröd mm. Dessa stickprover analyseras av oberoende analysföretag på uppdrag av dem.

Projekten kan även vara som dokumentation där analyscertifikat från ett ackrediterat laboratorium skall sänds in till Coop Trading av vår leverantör.  

Det finns tungmetaller, dioxiner/PAH i all fisk, speciellt fet viltlevande fisk. En del av fodret innehåller vildfångad fisk och på så sätt också mindre nivåer främmande ämnen anrikas i odlad lax. Det är ändå hittills under gällande gränsvärden.

Å andra sidan så hade odlad lax fångat/hittat sin egen föda så hade det troligtvis varit samma resultat eftersom de främmande ämnena redan existerar i vår miljö. 

Av de projekt sedan 2007 som Coop Trading genomfört där lax har analyserats på kemiska parametrar som Dioxin, PAH, Kvicksilver har inga gränsvärden ännu överskridits.

Om produkter skulle ha avvikande resultat så finns det rutiner för återkallelse och kommunikation."

Bild för Torbjörn Sassersson

Notera Livsmedelsverket avledande manöver. De skriver:

"Liksom i de flesta livsmedel från djurriket finns det låga halter av miljögifterna dioxin och PCB i odlad lax. Halterna är så pass låga att Livsmedelsverket inte bedömer att vi måste ge särskilda råd om den odlade laxen. Däremot innehåller vild lax från Östersjön, Vänern och Vättern höga halter, ungefär tio gånger så höga som den odlade laxen. Därför råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta vild lax från de här områdena oftare än 2-3 gånger per år..."

Ni som satt er in i halterna av dioxin och PCB i odlad lax, anser ni att Livsmedelsverket har rätt eller drar de en vals?

(Jag vill gå till botten med odlad lax vara eller inte på tallriken)

Bild för C
C,

När producenterna säger att gifterna är under gränsvärderna och allt är kontrollerat så ska man komma ihåg att det är ok att sälja giftig fisk i Sverige.

Får man inga siffror på hur mkt det är i så man själv kan kontrollera är det bara att bojkotta fisken, jag utgår själv ifrån att fisken har höga halter i sig när de säger så där.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Tobjörn!

Jag vet inte vad jag ska tro. Läste ditt intressanta inlägg om odlad lax och man blir ju inte direkt sugen av det heller. Hur kan man godkänna en 10-faldig ökning av gifter i ett livsmedel? Verkligen omodernt och ett rejält bakslag.  :(

Vegetabiliskt foder är inte heller någon bra lösning, eftersom den nyttiga omega 3 halten i fisken då minskar. 

Bild för Johan
Johan,

Hej, jag rekommenderar alla att lägga 30-40 minuter på att läsa på lite om lax. Google är din vän :)
Den norska laxodlingen i kassar längs kusterna är ett enormt miljöproblem på ett gäng sätt. Att man får i sig miljögifter är en parentes i sammanhanget (gäller fö ALL fet fisk i Östersjön).

Bild för Bj
Bj,

Jag kan ju flika in min historia här. Jag drabbades av kvicksilverförgiftning efter att jag hade ätit fiskpinnar (torsk?) nästan dagligen under en månads tid under 2009. Jag hade symptom som bl.a muskelsvaghet, hög puls, ljuskänslighet, ljudkänslighet, mild tinnitus, psykisk avtrubbning, ostadighetskänsla, etc.

Jag gjorde avgiftning med bl.a DMSA och alfaliponsyra (alpha lipoic acid) och lyckades efter ett bra tag får ner mina symptom till kanske 1-5% jämfört med när det var som värst.

Efter detta skydde jag fisk som pesten i stort sett. Åt fisk motvilligt om jag blev bjuden (kanske 1-2 gång/år) och åt sushi kanske 1-2 gång/år högst.

Mot slutet av 2016 så började jag äta lax lite smått (tror all lax jag åt under den perioden var odlad, förmodligen från norge). Jag skulle tippa att under perioden nov 2016 - mars 2017 så åt jag kanske 5-7 portioner av odlad lax.

Började känna mig lite svag och darrig i händerna runt dec 2016.

Åt min sista portion odlad lax i mars och symptomen i mina händer blev lite kraftigare. Eftersom jag varit med om kvicksilverförgiftning tidigare så var jag nu extra vaksam på symptom nu när jag åt fisk igen.

Sista gången jag åt lax så kunde jag känna en efterreaktion som kom inom en vecka innan jag började känna en subtil med tydlig effekt. Kände mig än mer darrig och svag i händerna samt lite mer psykiskt avtrubbad. Metylkvicksilvret i fisken (som i sig självt inte är giftigt) omvandlas till rent reaktivt kvicksilver i kroppen och det är den här formen som är giftig.

Skakningar, darrningar i händer och muskelsvaghet är ju klassiska kvicksilverförgiftningssymptom, så jag tar det för extremt sannolikt att jag blivit förgiftad av laxen jag åt. Antingen av kvicksilvret eller andra gifter.

Mitt beslut att försöka börja äta fisk (särskilt odlad lax) igen var inte så klokt. Ett förbannad djävla rävgift är vad det är.

Sidor

Lägg till kommentar