februari 2015

Fint vaxade bryn hos Benefit Brow Bar på Sephora

benefit-brow-bar-sephora-vaxade-bryn-snygg-form.

benefint-sephora-brow-bar-farga-vaxa-ogonbrynen

Snygga bryn, ett enkelt mini-lyft

Nu är det förvisso ett tag sedan Sephora gjorde intåg i Sverige, men det är inte förrän nu jag själv kom till skott och testade Benefit's Brow Bar. Ett enkelt och smart sätt att fixa brynen under lunchen eller shoppingturen. Benefit, som kommer från San Francisco grundades 1976 och var först i världen med den här typen av "minisalonger". Man sitter vid en disk öppet inne i butiken och det hela går snabbt och smidigt. Jag fick en säker behandlign av Felicia som har en särskild utbildning (från Benefit) i just konsten att vaxa och forma ögonbryn. Tricket är bland annat att veta var den högsta punkten på brynets båge ligger. Det är individuellt och utgår från ögats och ansiktets form. En del bryn behövs "formas om" mer än andra, beronde på hur brynet ser ut från början. Vaxandet gör inte alls ont och ger totalt hårfritt och renplockad look. Hopp in, hopp ut och voilà, ett par snyggare bryn och ett litet mini-lyft till hela ansiktet. OBS, tid måste bokas i förväg.

Behandligen bekostade jag själv och jag har redan bokat återbesök.

"Ytligheter – en liten pod om skönhet", min första intervju i podradio!

podcast-ytligheter-en-liten-pod-om-skonhet-akademipliniken-tove-norstrom-mitte-blomqvist

Så här glad var jag i fredags när jag för första gången blev intervjuad i podradio! Grymma Tove Norström driver podden "Ytligheter – en liten pod om skönhet" (sponsrad av Akademikliniken) där hon intervjuar människor i skönhetsbranschen med omnejd. Allt från hudvårdsterapeuter till Sofie Fahrman. Håll utkick i podcasten mot slutet av mars, preliminärt ska det sändas den 24/3!

podcast-ytligheter-en-pod-om-skonhet-tove-norstrom-akademikliniken

Mer utrustning än så här behövs inte för att göra radio idag. Ett litet mysigt rum med två fåtöljer. Två inspelningsmickar som sänder trådlöst till datorn. En rolig progamledare och så något lämpligt intervjuoffer. Voilà, en podcast är inspelad och klar för redigering!

 

 

Fullspäckad temadag med Marie Lodén på Eviderm

eviderm-temadag-marie-loden-kicki-norman-mitte-blomqvist

Fullt i salen när Marie Lodén ordnar en temadag för skönhetsindustrin. Kicki Norman från Daisy Beauty gav tips om hur en skönhetsbloggare funkar (tack för bildlån Kicki!).

Solskydd, nano, allergier, palmolja, kvacksalveri och vetenskaplig hudvård

Det var en minst sagt fullspeckat när Marie Lodén på Eviderm Institute i måndags anordnade en temadag för skönhetsindustrin. Många intressanta ämnen och spännande föredragshållare. Som vid tidigare utbildningsdagar hos Maire så presenterades en del kontroversiella och tankeväckande fakta. För den som är lika nördigt intresserad av hud och hudvård som jag kan jag verkligen tipsa om Eviderms utbildingsprogram. Kurserna är öppna för alla!

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-dan-larhammar-kvacksalveri-vetenskaplig-hudvard_

eviderm-temadag-dan-larhammar-dissar-nuskin

Nu Skins tvivelaktiga påståenden och marknadsföring. Nu Skin är företag som fått stor uppmärksamhet och vuxit snabbt. Enligt professor Dan Larhammar från Uppsala Universitet saknar de helt vetenskaplig grund för sina påståenden i marknadsföringen.

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

 

Ulf Åkerström (tidigare ACO) visade bland annat hur solkrämernas SPF-effekt vid verklig användning är mindre än en fjärdedel av vad som anges på flaskan. Läs gärna mer om detta förhåller sig i ett av mina tidigare inlägg under temat "Solskolan".

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

harfarg-allergier-fler-fargar-haret

Kerem Yazar, PhD vid Karolinska Institutet drog en hel del hårresande fakta från sin forskning om allergiframkallande ämnen i kosmetika. Allerier som ökar kraftigt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-palkarnsolja-palmolja-ulf-akerstrom 

eviderm-temadag-ulf-akerstrom-bra-saker-med-palmolja

eviderm-temadag-palmolja-fa-kosmetiska-produkter-certifierade

Ulf Åkerström talade även om den kontroversiella Palmoljan och hur krångligt det nuvarande certifieringssystemet är. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb-3-foredrag-2-6

 

/eviderm-torr-hud-av-fet-kram-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb 

Marie Lodén delgav intressant fakta kring hur feta krämer och oljor (tex Locobase och Fenuril) kan öka hudens vätskeförlust och göra huden torrare. Krämer som innehåller karbamid (tex Membrame, Calmuril och Canoderm) förbättrar däremot hudbarriären och gör den mer motståndskraftig mot tensider. Inte bara vid torr hud, utan även på normal hud. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-nanopartiklar-temadag-16-feb

 

Marie visade även att naonpartiklar från zinkoxid och tintandioxid (vanliga UV-filter) inte kan penetrera hudbarriären. De är för stora helt enkelt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------


eviderm-temadag-rapporterade-allvarliga-handelser-for-kosmetiska-produkter

Gunnar Wahlund, som är en "kvalitets- och regulatorykonsult" visade skrämmande fakta kring hur många allvarliga händelser för kosmetiska produkter som rapporterats till EU. Förmodlligen bara toppen av ett isberg då de flesta berörda myndigheter inom EU (Läkemedelsverket i Sverige) saknar resurser för tillsyn.


Föredömligt Apoteket!

12 februari 2015

apoteket-annons-produkter-vi-inte-saljer-kvalitetsgaranti

Tur att någon har koll och ställer krav i djungeln av egenvårds-produkter!

Häromdagen snubblade jag över en annons från Apoteket. De har under en tid nu i såväl tidningar som på TV annoserat vilka produkter de INTE säljer. En kanonbra kampanj som tydligt kommunicerar vilka hårda kvalitetskrav Apoteket har på sitt sortiment. Förvisso ställer jag som intresserad av naturbaserad hudvård även en del andra krav på vad jag smörjer mig med, men ändå. Det är föredömligt att en så stor aktör som Apoteket vågar påvisa vilka brister i säkerhet det annars finns ute i handeln. Och minst sagt tankeväckande för oss konsumenter att se konkreta exempel på vilka tveksamma produkter som uppenbarligen säljs på många andra ställen. Ett problem jag tror bara kommer att växa i takt med att e-handeln ökar. Det är lätt att öppna en web-butik idag. Men att man måste besitta rätt så gedigen kunskap för att sälja hudvårdsproudkter (vad gäller regelverk och tillåtna substanser) kanske inte är allmänt känt? Eller att man som impportör av kosmetika blir en "juridiskt ansvarig person" enligt EUs lagstiftning. Produkter som är tillåtna i asien eller USA är nämligen inte automatiskt godkända här. Kampanjen är signerad av Forsman & Bodenfors, i mitt tycke en av Sveriges bästa reklambyråer. 

apoteket-kvalitets-garanti-annons

Cosmeceuticals – inte ett godkänt begrepp

clinicare-cosmeceutical-silky-foam-cleanser-egf-rejuvenation-toner-serum-essence

Cosmeceuticals, en ren marknadföringsterm

Jag fick ett paket produkter med posten igår, Clinicare – cutting edge cosmeceutical formula. Istället för att bli sugen på att testa produkterna blev jag sugen på att skriva ett inlägg om begreppet cosmeceuticals. Den termen gör mig nämligen mäkta irriterad. Du kanske tror att hudvård som kallas Cosmeceutical är mer effektiv än vanliga hudvårdsprodukter. Och det är precis vad som är tillverkarens avsikt. Utan att produkterna alls behöver leva upp till någon högre, mer vetenskaplig standard än sina konkurrenter. Begreppet existerar nämligen inte inom något godkänt regelverk. Det är ett "hitte-på-begrepp" och ett reklamtrick. Det är möjligt att just Clinicare är bra produkter, men de spelar på samma planhalva som all annan kosmetika/hudvårdsprodukter och får därmed endast innehålla ingredienser som är tillåtna i kosmetika.

/kosmetika-regelverk-avgransning-mot-andra-produktgrupper-cosmeceuticals-ej-godkant

Tre godkända produktgrupper: Läkemedel, Medicintekniska produkter och Kosmetika

Vad gäller beredningar och relaterade produkter för utvärtes bruk finns inom Inom EU finns bara tre godkända produktgrupper: Läkemedel, Medicintekniska produkter och Kosmetika. Vilka produkter som klassas som vad är strängt reglerat. Detta för att undvika vilseledande marknadsföring och livsfarlig felanvändning.

LÄKEMEDEL
Produkter som har till uppgift att bota, lindra eller förebygga sjukdom. Endast läkemedel får lov att (och måste) ha en farmakologisk, metabolisk eller immunologisk verkan. 
(Som exempel: Endast ett läkemedel kan påstå sig kunna behandla acne, medan rengörande kosmetiska produkter får lov att påstå sig skydda mot uppkomsten av finnar och pormaskar.)

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER 
Produkter vars uppgift är att återställa, korrigera eller modifiera fysiologisk funktion. De har en fysikalisk verkan.

KOSMETIKA
Produkter vars uppgift är att ...rengöra, parfymera, ändra utseende, korrigera kroppslukt, skydda, bevara i god kondition...