DIY Skindressing – fuktbindande oljeserum med glycerin och karbamid

skindressing-fuktbindande-oljeserum-glycerin-karbamid

Vad jag själv använder istället för ansiktskräm

Jag får ofta frågan vad jag själv brukar använda för hudvård. Mitt mål är att använda så rena och minimalistiska produkter som möjigt. Jag gillar renheten och enkelheten i en olja, men för mig är rena ansiktsoljor inte alls tillräckligt fuktbindande. Och en vattenbaserad kräm innehåller ju så gott som alltid både emulgeringsmedel (som är släkt med tensiderna och därmed potentiellt hudirriterande) och någon form av konserveringsmedel (som är det näst vanligaste allergenet efter parfymämnen). Sedan en längre tid tillbaka har jag därför experimenterat med egna olje-serum, eller skindressings som jag kallar dem. De är vattenfria (anhydrous) två-fas-serum och precis som en olja-vinäger-dressing måste man skaka dem före användning. Längst ner ligger det fuktbindande glycerinet som utgör ca 20% av volymen. I det här receptet har jag dessutom löst ut en mindre del fuktbindande karbamid i glycerinet. Resten är en fin blandning av vårdande vegetabiliska oljor. Man kan själv välja sina favoritoljor utifrån deras olika egenskaper. Själv brukar jag ha i en ganska hög andel jojobaolja, eftersom jag tycker den oljan (som egentligen består av flytande vaxer) ger en lätt och fin sammetslen känsla på huden. Serumet är väldigt drygt och tar man för mycket kan glycerinet kännas lite klibbigt precis när man har smörjt sig. Det kan användas på hela kroppen och dess mix av glycerin och karbamid har verkligen funkat på mina torra händer i vinter. Vid regelbunden användning har jag t.o.m sluppit mina envisa självsprickor. I ansiktet ger det en väldigt fin lyster.

Skindressing Moist Bomb – Anhydrous 2-phase Oil Serum

Blanda först de två faserna var för sig i olika kärl. Receptet ger ca 100 gr serum. Räcker till ca 4 x 30 ml-flaskor (köp gärna bruna som skyddar oljan mot nebrytande UV-ljus) med exempelvis pimpett. Använd helst en bra våg, termometer och väl rengjorda redskap. Sprita gärna allt med tex ren vodka, eller läkarsprit så att det blir sterilt. 

Ojefas:
25g Jojobaolja
15g Tefröolja
15g Baobabolja
15g Squalane
10g Riskliolja
0,5g Tocopherol (naturligt E-vitamin) - skyddar produkten mot oxidering samt är en antioxidant för huden.

Blanda oljorna och värm sedan i svag värme i vattenbad (ej över 40 grader så att E-vitaminet löser sig).

Glycerinfas:
16 g Glycerin (99% veg)
4g Karbamid 

Värm försiktigt i vattenbad (helst ej över 40 grader). Mortla gärna karbamidet först så det blir ett fint pulver. Lös under omrörning, det kan ta en stund. Om värmen blir för hög kan karbamidet förvandlas till amoniak och då måste allt slängas. 

Häll sedan först upp glycerin/karbamid-blandingen i flaskorna. Skall utgöra ca en femtedel av hela volymen. Fyll sedan på med oljeblandningen. 

Lycka till! 

 

Kommentarer

Bild för Linda
Linda,

Låter väldigt intressant! Hade mer än gärna velat köpa ett färdigt sådant här olje-serum. Du vet möjligtvis inte det finns någon tillverkare som säljer något liknande?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Linda, tusen tack för din kommentar. Serumet är helt mitt eget påhitt, har inte sett någon annan göra detta. Än i alla fall. Men jag kanske läge att jag startar en egen tillverkning i då... :)

 

Bild för Linda
Linda,

Det tycker jag du skall göra:-). Det är möjligen inte så att du kan tänka dig att sälja ett litet prov? Hade gärna velat veta vad jag tycker innan jag klickar hem alla ingredienser.

Bild för Anki Engström

Låter väldigt spännande. Trodde man bara hade karbamid till fötterna.
Jag har blivit så lat och gör inget själv längre.

Bild för Estelle

Kul att äntligen få se ett recept där du använder karbamid i blandningen! :)
Hur kommer det förresten sig att du inte har med solrosolja med tanke på dess stärkande effekt på hudbarriären?

Undrar fortfarande vad du använder för solkräm/solkrämer nu och skulle rekommendera för vardagsbruk i ansiktet?

(Ursäkta om jag tjatar,känner mig lite smått desperat, behöver verkligen skaffa ett så fort som möjligt!)

Bild för Alexandra Ekh
Alexandra Ekh,

Ett tips: 100 % squalane kan man köpa t ex från Naturskosmetikkompaniet (Crearome) eller Skincity (Peter Thomas Roth).

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Linda, jag kan absolut tänka mig att ge låta dig testa ett prov av min blandning. Skulle vara jättekul att höra vad du tycker! :) Mejla mig på så styr vi upp något! 

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Anki, 

Nej då, karbamid har använts som fuktbindare ända sedan 70-talet då det Calmuril (karbaid och mjölksyra) blev ett registrerat läkemedel mot torr hud. En klassisk kombination som senare även HTH byggde sin serie på. Finns många studier som bevisar dess effektivitet som fuktbindare. Egentligen konstigt att det inte är en vanligare ingrediens i hudvård idag. Men jag tror det beror på att det finns andra "hetare" ingredienser som hyaluronsyra (dyrt och tveksamt om det ens är lika effektivt, kan bland annat inte penetrera hudbarriären pga att det är en för stor molekyl) och för att krämer med karbamid kan svida lite för den som verkligen har torr hud. Förvisso en övergående sveda så fort hudbarriären läkt, vilket den brukar göra efter några dagar. Mina skindressings har inte svidit på mig däremot.

Har skrivit lite om karbamid tidigare:

http://beautycomesclean.se/blogg/201212/torr-hud-orsak-och-behandling-mi...

http://beautycomesclean.se/ingredienser/fuktbindare/karbamid-urea-läkemedel-mot-torr-hud

http://beautycomesclean.se/blogg/201501/hth-basta-fuktkramen-i-dn-testfakta

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle, ingen fara, tjata gärna på! :) Tack för att du påminde mig, glömde i mitt förra svar till dig att skriva vilken solkräm jag använder. Just nu testar jag faktiskt en solkräm från Apoteket, för ansiktet, oparfymerad med spf 30. Funkar hittills, ska lägga in en recension på den snart. :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Alexandra, tack för tips om squalane. Konstigt jag vet att jag köpt detta tidigare från Crearome, men hittade det plötsligt inte när jag skrev inlägget. Men tack, nu ser jag ju att det finns där ändå! :)

Bild för cassandra
cassandra,

Hej Mitte! Först och främst vill jag tacka för en superbra och inspirerande blogg! Upptäckte den nyligen och ser fram emot att lära mig av gamla inlägg samt läsa framtida inlägg!

Jag beställde för en tid sedan rent c-vitamin (som du tipsat om från i Herb), organic glycerin, vitamin E oil plus organic pure Aloe vera samt köpte renat vatten på apoteket för att göra ett eget c-vitamin serum/kur. Har du några förslag på mängd av varje del eller något annat bra tips med dessa ingridienser?

Då jag inte hittat en passande mörk glasflaska med pipett så har jag inte velat börja koka ihop serumet ännu, men kunde inte hålla mig från att testa c-vitaminet då mitt transderma C-serum tog slut precis. Så jag testade göra som jag såg dig göra - blandade c vitamin och vatten och hade på ansiktet direkt. AJ! det sved ordenligt runt näsan samt hakan som blev jätteröd. Har du någon aning om jag reagerade så? SAMT har du något bra tips på var jag kan köpa den perfekta serumflaskan?

Förövrigt så har jag i två veckors tid efter min vanliga rengöring använt mixade havregryn med vatten i ansiktet och jag känner en klar förbättring i huden, kan vara inbillning men huden känns lugnare och små piltor har försvunnit - ville iallfall tipsa!

Bild för Lena
Lena,

Hej Mitte!

Jag har en fråga ang. glycerinhalten i din skindressing. Då glycerin är hygroskopiskt och drar till sig vattenmolekyler från nedre hudlager, rekommenderas det inte mer än 5 % glycerin i hudkrämer enligt Shenet. Jag antar att du är nöjd med din skindressing och upplever den inte uttorkande i längden.

Hur ser du på rekommendationen från Shenet?

Mvh
Lena

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Lena, tack för din fråga! Jag har också många gånger hört den här kommentaren kring glycering. Vad den här felaktiga missuppfattningen i grunden bygger på vet jag inte. Jag har mejlat till shenet och frågat vilken evidens de grundar sitt påstående på, men inte fått svar. På pubnet kan man hitta mängder av studier där eksem och torr hud framgångsrikt behandlats med glycerin i hög koncentration. Så mycket som upp till 50% har jag sett. Miniderm är t ex ett registrerat läkemedel mot torr hud, med en glycerinhalt på 20%. En produkt som jag själv blev rekommenderad av den världskände hudläkaren och forskaren Lars Norlén (först i världen med att kartlägga hudbarriären på molekylnivå). När jag vid ett tillfälle intervjuade honom och frågade om just detta att glycerin skulle kunna "sno fukt" från hudens djupare hudlager så sa han att det är en total missuppfattning. Han hävdade att glycerin snarare skulle kallas för en "vattenersättare" än en  "fuktbindare". I hudens yttre lager kan det nämligen fylla samma funktion som vatten. Har skrivit mer om detta i följande inlägg:

http://beautycomesclean.se/blogg/201206/vad-har-hajar-och-okenvaxter-med...

http://beautycomesclean.se/Glycerin-glycerol-fuktbindare-bästa-hudvård-för-torr-hy

 

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Cassandra!

Vad kul att du hittat till min blogg och att du gillar den! :)

Först och främst, L-askorbinsyra har ett lågt ph och kan därför både verka exfolierande och irriterande. Om det sved på dig så har du förmodligen tagit för hög dos c-vitamin. Det ska väl högst vara någon procent c-vitamin pulver i vatten. kanske enklast att ta en liten kopp och först blanda ut i. Eller så är du helt enkelt en känslig hud som inte alls tål ren c-vitamin på huden. Man måste vara mycket försiktig och prova sig fram. DEt finns idag alternativa c-vitamin derivat som inte har lågt ph och därför inte är så irriterande men som sägs ha samma possitiva effekt som rent c-vitamin på huden. Kolla på Bulkactives.com.

Serumflaska hittar du tex på: http://kosmetikkompaniet.se/category.html/forpackningar

Men jag skulle egentligen inte rekommendera att du blandar ditt eget serum med c-vitamin och vatten. Ren L-askorbinsyra är nämligen väldigt instabilt och oxiderar fort. Man brukar säga att det "dör" redan efter en halvtimme efter att ha exponerats för syre och ljus. Och alla produkter som innehåller vatten måste konserveras. Det börjar annars att växa mikroorganismer inom kort. Precis som mat. Det kanske klarar sig några dagar i kylskåp? Sen måste det kasseras. Renat vatten tror jag inte heller håller mer än någon vecka i kylskåp efter att man öppnat flaskan? Minns inte, det står på förpackningen. Mikroroganismer kan ge rejäla infektioner i ansiktet om man har otur. Det är exakt därför som jag blandar mina egna "serums" direkt i handen (eller i ett litet glas om man föredrar det för att inte få för stark dos). Lycka till! :)

Bild för Anna
Anna,

Hej! Är jättesugen på att testa detta, men undrar lite kring hur lång hållbarheten är? Är någon av ingredienserna konserverande? :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Anna, menar du min skindressing med olja och glycerin? Den innehåller ingen konservering förutom antioxidanter (e-vitamn) som skyddar oljan från att härskna. Man får titta på råvarornas hållbarhet och utgå från det, borde vara ungefär samma tid. Så länge man inte hanterar produkten felaktigt (i för hög värme, utsätter den för ljus etc).

 

Lycka till! :)

Bild för EllFloavy

Solubility Of Amoxicillin In Water <a href=http://brandciali.com>cialis cheapest online prices</a> Buy Doxycycline In Usa Legally Online Progesterone Visa Accepted Website C.O.D. Shipped Ups

Bild för GrettaGaw

date online patent expiration

be77 safe maximum online dosage

Bild för GrettaGaw

usage of online tablets

be77 online 5mg pills

Bild för GrettaGaw

vente online livraison rapid

be77 cheap alternatives to online

Bild för GrettaGaw

online umsatz 2010

be77 date online patent expiration

Bild för AvdotyaGaw

online online with discount

3bc5 online online paypal online

Bild för AvdotyaGaw

prezzo di online a farmacia

3bc5 prix online lilly

Bild för NailyaGaw

online torte rezept

e9c8 meilleur online online levitra

Bild för NailyaGaw

if girl takes online

e9c8 levitra cheaper than online

Bild för NailyaGaw

i recommend online online uk

e9c8 100g online to online

Bild för NailyaGaw

online user experiences

e9c8 online abc for the news

Bild för NailyaGaw

online online free online samples

e9c8 online non prescription online

Bild för NailyaGaw

price of online soft flavoured

e9c8 rx online online users group

Bild för NailyaGaw

best time take online pill

e9c8 online senza ricetta dov

Bild för RolanaGaw

precio online en colombia

fa08 le online rendrait sourd

Bild för RolanaGaw

discount on online pills

fa08 chinese online drug store

Bild för RolanaGaw

online order online nz

fa08 cheapest online online 100mg

Bild för RolanaGaw

online off patent canada

fa08 online costco online

Bild för RolanaGaw

is online prescription free

fa08 cheapest online online 100mg

Bild för RolanaGaw

click now online internet online

fa08 online acheter doctissimo

Bild för RolanaGaw

online jak dziala

fa08 i doser online art

Bild för RolanaGaw

online sample

fa08 vegas online effects venetian

Bild för StavrGaw

online to online in new zealand

3568 online professional canada

Bild för StavrGaw

online en pharmacie paris

3568 much does prescription online

Bild för StavrGaw

onlineo online online

3568 online canada scam

Bild för StavrGaw

online online echeck

3568 sale online soft tabs cheap

Bild för StavrGaw

genaric online for sale

3568 onlineonlinepk

Sidor

Lägg till kommentar