januari 2015

Jojoba – oljan som räddade kaskelottvalen

jojoba-simmondsia-chinensis-diy-skincare-faceoil-moby-dick

Jojobaolja, flytande vax som gör huden sammetslen

Jojobaolja (Simmondsia chinensis oilär trots sitt namn, kemiskt sett inte olja utan flytande vax. Detta eftersom fettsyrorna inte är förenade med glycerin (vilket majoriteten av vegetibliska oljor är, sk triglycerider) utan istället är förenade med fettalkoholer. På huden blir känslan av jojobaoljan lätt och sammetslen. Den är inte komedogen (täpper ej till porerna) och tåls av de allra flesta. Jojobaolja är i sin komposition mycket lik oljan från kaskelottvalen (sperm whale oil/spermacetiolja) som jagats sedan början av 1700-talet för sin unika olja. En jakt som officiellt upphörde först 1985, då valarna var snudd på utrotade. Spermacetiolja var en vanlig ingrediens bland annat i tvål och kosmetika, eftersom man ansåg oljan helt unik i sin hudvårdande komposition. Men på 70-talet upptäckte forskare att jojobaolja var snudd på identisk med spermacetiolja och kunde fungera som ett hållbart alternativ. En av de största odlarna av jojoba idag, Dessert Whale Jojoba Company i Arizona, grundades 1978 av miljöaktivister engagerade i kampen för att rädda valarna. I deras informationsfilm nedan kan man se hur jojobaoljan framställs.

Jojoba får öknen att grönska

Jojobaoljan utvinns ur jojobabuskens frukter. Växten kommer ursprungligen från Sonora- och Mojaveöknen i Arizona, Kalifornien och Mexiko. Och där odlas också den mesta jojoban. Eftersom plantagen bidrar till att minska ökenutbredningen så är oljan inte bara hudvänlig utan även ett hållbart, miljövänligt alternativ till t ex mineralolja. 

Fettsyresammansättning, Jojobaolja

Mättade fettsyror 3-5 %  
• Palmitinsyra upp till 3 %

Enkelomättade fettsyror 95-97 % 
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 66-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 10-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol 5-15 % 
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror inga  

Övrigt
 Glycerin/Glycerol: Endast spår. Jojobaoljans fettsyror är inte (som andra vegetabiliska oljor) några triglycerider. Dvs fettsyrorna är inte förenade med en glycerid utan istället förenade med fettalkoholer. Kemiskt sett är jojobaoljan alltså ingen olja utan ett flytande vax. 
• Fria fettsyror, d.v.s. fettsyror oförenade med alkoholer: 0,2-1 % (syratal upp till 2). 
• Oförtvålbara ämnen (mest vaxer; fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 45-55 %.
• Andra vaxämnen: 6 %.
• Hartsämnen, tjärämnen, alkaloider: Inga. 

Vitaminer
• E-vitamin: 0,005 % alfa-, gamma-, deltatokoferoler d.v.s. 5 mg per 100 gram. 0,0005 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 0,5 mg per dl.

Jojobaolja är en klar olja som blir till en gryning massa vid 5-7°. Som kallpressad är den ljusgul till gul ed en oljig doft. Genom en särskild reningsprossess (högt tryck och vattenånga) avskiljs och bortförs alla oljans doftämnen, den deodoriseras och bli luktfri. Ofta kallas då olja kallpressad raffinerad.

Mått och vikt
100 ml jojobaolja väger ca 96 gram. 100 gram = 104 ml.

Löslighet
Olöslig i vatten, glycerin och alkohol.
Löslig i fetter, oljor och eteriska oljor
Emulgerar inte med lecitin 

Källa: 

http://www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Docosdienoic_acid&action=edit...

Hth bästa fuktkrämen i dn testfakta

dn-testfakta-hth-bast-i-test-fuktkram

hth-hjalper-torr-hud-forpackningar-design-70-tal

HTH med Karbamid och mjölksyra, ett fuktbindande patent från 70-talet

I DN Testfakta från i lördags (15-01-24) rankades den klassiska hudkrämen HTH (Hjälper Torr Hud) den bästa krämen för torr hud. HTH innehåller en kombination av karbamid och mjölksyra. En kombination av fuktighetsbevarande ämnen som faktiskt Pharmacia patenterade redan på 70-talet i sin kräm Calmuril. Karbamid, eller urea som det också kallas är ett kroppseget ämne som bildas naturligt som en nedbrytningsprodukt i vår proteinomsättning, vi svettas och kissar ut överskottet. Vet inte om det stämmer, men som barn hörde jag en myt att eskimåer förr i tiden brukade kissa på sina händer mot torr hud. Karbamid är fuktbindande och ingår som en av hudens NMF (Natural Moisturizing Factors) i hudens ytterst hudlager. 

Hudens naturliga fuktbindare (NMF – Natural Moisturizing Factors)

 • Aminosyror – 40%
 • Pyrrolidonkarboxylsyra (PCA) – 12%
 • Laktat – 12%
 • Urea (karbamid) – 7%
 • Na, Ca, K, Mg, fosfat, klorid – 18,5%
 • NH3, urinsyra, glukosamin, kreatinin – 1,5%

HTH oparfymerat och fri från konserveringsmedel

En del tycker att HTH svider. Och har man riktigt känslig hud kanske man ska undvika krämer med karbamid. Själv har jag fått höra att svidet går över när hudbarriären fått läka sig. Torr hud är ju ett tecken på att hudbarriären är skadad och därmet läcker ut fukt från huden (sk TEWL – Trans Epidermal Waterloss). Genom att HTH innehåller en kombination av mjölksyra och karbamid får krämen ett lågt PH. Den blir så "sur" att bakterier inte trivs och därmed behöver man inte tillsätta några ytterligare konserveringsmedel. Bra eftersom konserveringsmedel näst efter parfym är det mest allergena ingredienser som vanligen förekommer i hudvår. Jag tycker DNs artikel är mycket bra då den även tar upp förekomsten av parfymämnen i hudvård. För mig är det märkligt att så många (snudd på de flesta) hudvårdstillverkare fortsätter att tillsätta parfym (såväl syntetisk som naturbaserade eteriska oljor) i sina produkter då man vet hur irriterande och nedbrytande detta är för huden (även för den med frisk hud). Jag gissar att man fått för sig att vi konsumenter inte vill köpa krämer utan trevlig doft och att man därför viker sig för detta. Fegt och oseriöst tycker jag. Krämer kan dofta gott även utan tillsatser av parfymämnen. Det handlar om att välja råvarar av hög kvalitet som har en fin doft i sig. Och att komponera dessa rätt.

Karbamid – Första organiska ämne som framställdes kemiskt

Karbamid är det första organiska ämne som människan lyckades framställa kemiskt. Redan 1821 lyckades man utvinna urea från urin och 1828 blev urea det första organiska ämne som framställdes kemiskt. Den tyske kemisten Friedrich Wöhler slog med sin bedrift därmed hål på myten om att organiska (kolhaltiga) ämnen behövde en särskild "livskraft" för att kunna bildas. Urea används förutom i hudvård även inom livsmedelsindustrin (för att t ex ge bakverk en gyllenbryn yta), inom sjukvården (bakteriedödande och vätskedrivade), och framförallt inom jordbruket som gödningsmedel.

Canadian hotlist

Urea är ett vattenlösligt ämne som i vatten långsamt bryts ner till amoniak. Tillsammans med mjölksyra kan en beredning bli mer stabil. Urea förekommer i koncentrationer upp till 40% (för att tex lösa upp naglar) men vanligtvis mellan 5-10%. I höga koncentrationer kan karbamid vara såväl instabilt som hudirriterande. Urea är uppsatt på Canadian Hotlist och är med andra ord ett reglerat ämne i hudvård i Kanada. Där är 10% den högsta tillåtna koncentrationen. Har man en mycket känslig hud bör man därmed kanske undvika produkter med karbamid.

Läs mer om historien om karbamid i hudvårdshistorien här. 

 

En ny kokbok och en galen diet för större syra/bas-balans

harligt-halsosam-syra-bas-kontroll-natasha-corrett-vicki-edgson-kris-carr-den-galna-sexiga-dieten

Syra/bas-balansen, bluff eller livsviktigt för hälsan?

Det finns sååå många olika idéer just nu kring vad som är den bästa kosthållningen och hur man får optimal hälsa. Har man som jag bestämt sig för att äta mer antiinflammatoriskt (se tidigare inlägg) så hamnar man lätt även på kostråd som syftar till att förbättra kroppens syra/bas-balans. Det är säkert mer än tio år sedan jag först hörde talas om syra/bas-balansen, först hos en duktig kinesionlog och sedan på ett levande föda-läger i Västervik. Till och från har jag följt några av den dietens principer, men alltid velat lite. Funkar dessa dieter verkligen? Är alltihopa en bluff (många läkare hävdar ju det, eftersom metoden saknar stöd i forskning), eller är det DEN stora hemligheten till bättre hälsa? Kortfattat om syra/bas-balanserad diet kan sägas att vissa livsmedel gör vår kropp sur medan annan mat gör oss mer basisk. En "försurad" kropp ger en ohälsosam inre miljö och gör oss mer mottagliga för sjukdomar. Så  hävdar man. Jag tänkte nu en gång för alla försöka djupdyka lite i det här ämnet. Kommer att återkomma om det.

I mina utforskningar har jag  köpt ett par fina böcker (på rekommendation av en läsare, tack Gabriella!) som jag här vill dela med mig av:

risotto-med-butternutpumpa-harligt-halsosam-syra-bas-kontroll-natasha-corrett-vicki-edgson

Härligt hälsosam – Ät medvetet med syra/bas-kontrollav Natasha Corrett och Vicki Edgson. En superfin vegetarisk kokbok med fokus på just syra/bas-balanserad kost. Inledningsvis får man en kort introduktion i metoden och vilka livsmedel som är försurande respektive basiska. Men framförallt, recepten är så inbjudande och maten ser så otroligt god ut. Hittills har jag hunnit laga ett recept (Risotto med butternutpumpa) och det var mums! Boken är inte militant, även om man lär sig att göra sina egna mandelmöjlk etc så tillåter sig författarna ibland att använda vissa försurande livsmedel (som tex fetaost, kikärtor etc). Den är heller inte en renodlad raw food-kokbok, utan man använder rätt så ofta vanliga tillagningsmetoder.

Den Galna Sexiga Dieten, av Kris Carr. Kris Carr kallar sig hälsokrigare och var innan hon drabbades av obotlig cancer australiensik skådespelerska. En ung kvinna som i ett slag verkar ha ändrat hela sin livsföring och återhämtat sig från sin sjukdom. Det här är ingen renodlad kokbok, utan en "21-dagars äventyrsrening". En samling tips och råd från olika experter, tonvis av positiv affirmation och så då den här galet sexiga dieten. Kris Carr verkar ha hämtat mycket från Anne Wigmore, en av de främsta förespråkarna för levande föda och grundaren till det som idag har utvecklats till rådande raw food-kult. Redan 1955 drabbades hon av tjocktarmscancer men lyckades läka sig själv. För ca tio år sedan var jag själv på en Anne Wigmore inspirerad kursgård vid Västervik och följde under fjorton dagar ett motsvarande program som tas upp i den här boken. En av hörnpelarna i den här dieten är vetegräs. Man dricker vetegräs så gott som dygnet runt. Och ja, man tar det till och med i prutten. Återkommer om det in nya inlägg...

Skinboosters med spruta – fukt på djupet med Teosyal och Restylane

skinbooster-restylane-teosyale-redensity-teoxane-beauty-injektioner

Ska man vara fin... Efter en rejäl omgång med nålen. 

mitte-blomqivst

Bort med torrhetsrynkor och trist glåmighet. En Skinbooster-behandling ger fukt på djupet.

Hyaluronsyre-injektion med snabb och tydlig anti age-effekt!

Om man varken är rädd för sprutor, beroendeframkallande beauty-injektioner eller det kroppsegna ämnet hyaluronsyra kan man få en riktigt effektiv skönhetsbehandling med sk Skinboosters. Det är en relativt ny typ av beautyinjektion, som inte är tänkt att fungera som en renodlad filler. Istället ska den ge fukt på djupet och trigga hudens egna cellförnyelse. En skinbooster innehåller nämligen en annan typ av hyaluronsyra (non cross-linked) än den som förekommer i fillers (cross-linked). Den börjar brytas ner redan efter 48 timmar, jämfört med en filler som bryts ner betydligt långsammare. Efter min behandling blev jag av med mycket av den glåmighet och hålögdhet som fick mig att se både trött och sliten ut. Hyaluronsyra är en grundsubstans i huden, en geléliknande vätska som fungerar både som fuktbindare, utfyllnad och en slags motorvägsliknande näringssoppa mellan cellerna. Den bryts ständigt ner och återbildas i huden. En process som så mycket annat avtar och saktar ner med åldern. Det är bland annat därför huden tappar mycket av sin lyster och fyllnad när vi åldras. Hyaluronsyra förekommer ofta i mer exklusiv hudvård, men eftersom hyaluronsyans molekyl är på tok för stor för att kunna penetrera hudbarriären kan en hyaluronsyre-kräm aldrig få samma effekt som en injektion. 

skinbooster-restylane-teosyal-texane-hyaluronsyra-hyaluronic-acid-basta-skonhetsbehandling-best-antiage-treatment

Manuell eller automatisk injektionsteknik?

Jag fick min behandling av Danielle Fa på Laser Estetik vid Sergels Torg i Stockholm. Tack vare en modern, maskinell injektions-teknik går behandligen fort och känns knappt. I varje stick lämnas en liten droppe av hyaluronsyre-komplexet. 1-2 dagar efter behandlingen ser man rätt rödmosig ut, men det lägger sig inom några dagar och sen börjar man snabbt se effekten av behandlingen. Fördelen med en automatisk injektionsteknik är att den är mer skonsam för huden. Apparaten lämnar minimalt med vibrationer jämfört med en manuell injektion, vilket reducerar smärtan och minskar risken för spruckna blodkärl och blåmärken. Enligt Daniell, som är en specialistsjuksköterska inom estetisk injektionsteknik med erfarenhet från mer än 70 000 behanlingar är det viktigt att välja en mottagning med endast legitimerad personal. Det är bara läkare eller sjuksköterskor som får utföra injektionsbehandlingar. Seriösa produktförsäljare säljer bara sina preparat till sådana kliniker. Förutom sjuksköterske- eller läkarlegitimation kan man så klart fråga efter hur lång tid personalen har arbetat med injektioner och om de är uppdaterade på senaste metoder och teknik genom att regelbundet vidareutbilda sig etc.

restylane-tesoyal-skin-booster-hyaluronsyra-hyaluronic-acid

Teosyal Redensity 1 innehåller förutom hyaluronsyra ett "Dermo-restructing Complex" som ska ge huden en riktig kickstart

Välj rätt Skinbooster, Restylane eller Teosyal?

Det finns många olika tillverkare av Skinboosters. Mest kända varumärket är nog Restylane. Min behandling var med det konkurrerande schweiziska märket Teoxane och deras produkt Teosyal Redensity 1. Redensity 1 innehåller förutom hyaluronsyra ett "Dermo-restructing Complex" som stödjer hudens uppbyggnad och förnyelse.

Så fungerar en Skinbooster

När man talar om beauty-injektioner med hyaluronsyra är det många som tänker på fillers och ankläppar. Men en skinbooster fungerar som sagt utan en renodlad filler-effekt, istället ska den ge fukt på djupet och samtidigt kicka igång hudens egna produktion av hyaluronsyra. Injektionerna verkar föryngrande i sig genom att varje nålstick skapar ett litet minitrauma som stressar huden till en läkningsprocess. För att ge huden en extra skjuts har Teoxane alltås lagt till ett "Dermo-restructing Complex"  som består av åtta aminosyror, 3 antioxidanter, två mineraler och en vitamin. Näringsämnen som enligt tillverkaren stödjer huden i sin nybildning. 

INNEHÅLL – TEOSYAL REDENSITY 1

 • Hyaluronsyra
 • Dermo-restructing Complex:  8 aminosyror (Glycine, Lysine,Threonine, Proline, Isoleucine, Leucine, Valine och Acetyl Cystein)3 antioxidanter (Gluthatione, Alpha Lipoic Acid och Arginine), 2 mineraler (Zink och Koppar) och 1 vitamin (Vitamin B6)
 • Lidocaine: bedövningsmedel
 
Enligt Teoxane har ingredienserna i deras "Dermo-restructing Complex" följande funktion:

SKYDDAR:
Tre antioxidanter (Glutathion, A-lipoic Acid, N-acétyl-L-cystéine) som finns naturligt i huden och som bidrar till cellernas försvar mot oxidation samt mineralerna Zink och Koppar som också sägs förbättra cellernas försvarsmekanismer. 
 
ÅTERBILDNING OCH REPARATION:
Vitamin B6. En icke allergen vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Åtta aminosyror (Arginine, Glycine, Isoleucine, Leucine, Valine, Lysine, Thréonine, Proline) som är centrala byggstenar i kroppens alla vävnader. 

FUKT:
Aminosyran Arginine, en av hudens NMF (Natural Moisturizing Factor) som bidrar till bibehållen fuktbalans i hudens yttre lager.

KOLLAGENPRODUKTION:
Aminosyrorna Lysine, Thréonine, Proline och Glycine är nödvändiga för hudens produktion av kollagen.

ENERGI:
Vitamin B6. En icke allergen vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och energiproduktion.

Så här går behandlingen till

Varje behandling innebär ca 300 nålstick (hela ansiktet förutom pannan) och kostar från 2000 kr. Rekommenderat är att du gör totalt tre behandlingar med en månads mellanrum. Då har huden fått sig en rejäl skjuts och ett resultat som håller ca ett år. Sedan räcker det att göra en återbehandling varje år. 

Säkerhet

Enligt Teoxanes egna uppgifter så har deras fillers marknadens lägsta antal rapporterade bieffekter, mindre än 1 av 15000 behandlingar. De lutar sig på nio års klinika studier att produkten har använts i mer än tre miljoner injektioner världen över.

 

MOIST AND GLOW WITH SKINBOOSTER INJECTIONS

Skinbooster injections with hyaluronic acid are a quick and effective way to improve your skin texture and plumpness. My treatment was done by Danielle Fa at Laser Estetik in Stockholm. With her experience of over 70 000 treatments I felt pretty secure. Danielle chose to use Teosyal Redensity 1, by the Suisse brand Teoxane (in competition with the more well known Restylane brand). This product contains not only hyaluronic acid but also a "Dermo-restructing Complex" (with 8 amino acids, 3 antioxidants, 2 mineral and 1 vitamin) to promote cell regeneration, protection and moisturization. Thanks to an automatic injection method the treatment is quite endurable. Since a machine is much more steady than a hand, it minimizes the pain and risk of bruizes. For a couple of days you might look a bit red and swollen (so no party plans for these day), but after three-four days my face was back on track with a new plumpier glow. For the best result you are recommended three treatments in a row, one month a part. This at a cost of aproximately 2000 SEK per each. Since hyaluronic acid is constantly broken down and rebuilt in your body the result of a skinbooster treatment is not for ever. Once a year is a recommended ratio to renew the result. 

Gott nytt antiinflammatoriskt år!

gurkmeja-antiinflammatoriskt-antioxidant

Bild: Foodpharmacy.se

Välkommen 2015, ett mer hälsosamt och antiinflammatoriskt år

Med risk för att just ha satt årets präktigaste rubrik så avslöjar jag mitt nyårslöfte: 2015 blir året då jag minskar mina inflammationer. Är jag full av inflammationer? Inte vad jag vet. Men det är just det som är grejen. De finns där ändå. Överallt i kroppen, när och där man minst anar det. Alla vi som lever ett typiskt västerländskt småbarns-stressar liv med makaroner och köttbullar går förmodligen runt med mer eller mindre kroniska inflammationer i kroppen. Kroniska "tysta" inflammationer som vi inte märker av, men som i längden kan leda till en rad olika hälsoproblem. Allt från cancer, reumatism, alleriger, MS och (faktiskt) även rynkig och slapp hud. Kronisk inflammation kan skapas av en mängd livsstilsfaktorer: ohälsosam mat (tyvärr en hel del av vår vardagsmat verkar det som), stress och sömnbrist för att nämna några. Att göra livsstilsval som syftar till att motverka inflammationer i kroppen är alltså ett övergripande sätt att förbättra sin hälsa. Kan man ha ett bättre nyårslöfte tänker jag?

Också huden bryts ner av tyst inflammation. Man talar om "inflammaging". Vad gäller huden är det av största vikt att den inte utsätts för omild behandling (som överdrivet solande och ångbastu) eller irriterande ämnen (som vanliga tvåltensider eller eteriska oljor). Våren 2013 skrev jag ett rätt ambitöst inlägg om inflammaging som jag kör i repris här nedan. Håll till godo. 

Låt dig inspireras till hälsosammare matvanor!

Det finns alltså en massa vanlig mat som sägs kunna trigga igång inflammationer i kroppen. Tex snabba kolhydrater, transfetter och den vegetabiliska fettsyran omega 6 (vanlig i tex solrosolja). Men det finns samtidigt en mängd andra födoämnen som glädjdande nog kan motverka dessa inflammationer, tex omega 3 och en hel del antioxidanter som t ex gurkmeja. Är man nyfiken på antiinflammatorisk kost kan jag varmt rekommendera den härliga hälsobloggen Foodpharmacy.se. Den drivs av Mia, Lina, Anna och proffessor Stig Bengmark (vars recept på gurkmeja-shot jag har knyckt här nedan). Mia Clase är en grymt duktig copywriter och tillika fd arbetskamrat till mig. Till en början tyckte hon nog att jag var rätt så tjatig med mina raw food-läger, örttéer, hälsokostpiller och träningsråd. Det var suckar, skratt och höjda ögonbryn när jag släpade kassar fulla av dyra ekogrönsaker från Lemuria vid Östermalmstorg. Men tillslut blev det en hälsojunkie av henne med (Yee yeee!!). Idag slår hon mig alla dagar i veckan på fingarna vad gäller hälsomat och i våras startade de alltså Foodpharmacy.se. En blogg att ha ögonen på helt klart.

Stigs Bengmarks antiinflammatoriska gurkmeja-shot
½ glas juice (t ex äpple)
1 rågad msk gurkmeja
¼ tsk chilipeppar (cayenne)
1 tsk kanel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja

Lägg samtliga ingredienser i mixer och skaka!

Inlägg i repris från den 16 maj 2013:

inflammaging-rynkor-old-skin

Inflammaging – så bryts huden ner av tyst inflammation,

Begreppet "Inflammaging" myntades för runt tio år sen av professor Claudio Franceschi vid universitetet i Bologna. Ett nytt perspektiv på åldrande och hur många av våra åldersrelaterade sjukdomar (allt från caner till alzheimers) triggas av kroniska inflammatoriska processer. Vad som började som en hypotes har nu fått så brett stöd i forskning att konceptet börjar bli mainstream.

Kunskap om kroppens åldrande på väg att förändra skönhetsbranschen

Även inom skönhetsbranschen har synen på hur huden åldras och bryts ner långsamt börjat förändrats. Något som vissa menar oundvikligen kommer att leda till ett skifte vad gäller produktinnehåll och hudvårdsrutiner. Detta eftersom många hudvårdsprodukter idag innehåller potentiellt hudirriterande ämnen. Ämnen som även i mycket låga doser kan trigga kroniska inflammationer i huden. Retinol (a-vitamin), vanlig i antiageprodukter är tex samtidigt en välkänd hudirriterare. SLS (Sodium Lauryl-Sulfate) likaså. Glykolsyra (syran med den minsta molekylvikten, vanlig som kemisk peeling) är ett annat exempel på ett kraftigt irriterande ämne. Vi är så vana vid att huden reagerar på olika produkter och behandligar att vi tar för givet att det ska vara så. Att en aktiv produkt ska "kännas" (pirra eller sticka) för att ha effekt. Vilket snarare är tecken på att huden irriteras. 

Vad är kronisk (tyst) inflammation?

Det finns två typer av inflammation; akut och kronisk. En akut inflammation i huden uttrycker sig med rodnad och svullnad, som tex en solbränna eller ett kontakteksem. Både rosacea och psoriasis är däremot tecken på en kronisk inflammation. Men en kronisk inflammation kan även pågå i det tysta, av att huden under lång tid utsätts för yttre "irritanter" i låg dos. Ta UV-strålning som ett exempel. Även den strålning som inte ger någon direkt rodnad bryter ner huden över tiden. Irriterande ämnen i omgivningen och i hudvård kan ha samma effekt. 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Den inflammatoriska processen i huden är komplex och inte helt och hållet känd. När huden ustätts för triggers som tex UV-ljus, "irritanter" eller allergener startar en inflammatorisk process. Immunförsvarets första försvarslinje är en snabb men ospecifik process som är likadan oavsett om det är en bakterie eller UV-strålning som huden försvarar sig mot. Först producerar särskilda hudceller pro-inflammatoriska hormoner som tex prostaglandinercytokiner och histaminer. Budbärare som i sin tur sätter i gång en kedjereaktion i huden. Bland annat dirigerar de om fibroblasterna, de hudceller som i vanliga fall producerar kollagen- och elastinfibrer till att börja tillverka collagenases – ett enzym som bryter ner kollagen, elastin och hyaluronsyran i huden. Syftet med reaktionen är att "bereda väg" för immunförsvarets T-celler och makrofager så att de kan komma fram till det som orsakar inflammationen och samtidigt möjliggöra ett snabbt bortforslande av reaktionens slaggprodukter. Därför ökar också blodgenomströmningen i huden under en inflammation. En annan strategi som immunförsvarets celler använder sig av är att tillverka fria radikaler. Fria radikaler är kroppens egna sätt att bekämpa bakterier, men fria radikaler är samtidigt skadliga för kroppens egna vävnad om inflammationen pågår under en längre tid. Indirekt resultetar alltså den här processen i att hudens vävnad bryts ner.

Yttre irritanter kan också dirket bryta ner hudbarriären, vilket leder till att ännu fler irritanter och allergener når ner i hudens djupare lager. T ex finns ett samband påvisat mellan barn med eksem som utvecklar astma. En stark och frisk hudbarriär är nödvändig för att skydda oss mot skadliga ämnen från omgivningen.

–Tyst inflammation skadar även kollagen och elastin. Det gäller att se till att huden är välmående och vid rodnad se till att dämpa den. Kosmetika bör alltså ha antiinflammatoriska ingredienser. Överexfoliering kan leda till inflammation och det i kombination med stark sol skadar verkligen huden, säger Nadine Perdonet forskningschef på Estée Lauder i en artikel i Svenska Dagbladet.

Men även akuta inflammationer, t ex orsakade av solbränna, kemisk peeling och acne skadar huden. Sådana inflammationer kan trigga melaninproduktionen med pigmentfläckar som följd. 

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har blivit allt mer populärt under de senare åren. Inte bara för att bota inflammatoriska sjukdomar, utan även för hälsan i största allmänhet. Kostdoktorn och Sanna Ehdin några av dietens främsta förespråkare här i Sverige. "The Zone Diet" lanserades i USA i slutet av nittiotalet av Dr Barry Sears. Principen är att kosten antingen kan trigga eller motverka inflammationer i kroppen. Rekommendationen är att äta mycket av: antioxidanter från färgrika frukt, bär och grönsaker, fisk, viltkött och framför allt omega 3-fetter. Du ska däremot äta lite av: snabba kolhydrater, transfetter och vegetabilsika omega 6-fetter. 

Nya tidens anti-age strategi för huden

1. Undvika det som triggar en inflammation i huden och kroppen. Tex irriterande behandlingar och ämnen i hudvård. Men även undvika inflammatorisk kost och livsstilsrelaterade stressfaktorer

2. Stödja kroppens egna läkeprocesser genom antiinflammatoriska ämnen i hudvård, kost och välja en sundare livsstil

Irriterande hudvård att undvika

 • Alltför aggresiv exfoliering och skrubber. 
 • Skrubbvantar och loofahs
 • Alltför kallt eller hett vatten
 • Ånga eller isa huden
 • Tvål och starka tensider (som SLS)
 • Produkter som innehåller irriterande eller sammandragande ämnen
 • Produkter med alltför lågt PH

Ämnena som kan vara hudirriterande

 • Alkohol (även denaturerad)
 • Arnika
 • Bensoensyra (Benzoic acid)
 • Benzyl alcohol
 • Bergamot
 • Citrusjuicer och oljor
 • Ekbark
 • Eteriska oljor
 • Eucalyptus
 • Eugenol
 • Fänkål
 • Geranium
 • Glykolsyra
 • Grapefrukt
 • Isoeugenol
 • Kamfer
 • Kanel (Cinnamon)
 • Karbamid
 • Konserveringsmedel
 • Koriander
 • Lavendel
 • Lemongrass
 • Linalool
 • Mejram
 • Meliss
 • Mentol
 • Menthyl lactate
 • Menthoxypropanediol
 • Mjölksyra
 • Nejlika
 • Mint
 • Papaya
 • Parfym
 • Pepparmint
 • Phenol
 • Pidolsyra
 • Sandelträ
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 • Sodium C14-16 olefin sulfate
 • Sorbinsyra
 • TEA-lauryl sulfate
 • Timjan
 • Trollhassel
 • Vintergröna
 • Ylang-ylang
 • Åkerfräken

Källa:

Segt nyårslöfte? Bli smal med en kopp nyttigt grönt kaffe

3 januari 2015

gront-ekologiskt-orostat-raw-kaffe-antioxidanter-green-coffee

green-coffee-gront-ekologiskt-orostat-raw-kaffe-antioxidanter

Grönt kaffe smakar lite jordigt och inte alls som vanligt, rostat kaffe. 

Antioxidantrikt grönt kaffe kan ge flera hälsoeffekter

På min höstlovsresa till Italien i november hittade jag grönt orostat kokkaffe i en vanlig livsmedelsbutik. Kaffe innehåller förutom fenoliska anitoxidanter ett ämne som kallas klorogensyra. Det sägs kunna öka fettförbränningen och finns som mest i den orostade kaffebönan. Under rostningsprocessen minskar halten klorogensyra. För ett par år sedan tog den amerikanske kändisläkare Dr Oz upp hälsoeffekterna med den gröna kaffebönan i sin TV-show. Och grönt kaffe-extrakt i pillerform sålde snabbt sålde slut i hälsokostbutikerna. Jag vet inte om det verkligen stämmer att man kan gå ner i vikt av grönt kaffe, men jag blev nyfiken då jag såg det gröna kokkaffet i butiken. Eftersom jag tyvärr numera är rätt så kaffeberoende, så ville jag testa en nyttigare och mer antioxidantrik kaffesort (grönt kaffe innehåller fortfarande koffein). Förutom att många värdefulla näringsämnen minskar vid rostning så bildas tråkigt nog då även det cancerogena ämnet, akrylamid. Så varför inte byta ut någon kopp om dagen till en grönare sort?

Grönt kaffe, så kokar du

 • Koka upp vatten till en kopp
 • Tillsätt 1 msk grovmalen grönt kaffe
 • Låt koka 5 min
 • Häll genom ett kaffefilter