Saftig lussebulle med havremjölk och rom

saffransbulle-lussekatt-havremjolk-rom

Det går precis lika bra med havremjölk!

Av flera skäl dricker jag hellre havremjölk en vanlig mjölk. För magens skull inte minst. Och även fast jag är rätt kass på att baka så ville få lite tidig julstämning med ett saffransbak. Och samtidigt testa om man kan baka lussebullar utan mjölk. Förvisso blev mina hiskeligt fula (därav slöjan av plastpåse i bilden), men supergoda! Det gick alltså precis lika bra med havremjölk som vanlig mjölk, jag kände ingen skillnad. Kanske bör nämnas att jag rullade bullarna med mandelmassa och smör, så kanske bidrog det också till den goda smaken? Jag utgick ifrån ett recept från ICA där man blötlägger saffranen i lite rom. Detta för att lösa ut alla smakämnen på bästa sätt. Här kommer receptet:

Saffransbulle med havremjölk och rom

  • 2paket saffran (à 1/2 g)
  • 2dl socker
  • 2msk rom eller vatten
  • 50g jäst
  • 175g rumsvarmt smör
  • 5dl rumsvarm havremjölk
  • 1/2tsk salt
  • 800g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Fyllning (om du vill):

  • ca 50-100 g smör
  • ca 1 dl riven mandelmassa

Gör så här
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med havremjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen. 

Med fyllning: platta ut degen lätt och bred på ett rejält lager rumsvarmt smör blandad med riven mandelmassa. Snåla inte. Stö över lite uppblötta russin. Rulla ihop och skär till bullar eller snurra till en katt.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. 

 

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk

Obs, innan du ändrar mängden ingredienser
Detta recept är gjort för Ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 

Kommentarer

Bild för Annika Eriksson

Bra att veta :)
Jag byter också mjölk mot havremjölk, och det funkar för det mesta förutom när jag gör äggröra. Den skär sig.

Bild för Emelie

Åh vad gott att blanda saffran och rom, det måste jag prova! Jag gör alltid lussebullar med glutenfri mjölmix, då är det nästan ett måste att ha i mandelmassa, annars tycker jag det blir torrt.

Sidor

Lägg till kommentar