En ny kokbok och en galen diet för större syra/bas-balans

harligt-halsosam-syra-bas-kontroll-natasha-corrett-vicki-edgson-kris-carr-den-galna-sexiga-dieten

Syra/bas-balansen, bluff eller livsviktigt för hälsan?

Det finns sååå många olika idéer just nu kring vad som är den bästa kosthållningen och hur man får optimal hälsa. Har man som jag bestämt sig för att äta mer antiinflammatoriskt (se tidigare inlägg) så hamnar man lätt även på kostråd som syftar till att förbättra kroppens syra/bas-balans. Det är säkert mer än tio år sedan jag först hörde talas om syra/bas-balansen, först hos en duktig kinesionlog och sedan på ett levande föda-läger i Västervik. Till och från har jag följt några av den dietens principer, men alltid velat lite. Funkar dessa dieter verkligen? Är alltihopa en bluff (många läkare hävdar ju det, eftersom metoden saknar stöd i forskning), eller är det DEN stora hemligheten till bättre hälsa? Kortfattat om syra/bas-balanserad diet kan sägas att vissa livsmedel gör vår kropp sur medan annan mat gör oss mer basisk. En "försurad" kropp ger en ohälsosam inre miljö och gör oss mer mottagliga för sjukdomar. Så  hävdar man. Jag tänkte nu en gång för alla försöka djupdyka lite i det här ämnet. Kommer att återkomma om det.

I mina utforskningar har jag  köpt ett par fina böcker (på rekommendation av en läsare, tack Gabriella!) som jag här vill dela med mig av:

risotto-med-butternutpumpa-harligt-halsosam-syra-bas-kontroll-natasha-corrett-vicki-edgson

Härligt hälsosam – Ät medvetet med syra/bas-kontrollav Natasha Corrett och Vicki Edgson. En superfin vegetarisk kokbok med fokus på just syra/bas-balanserad kost. Inledningsvis får man en kort introduktion i metoden och vilka livsmedel som är försurande respektive basiska. Men framförallt, recepten är så inbjudande och maten ser så otroligt god ut. Hittills har jag hunnit laga ett recept (Risotto med butternutpumpa) och det var mums! Boken är inte militant, även om man lär sig att göra sina egna mandelmöjlk etc så tillåter sig författarna ibland att använda vissa försurande livsmedel (som tex fetaost, kikärtor etc). Den är heller inte en renodlad raw food-kokbok, utan man använder rätt så ofta vanliga tillagningsmetoder.

Den Galna Sexiga Dieten, av Kris Carr. Kris Carr kallar sig hälsokrigare och var innan hon drabbades av obotlig cancer australiensik skådespelerska. En ung kvinna som i ett slag verkar ha ändrat hela sin livsföring och återhämtat sig från sin sjukdom. Det här är ingen renodlad kokbok, utan en "21-dagars äventyrsrening". En samling tips och råd från olika experter, tonvis av positiv affirmation och så då den här galet sexiga dieten. Kris Carr verkar ha hämtat mycket från Anne Wigmore, en av de främsta förespråkarna för levande föda och grundaren till det som idag har utvecklats till rådande raw food-kult. Redan 1955 drabbades hon av tjocktarmscancer men lyckades läka sig själv. För ca tio år sedan var jag själv på en Anne Wigmore inspirerad kursgård vid Västervik och följde under fjorton dagar ett motsvarande program som tas upp i den här boken. En av hörnpelarna i den här dieten är vetegräs. Man dricker vetegräs så gott som dygnet runt. Och ja, man tar det till och med i prutten. Återkommer om det in nya inlägg...

Kommentarer

Bild för Estelle

Den galna sexiga dieten är så härlig tycker jag, ett lyckopiller att bara bläddra i :)
Ja, hur många sätt att äta på finns det inte liksom?!?
Med tanke på att många verkar må så mycket bättre på LCHF och till och med bli av/eller bli i princip symptomfria från en del sjukdomar trots att kosten innehåller en massa syrabildande kött, fisk och mjölkprodukter så finns det nog inte bara en sanning eller ett sätt att äta på som passar alla.
Lchf är ju på så många sätt motsatsen till en basbildande kost.
Paleo tror jag personligen mer på i så fall (inga mjölkprodukter och man äter frukt och grönt utan några speciella begränsningar)

Men beroende på vem man är, hur man mår, och var man befinner sig i livet så passar nog olika mat olika människor.
Man får ju aldrig glömma att tänka på hur man faktiskt mår av det man äter, oavsett om du äter rawfood eller Lchf och har gjort det ett tag och inte tycker att du mår bra av det trots att du tycker att du borde, då borde du troligtvis äta på ett annat sätt som passar dig bättre.
sen kan man ju må bra ett bra tag på en viss diet, men sämre sen, samma där, dags att ändra mathållningen.

Oavsett om man är glutenintolerant, sockerberoende, inte tål mjölkprodukter eller ej tycker jag att man bör se gluten, socker och mjölkprodukter som något som man bara äter sällan, tror inte att det är bra för någon.

Bara lite av mina tankar som bankar ;)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle, håller helt med dig. Man får plocka russina ur kakan och lyssna på sin egen kropp och mående tror jag. Viktigast kanske som du skriver. Hur man faktiskt MÅR av alltihopa. Man ska nog försöka leva på ett sätt man mår bäst av. Mentalt inte minst. Då viktigt att inte låta hälsan bli ytterligare ett stressmoment. :)

Bild för Mona
Mona,

Ja, detta med vilken mat som är bäst för en, är en svår nöt att knäcka. Det kan vara roligt och intressant att fundera över, men ibland också bara jobbigt och närmast ångestladdat. Men jag vill inte att vad jag äter ska styras av dåligt samvete eller trender. För ja, kanske finns det inte en generell sanning för alla, utan sanningen är individuell. Och inte heller en evig sanning, utan sanningen för dagen. Vad som är ”rätt” och nyttigt ifråga om maten förändras mycket över tid (ganska roligt inlägg om detta: http://tyngre.se/artiklar/de-10-vaersta-kostmyterna/).

När jag emellanåt blir nojig och tänker ”nu MÅSTE jag börja äta bättre och mer optimalt”, brukar jag läsa Brita och Kalle Zackaris inlägg ”Lite om maten” (http://kalle.cafe.se/lite-om-maten/). Då blir jag lugnare och sen blir det lättare att genomföra nån liten ändring i maten. Ett litet steg i taget. Ett sånt steg tror jag kanske får bli att äta mer antiiflammatoriskt. Bara liiite mer i alla fall.;) Jag har (om du minns, Mitte) en känslig och eksemig hud, liknande din. När du har tagit upp det här med inflammaging, har jag funderat mycket på om kan vara nåt i maten som orsakar problemen. Eller är det som din fråga som blir hängande i luften, är alltihopa med syra/bas-balansen bara en bluff? Det enda som jag är helt säker på just nu, och som inte har med maten att göra, är att eksemen tydligt har ett samband med att jag använder tvål (och det måste man ju), även med de allra mildaste tensiderna.

Bild för Annika Eriksson

Det där med mat är jätteintressant. När jag läser om syra/basbalans tycker jag alltid att maten verkar sund, men det där med att kroppen skulle vara försurad är jag skeptisk till. För det första så är det ju (och ska vara) väldigt olika PH i olika organ i kroppen. För det andra, om man verkligen är försurad är man livshotande sjuk.
Just nu är jag i Thailand igen och maten här passar mig väldigt bra. Kolhydrater, mycket grönsaker och inte så mycket kött. Jag tror dels att det är väldigt individuellt vilken kost man mår bra sv, sen påverkas man av trender, hur många är inte gluten- eller laktoskänsliga nu?
Min farmor var hälsan själv, och hon tyckte att hon åt oerhört hälsosamt. (Jag höll inte alltid med ;))
Men TRON är otroligt viktig, tror jag. :)

Bild för Karin
Karin,

Är det här med restylane som du skriver om i förra inlägget okej och säkert alltså? Jag har väldigt, väldigt mörka och insjukna ringar under ögonen och skulle vilja testa att spruta in restylane där för att slippa lägga en kaka med smink för att täcka över dom varje dag. Har du något tips på något bra ställe som jag kan gå till i Stockholm och få det gjort? Ska jag göra det så vill jag gå till någon riktigt duktig. /Karin

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mona, tusen tack för din kommentar!! 

Bra länktips! Gillar Brita och Kalles inställning. (Gillar Brita särskilt mycket eftersom hon är en gammal arbetskompis till mig från förra reklambyrån och en hur skön och smart tjej som helst! :))

Håller med om allt. Fasiken vad trött man börjar bli på alla dessa mat-sanningar. Och så försöker jag mig på ännu ett sådant inlägg. Skäms på mig egentligen. Blir lite som en trotsig treåring ibland när jag tänker på det. Fasiken, kan man inte få äta vad man vill. Lämna mig i fred liksom. Sista åren (sen jag fick bran för fem och ett halvt år sedan) har min kost i princip helt lagts om. Förr var jag mycket "duktig" och åt stora lass av råkost och i övrigt mest bara "ren" mat av hög kvalitet. Inte alls några mängder av animaliska fetter heller. Mer veg oljor. Margarin har jag aldrig rört. Kanske har det bidragit till min hälsa i stort, ingen aning. Äter inte direkt någon junk-food nu heller. Men väldigt mycket mer smör och kött än förr. Stora mängder smör faktiskt. Vi gör i vår lilla familj av med säkert ett halvt kilo i veckan. Och konstigt nog ser jag ingen direkt skillnad på vågen. Inte heller i hälsokontrollens senaste kolesterol-mätning. Nåväl. Jag vill ändå äta lite mer nyttigt (och då antiinflammatoriskt) nu ett tag. Får se hur länge det varar.

Intressant det du skriver om tvål. Exakt samma för mig. Verkar nästan allergisk mot tvål. Om jag tvättar mig bara lite för ofta och mer fel tvål så får jag tendens till självsprickor och torrhetseksem upp direkt. Jag smörjer med mina "skindressings" och det har faktiskt hållt huden i ovanligt fin form denna vinter! Gissar att det är glycerinet som gör susen. Vad använder du för något mot torrheten? :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Annika, 

Låtar nog rätt mycket åt din inställning också. Verkar inte riktigt rimligt att kroppen skulle vara så lätt att försura. Men att organen har olika ph-värden har jag aldrig hört förut. Kan du berätta mer om det, låter superintressant!

Visst måste det väl vara så att tron och attityden är hela skillanden? Vår metala status styr ju kroppen. Vissa är aldrig nöjda och ororar sig för allt, även om de på pappret har det oförskämt bra. Andra njuter och gläds åt livet varje dag, trots att det kanske "ingenting har". Vem har bäst hälsa?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Karin, tack för din kommentar! :)

Jag är ingen expert som kan ge några vetenskapliga råd tyvärr. Vad gäller restylan så har jag gjort mina egna riskbedömningar och valt att utföra den typen av behandlingar. Men i slutänden så måste nog var och en fatta sina egna beslut. Genom att blogga och skriva den här typen av inlägg hoppas jag kunna bidra till att väcka tankar och lyfta fram olika perspektiv. Ett steg på vägen och hjälp vidare i jobbet att informera sig. På webben finns ju all information tillgänglig för alla söka. Vetenskapliga studier och rent personliga åsiker (som mina inlägg är) i mängder. Det är bara att dyka i så att säga. :)

Om du vill testa den här typen av skönhetsinjektioner så kan jag i alla fall varmt rekommendera Danielle Fa på Laser Estetik vid Sergels Torg i Stockholm. Hon har jobbat väldigt länge och har gedigen erfarenhet. Man kan ju alltid ringa och rådfråga om man är osäker! Lycka till!

Bild för Annika Eriksson

Jo, det har du nog hört förut ;) Jag menar bara att i t ex magsäck och tunntarm är det ju så surt att det är frätande om det hamnar på fel plats. Huden t ex är svagt sur. Blod och urin ska väl ha neutral pH.

Bild för Mitte
Mitte,

Ha ha, det har du rätt i. Det har jag hört förut. ;) 

Tack för klargörandet! :)

Bild för Mona
Mona,

Visst känns det närmast omöjligt att veta vad som är bra eller inte bra att äta, men intressant är det! Kan fundera mycket på både vad som är rätt mat och varför det har blivit så viktigt, denna hysteri kring mat! Känner igen mig i trotsigheten, sabla tjat! ;) (När jag är på mitt allra trotsigaste humör, ”Emma tvärtemot”, kan jag bli dum och tänka ”kanske är det bra med konserveringsmedel och andra tillsatser i maten, det liksom bevarar oss och fördröjer åldrandet”. ;) )
Man får väl försöka vara sin egen profet, lyssna på det egna sunda förnuftet. Som det är nu, är det som är viktigaste för mig att maten är så ”ren” som möjligt. Försöker undvika halv- och helfabrikat, vill veta vad som är i. Det är mycket därför jag tilltalas av Kalles och Britas inställning, att äta mat som man vet var den kommer ifrån. Av den anledningen bytte jag för ett par sen ut margarin mot smör. Äter också ganska mycket av det och visst verkar man inte gå upp i vikt, tvärtom för mig. I övrigt äter jag det mesta, men håller ett öga på vad nya rön eller trender säger. För kanske finns det nåt korn av sanning i dem… Jag prövar gärna nytt, varierar, lägger till och drar ifrån (t.ex. lite mer antiinflammatoriskt), men basen i maten är sig ganska lik alltid ändå.

Torrheten i mina händer försöker jag hålla borta med handkräm och åter handkräm. Fick för en del år sen höra (av förstå-sig-påare) att jag nog skapat ett beroende av handkräm. Försökte vara utan, men var helt omöjligt. Har du hört talas om detta, Mitte?
Har också prövat skin-dressings, men funkar tyvärr inte på mig. Tar så lång tid att gå in i huden. Jag har insett att enbart olja (även med glycerin) inte passar mig, jag behöver kräm. Har testat en del handkrämer, men bäst tycker nog att mina egna är. Ska snart testa ett nytt recept med bl.a. gurkört, ullfett, ricin, honung, mycket glycerin och lite karbamid. Ingen aning om det blir bra. Vill så gärna komma på den perfekta formulan, som snabbt går in i huden (så jag kan smörja ofta, ofta) och ger händerna exakt vad de behöver! :)

Bild för lnooxfslt

Rivera now has to shift gears to focus preparation on the biggest game of his head coaching career Saturday night against the defending Super Bowl champion Seahawks on the other side of the country. ghd outlet</ur> The Wisconsin recruit led by more than 108 points heading into the final three of 11 dives but still needed a little pep talk from coach Andy Kortendick. z lebron shoes</ur>
rsdrake@cox.net mulberry</ur> When demonstrators vandalize Oakland and Berkeley businesses, attack police officers and even other protesters, shut down BART or block traffic on the San Mateo Bridge, there must be consequences.
</div> http://www.nikestore.cc</ur> Advertisement u louboutin outlet online</ur>
The latest plans for the Couture include a station for a downtown streetcar if the fixed-rail service is built. woolrich parka</ur> If you are a foreigner and are considering purchasing real estate in the Czech Republic by means of a mortgage, the bank will require proof of your legal residency in the country. Residency, which can be permanent, temporary or long-term, depends on many factors. The conditions for granting residency are governed by law, and in general anyone working in the Czech Republic and with a place to live can apply for some form of residency. Residency applicants are differentiated by their country of origin; people from EU countries typically have the easiest path to residency.
b width="206" height="62" alt="image004.jpg (8687 bytes)"></a></p> www.jordanfactorystore.net</ur> IT HAS been far from plain sailing for James Adams towards the Land Rover Burghley Horse Trials but the Whinney Hill rider insists his confidence remains as high as ever. www.moncleroutlet.info</ur>
We did as much homework as we possibly could, said Patrick Curley, chief of staff for the Democratic mayor. We felt confident moving the appointment forward. tory burch outlet online</ur> The Randell Research Center, manager of the Post Office building, is compiling cards, stories, letters and photographs to present to Poppell. If you would like to contribute, please drop them by the RRC offices at the Ruby Gill House next door to the Post Office or mail them to RRC, P.O. Box 608, Pineland, FL 33945. http://www.pradaoutletonline.co.uk
He reinterprets local dishes such as Kaya Toast. www.pradaoutlet.org</ur> Use a weeding blade to extract weeds from the cracks in paths and paving; h woolrich outlet</ur>
Franz Cerwinka of Johnson Controls has been named chief executive of the joint venture company, which will have 13,800 employees and 24 factories worldwide. ghd</ur> "They did a great job leading us," coach Johnny Dawkins said. "It's been (that way) the last couple games."
The Bailey affair erupted Jan. 13 after a Cabinet meeting where Putnam, Atwater and Attorney General Pam Bondi unanimously approved Scott's choice to replace Bailey, Rick Swearingen. ray ban</ur> I didn't necessarily have the desire to do it full time, said Lause, who graduated with a degree in chemistry and a minor in business. Once I started to get competition online, I got this entrepreneur blood going.
eliminating price controls and producer and consumer subsidies for agricultural goods; bottega veneta handbags</ur> ; Twitter: @kennethbakersf
Pinellas County makes it easy to know how to properly recycle items, from aluminum cans to glass, paper to recyclable plastics, by providing Recycle Today, Pinellas County聮s annual recycling directory. You can get your free copy of the 2015 directory at libraries, city halls, Nature聮s Food Patch in Clearwater, Pinellas County drop-off recycling centers or by calling 464-7500. prada</ur> 鈥淒espite having a huge impact, we鈥檙e still facing an uphill struggle to raise enough funds to keep fighting stigma and saving lives.鈥?
g Boone County Fair exhibitors may enter new items during district fair check-in. County fair ribbons are also removed during county check-out to enter items into district fair. During judging of dounty fair items, small notes are placed on the back of tags with a code for the correct ribbon. These are taped shut so that district judges will not see the comments and decision of the county fair judge. We ask that exhibitors and viewers not open or remove these notes for these reasons. giuseppe zanotti outlet</ur> Many of those Syrians are willing to pay $4,000-$8,000 for a place on board a seaworthy cargo ship. For the gangs, that means that even if they lose a cargo ship that cost them a half-million dollars they can still earn millions of dollars in profit in a single trip.
The hiring of Bobo, at least on the surface, is going back to a repeat formula tapping a Southeastern Conference offensive coordinator as CSU attempts to build on the Rams' surprising season and move toward finalization of plans for construction of an on-campus stadium to open in 2017. http://www.ghdhairstyler.co.uk</ur> Abuse Policy Commenting Guidelines u burberry outlet online</ur>
He said a memorial service will be held next week for Mr Uren, after he passed away in聽a Sydney nursing home on Australia Day. oakley sunglasses</ur> Font Resize
k On all three occasions, that was the Scorchers, hosting the match at the WACA Ground, where they firstly lost to the Sixers and Brisbane Heat before beating the Hobart Hurricanes last season. www.giuseppezanottioutlet.net</ur> For the past few days, we ve been practising for it. However, we start with our drill movements and ceremonials, right from the first day of our training... And we are always prepared, Thakur said. z
Thanks to a gray, rainy Tuesday we would face to no such ardor. Taco Mama is located directly across from the new Publix in the Twickenham Square development across from Huntsville Hospital. The restaurant's narrow, high-ceiling-ed d茅cor exudes an innocuously funky, shabby-chic vibe. Alt-rock tunes by the likes of Jane's Addiction wafting overhead. Large-scale paintings of peppers. Kitschy vintage LP covers and star-shaped lanterns. On more temperate days, the garage door up front can be raised to impart open-air aesthetics. www.louisvuittonoutletshop.net</ur> Lamar Church of Christ: 210 E. College Road. 336-7108. Sunday: Sunday Class, 10 a.m.; service, 11 a.m.; evening services, 6 p.m. Wednesday: Bible Study, 7 p.m. ghd outlet</ur>
The University of Western Sydney is making more than 11,300 offers this year - more than any other institution in the state. The most popular courses includemedicine, paramedicine, policing, nursing and midwifery, construction management and physiotherapy. burberry outlet online</ur> Darlington visit Gosforth, while Middlesbrough are at home to Old Brodleians in Yorkshire One. Fly half Simon O鈥橣arrell and hooker Ash Kearney return for , who have James Wardle and Gary Rock in the back row. f celine bag</ur>
Kehillat Israel Messianic Church, 151 Fred Rains Drive, Sherwood: The church will begin services at 10:30 a.m. on Saturday. Torah study is at 1 p.m. and 6:30 p.m. on Thursdays. http://www.toryburchfactoryoutlet.com</ur> "If you can stand up straight, look someone in the eye, shake their hand, and say their name, you've got something you can carry with you through the rest of your life."
"? When was the last time he said a WORD about the daily anti-Semitic <br /> woolrich outlet</ur> Here are the 21 members of the Green Bay Packers who received mention among the three stars in the Journal Sentinel's Rating the Packers weekly series this season. Being a No. 1 star was worth three points, No. 2 star was worth two and No. 3 star was worth one. m www.michaelkorsoutlet.biz</ur>
That has since changed. Rubit, the former South Alabama standout who was named the Sun Belt Conference Player of the Year his junior season (2012-13), received a call from Orlando Magic officials recently with an invitation to play on the Magic's summer league team in Orlando. The 6-foot-7, 220-pounder from Houston, Texas, accepted. ray ban outlet</ur> Kris and Joe: Prices are going up due to multiple offers. Buyers are paying over the appraised value. They understand the home will be worth the price they are paying for it today in a very short time.

Bild för marshallmsrepublican.org

Merely specified, VoIP services convert your voice right into a digital signal that traverses the Net.

Bild för revdupriders.net

In letters to the state's three significant Internet companies,
the chief law officer has asked them to verify cases their consumers are getting the accessibility
speeds vowed, particularly for costs services.

Bild för referaty-seminarky.sk

Created by Marcia Henin, Content Author at Inter-dev, SEO services Business, in behalf of Allot
Communications, offers WAN acceleration and also
cable broadband surveillance solutions for network carriers such as Access provider.

Bild för high speed internet service companies

Drop Delivery Providers, as the name recommends, ships the bought items or things and drops them to the client's defined address.

Bild för who is my internet service provider

Upon registration into an university one is offered an e-mail address to obtain necessary details regarding courses, demands and any type of modifications that happen on school.

Sidor

Lägg till kommentar