Favort i repris: Vilket UV-filter skyddar bäst?

uva-uvb-uvc-spektrum-zinkoxid 

Källa: Marie Lodén – Ren, mjuk och vacker, tredje utgåvan, 2013, sid 198

Lika aktuellt i år!

Det här inlägget skrev jag förra våren och jag tycker det förtjänar att återpubliceras.

Kanske är det inte bara jag som tycker det hettar lite i kinderna idag, efter en lång dag ute i solen? Vårsolen är så mycket starkare än man tror. Inte många vet att solen i Sverige så här års på sina ställen är lika starka som på Sicilien. En annan jämförelse som ger perspektiv är att solen i april är lika stark som i augusti. Ändå är det inte många som har börjat med solkräm än, fastän det är just nu man behöver den som bäst. Vinterblek som man är. Och helst ska man förstås undvika att använda fjolårets kvarblivna slatt. De flesta kosmetiska produkter har en ganska begränsad livslängd, ofta under ett år. När krämer blir gamla kan de ha sämre effekt och till och med bidra till oxidativ stress som bryter ner huden.

uv-electromangetic-spectrum

Solkräm ska ge bredspektrum-skydd!

Solens strålar mäts i våglängd och anges i nanometer (nm). När man talar om UVA och UVB så menar man med andra ord ultraviolett (ej synlig) strålning i viss våglängd.

uva-uvb-zinkoxid

uva-uvb-absorption-spectra-critical-wavelength-of-uvb-and-uva-sunscreen

UV-filter kan ge olika "brett" skydd

Vilken solkräm och vilken typ av UV-filter ska man välja? En solkräm kan antingen bestå av sk reflekterande (fysikaliska/"mineral"), absorberande (kemiska) UV-filter, eller en blandning av dessa två. Fysikaliska filter (t ex zinkoxid eller titandioxid) lägger sig ovanpå huden och reflekterar där bort solstrålarna så att de inte kan tränga in i huden. Absorberande UV-filter går däremot in i huden och absorberar där den energi som UV-strålningen alstrar. Många undviker solkrämer med kemiska UV-filter eftersom det finns misstankar om att vissa av dessa kan vara hormonstörande. Mer sällan talar man om UV-filter utifrån effekt. Skyddar fysikaliska och kemiska UV-filter lika bra? Faktiskt inte visar det sig. I alla fall inte om man jämför enskilda UV-filter med varandra. De skyddar nämligen olika bra över UV-spektrats olika våglängder. Inom Eu måste en solkräm skydda både UVA och UVB, dvs ha ett bredspektrum-skydd på kritiskt våglängd upp till minst 370 nm. För att uppnå den effekten måste man därför ofta kombinera olika UV-filter med varandra. 

Zinkoxid mest effektiva UV-filtret!

Av alla UV-filter är det bara zinkoxid som ensamt klarar att skydda huden mot alla tre former av UV-strålning: UVA (UVA1 och UVA2), UVB och UVC. Det har en kritisk våglängd mellan 340 och 380 nm. Som jämförelse kan nämnas att titandioxid har en kritisk våglängd mellan 320 och 340 nm. Det är samtidigt viktigt att tänka på att ett UV-filter i sig inte är en garanti för en effektiv solkräm. Det handlar förutom koncentrationer om hur produkten i övrigt är formulerad (komponerad). Samt självklart hur du själv applicerar produkten. De flesta tar bara hälften så mycket som man bör ta för att få det utlovade skyddet. Man måste också smörja flera gånger under dagen. Zinkoxid är än så länge förbjudet inom EU att använda som solskydd, fast många tror det kommer att tillåtas redan under 2014. Det går självklart att köpa solkräm med zinkoxid på många utländska webshoppar som tex:  Naturisimo, eller Iherb.

Amerikansk studie pekar på brister i bredspektrumskyddet

Sedan 2012 måste solskydd som säljs i USA vara bredspektrumskydd med en kritiskt våglängd på minst 370. I december 2000, innan den regleringen kom, publicerades en studie i Journal of The American Academy of Dermatology som visade att bara 10% av 59 undersökta solskrämer nådde upp till det skyddet. Kanske kan vara värt att tänka på när man shoppar solkräm i andra delar av världen, som t ex Asien? Där finns ett helt annat och mycket svagare regelverk. 

studie-uv-filter-2000-fda

UV-filter, effekt och typ av skydd

uv-filter-kritisk-vaglangd-skincancerorg

uv-filter-tillatna-fda

Källa: "The Skin Cancer Foundation's guide to Sunscreens".

Tips på bra solkräm:

Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea – Parfymfri och med antioxidanter, min solkrämsfavorit från förra året! Antioxidanter anses kunna ge ett extra skydd mot UV-strålningens skador i huden. Läs mer här.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
Källa:

 

Kommentarer

Bild för Estelle

Blev sugen på Aubreysolkrämen du hade som favorit förra året nu, men du skriver att den är parfymfri här, fast i inlägget om den som du länkade till stod det att den innehåller en eterisk olja som kan vara giftig, låter ju inte bra!?!

Bild för Annie

Absolut värt att publicera det här inlägget igen! Mycket informativt. Vårsolen är stark och vi är bleka om nosen...

Bild för Estelle

Vilka apotekssolkrämer är det du använder förresten?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle, 

tusen tack för din uppmärksamhet vad gäller den påstådda parfymfriheten i Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea. Väldigt förvirrat håller jag med om. Jag borde ha varit mycket mer granskande där. Självklart är den inte parfymfri när den innehåller en eterisk olja (blå kamomill). Avseende giftighet så måste jag ha avsett dess giftighet vid förtäring? Minns inte (inlägget är ju från 2013), men se gärna nedanstående citat från Wikipedia. En sak jag ser nu är att en av komponenterna i blå kamomill är kamfer och det är ju känt för att även vara hudirriterande.

Idag hade jag verkligen inte valt den här solkrämen som favorit. Numera vet jag att samtliga eteriska oljor (även de som inte tillhör gruppen av de 26 mest allergena och som därmed måste innehållsdeklareras enligt lag) är hudirriterande. När jag idag går in på Aubreys hemsida verkar de dessutom ha tagit bort produkten? Så jag kanske ska ta bort inlägget helt enkelt? Kanske konstigt att ta bort gamla inlägg, men jag vill ju inte vilseleda någon att tro att detta är en bra produkt? Vad tycker du?

Om (Blå) kamomill på Wikipedia:

"Many tansy species contain a volatile oil which can cause contact dermatitis in sensitive individuals. If taken internally, toxic metabolites are produced as the oil is broken down in the liver and digestive tract. It is highly toxic to internal parasites, and for centuries tansy tea has been prescribed by herbalists to expel worms. Tansy (Tanacetum vulgare) is an effective insecticide, and is highly toxic to arthropods.[20] Because it contains thujone, the U.S. FDA limits the use of tansy to alcoholic beverages, and the final product must be thujone-free.[21] Tanacetum annuum is often confused with common tansy (Tanacetum vulgare) but the former produces an essential oil that is completely different chemically as it contains no thujone and high amounts of chamazulene making the oil dark blue in color, giving rise to it common name of Blue Tansy Oil.[22][23] Despite claims by some unethical resellers of essential oils who adulterate the very expensive Blue Tansy (Tanacetum annuum) oil with the much cheaper oil from Tanacetum vulgare, it should be noted that the oil from Tanacetum vulgare is never blue in color as it contains no chamazulene.[24][25] For this reason a high thujone oil from Tanacetum vulgare should never be referred to as "Blue Tansy" oil and any such blue oil containing significant thujone is an adulterated product.

The active components of the volatile oil include 1,8-cineole, trans-thujonecamphor and myrtenol, with the quantities and proportions of each varying seasonally and from plant to plant.[5][18][26][27][28]

1,8-cineole is a toxin believed to defend the plant leaves against attacks by herbivores.[26][27] It has many biological activities including allelopathy, anesthetic, antibacterial, carcinogenic, fungicide, herbicide, insectifuge, nematicide, sedative, testosterone hydroxylase inducer, and others.[5][18][26][27]

Thujone is a GABA receptor antagonist that sensitises neurons; it is reputed to be an aphrodisiac, increasing brain activity and causing hallucinations, spasms, convulsions, and even death.[26][27]

Camphor has various uses, including manufacture of plastics, lacquers and varnishes, explosives and pyrotechnics; as a moth repellent; as a preservative in pharmaceuticals and cosmetics; to relieve itching and pain by creating a cooling effect on the skin; as an injectable antibacterial for root canals in dentistry; as a food flavor enhancer; and as a medical ingredient in chest rubs.[26][27]

Myrtenol has been used as an insect pheromone in insect trapping, as a beverage preservative, a flavoring and a fragrance.[26][27]"

Bild för Estelle

Hmm, vet ju själv att jag inte längre håller med om flera recensioner och rekommendationer jag har skrivit eftersom jag med tiden har ändrat uppfattning (huden har väl förändrats med i och för sig) och har väl tänkt ibland att jag åtminstone skulle kunna göra en uppdatering och skriva om min förändrade uppfattning, har dock inte orkat göra det än i allafall.
Så, kanske behöver du inte ta bort inlägget, mer uppdatera lite i så fall, iallafall ang Aubreysolkrämen eftersom det blir som ett aktuellt tips nu när du publicerade om inlägget där du rekommenderar den.

Vad skulle du rekommendera för solkrämer nu då?

Sidor

Lägg till kommentar