Alla

Triglyceridernas sammansättning avgör oljans och fettets karaktär

triglycerid-mattade-omattade-fleromattade-fettsyror-glycerin-glycerol-triglycerides-saturated-unsaturated-polyunsaturated-fatty-acids

Olja och fett består till största delen av triglycerider

Mellan 90- och 100% av innehållet i vegetabiliska oljor och fetter utgörs av triglycerider. Vår egen fettvävnad består till största delen av triglycerider. Så vad är en triglycerid? "Triglycerider (triacylglyceroler) är kemiska föreningar i form av estrar mellan tre fettsyramolekyler och en glycerolmolekyl" – för att citera Wikipedia. En triglycerid består alltså av tre fettsyremolekyler som sitter ihop med en glycerolmolekyl. Fettsyrorna kan vara av samma sort, eller olika. En triglycerid kan alltså innehålla en kombination av både omättade och mättade fettsyror. Omega 3, 6 och 9 är exempel på olika omättade fettsyror. Sammansättningen av fettsyror i triglyceriden avgör om fettet blir flytande eller fast. Ju mer mättade fettsyror triglyceriden består av, ju högre blir dess smältpunkt och desto fastare blir fettet. 

 

The main component of oils and fats are triglycerides

Triglycerides are the main componet (90-100%) of vegetable oils and fats as well as body fat. According to Wikipedia "A triglyceride (TG, triacylglycerol, TAG, or triacylglyceride) is an ester derived from glycerol and three fatty acids (tri- + glyceride)." A triglyceride is in other words made of one glycerol molecule combined with three fatty acid molecules. The fatty acid molecules can either be saturated, unsaturated or polyunsaturated (like omega 3). The type of fatty acid in the triglyceride determines if the fat is solid or liquid. A triglyceride composed by mostly saturated fatty acids gives a solid fat while a triglyceride composed by mainly unsaturated fatty acids gives a liquid oil.

 

Herbal Body massage med färsk aloe vera på Elxis Spa, Lindos Blu – ett av Greklands bästa hotell

lindos-blu-elxis-spa-rhodos-greece

Vidunderlig utsikt från par-behandlingsrummet där man kan boka in en romantisk dubbelbehandling.

lindos-blu-elxis-spa-aloe-vera-herbal-body-treatment

Färsk aloe vera till en helkroppsmassage, perfekt efter en dag på stranden. 

lindos-blu-elxis-spa-herbal-body-treatment

De färska örterna förbereds i skräddarsydda beredningar inför varje behandling.

lindos-blu-best-small-luxury-hotels-rhodos-greece-beach

lindos-blu-best-small-luxury-hotels-greece-rhodos

Lindos Blu som är ett av Greklands bästa "small luxury hotels" är vackert beläget utanför byn Lindos på Rhodos östkust.

lindos-blu-best-small-luxury-hotels-rhodos-greece

lindos-blu-best-small-luxury-hotels-beach-rhodes-rhodos-grekland-greece-best-beaches

Unikt Spa-koncept med färska örter i skräddarsydda beredningar

Sedan förra sommaren åker jag regelbundet till Rhodos. Ett hett tips för den som ska spendera semester i grekiska övärlden är att unna sig lite lyxiga Spa-behandlingar. Jämfört med Sverige är de flesta typer av behandlingar (Spa, naglar, frisör) mycket billigare i Grekland än hemma. Något många turister också har upptäkt, ofta är det svårt att få tid samma dag för en behandling. En god idé är alltså att boka in sådant innan man reser. När jag sist var på Rhodos testade jag ett tämligen unikt Spa-koncept på Elxis Spa på Lindos Blu, ett av Greklands bästa "small luxury hotels". Där erbjuds behandlingar med färska örter som skräddarsys inför varje behandling. Jag provade en extra fuktgivande helkroppsmassage med färsk aloe vera, perfekt efter en dag på stranden.

Lindos Blu Rhodos, ett av Greklands bästa "small luxury hotels".

Lindos Blu är ett mycket vackert beläget och smakfullt inrett hotell i övre prisklassen. Hotellets byggnad klättrar med sina terasser uppför klipporna utanför byn Lindos på Rhodos östkust. Ett system av hissar tar dig ner till den privata hotellstranden. Servicegraden är hög och utsikten magisk. En övernattning här är varmt att rekommendera för den med utrymme i plånboken, rummen kostar från € 360 Euro natten upp till ca € 1600 för de mest exklusiva sviterna. Man kan också bara åka hit över dagen och njuta av miljön och en härlig spa-behandling. Kanske sen avsluta med en middag och drink i baren? Som tur är det rätt överkomligt att åka taxi i Grekland. Behandlingarna är utformade enligt tre koncept, konventionella Spa-behandlingar, ayurvediskt inspirerade eller med inspiration från antikens Grekland. I Grekland har man en lång apotekartradition som ursprungligen byggde på lokala örter och medicinalväxer. Det sägs också att Hippokrates, läkekonstens fader som föddes på Kos runt 460 fKr ofta använde massage i behandling av olika sjukdomar. I de konventionella behandlingarna på Elxis Spa används prisvinnande (tyvärr ej ekologiska) produkter från Bruno Vassari, medan man alltså för de grekiska behandlingarna har tagit fram konceptet med färska örter. Hur effektiva dessa behandlingarna är vet jag egentligen inte, men de är minst sagt avkopplande. På Elxis Spa är man noga med att inte lova för mycket, något jag uppskattar. Det är möjligt att örtbehandlingarna mest är ett behagligt och tilltalande koncept? Men om så är fallet är det kanske inget direkt fel med det. Kanske är det trots allt just den behagliga känslan och vardagslyxen som är det mest "verksamma ämnet" med en Spa-behandling?

The Original Makeup Eraser – ansiktsrengöring med microfiberduk och vatten!

makeup-eraser-original-cleansing-cloth

makeup-earser-cleansing-cloth-test

makeup-eraser-cleansing-cloth-test-before-after

Så funkar The Original Makeup Eraser

Nu har jag testat The Original Makeup Eraser, en microfiberduk för ansiktet. Med den ska det räcka med vatten som makeup-remover. På pappret är detta en snudd på genialisk idé och faktiskt något som jag själv har testat att göra med en helt vanlig microfiberduk. Den gången testade jag dock inte utan rengöringsprodukter, så som det är tänkt att man ska använda den här rengöringsduken. Jag älskar idén efterso den är så ren och minimalistisk. Man slipper ju en massa potentiellt uttorkande och irriterande rengöringsprodukter! Men funkar "The Makeup Eraser" i praktiken? För vissa kanske den här rengöringen funkar utmärkt, men tyvärr, tyvärr, tyvärr funkar den inte för mig. Min hy är alldeles för känslig. Förvisso går det hyfsat lätt att torka bort makeupen, efter ca 30 sekunders lätt torkande/gnugg så fastnar det mesta av min makeup duktigt på trasan. Men tyvärr räckte friktionen som uppstod vid torkandet för att irritera min hud. Redan efter tre dagars användning vaknar jag med ett antal röda irritationsprickar på kinderna.

Räcker vatten som enda makeup-rengöring?

Sen har vi ju det där med renhetskänslan. Jag vet att det ligger otroligt mycket seglivad vana och missuppfattnignar i hur vi rengör huden och vad vi upplever som rent. För mig tog det t ex ett litet tag att vänja mig vid oljerengöring, men nu är det den enda typ av rengöring jag tycker funkar. Men många vill ändå fortfarande att det ska såväl löddra som strama när de tvättar ansiktet, även om de kanske har hört hur dåligt detta är för huden. Med The Original Makeup Eraser så får jag tyvärr inte den där sköna renhets-känslan jag hade hoppats på. Huden känns liksom inte helt ren, utan mer som att jag har fuskat med rengöringen och att det sitter makeup kvar. Vilket tyvärr också stämmer i testet ovan. Efter att ha torkat bort sminket så sitter det en del finkornigt glitter kvar på min hand. 

 

Bra och dåligt med The Original Makeup Eraser

+ Rengöring utan potentiellt uttrokande/irriterande rengöringsprodukter

- Friktionen från microfiberduken irriterar min hud.
- Känns inte helt rent efteråt

 

Produkten är inköpt för egen peng på Sephora i Stockholm.  

Vegetabiliska oljor och fetter – så är de uppbyggda

vegetable-oil-content-triglycerides-di-monoglycerides-fatty-acids-phospholipids-sterols-sterol-esters-tocopherols-tocotrienols-unsaponifiables

Vegetabiliska oljor och fetter består i huvudsak av triglycerider och deras nedbrytningsprodukter. Men vissa andra ämnen ingår också, även om det rör sig om mycket små mängder.

Huvudkomponenter:

 • Triglycerider : Förekomst i växt: 90-100%. Funktion i växt: Energikälla
 • Di- och monoglycerider: Förekomst i växt: 0-5%. Funktion i växt: Nedbrytningsprodukt
 • Fettsyror (Fria fettsyror): Förekomst i växt: 0-1%. Funktion i växt: Nedbrytningsprodukt

Övriga komponenter:

 • Aldehyder, Ketoner, Kolväten: Förekomst i växt: ppb-, ppm-nivåer (miljondelar)Funktion i växt: Oxidationsprodukt
 • Fosfolipider: Förekomst i växt: 0-1%. Funktion i växt: Lipid i cellmembran
 • Steroler, sterolestrar: Förekomst i växt: 500 - 15 000 ppm %. Funktion i växt: Lipid i cellmembran
 • Tokoferoler, tokotrienoler: Förekomst i växt: 500 - 15 000 ppm %. Funktion i växt: Antioxidant
 • Övriga oförtvålbara ämnen: Förekomst i växt: 0-10%

 

Bulletproof matcha – grönt te som sägs öka fettförbränningen

matcha-green-tea-bulletproof-fatburner-antioxidant-energykick-vegan-clean-eating

Den perfekta kickstarten för en 5:2 fastedag – dessutom helt vegan

Bulletproof matcha är en blandning av raw kokosolja och grönt matcha te. Det kan drickas istället för kaffe på morgonen eller istället för frukost helt och hållet (perfekt för dig som fastar eller bara vill hoppa över ett mål). Cocosolja innehåller sk MCT-fettkedjor (som sägs kunna omvandlas mer direkt till en lättupptaglig energikälla) och ger därigenom en uppiggande effekt som varar lite längre. Grön te i sin tur påstås kunna påverka hjärnans sk alfavågor, vilket ska kunna ge en jämnare och lugnare kick än kaffe (som vissa kan känna sig lite "speedade" av). Därigenom ska man kunna öka sitt fokus och koncentrationsförmåga och samtidigt behålla sitt lugn.

Ökar fettförbränningen

Såväl grönt te som cocosolja sägs kunna öka den naturliga fettförbränningen i kroppen. Grönt te har dessutom en rad andra positiva hälsoeffekter (läs mer om matcha grönt te) och eftersom hela tebladet mals ner i ett matchapulver så koncentreras här alla nyttiga ämnen i högre grad än i ett vanligt grönt te för bryggning. 

Bulletproof Matcha

 • 1 kopp 70 grader varmt vatten (använd aldrig varmare vatten till grönt te, då blir det beskt!)
 • 1 matsked raw cocosolja
 • 1 tesked matcha grönt tepulver av finare kvalitet (top grade)

 

Bästa snyggköpet 2015: RMS Beauty – sacred, smile & lunar

rms-organic-cosmetics-lip2cheek-eye-polish-lip-shine

RMS Beauty: lip shine, lip2cheek och eye polish – tre ekologiska makeup-favoriter som jag inte klarar mig utan!

Mitt bästa beauty-köp 2015 är utan tvekan dessa tre underbara produkter från RMS Beauty: lip shine (sacred)lip2cheek (smile) och eye polish (lunar) inhandlade i Linda Öhrströms Organic Beauty shop. Jag älskar dom av flera skäl. Först och främst gör RMS Beauty helt ren och ekologiska makeup utan tveksamma kemikalier. Sen sitter de verkligen snyggt på. De är pigmentstarka men smälter ändå fint in i huden med smickrande nyanser och snygg lyster. På kinderna och ögonlocken sitter de så gott som en hel dag. Perfekta såväl till vardaglig snabbmake eller som del av en mer effektfull make. Att bara lägga lite eye polish (lunar) på ögonlocken ger ett omedelbart lyft. Likaså lip2cheek (smile) på kinder och läppar. Allt du behöver förutom dessa två är lite mascara, sen är du klar. På den övre bilden har jag lagt på lip shine (sacred) på läpparna, och på den undre lip2cheek (smile).  

Gott Nytt År med 50% rabatt på laserbehandling mot rynkor!

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-hals

Jag textar Fraxiumlaser mot rynkor, slapp hud och stora porer

För knappt 5 veckor sedan fick jag prova en behandling med det senaste inom laserteknologi, Fraxium 1550 Fusion hos Aysels skönhetsvård på Kungsholmen. Behandlingen sägs vara effektiv mot rynkor, slapp hud och stora porer. Genom en fraktionerad laser behandlas huden i mikroskopiska områden enligt ett precist och jämt mönster över ansiktet. I varje behandlingspunkt orsakas en liten lokal värmeskada som i sin tur sätter igång en läkningsprocess och därmed en nybildning hudens celler. Det är framförallt genom att hudens kollagen- och elastinfibrer nybildas som huden blir mer elastisk och fyllig. I och med att det inte är hela huden utan endast punktvisa områden som behandlas så blir konvalecensen lindrig. Man ska i princip kunna gå tillbaka till jobbet om inte direkt efter behandlingen så i åtminstone dagen därpå.

Fraxium 1550 Fusion tar såväl ytligt som på djupet

Det unika med Fraxium 1550 Fusion är att den typen av laser båden kan behandla huden ytligt och lite djupare ner. Aysel har arbetat med länge med olika typer av laserbehandlingar och hävdar att den här metoden ger stor effekt med liten biverkan/smärta. Störst effekt uppnås efter ca 5 gångers behandling med ca en månads mellanrum. Effekten syns inte omedelbart, utan först efter några veckor (månader om vi talar om en kur) då det tar lite tid för huden att nybildas. Förbättringen är inte permanent, utan börjar gradvis att klinga av efter mellan ett till två år. För att behålla den här hudförbättringen så måste man underhållsbehandla. Helst 2-4 gånger om året, men då kan också huden förbättras avsevärt över tid anser Aysel.

Fraktionerad laser sägs ha effekt mot:

 • Rynkor
 • Slapp hud
 • Stora porer

Vissa kunder anser även att den här laserbehandligen har haft en viss förbättrande effekt på pigmentfläckar och ytliga blodkärl, men det är inget Aysel vågar utlova.

Gör det ont?

Själva behandlingen svider och bränner och är allt annat än skön, men som vi alla vet... ska man vara fin... Direkt efter hettade det rejält som efter en riktig solbränna. Ansiktet blev rött och lite svullet. Då är det viktgt att man tillför mycket fukt till huden, något som man ska fortsätta att göra de närmsta dagarna. Dagen därpå hade svedan försvunnit och en stor del av rodnaden lagt sig. Den andra dagen efter behandlingen var all rodnad borta. Obs! Man bör inte ta något smärtstillande innan behandlingen, då är nämligen risken stor att man inte känner när det gör för ont och därmed hur hög styrkan på lasern kan sättas. Detta är nämligen något man ställer in manuellt eftersom hudens känsligheten är individuell.

Fraktionerad laserbehandling mot rynkor och slapp hud, funkar det?

Jag har bara blivit behandlad en gång, så jag kan tyvärr inte uttala mig om den fulla effekten som en kur ska kunna ge. Men så här fem veckor efter behandlingen så tycker jag i alla fall mig märka att en del av mitt begynnande häng runt känklinjen har blivit lite mindre påtagligt. Skrattrynkorna på kinden är också något lite mjukare tycker jag.Biverkningar och annat viktigt att tänka på med laserbehandlingar

Går att kombinera med botox och fillers

En behandling med fraktionerad laser går att göra även om man tidigare har gjort fillers och/eller botox. Man bör dock vänta ungefär två veckor mellan de olika behandlingarna.

Laserbehandling passar bra på höst och vinter

Efter en laserbehandling blir huden extra ljuskänlig, man bör man undvika solen helt den närmaste veckan. Därefter bör man skydda sig med högsta solskyddsfaktor de närmaste tre månaderna. Under den tiden bör man heller inte ligga direkt i solen och sola sig (även om man har solskydd). Funderar man på att testa en laserbehandling så är det därför en bra tid att göra det nu, under årets mörka månader.

Biverkningar och andra viktiga saker att tänka på vid laserbehandling

 • Som en rejäl solbränna direkt efter behandling. De omedelbara biverkningarna med Fraxell-laser är lindring även om det svider en del direkt efter behandlingen. I nivå med en rejäl solbränna. 
 • Huden extremt ljuskänslig närmsta veckan efter behandling, undvik allt solljus!!
 • Huden extra ljuskänlig upp till 3 månader efter behandling. Använd högt solskydd samt undvik att ligga direkt i solen och sola dig.
 • Ge mycket fukt efter behandling! Direkt efter behandling och de närmaste dagarna efteråt är det viktigt att boosta huden med mycket fukt. Välje en snäll. inflammationsdämpande och dokumenterat effektiv fuktlotion.
 • Undvik att exfoliera eller att utsätta huden för någon ytterligare belastning under tiden för behandlingen och läkeprocessen efteråt (närmaste veckorna).
 • Alltid väl förtäckta ögon! Ögonen, som är mycket känsliga för laserljuset måste alltid vara väl förtäckta under behandling.
 • Välj klinik/salong med omsorg! Det krävs i dagsläget inte någon sjukvårdsutbildning för den som jobbar med laser och om lasern används felaktigt kan man få brännskador. Det är därför ytterst viktigt att man ordentligt kollar upp laserkliniken innan man väljer. Har behandlaren/kliniken lång erfarenhet? Finns några omdömen publicerade på nätet? Vilken modell av laser används? etc etc.
 • Ingen ökad risk för cancer. Enligt den amerikanska organisationen Skin Cancer Foundation så finns det inget som tyder på att laserbehandlingar av den här typen skulle öka risken för någon form av hudcancer.

Unikt erbjudande för mina läsare, värde 2 800 kr!

För dig som är nyfiken på att prova en behandling med Fraxium 1550 Fusion så kan du som min läsare få 50% på den första behandlingen hos Aysel. Allt du behöver göra är att nämna Beautycomesclean eller MItte när du ringer Aysel och bokar. En behandling kostar med ordinarie pris 5600 kr. Som läsare betalar du alltså endast 2 800 kr, vilket är ett mycket generöst erbjudande. För den som går vidare och bokar en hel kur vid samma tillfälle så erbjuder Aysel alla mina läsare en rabatt på 15% på hela kuren.

aysels-skonhetsvard

Med Aysel på Aysels Skönhetsvård

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-effekt-aysels-skonhetsvard.

Direkt efter behandlingen...

fraxium-fusion-1550-mot-rynkor-slapp-hud-hudforyngrande-laser-behandling-aysels-skonhetsvard

... rödflammig och lite svullen, som efter en rejäl solbränna. Men värre är det egentligen inte.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-dagen-efter

Morgonen efter behandlingen är huden fortfarande lite röd. Svedan har dock gått bort. Nästföljande dag var all rodnad borta.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-effekt-1-manad-senare

5 veckor efter en laserbehandling så tycker jag nog att huden har blivit något lite spänstigare...

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-aysels-skonhetsvard-effekt

aysels-skonhetsvard-fore-efter'

Före behandlingen: Lite missnöjd med det trista begynnande hänget runt käklinjen...

aysels-skonhetsvard-fraxium-fusion-1550-laser

Fraxium 1550 Fusion, så ser den ut. 

 

Nytt favoritbalsam: John Masters Organics Citrus & Neroli Detangler

11 december 2015

john-masters-organics-citrus-nerioli-detangler-ekologisk-balsam

Underbart lättviktsbalsam fritt från silikoner

Nu är jag inne på andra flaskan av mitt nya favoritbalsam, John Masters Organics Citrus & Neroli Detangler. Ett grymt effektvt lättviktsbalsam som gör håret lättkammat och vackert välmående helt utan silikoner. En lyxig känsla såväl i duschen som efteråt. Känns varken torrt/strävt eller tungt/fett som ibland en del andra eko-balsam tyvärr kan göra. Älskar även den naturligt fräscha och diskreta doften av citrus och neroli. Extra plus för att det kan användas som ett leave-in-balsam.

Tillverkarens egna ord om innehåll och effekt: 

 • soy protein - strengthens hair follicles; makes hair look thicker and fuller, improves shine 
 • wheat amino acids - help with comb-through and shine 
 • coconut oil - helps add moisture and shine
 • eliminates tangles without weighing the hair down
 • leaves hair shiny and manageable
 • makes an excellent leave-in conditioner
 • good for all hair types
 • excellent for fine hair
 

INCI/ingredients – John Masters Organics Citrus & Neroli Detangler

Aloe barbadensis (aloe vera) leaf juice*, aqua (water), behentrimonium methosulfate, cetearyl alcohol, panthenol (vitamin B5), sorbitol, simmondsia chinensis (jojoba) seed oil*, cocos nucifera (coconut) oil*, hydrolyzed soy protein, wheat amino acids, helianthus annuus (sunflower) seed oil*, lecithin, tocopherol, glycerin, citric acid, citrus grandis (grapefruit) peel oil*, citrus lemonum (lemon) peel oil*, citrus aurantium dulcis (neroli) flower oil*, canarium luzonicum (elemi) gum nonvolatiles*, cymbopogon shoenanthus (lemongrass) oil*, sodium benzoate, potassium sorbate, arnica montana (arnica) flower extract*, camellia sinensis (white tea) leaf extract*, chamomilla recutica (chamomile) flower extract*, calendula officinalis (calendula) flower extract*, equisetum hiemale (horsetail) leaf/stem extract*, foeniculum vulgare (fennel) seed extract*, lonicera caprifolium (honeysuckle) flower extract, linum usitatissimum (flax) seed oil*, borago officinalis (borage) seed oil*, sodium hyaluronate (hyaluronic acid), sulfur, limonene†, citral†, linalool†

* Certified Organic
† A natural component of essential oils

 

Vad är en Lipid? – Fett, oljor & andra fettliknande substanser

Efter två dagars inspirerande och djuplodande utbildning i lipidernas värld på AAK Acadamy i oktober vill jag nu dela med mig lite av mina nyförvärvade kunskaper. Först ut: Vad är en Lipid?

aak-lipids-essential_skin_nutrients_from_vegetable-oils_lipidernas-anvandningsomrade-i-hudvard

Kärnor, frön och vissa frukter har ofta ett högt innehåll av lipider, något vi utvinner som vegetabiliska oljor och ett antal andra fettliknande ämnen. Bild AAK Academy.

Lipider från vegetabiliska oljor – Essentiella näringsämnen för huden

Många har säkert som jag, under sina utflykter i hudvårdsdjungeln stött på den luddiga termen Lipid och undrat vad det egentligen betyder. Begreppet är inte bara svårtolkat för en lekman, utan även är vagt för den mest kunniga expert, eftersom det egentligen saknas en exakt definition. Det finns flera olika sätt att förklara och dela in gruppen lipider och just nu verkar den mest vedertagna definitionen vara den här:

"Lipids are fatty acids and their derivatives, and substances related biosynthetically or functionally to these compounds" (S.S. Christie)

På Wikipedia får ovanstående formulering ännu en lite närmare förklaring: 
"Lipider är inom kemin ett samlingsnamn på en stor grupp ämnen bestående av fetter och fettliknande ämnen. Själva definitionen av en lipid är otydlig och vag men det omfattar vanligtvis ämnen från levande organismer som är lösliga i opolära lösningsmedel och olösliga i vatten. Det är således främst ämnets fysikaliska egenskaper och biologiska förekomst som avgör huruvida ämnet är en lipid eller inte."

Gruppen lipider innefattar:

 • Fettsyror och estrar
 • Glycerider – mono-, di- och triglycerider (varav triglycerider är den mest förekommande formen av lipider i vegetabiliska oljor)
 • Steroler – kolosterol, phytosterol etc
 • Vaxer och vaxestrar – lanolin, bivax etc
 • Tokoferoler – Vitamin E
 • Komplexa lipider – fosfolipider, glycolipider etc
 

lipids-essential_skin_nutrients_from_vegetable_aak-academy

Lipider återfinns såväl inne i cellkärnan såväl som i dess membram. Bild AAK Academy.
 

Lipids – Essential skin nutrients from vegetable oils

After two days of truely inspirational deep focus on lipids at AAK Academy in Karlshamn this October, I would like to share some of what I have learnt. First out: What is a Lipid?

I think I am making a pretty good guess when I believe that most of us at least a couple of times have stumbled upon the word "Lipid" during our excursions in the cosmetic jungle. And like me, I guess most of us have had a pretty vague clue of what this term exactly means. Now I can comfort you with the fact that the term "Lipid" is pretty vague even for an expert, this beacause there is no exakt definition of this term. How ever, at this date, one of the most commonly definitions referred to when it comes to Lipids is this one:

"Lipids are fatty acids and their derivatives, and substances related biosynthetically or functionally to these compounds" (S.S. Christie)

A some what more thourough explanation can be found at Wikipedia:

"Lipids are a group of naturally occurring molecules that include fatswaxessterols, fat-soluble vitamins (such as vitamins A, D, E, and K), monoglyceridesdiglyceridestriglyceridesphospholipids, and others. The main biological functions of lipids include storing energy, signaling, and acting as structural components of cell membranes.[4][5] Lipids have applications in the cosmetic and food industries as well as in nanotechnology.[6]

Lipids may be broadly defined as hydrophobic or amphiphilic small molecules; the amphiphilic nature of some lipids allows them to form structures such as vesicles, multilamellar/unilamellar liposomes, or membranes in an aqueous environment. Biological lipids originate entirely or in part from two distinct types of biochemical subunits or "building-blocks": ketoacyl and isoprene groups.[4] Using this approach, lipids may be divided into eight categories: fatty acidsglycerolipidsglycerophospholipidssphingolipidssaccharolipids, and polyketides (derived from condensation of ketoacyl subunits); and sterol lipids and prenol lipids (derived from condensation of isoprene subunits).[4]

Although the term lipid is sometimes used as a synonym for fats, fats are a subgroup of lipids called triglycerides. Lipids also encompass molecules such as fatty acids and their derivatives (including tri-di-monoglycerides, and phospholipids), as well as other sterol-containing metabolites such as cholesterol.[7] Although humans and other mammals use various biosynthetic pathways to both break down and synthesize lipids, some essential lipids cannot be made this way and must be obtained from the diet."

Lipids includs:

 • Fatty acids and their esters with simple alcohols 
 • Glycerides – mono-, di- and tri-acylglycerols
 • Sterols and sterol esters – incl. cholesterol, phytosterols etc.
 • Waxes and wax esters – incl. lanolin, bees wax etc.
 • Tocopherols – Vitamin E
 • Complex lipids – phospholipids and glycolipids
 

Källa:

AAK Academy
https://en.wikipedia.org/wiki/Lipid

AAK Academy – En utbildning i lipider / vegetabiliska oljor och fetter

aak-academy-lipids-essential-skin-nutrients-from-vegetable-oils-emolients-fats-triglycerides-fatty-acids-sustainable-processing-skin-moisturisation-emulsifiers-shea-butter-canola-oil

Två dagars utbildning i kemin bakom lipider och deras effekt på huden

För en tid sedan anmälde jag mig till AAK Academy, en utbildning i kemin bakom lipider (oljor och andra fettämnen) och deras funktion och effekt på huden. Det är egentligen en utbildning som enbart vänder sig till kosmetiskatillverkare, men jag lyckades tjata mig in. Något jag är mycket glad för idag, under två intensiva utbildningsdagar lärde jag mig massor! AAK är ett svenskt företag som har specialiserat sig på att förädla vegetabiliska oljor till stabila, funktionella och bioaktiva ingerdienser för så väl livsmedel som kosmetika. Internationellt har de hittat sin nisch bland annat genom att utveckla hållbara alternativ alternativ till vissa silikoner. De forskar ständigt på råvaran och har publicerat en del intressanta effektstudier. På AAK hittar man också många namnkunniga experter inom området lipider. En smart del i deras marknadsföring är naturligtvis att arrangera den här utbildningen. Dels för att sprida kunskap, men självklart också för att knyta närmare kontakter med skönhetsindustrin.

I en serie inlägg här på bloggen tänkte jag försöka dela med mig lite av min nyvunna kunskap i ämnet lipider – vegetabiliska oljor och fetter

Sidor