december 2014

Luxit Enlight shampoo – älskar doften av pepparmint!

luxsit-enlight-shampoo-ekologisk-harvard

Luxit Enlight Shampoo är ett shampo jag återkommer till. Det har en superfräsch doft av pepparmint och rosmarin (blir verkligen fint tillsammans) och gör håret lätt och luftigt. Även fast mitt hår ganska snabbt blir fett igen (samma med alla eko-shampon för min del), så gillar jag ändå det här shampot. Mest för att det doftar så gott!

Hårtyp: Normalt till fett hår

Känsla och doft: Underbart fräsch mintdoft. Löddrar bra för att vara ett eko-shampo
Effekt: Mitt hår blir mjukt och lätt, även om det snabbt blir fett igen
Hud- och hårvårdande: Med lugnande extrakt av havre, nässla och åkerfräken mot irriterad hårbotten och mineralrik tång för att boosta hårkvaliteten. Innehåller även återfuktande glycerin.
Märkning: Natrue.
Pris: 315 ml, ca 170 kr
Inköp: Jag har fått produkterna av Luxit för denna recension, men du hittar dem tex på eleven.se
Bäst: Superfräsch doft från pepparmint och rosmarin!
Sämst: Samtidigt som doften är just det bästa med det här shampot så ska man vara medveten om att alla parfymämnen, även om de kommer från naturliga eteriska oljor kan vara hudirriterande. Särskilt mint.
Betyg: 4 av 5

Köpa igen? Ja!

INCI – Luxit Enlight Shampoo

Aqua, Lauryl Glucoside, Coco-Glucoside, Sodium Coco Sulfate, Lactobacillus ferment, Oryza Sativa Extract, Glyceryl Oleate, Urtica Dioica Extract, Equisetum Arvense Leaf Extract, Oat Beta Glucan, Oat Maltodextrins, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Levulinic Acid, Glycerin, Sodium Levulinate, Ethyl Lauroyl Arginate HCI, Sclerotium Gum, Sodium Dehydroacetate, Citric Acid, Fragrance (essential oils), Limonene.

God jul! Alla har vi barn att ge julklappar till

unicef-julgava-skyddspaket-mot-ebola_vinterpaket

Sista minuten klappar som känns i magen

Julen är en tid att bry sig om. Att dela med sig frikostigt av sitt överflöd.
Vissa har mycket, andra kanske ingenting. Inget att ge och ingen att ge till. Därför så fint med Unicefs genialiska julshop. Där kan alla vi som har så att det räcker och blir över enkelt förvandls till goda medmännsikor. Man väljer helt enkelt om man vill ge bort ett Skyddspaket mot ebola (284 kr), ett Vinterpaket (454 kr) till barn på flykt, eller varför inte ett litet Julpaket med filt, nötkräm (näringsersättnign) och sagoböcker för 198 kr.

God Jul, hoppas ni får en fin och kärleksfull helg tillsammans med någon ni bryr er mycket om. 

 

Sophie la Girafe Baby Cosmetics – Doften av fransk bebé

sophie-la-girafe-baby-cosmetics-hair-body-wash-face-cream.

Stylad hudvård för stylade bäbisar

Min hudvård består oftast av mina egna skindressings, men när de tillfälligt tar de slut och jag måste använda köpe-kräm så väljer jag helst babyprodukter. Snälla saker som inte irriterar huden. Irriterande ämnen smyger sig annars in i den mesta hudvård. Tråkigheter som eteriska oljor, konserveringsmedel och annat joks som kan irritera huden i det tysta utan att du ens märker det (sk tyst inflammation som i sin tur kan leda till "inflammaging"). Nu har jag testat en tvål och en ansiktskräm från det franska stylish baby-märket Sophie la Girafe, gummi-giraffen alla innerstadsbäbisar med självaktning någon gång har tuggat på.

Sophie la Girafe Baby Face Cream

Känsla och doft: En fet härlig kräm med fin doft. Luktar fransk bebe.
Återfuktande? Bra.
Hudvårdande: Många vårdande vegetabiliska oljor, som sheasmör, aprikos- och jojobaolja. Men även extrakt från blåbärsolj och te
Certifiering: Ecocert 
Bäst: Toppen som rengöringskräm.
Sämst: Innehåller alcohol och "aroma" (parfym gissar jag?)

Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Ja!

Sophie la Girafe Baby Face Cream – Ingredients

Aqua, Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Alcohol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Glyceryl Stearate, Cetaryl Alcohol, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Lecithin, Vaccinium Myrtillus (Blueberries) Fruit Oil Extract, Camellia Sinesis (White tea) Leaf extract, Vanillia Planifolia bean oil, Xanthan Gum, Aroma, Stearic Acid, Palmitic Acid, Tocopherol, Lavandula Angustifolia (Lavender) Floral Water, Glycine Soja Sterols, Ascorbyl Palmitate, Sodium Phytate 

Sophie la Girafe Baby Hair & Body Wash

Känsla och doft: Mild tvål som löddrar bra. Samma doft som krämen. 
Återfuktande? Nja, den är rätt snäll, även om den är en tvål som i sig ändå är uttorkande.
Hudvårdande: Många fina vårdande vegetabiliska oljor, som shea, aprikos och jojoba. Men även extrakt från blåbärsolja och vitt te
Tveksamheter? Benzyl AlcoholCocamidopropyl Betaine och "Aroma" (parfym?)
Certifiering: 
Ecocert 
Bäst: Mild och löddrig
Sämst: Benzyl Alcohol och Cocamidopropyl Betaine

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Kanske

Sophie la Girafe Baby Hair & Body Wash – Ingredients

Aqua, Sodium Coco Sulfate, Lavandula Angustifolia (Lavender) Floral Water, Cocamidopropyl Betaine, Cocoglucoside, Glyceryl Oleate, Sodium Cocamphoacetate, Sodium Chloride, Avena Sativa (Oat) Kernel Milk, amellia Sinesis (White tea) Leaf extract, Göycerin (and) Gosssypium Herbaceum (Cotton) Extract, Aroma, Benzyl Alcohol, Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium benzoate, Xanthan gum.

Resveratrol – pigmentblekande, antiinflammatorisk och UV-reparerande antioxidant

resveratrol-skin-care-red-vine-antioxidant-antiinflammatory-skin-brightening-lightening-rott-vin-hudvard-pigmentblekande

Resveratrol i rödvin ger fransk paradox

Resveratrol är en antioxidant och växtpolyfenol som bland annat finns i skalet på röda vindruvor. Ett litet trevligt ämne som många tar som ursäkt för att då och då, med gott samvete, unna sig ett glas rödvin. Det förekommer nämligen teorier om att det just är resveratrolet i rödvin som är orsaken till den sk "franska paradoxen", dvs att fransmän kan häva i sig feta ostar och smör utan att få särskilt mycket hjärtproblem. Förvisso finns även helt andra teorier kring den här paradoxen, men oavsett vilket så har resveratrol visat sig ha en mängd olika positiva hälsoeffekter så som: neurologiska, antiinflammatoriska, cancerhämmande samt virus-, bakterie- och svamphämmande. Förutom att skydda mot cancer och hjärt-/kärlsjukdommar påstås resveratrol också vara gynsamt mot sjukdomar som altzheimers, diabetes och övervikt. Resveratrol är även ett populärt kosttillskott bland idrottsmän då det sägs kunna förhöja effekten vid hård fysiskt träning, ett kontroversiellt påstående som vissa forskare tvärtemot tillbakavisar. Resveratrol förekommer inte bara i vindruvor utan även i många olika växter, där det är en del av växtens naturliga försvar mot främst svamp och bakterieangrepp men troligtvis även mot andra stressrelaterade angrepp som t ex starkt UV-strålning.  

Kan skydda mot tetraploida cancerceller

Som antioxidant är resveratrol något speciell eftersom den kan skydda mot tetraploida celler. Tetraploida celler är celler som har fyra uppsättningar kromosomer istället för två. Muterade celler som vårt imunförsvar normalt tar död på, men tyvärr inte alltid lyckas med. I många olika former av cancertumörer kan man upptäcka stora anhopningar av tetraploida celler. Att hitta substanser som tar död på de tetraploida cellerna, men lämnar de friska orörda har därför länge varit ett mål för en hel del forskare. Resveratrol är ett sådant ämne. Likaså är salicylsyra som finns i värktabletter som t ex aspirin. Resveratrol har visat sig ha störst cancerhämmande effekt när det gäller tumörer den kan komma i direkt kontakt med, som vid mag-/tarmcancer och hudcancer.

Resveratrol i hudvård

Resveratrol är kanske mest känt som antioxidant för invärtes bruk. I mat (och rödvin) och som kosttillskott. Men det är även en antioxidant med effekt när den stryk direkt på huden. Där har den en förmåga att skydda mot fria radikaler, enligt vissa studier mer effektivt än såväl koenzym Q10 (17 gånger kraftfullare), vitamin C och E. Detta både genom att förhindra uppkomsten av fria radikaler (bland annat genom att binda metalljoner till sig), men även genom att förhindra skada från de radikaler som redan har bildats. Resveratrol motverkar även lipidoxidation (dvs att fettsyror oxidarar och härsknar). Resveratrol i hudvård har visat sig fungera som:

  • Antioxidant
  • Antiinflammatorisk
  • Pigmentblekande
  • Sårläkande
  • UV-reparerande (för solskadad hud)

Obs! Resveratrol bör inte användas i direkt solljus, då det i vissa studier har visats kunna förstärka den skadliga effekten av UVA-strålning 

Skyddar mot UVB, förstärker effekten av UVA

Trots att resveratrol är en kraftfull antixoidant med en rad positiva hälsoeffekter så finns även vissa oönskade bieffekter. Det kan tyckas paradoxalt, men samtidigt som resveratrol har en förmåga att skydda huden mot skadliga UVB-strålar så har den även visat sig kunna förstärka den skadliga effekten av UVA-strålning. Resveratrol bör alltså inte användas på huden i direkt solljus. Genom sin förmåga att blockera en immunförsvarsreaktion som triggas just av UVB-strålning (aktiveringen av något som kallas faktor NF-kappa-B) så kan resveratrolet motverka en kedjereaktion som om det vill sig illa kan leda till en cancertumör. Samtidigt så kan alltså resveratrol tillsammans med UVA-strålning bidra till ökad celldöd och skador på DNA i hudcellerna (kerationcyter).  

Resveratrol i mat

Förutom i skalet på vindruvor, där resveratrol förekommer i varierande mängd beroende på druvsort, så finns resveratrol i en mängd andra växter. Bland annat i: hallon, mullbär, jordnötter (särskilt jordnötsgroddar), choklad, blåbär och tranbär. Och i rötterna på den japanska "giant knotweed" (jätteslide på svenska), en växt som ofta används kommersiellt i framställningen av resveratrol. Genom jäsningsprocesen ökar mängden resveratrol i vin jämfört med vindruvor. Dock bara i rött vin, eftersom vitt vin jäser utan skal. 

Innehåll av Resveratrol i olika födoämnen:

  • Rött vin – mellan 0,2 -5.8 mg/l (har påträffats upp till 40 mg/l)
  • Blåbär – ungefär 10% av innehållet i rött vin. Upphettning (som vid syltframställning) minskar mängden med så mycket som hälften
  • Jordnötter – 2.3 to 4.5 μg/g
  • Groddade jordnötter – 1.7 to 25.7 μg/g
  • Choklad/kakao – 0.35 to 1.85 mg/kg 

resveratrol-red-wine-extract-supplements-skin-care-antioxidats-diy-anticancer

Resveratrol i DIY-hudvård

Man kan köpa resveratrol som pulver i "cosmetic grade" på flera håll. Bland annat på Skinactives.com och Bulkactives.com. Hur du lätt kan spetsa enkel baskräm med aktiva ämnen (som t ex resveratrol) har jag skrivit om i flera inlägg. T ex här

 

resveratrol-effekt-kroniska-sjukdomar-cancer-diabetes-hjart-karlsjukdomar

En uppställning jag hittade på nätet över resveratrolets påstådda häsloeffekter

Obs! Resveratrol bör, som andra bioflavonider undvikas av gravida. Detta eftersom ett foster inte ännu har utvecklat ett eget, fungerade reningsorgan/system. Kan även påverka effekten av p-piller (östrogenhämmare).

Källa: 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16787346

http://medicalxpress.com/news/2014-02-aspirin-resveratrol-cancer-tetrapl...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://sv.wikipedia.org/wiki/NF-κB

http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/an...

http://www.lef.org/magazine/2012/3/how-resveratrol-combats-leading-cause...