september 2015

Oil Pulling – ayurvedisk detox och rengöring för mun och tänder

oil-pulling-mouth-pulling-coconut-oil-ayurvedic-mouth-cleans-tandrengoring-kokosolja

Gurgla med kokosolja för vitare tänder, friskare tandkött och mindre plack och tandsten

På senare tid har det börjat skrivas mer och mer om "Oil Pulling", en tusenårig indisk/auryvedisk metod traditionellt använd för att rengöra mun och tänder. I ca 15-20 minuter rullar man kort och gott runt en matsked olja i munnen. Detta på fastande mage och efteråt skall munnen sköljas med ljummet vatten (helst saltvatten). Det traditionella är att använda sesamolja, men här i väst förespråkas oftast kokosolja. Hälsofördelarna sägs vara många. Framförallt ska Oil Pulling vara ett effektivt sätt att befria tandkött och tänder från bakterier och plack, men även som ett sätt att stärka tandkött och den allmänna munhälsan. Detta tack vare de nyttigheter som naturligt förekommer i oljorna. Kokosolja innehåller bland annat de antivirala, antibakteriella och svampdödane fettsyrorna: laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra, samt kan förbättra upptaget av kalcium och magnesium. Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror samt har antiseptiska- och antioxidantiva egenskaper, något som bland annat kan minska risken för tandköttsinflammation.

Oljegurgla i duschen så får du tid

Jag blev ursprungligen tipsad om Oil-pulling av min kompis Björn Hjalmar, en allmänt hälsointresserad LCHF:are (jag har tidigare skrivit om ett annat av hans tips: Bulletproof Coffee). Björn har under en längre tid regelbundet kört Oil Pulling och sjunger dess lov: vitare tänder utan tandsten är den effekt han har noterat sedan han började gurgla munnen med kokosolja. En mer nyfrälst oljegurglare är Hannah Sjöstöm (Naturligt Snygg) som under en lunch nyligen gav mig tipset att köra Oil Pulling i duschen. En småbarnsförälder som jag själv kan annars ha svårt att hitta tiden för total opratbarhet så länge som 20 minuter. Så min nya rutin numera är att köra Oil Pulling med kokosolja (virgin, eko med naturlig doft och smak från Kung Markatta) i duschen om mornarna. Och jag gillar det så här långt, efter att både ha oljegurglat, bortsta, flossat och skrapat tungan så känner jag mig pedantiskt ren i munnen! OBS, Oil Pulling ersätter inte annan tandvård, utan skall ses som ett komplement. Glöm inte: spotta i papperskorgen och inte i handfatet, så undviker du att få problem med rören. 

Oil Pulling som detox och cleans för hela kroppen?

Inom den ayurvediska medicinen påstås Oil pulling inte bara fungera som tand- och munrengöring, utan även som en detox som skulle kunna "dra ut gifter från hela kroppen". Genom sitt holistiska synsättet menar man att en förbättrad munhälsa kan avlasta lymfsystemet och resten av immunförsvaret och därigenom ge kroppen en bättre chans att bekämpa andra patogener och sjukdomar. Regelbunden Oil Pulling menar man kan förbättra allt från hormonbalans och nattsömn, till acne, allergier och migrän. Jag kanske personligen inte är helt övertygad om dessa långtgående effekter, men det är alltid intressant att följa andra tankebanor.

Påstådda direkta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Stärka tänder och tandkött
 • Motverka dålig andedräkt (genom att minska mängden bakterier i munnen)
 • Motverka karies och tandköttsinflammation/blödande tandkött
 • Minska mängden tandsten
 • Ge vitare tänder

Påstådda indirekta hälsoeffekter av Oil Pulling

 • Förbättrar hormonbalansen
 • Stödjer normal njurfunktion
 • Minskad inflammation i leder
 • Minskad nästäppa
 • Förebygger snarkning
 • Ger klarare och friskare hud, med mindre besvär som eksem och acne
 • Bidrar till bättre sömn
 • Minskra risken för allergiska symptom
 • Detox: Stödjer kroppens avgiftningssystem


Länkar:

Bäst och sämst på Hud & Kosmetikmässan 2015

hud-kosmetik-massa-2015-kicki-norman-daisy-beauty-zuii-organics-palina-high-definition-mpicaut-linda-mehrens-gilda-marc-inbane-dermaceutic-cicamed

Tack Kicki Norman på Daisy Beauty och Gabriella och Mats på Turkos för fin-fina prover!

hud-och-kosmetikmassan-2015-gabriella-lexemyr-turkos-alqvimia-nvey-cosmetic-esse-probiotica-i-love-my-muff

Parfymerad våtservett för muffen – nej tack! Probiotika för huden – helt klart intressant!

Bäst och sämst från årets Hud & Kosmetikmässa

2-3 september har det pågått en Hud och Kosmetikmässa i Kista. En eloge skall ges till SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation som helt ideellt årligen arrangerar och fyller Kistamässan med sitt tvådagars event! Många stora såväl som mindre märken fanns representerade som utställare. Jag fick en fin inbjudan till första kvällens branschmingel från Kicki Norman på Daisy Beauty. Kicki har en fantastiskt fingertoppskänsla vad gäller att nätverka med oss skönhetsbloggare. I Daisy Beautys monter fick några av oss en fantastisk produktdemo och en stor kasse prover av nyalända Krizz Norman (som egentligen också heter Kristina Norman...). Tusen tack, verkligen grymt!! Ett par snabba reflektioner kring detta kommer nedan. 

sm-makeup-hud-och-kosmetikmassan-2015-marielle-isaksson-shr

SM i Makeup

Under mässans andra dag hölls det årliga SM i Makeup, i år under temat Fancy Organic. Tyvärr kunde jag inte närvara denna dag, läs gärna mer om det på Facebook. Vann gjorde i Marielle Isaksson, grattis! 

Parfymerad våtservett för muffen – nej tack!!

Jag blir så oerhört trött på sån här skit. "I love my muff" är en ny serie (ekologisk!) rengöringsprodukter för snippan. Jag fick prov på "Fresh anytime – For the muff on the move. This delicate wipe (parfymerad med hudirriterande lavendel) lovingly freshens you anytime anywhere. It´s confidence you can carry. Fresh and lovely for your most sensitive parts". Vilken jävla bullshit! Varför vill man tjäna pengar på att skapa en massa osäkerhet hos kvinnor? Alla ni ladies som tror man måste tvätta sig därnere med något annat än ljummet vatten. Snälla, snälla, snälla, sluta upp med det!! Snippis är känsliga grejer. En frisk och välmående snippa doftar, enligt de flesta Hen's som går igång på kvinnor, ljuvligt i sig själv. En fräsch doft är resultatet av friska slemhinnor och en välmående, balanserad och naturligt skyddande bakteriekultur. En massa kemikalier, parfymer och rengöringsmedel kan lätt slå ut det här lilla eko-systemet och skapa obalanser. Vilket i sin tur gör snippan till ett lätt offer för svampar, elaka bakterier/virus och slikt. Något som i sin tur skapa dålig lukt, klåda och massa annat obehag. Dessutom produceras på hela kroppen och runt könsorganen i synnerhet sk feromoner, doftsignaler vars enda syfte är att locka till sig och hetsa upp en trevlig sexualpartner. Vem i herrans namn vill tvätta bort en sån magi? Det finns inte en seriös gynekolog som skulle rekommendera några som helst rengöringsprodukter annat än vatten för dina mest intima delar. Har man ett problem med (reell eller inbillad) risig snipp-doft bör man uppsöka en gynekolog.

Probiotika i hudvård – klart intressant!

En het trend i hudvård just nu är att blanda probiotika (snälla bakterier och födoämnen för dessa) i krämer och serums. Resonemanget är att huden är klädd med ett skyddande lager av välvilliga bakterier och att vi genom att boosta dessa med sk prebiotika (som ska fungera som "mat" åt de snälla bakterierna) kan hjälpa huden att hålla sig frisk. Det finns en del intressanta studier i ämnet, även fast man skulle önska mer evidens för hur detta fungerar i praktiken vad gäller olika hudsjukdomar (som eksem, acne, rosacea), men lite mer osäkert på vilket sätt en frisk hud kan dra nytta av probiotiska krämer. Och jag kan inte låta bli att undra om inte även eventuella "elaka" bakterier i så fall kan dra nytta av den här prebiotiska näringe, precis som de snälla bakterierna gör...? Men som sagt, mycket intressanta tankegångar som jag tror vi bara sett början på. Det sydafrikanska, ekologiska hudvårdsmärket Esse var på mässan och föreläste. De har tagit fram en serie probiotisk hudvård. Check it out!