juli 2016

Triglyceridernas sammansättning avgör oljans och fettets karaktär

triglycerid-mattade-omattade-fleromattade-fettsyror-glycerin-glycerol-triglycerides-saturated-unsaturated-polyunsaturated-fatty-acids

Olja och fett består till största delen av triglycerider

Mellan 90- och 100% av innehållet i vegetabiliska oljor och fetter utgörs av triglycerider. Vår egen fettvävnad består till största delen av triglycerider. Så vad är en triglycerid? "Triglycerider (triacylglyceroler) är kemiska föreningar i form av estrar mellan tre fettsyramolekyler och en glycerolmolekyl" – för att citera Wikipedia. En triglycerid består alltså av tre fettsyremolekyler som sitter ihop med en glycerolmolekyl. Fettsyrorna kan vara av samma sort, eller olika. En triglycerid kan alltså innehålla en kombination av både omättade och mättade fettsyror. Omega 3, 6 och 9 är exempel på olika omättade fettsyror. Sammansättningen av fettsyror i triglyceriden avgör om fettet blir flytande eller fast. Ju mer mättade fettsyror triglyceriden består av, ju högre blir dess smältpunkt och desto fastare blir fettet. 

 

The main component of oils and fats are triglycerides

Triglycerides are the main componet (90-100%) of vegetable oils and fats as well as body fat. According to Wikipedia "A triglyceride (TG, triacylglycerol, TAG, or triacylglyceride) is an ester derived from glycerol and three fatty acids (tri- + glyceride)." A triglyceride is in other words made of one glycerol molecule combined with three fatty acid molecules. The fatty acid molecules can either be saturated, unsaturated or polyunsaturated (like omega 3). The type of fatty acid in the triglyceride determines if the fat is solid or liquid. A triglyceride composed by mostly saturated fatty acids gives a solid fat while a triglyceride composed by mainly unsaturated fatty acids gives a liquid oil.