Jojoba – oljan som räddade kaskelottvalen

jojoba-simmondsia-chinensis-diy-skincare-faceoil-moby-dick

Jojobaolja, flytande vax som gör huden sammetslen

Jojobaolja (Simmondsia chinensis oilär trots sitt namn, kemiskt sett inte olja utan flytande vax. Detta eftersom fettsyrorna inte är förenade med glycerin (vilket majoriteten av vegetibliska oljor är, sk triglycerider) utan istället är förenade med fettalkoholer. På huden blir känslan av jojobaoljan lätt och sammetslen. Den är inte komedogen (täpper ej till porerna) och tåls av de allra flesta. Jojobaolja är i sin komposition mycket lik oljan från kaskelottvalen (sperm whale oil/spermacetiolja) som jagats sedan början av 1700-talet för sin unika olja. En jakt som officiellt upphörde först 1985, då valarna var snudd på utrotade. Spermacetiolja var en vanlig ingrediens bland annat i tvål och kosmetika, eftersom man ansåg oljan helt unik i sin hudvårdande komposition. Men på 70-talet upptäckte forskare att jojobaolja var snudd på identisk med spermacetiolja och kunde fungera som ett hållbart alternativ. En av de största odlarna av jojoba idag, Dessert Whale Jojoba Company i Arizona, grundades 1978 av miljöaktivister engagerade i kampen för att rädda valarna. I deras informationsfilm nedan kan man se hur jojobaoljan framställs.

Jojoba får öknen att grönska

Jojobaoljan utvinns ur jojobabuskens frukter. Växten kommer ursprungligen från Sonora- och Mojaveöknen i Arizona, Kalifornien och Mexiko. Och där odlas också den mesta jojoban. Eftersom plantagen bidrar till att minska ökenutbredningen så är oljan inte bara hudvänlig utan även ett hållbart, miljövänligt alternativ till t ex mineralolja. 

Fettsyresammansättning, Jojobaolja

Mättade fettsyror 3-5 %  
• Palmitinsyra upp till 3 %

Enkelomättade fettsyror 95-97 % 
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 66-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 10-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol 5-15 % 
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror inga  

Övrigt
 Glycerin/Glycerol: Endast spår. Jojobaoljans fettsyror är inte (som andra vegetabiliska oljor) några triglycerider. Dvs fettsyrorna är inte förenade med en glycerid utan istället förenade med fettalkoholer. Kemiskt sett är jojobaoljan alltså ingen olja utan ett flytande vax. 
• Fria fettsyror, d.v.s. fettsyror oförenade med alkoholer: 0,2-1 % (syratal upp till 2). 
• Oförtvålbara ämnen (mest vaxer; fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 45-55 %.
• Andra vaxämnen: 6 %.
• Hartsämnen, tjärämnen, alkaloider: Inga. 

Vitaminer
• E-vitamin: 0,005 % alfa-, gamma-, deltatokoferoler d.v.s. 5 mg per 100 gram. 0,0005 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 0,5 mg per dl.

Jojobaolja är en klar olja som blir till en gryning massa vid 5-7°. Som kallpressad är den ljusgul till gul ed en oljig doft. Genom en särskild reningsprossess (högt tryck och vattenånga) avskiljs och bortförs alla oljans doftämnen, den deodoriseras och bli luktfri. Ofta kallas då olja kallpressad raffinerad.

Mått och vikt
100 ml jojobaolja väger ca 96 gram. 100 gram = 104 ml.

Löslighet
Olöslig i vatten, glycerin och alkohol.
Löslig i fetter, oljor och eteriska oljor
Emulgerar inte med lecitin 

Källa: 

http://www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Docosdienoic_acid&action=edit...

Kommentarer

Bild för Isabel

Vad intressant, bra för valarna :)
På senaste tiden har det blivit mindre och mindre av jojobaolja, finns ju så mycket annat.. Men har precis infört den igen tillsammans med vindruvskärneolja för tvätt till ansiktet och känner att jag saknat den lite. Den rekommenderas till personer med fet och finnig hy, fast om man kollar på dennes sammansättning så har den mer oljesyra än linolsyra vilket personer med den hudtypen saknar (enligt senaste studier), och då kan jojobaoljan fortfarande skapa problem eller inte fungera helt optimalt för dessa.

Lite roligt, fick lära mig att det uttalas ju egentligen "hohoba". Och så gick jag in i en butik och frågad om de hade hohobaolja, och de bara tittade jättekonstigt på mig haha Tror det blir lika svårt som att lära ut att säga Digestive korrekt :D

Bild för Annika Eriksson

Jojoba är en favorit här också :)
Tack för en massa intressant information, nu känns det ännu bättre att använda den oljan.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Isabel och Annika!

Jättekul det här med uttalet av hohoba-olja. För en tid sedan hörde jag också en lite mer insatt person uttala oljan så. Förstod först inte alls vad han menade och tänkte väl mest sen att han hade något typ av dialektalt ticks för sig, men nu förstår man att det var jag som inte hade koll.. :)

Isabel, intressant det här med vindruvskärneolja till tvätt. Hur tycker du det funkar och varför har du valt just den oljan? Har du testat att blanda ricinolja i dina oljerengöringar och vad tycker du i så fall om det? :)

Bild för Isabel

Hej Mitte! Haha nu kommer ett långt svar, för jag har alltid en lång baktanke till mina val...

Jo, vindruvkärneoljan valde jag mestadels för att jag inte testat den ännu, den är väldigt billig per liter (vilket är ju bra om man ska tvätta sig med den – vill inte ha något som går åt och är dyrt ;) ), sen att många läsare kom o berättade hur mitt inlägg [Vilken olja som passar din hudtyp – håller på att göra om den så den är för tillfälligt nere] verkligen hjälpte dem, de flesta hade bytt från att tvätta sig med de vanliga kokos/oliv/ricin/jojoba, till att tvätta sig med vindruvkärneolja med mycket bättre resultat för deras hud och acne.

Jag hade börjat bli lite uttråkad på att tvätta mig med tisteloljan som jag använde innan, så jag ville prova något nytt. Men just nu på vintern tyckte jag inte att det räckte med bara vindruvkärneolja, så jag blandade ut den med lite jojoba som är alltid en bra neutral olja för känslig och problemtisk hy. Tycker så länge bättre om denna kombination än tisteloljan, men har än så länge bara kört detta recept i en månad.

Vindruvskärneoljan har en hög halt av linolsyra, vilket är väldigt bra för personer med en fet eller problematisk hudtyp. Så vet inte hur bra den skulle vara för dig Mitte? Men isf blanda ut i mindre ratio mot en fetare. Samtidigt vet jag att många oljor som har en hög halt linolsyra ska vara väldigt bra för personer med torr hud också, i och med att det sjunker in djupare osv, en olja som är ett bra exempel är Kaktusfikonolja som marknadsförs till mature och torr hud, men som samtidigt hjälper många få bot på både acne och sin feta hy.

För övrigt så ska vindruvekärneolja vara rik på vitaminer och antioxidanter som polyfenol som verkar anti-inflammatoriskt; tack vare att den innehåller adstringerande medel så har den även "Skin Tightening"-föredelar och används även till att reparera ärr och ljusa upp dark-spots så att säga. Tycker den låter som en ganska bra rengöringsolja när man tittar på egenskaperna :) Men det är inte oljan jag använder som en dagkräm.

Ricinolja vart jag aldrig riktigt vän med haha Jag vet inte, den kändes uttorkande i längden, och lite irriterande på huden och skapade cystor (? även när blandad med annan olja), eftersom den är lite mer "vaxig" än andra oljor. Gillar den inte heller i läppprodukter :/
Har en flaska hos min mor som jag använder när jag är där, men det är aldrig så att jag får känslan "Gud vad jag saknat dig! Måste skaffa en hem också!" Om du förstår vad jag menar :D Personligen tycker jag inte det är en bra rengöringsolja att använda rutinmässigt.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Isabel, 

tusen tack för dina utförliga tips och råd!! Vindruvskärneolja har jag faktiskt hemma och tänkte på din rekommendation börja testa i rengöring nu! :) Härligt!

Bild för agrohimmaa

Приветствую Вас господа!
Минеральные удобрения– вещества, имеющие неорганическую природу происхождения. Они традиционно используются в сельском хозяйстве, так как являются более доступными, чем органические, дают быстрый положительный эффект, и имеют широкий спектр действия. Также их гораздо удобнее и дешевле транспортировать.
1)<a href=http://agro-himiya.by>аммиачная селитра купить в минске </a> - Минеральные удобрения купить в Минске можно самовывозом в течении 20 минут, либо c оперативной доставкой.Покупая у нас, вы можете заказать товар, как оптом, так и в розницу. Крупным заказчикам всегда предоставляются скидки в объеме соответствующей величине сделки между нами.
2)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения купить Минск</a> - Мы предлагаем вам приобрести только комплексные препараты, позволяющие полностью насытить потребности растения после обработки. Наши поставщики имеют в штате квалифицированных специалистов, способных точно произвести расчёты и анализ почвы, а на основе этих показателей создать для вас удобрения с идеальным набором макро- и микроэлементов.
3)<a href=http://agro-himiya.by>неорганические удобрения купить</a> - Каждый товар проходит тщательные клинические испытания на различных видах почв и только после этого запускается в серийное производство. Вы можете использовать нашу продукцию не только в целях крупной агрокорпорации с тысячами гектаров земли, но и для облагораживания приусадебного участка, дачных посевов.
4)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения в Беларуси</a> - Мы заботимся о том, чтобы предоставляемый нами сервис был высокого уровня. В этом нам помогает наличие главного офиса, складов для готовой продукции, сети дилеров. Кроме того, мы дорожим своей репутацией и несем ответственность за качество нашего товара.
Нам будет приятно видеть у нас на интернет ресурсе <a href=http://agro-himiya.by>НАЖМИТЕ ССЫЛКУ</a>
От всей души Вам всех благ!
http://milkservis.com.ua/user/agrohimrgo/
http://lysyanskarada.ck.ua/user/agrohimknw/
http://demidov-ufa.ru/user/agrohimktj/
http://www.rusfoodindustry.com/user/agrohimqdi/
http://cs-pushka.pe.hu/user/agrohimerx/

Bild för agrohimpbh

Доброго времени суток друзья!
Минеральные удобрения– вещества, имеющие неорганическую природу происхождения. Они традиционно используются в сельском хозяйстве, так как являются более доступными, чем органические, дают быстрый положительный эффект, и имеют широкий спектр действия. Также их гораздо удобнее и дешевле транспортировать.
1)<a href=http://agro-himiya.by>аммиачная селитра купить в минске </a> - Минеральные удобрения купить в Минске можно самовывозом в течении 20 минут, либо c оперативной доставкой.Покупая у нас, вы можете заказать товар, как оптом, так и в розницу. Крупным заказчикам всегда предоставляются скидки в объеме соответствующей величине сделки между нами.
2)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения купить Минск</a> - Мы предлагаем вам приобрести только комплексные препараты, позволяющие полностью насытить потребности растения после обработки. Наши поставщики имеют в штате квалифицированных специалистов, способных точно произвести расчёты и анализ почвы, а на основе этих показателей создать для вас удобрения с идеальным набором макро- и микроэлементов.
3)<a href=http://agro-himiya.by>неорганические удобрения купить</a> - Каждый товар проходит тщательные клинические испытания на различных видах почв и только после этого запускается в серийное производство. Вы можете использовать нашу продукцию не только в целях крупной агрокорпорации с тысячами гектаров земли, но и для облагораживания приусадебного участка, дачных посевов.
4)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения в Беларуси</a> - Мы заботимся о том, чтобы предоставляемый нами сервис был высокого уровня. В этом нам помогает наличие главного офиса, складов для готовой продукции, сети дилеров. Кроме того, мы дорожим своей репутацией и несем ответственность за качество нашего товара.
Мы будем рады Вас видеть у нас на сайте <a href=http://agro-himiya.by>НАЖМИТЕ ССЫЛКУ</a>
Увидимся!
http://swviii.swrpgs.net/forums/profile.php?mode=viewprofile&u=276932
http://kinolaitt.esy.es/user/agrohimbox/
http://dragonas.xf.cz/profile.php?lookup=1561
http://www.ls1.com/forums/members/agrohimrta/
http://orientalista.home.pl/ilei_zablokowane/profile.php?lookup=1148736

Bild för agrohimwmr

Добрый день товарищи!
Минеральные удобрения– вещества, имеющие неорганическую природу происхождения. Они традиционно используются в сельском хозяйстве, так как являются более доступными, чем органические, дают быстрый положительный эффект, и имеют широкий спектр действия. Также их гораздо удобнее и дешевле транспортировать.
1)<a href=http://agro-himiya.by>аммиачная селитра купить в минске </a> - Минеральные удобрения купить в Минске можно самовывозом в течении 20 минут, либо c оперативной доставкой.Покупая у нас, вы можете заказать товар, как оптом, так и в розницу. Крупным заказчикам всегда предоставляются скидки в объеме соответствующей величине сделки между нами.
2)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения купить Минск</a> - Мы предлагаем вам приобрести только комплексные препараты, позволяющие полностью насытить потребности растения после обработки. Наши поставщики имеют в штате квалифицированных специалистов, способных точно произвести расчёты и анализ почвы, а на основе этих показателей создать для вас удобрения с идеальным набором макро- и микроэлементов.
3)<a href=http://agro-himiya.by>неорганические удобрения купить</a> - Каждый товар проходит тщательные клинические испытания на различных видах почв и только после этого запускается в серийное производство. Вы можете использовать нашу продукцию не только в целях крупной агрокорпорации с тысячами гектаров земли, но и для облагораживания приусадебного участка, дачных посевов.
4)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения в Беларуси</a> - Мы заботимся о том, чтобы предоставляемый нами сервис был высокого уровня. В этом нам помогает наличие главного офиса, складов для готовой продукции, сети дилеров. Кроме того, мы дорожим своей репутацией и несем ответственность за качество нашего товара.
Мы будем рады Вас видеть у нас на сайте <a href=http://agro-himiya.by>НАЖМИТЕ ССЫЛКУ</a>
От всей души Вам всех благ!
http://for-minecraft.com/user/agrohimibo/
http://qp-portal.xf.cz/profile.php?lookup=18368
http://www.im-auto.de/forum/members/agrohimonh.html
http://www.d3scene.com/forum/members/agrohimwap.html
http://www.dragonwakfu.aaf.pl/profile.php?lookup=10550

Bild för agrohimouf

Доброго времени суток друзья!
Минеральные удобрения– вещества, имеющие неорганическую природу происхождения. Они традиционно используются в сельском хозяйстве, так как являются более доступными, чем органические, дают быстрый положительный эффект, и имеют широкий спектр действия. Также их гораздо удобнее и дешевле транспортировать.
1)<a href=http://agro-himiya.by>аммиачная селитра купить в минске </a> - Минеральные удобрения купить в Минске можно самовывозом в течении 20 минут, либо c оперативной доставкой.Покупая у нас, вы можете заказать товар, как оптом, так и в розницу. Крупным заказчикам всегда предоставляются скидки в объеме соответствующей величине сделки между нами.
2)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения купить Минск</a> - Мы предлагаем вам приобрести только комплексные препараты, позволяющие полностью насытить потребности растения после обработки. Наши поставщики имеют в штате квалифицированных специалистов, способных точно произвести расчёты и анализ почвы, а на основе этих показателей создать для вас удобрения с идеальным набором макро- и микроэлементов.
3)<a href=http://agro-himiya.by>неорганические удобрения купить</a> - Каждый товар проходит тщательные клинические испытания на различных видах почв и только после этого запускается в серийное производство. Вы можете использовать нашу продукцию не только в целях крупной агрокорпорации с тысячами гектаров земли, но и для облагораживания приусадебного участка, дачных посевов.
4)<a href=http://agro-himiya.by>минеральные удобрения в Беларуси</a> - Мы заботимся о том, чтобы предоставляемый нами сервис был высокого уровня. В этом нам помогает наличие главного офиса, складов для готовой продукции, сети дилеров. Кроме того, мы дорожим своей репутацией и несем ответственность за качество нашего товара.
Нам будет приятно видеть у нас на интернет ресурсе <a href=http://agro-himiya.by>НАЖМИТЕ ССЫЛКУ</a>
Увидимся!
http://www.16software.com/forums/profile.php?id=80987
http://lol118.com/home.php?mod=space&uid=344747
http://pkfso.ru/user/agrohimaow/
http://zhualy-bilim.kz/user/agrohimrna/
http://nifnif.info/user/agrohimbag/

Bild för Pavloshme

Здравствуйте господа!
Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду.Основной деятельностью нашей компании является обеспечение клиента качественной питьевой водой в достаточном количестве. <a href=https://voda-da.by/>скважина на воду</a>,<a href=https://voda-da.by/>бурение скважин на воду</a>, <a href=https://voda-da.by/>скважина минск</a>,<a href=https://voda-da.by/>скважина на воду цена</a>,<a href=https://voda-da.by/>бурение скважин в минской области</a>,<a href=https://voda-da.by/>ремонт скважин</a> и <a href=https://voda-da.by/>бурение скважин минск</a>.Поможем пробурить скважину, которая будет отвечать именно Вашим пожеланиям.Бурение скважин на воду в Минской области производится на глубину около 30-40 метров.Несмотря на это, непосредственный водозабор начинается уже с глубины 20-25 метров, удается получить 1-3 метров кубических в час. Компания «БурАвтоГрупп» использует современный роторный способ бурения, его можно использовать на самых разных грунтах. Ждем Вас у нас в офисе.
Увидимся!
http://www.biz-for-all.ru/user/Patriotamf/
http://www.iatraf.co.il/member.php?u=422594
http://dahuangpu.com/space-uid-51537.html
http://www.a3shop.ru/index/8-4649
http://bannery-zadarmo.wz.cz/profile.php?lookup=18126

Bild för Pavlosyfl

Приветствую Вас товарищи!
Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду.Основной деятельностью нашей компании является обеспечение клиента качественной питьевой водой в достаточном количестве. <a href=https://voda-da.by/>скважина на воду</a>,<a href=https://voda-da.by/>бурение скважин на воду</a>, <a href=https://voda-da.by/>скважина минск</a>,<a href=https://voda-da.by/>скважина на воду цена</a>,<a href=https://voda-da.by/>бурение скважин в минской области</a>,<a href=https://voda-da.by/>ремонт скважин</a> и <a href=https://voda-da.by/>бурение скважин минск</a>.Поможем пробурить скважину, которая будет отвечать именно Вашим пожеланиям.Бурение скважин на воду в Минской области производится на глубину около 30-40 метров.Несмотря на это, непосредственный водозабор начинается уже с глубины 20-25 метров, удается получить 1-3 метров кубических в час. Компания «БурАвтоГрупп» использует современный роторный способ бурения, его можно использовать на самых разных грунтах. Ждем Вас у нас в офисе.
От всей души Вам всех благ!
http://www.novschool8.ru/index/8-25084
http://54.alschool.kz/user/Patriotkjt/
http://eridiumcraft.co.uk/forum/index.php?members/patriotxrf.204/
http://www.myplus.ir/user/Patriotnyu/
http://bbs.zhifa365.com/space-uid-676723.html

Bild för Bogdanivk

Приветствую Вас дамы и господа<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://bobocity.com/Stories/users/gustavoxdg/
http://dildosh.uz/user/Bogdannxi/
http://mountainboard.ru/forum/index.php?members/gustavouif.4744/
http://constantine.forumup.it/profile.php?mode=viewprofile&u=2357&mforum...
http://nazaninmousavi.com/index.php?subaction=userinfo&user=gustavoace

Bild för Bogdanuof

Доброго времени суток дамы и господа<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://naruto-craft.hol.es/user/Bogdanmpp/
http://xn--80alxbfo0f.xn--p1ai/user/Bogdanwqu/
http://aoooir.kz/user/Bogdanxdj/
http://kirovarenda.ru/index/8-25804
http://akbuzatrb-ufa.ru/index.php?subaction=userinfo&user=Bogdanvvc

Bild för Bogdanjtk

Здравствуйте дамы и господа<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://romhacking.ru/index/8-64147
http://kinotochka.club/user/Bogdanxuh/
http://kachtank.ru/user/gustavoybg/
http://modaland.pl/forum/profile.php?id=41305
http://dietica63.ru/index/8-31909

Bild för Bogdanura

Здравствуйте товарищи<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://tg-wonderland.ru/index/8-10744
http://ameranet.com/user/Bogdanonx/
http://ponyatamas.uw.hu/profile.php?lookup=27987
http://ru.blitzkrieg.com/forum/member.php?u=75991
http://huinengfilm.com/home.php?mod=space&uid=13173

Bild för Bogdangys

Доброго времени суток друзья<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://ecomedik.ru/user/Bogdaniyc/
http://antsir.ru/index/8-143719
http://www.pygz888.com/home.php?mod=space&uid=1497924
http://redstone-servers.bl.ee/user/Polinaxlf/
http://phanphoihoachat.vn/forum/index.php?members/bogdanrsy.16103/

Bild för Bogdanpfb

Добрый день дамы и господа<a href=https://stekloelit.by>!</a>
Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
Мы можем предложить Вам <a href=https://stekloelit.by>Межкомнатные стеклянные двери</a>,<a href=https://stekloelit.by>Офисные стеклянные перегородки</a>,<a href=https://stekloelit.by>Душевые кабины из закаленного стекла</a>,<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные двери в душ</a> и <a href=https://stekloelit.by>Лестничное ограждение из стекла</a>,а также<a href=https://stekloelit.by>Стеклянные козырьки</a> и <a href=https://stekloelit.by>Интерьерные перегородки</a>
Более подробная информация размещена на нашем <a href=https://stekloelit.by>сайте</a>
http://www.biz-for-all.dom-mylovarov.ru/user/Bogdanqfe/
http://8.teridian.z8.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=114268
http://vesti24.com.ua/user/Bogdanthz/
http://opravypc.unas.cz/profile.php?lookup=47464
http://kubixcraft.esy.es/user/Bogdanfyf/

Bild för Servicekwg
Bild för Serviceago
Bild för Servicekqj
Bild för Serviceawb
Bild för Servicevhb
Bild för Fitflops Sale

Great beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site, how could i subscribe for a weblog site? The account helped me a appropriate deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered shiny transparent concept

Bild för CoreyGeomb

<a href="http://viabiovit.com/">viagra canada</a> viagra online rx <a href="http://viabiovit.com/">viabiovit.com</a>
buy uk viagra [url=http://viabiovit.com/]http://viabiovit.com/[/url]
were to buy viagra http://viabiovit.com/#low-cost-viagra-20mg
viagra femenino en chileviagra-free.comviagra otc mexicovalor do viagra generico na farmaciause of viagra wikilegit viagra websitesusing viagra is harmfulinsurance coverage viagra birth controlcan you take valium and viagracanada medicine viagrathe weekend pill viagradoes viagra effect breathing

Bild för CoreyGeomb

<a href="http://viagravonline.com/">buy viagra online</a> order viagra online without a prescription <a href="http://viagravonline.com/">viagravonline.com</a>
sildenafil viagra <a href=http://viagravonline.com/>http://viagravonline.com/</a>
buy female viagra http://viagravonline.com/#generic-for-viagra
fordelar med viagraviagra espana recetatexas viagra caverta genericviagra venta libre o bajo recetaorder viagra air travellegal to order viagra from canadanatural viagra scameffet du viagra combien de tempsviagra uk buy cheapviagra quanto tempo demora pra fazer efeitois a prescription required for viagra in mexicoviagra apoteka beograd cenacontraception vs viagraviagra official resellerfree try viagradoes viagra have permanent effectswhy should we take viagraso sanh viagra cialis levitraviagra funny factsotra pastilla aparte viagra

Bild för Moncler Jackets On Sale

you're in reality a just right webmaster. The website loading speed is amazing. It kind of feels that you're doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you've performed a magnificent job on this topic!

Bild för Oqiwo58
Bild för Cofoj83
Bild för Tyronecilia

<a href="http://cialisda.com/">cialis without a doctor's prescription</a> cialis tadalafil <a href="http://cialisda.com/">cialisda.com</a>
buy cheap cialis in uk [url=http://cialisda.com/]http://cialisda.com/[/url]
generic cialis review uk http://cialisda.com/#cialis-without-a-doctors-prescription
what is cialistestimonial cialis soft pictureaerobic endurance cialiscialis recreational use why collegeviagra cialis indiadoes viagra or cialis make you biggerbuy cialis proffessional onlinediet when taking cialiscialis im internet bestellenjual viagra dan cialiswhat is using cialis like

Bild för Wakuf44
Bild för Udane72

http://forum.republicmotorsports.in//16703/achat-rapide-doxazosin-mesyla...
http://fluidlyfe.org/blogs/103/2598/order-cloxacillin-500-mg-on-sale-buy...
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/96004/order-discount-av...
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/cialis-quotidien-2-5mg-o-...
http://forum.republicmotorsports.in//11524/achat-anacin-aspirin-caffeine...
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/211098
http://www.timebook.it/index.php/blogs/17/10638/sovaldi-order-safely-can...
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-com...
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/beloc-order-safely-buy-beloc-...
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/70256/cheap-cefuroxime-...
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/snafi-donde-comprar-sin-recet...
https://23bestcity.de/blogs/post/21123
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=7633&qa_1=order-macrobid-prescriptio...
http://ggwadvice.com//index.php?qa=24343&qa_1=quel-acheter-elavil-amitri...
http://lesko.com/q2a/index.php?qa=7249&qa_1=buy-bethanechol-25mg-cheap-a...
http://www.ppso.ro/ask/84/estradiol-commander-baisse-pharmacie-ligne-bel...
http://www.myworldcircle.com/blogs/663/4105/amlodipino-puedo-comprar-urg...
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/169102
http://share.nm-pro.in/blogs/post/21436#sthash.Q0g6B2vH.LvVKXilx.dpbs
https://askaboutcoin.com/3418/acheter-kaptin-gabapentin-kaptin-600mg-com...
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/allegra-fexofenadine-30mg-compr...
http://amusecandy.com/blogs/post/151421
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/186375
http://www.altramantova.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30504
http://showmeanswer.com/index.php?qa=10945&qa_1=comprar-zenegra-sildenaf...
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/171852
http://forum.republicmotorsports.in//24476/comprar-lanoxin-digoxin-de-fo...
http://elementospromocionales.com/pruebas/blogs/1468/8463/losartan-hidro...

Bild för Tyronecilia

<a href="http://cialisb.com/">cialis 5 mg</a> cialis daily dose generic <a href="http://cialisb.com/">cialisb.com</a>
cialis herbs <a href=http://cialisb.com/>http://cialisb.com/</a>
wow look it cialis mexico http://cialisb.com/#cialis-20mg
compare cialis pricingcialis rezeptfrei in spanien kaufengeneric cialis pills tadalafilcialis mixed with horny goat weedcialis oplossen in watercompare cialis levitracomparison of levitra viagra cialiscialis kaufen expresscanadian pharmacy cialis 40 mgcialis internet erfahrungendanger achat cialis internetbest generic cialis pricefake cialis safeu s cialisgeneric cialis online canadian pharmacycialis after prostate removalneed cialis shipped overnight

Sidor

Lägg till kommentar