Jojoba – oljan som räddade kaskelottvalen

jojoba-simmondsia-chinensis-diy-skincare-faceoil-moby-dick

Jojobaolja, flytande vax som gör huden sammetslen

Jojobaolja (Simmondsia chinensis oilär trots sitt namn, kemiskt sett inte olja utan flytande vax. Detta eftersom fettsyrorna inte är förenade med glycerin (vilket majoriteten av vegetibliska oljor är, sk triglycerider) utan istället är förenade med fettalkoholer. På huden blir känslan av jojobaoljan lätt och sammetslen. Den är inte komedogen (täpper ej till porerna) och tåls av de allra flesta. Jojobaolja är i sin komposition mycket lik oljan från kaskelottvalen (sperm whale oil/spermacetiolja) som jagats sedan början av 1700-talet för sin unika olja. En jakt som officiellt upphörde först 1985, då valarna var snudd på utrotade. Spermacetiolja var en vanlig ingrediens bland annat i tvål och kosmetika, eftersom man ansåg oljan helt unik i sin hudvårdande komposition. Men på 70-talet upptäckte forskare att jojobaolja var snudd på identisk med spermacetiolja och kunde fungera som ett hållbart alternativ. En av de största odlarna av jojoba idag, Dessert Whale Jojoba Company i Arizona, grundades 1978 av miljöaktivister engagerade i kampen för att rädda valarna. I deras informationsfilm nedan kan man se hur jojobaoljan framställs.

Jojoba får öknen att grönska

Jojobaoljan utvinns ur jojobabuskens frukter. Växten kommer ursprungligen från Sonora- och Mojaveöknen i Arizona, Kalifornien och Mexiko. Och där odlas också den mesta jojoban. Eftersom plantagen bidrar till att minska ökenutbredningen så är oljan inte bara hudvänlig utan även ett hållbart, miljövänligt alternativ till t ex mineralolja. 

Fettsyresammansättning, Jojobaolja

Mättade fettsyror 3-5 %  
• Palmitinsyra upp till 3 %

Enkelomättade fettsyror 95-97 % 
• Omega 9: Gadoljesyra och dess fettalkohol 66-80 %
• Omega 9: Erukasyra och dess fettalkohol 10-20 %
• Omega 9: Oljesyra och dess fettalkohol 5-15 % 
• Omega 9: Palmitolsyra under 1 %

Fleromättade fettsyror inga  

Övrigt
 Glycerin/Glycerol: Endast spår. Jojobaoljans fettsyror är inte (som andra vegetabiliska oljor) några triglycerider. Dvs fettsyrorna är inte förenade med en glycerid utan istället förenade med fettalkoholer. Kemiskt sett är jojobaoljan alltså ingen olja utan ett flytande vax. 
• Fria fettsyror, d.v.s. fettsyror oförenade med alkoholer: 0,2-1 % (syratal upp till 2). 
• Oförtvålbara ämnen (mest vaxer; fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 45-55 %.
• Andra vaxämnen: 6 %.
• Hartsämnen, tjärämnen, alkaloider: Inga. 

Vitaminer
• E-vitamin: 0,005 % alfa-, gamma-, deltatokoferoler d.v.s. 5 mg per 100 gram. 0,0005 % naturligt d-alfa-tokoferol d.v.s. 0,5 mg per dl.

Jojobaolja är en klar olja som blir till en gryning massa vid 5-7°. Som kallpressad är den ljusgul till gul ed en oljig doft. Genom en särskild reningsprossess (högt tryck och vattenånga) avskiljs och bortförs alla oljans doftämnen, den deodoriseras och bli luktfri. Ofta kallas då olja kallpressad raffinerad.

Mått och vikt
100 ml jojobaolja väger ca 96 gram. 100 gram = 104 ml.

Löslighet
Olöslig i vatten, glycerin och alkohol.
Löslig i fetter, oljor och eteriska oljor
Emulgerar inte med lecitin 

Källa: 

http://www.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html
https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Docosdienoic_acid&action=edit...

Kommentarer

Bild för Isabel

Vad intressant, bra för valarna :)
På senaste tiden har det blivit mindre och mindre av jojobaolja, finns ju så mycket annat.. Men har precis infört den igen tillsammans med vindruvskärneolja för tvätt till ansiktet och känner att jag saknat den lite. Den rekommenderas till personer med fet och finnig hy, fast om man kollar på dennes sammansättning så har den mer oljesyra än linolsyra vilket personer med den hudtypen saknar (enligt senaste studier), och då kan jojobaoljan fortfarande skapa problem eller inte fungera helt optimalt för dessa.

Lite roligt, fick lära mig att det uttalas ju egentligen "hohoba". Och så gick jag in i en butik och frågad om de hade hohobaolja, och de bara tittade jättekonstigt på mig haha Tror det blir lika svårt som att lära ut att säga Digestive korrekt :D

Bild för Annika Eriksson

Jojoba är en favorit här också :)
Tack för en massa intressant information, nu känns det ännu bättre att använda den oljan.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Isabel och Annika!

Jättekul det här med uttalet av hohoba-olja. För en tid sedan hörde jag också en lite mer insatt person uttala oljan så. Förstod först inte alls vad han menade och tänkte väl mest sen att han hade något typ av dialektalt ticks för sig, men nu förstår man att det var jag som inte hade koll.. :)

Isabel, intressant det här med vindruvskärneolja till tvätt. Hur tycker du det funkar och varför har du valt just den oljan? Har du testat att blanda ricinolja i dina oljerengöringar och vad tycker du i så fall om det? :)

Bild för Isabel

Hej Mitte! Haha nu kommer ett långt svar, för jag har alltid en lång baktanke till mina val...

Jo, vindruvkärneoljan valde jag mestadels för att jag inte testat den ännu, den är väldigt billig per liter (vilket är ju bra om man ska tvätta sig med den – vill inte ha något som går åt och är dyrt ;) ), sen att många läsare kom o berättade hur mitt inlägg [Vilken olja som passar din hudtyp – håller på att göra om den så den är för tillfälligt nere] verkligen hjälpte dem, de flesta hade bytt från att tvätta sig med de vanliga kokos/oliv/ricin/jojoba, till att tvätta sig med vindruvkärneolja med mycket bättre resultat för deras hud och acne.

Jag hade börjat bli lite uttråkad på att tvätta mig med tisteloljan som jag använde innan, så jag ville prova något nytt. Men just nu på vintern tyckte jag inte att det räckte med bara vindruvkärneolja, så jag blandade ut den med lite jojoba som är alltid en bra neutral olja för känslig och problemtisk hy. Tycker så länge bättre om denna kombination än tisteloljan, men har än så länge bara kört detta recept i en månad.

Vindruvskärneoljan har en hög halt av linolsyra, vilket är väldigt bra för personer med en fet eller problematisk hudtyp. Så vet inte hur bra den skulle vara för dig Mitte? Men isf blanda ut i mindre ratio mot en fetare. Samtidigt vet jag att många oljor som har en hög halt linolsyra ska vara väldigt bra för personer med torr hud också, i och med att det sjunker in djupare osv, en olja som är ett bra exempel är Kaktusfikonolja som marknadsförs till mature och torr hud, men som samtidigt hjälper många få bot på både acne och sin feta hy.

För övrigt så ska vindruvekärneolja vara rik på vitaminer och antioxidanter som polyfenol som verkar anti-inflammatoriskt; tack vare att den innehåller adstringerande medel så har den även "Skin Tightening"-föredelar och används även till att reparera ärr och ljusa upp dark-spots så att säga. Tycker den låter som en ganska bra rengöringsolja när man tittar på egenskaperna :) Men det är inte oljan jag använder som en dagkräm.

Ricinolja vart jag aldrig riktigt vän med haha Jag vet inte, den kändes uttorkande i längden, och lite irriterande på huden och skapade cystor (? även när blandad med annan olja), eftersom den är lite mer "vaxig" än andra oljor. Gillar den inte heller i läppprodukter :/
Har en flaska hos min mor som jag använder när jag är där, men det är aldrig så att jag får känslan "Gud vad jag saknat dig! Måste skaffa en hem också!" Om du förstår vad jag menar :D Personligen tycker jag inte det är en bra rengöringsolja att använda rutinmässigt.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Isabel, 

tusen tack för dina utförliga tips och råd!! Vindruvskärneolja har jag faktiskt hemma och tänkte på din rekommendation börja testa i rengöring nu! :) Härligt!

Sidor

Lägg till kommentar