Aleppotvål

Bästa, bästa aleppotvålen

basta-aleppo-tvalen-aleppotval

Mindre sås i tvålkoppen om du väljer rätt

Så har det blivit dags att runda av mitt lilla minitest av Aleppotvålar. Dessa milda hantverksmässigt tillverkade tvålar från Syrien, gjorda av ren oliv- och lagerbladsolja enligt tusenåriga recept och metoder. Tvålarna tillverkas i olika små fabriker och jag ville testa och se om de skiljer sig i kvalitet. Vilket det visade sig att det faktiskt gör! Den bästa av dom jag testade är den på bilden ovan och skiljer sig ganska mycket från de övriga genom att den såsar betydligt mindre (något som enligt Emma Granath på Oikos beror på hur länge tvålen har lagrats). Det kan ju annars en av nersidorna med fasta tvålar, att det ibland bara blir gegga i tvålkoppen. Vad gäller upplevd mildhet (dvs att de inte var uttorkande och irriterande) var alla de testade tvålarna rätt så lika. Bästa, bästa Aleppotvålen finns att köpa både på Ecodea och Oikos

Tvålarna jag testade kom från:
• Classy Organic 49 kr
• Ecodea 89 kr
• Olja & Oliv 65 kr
• Oikos 89 kr
• Spastugan 68 kr

Så här gick testet till:

Jag har både testat "mildheten" genom vanlig användning, samt "såsigheten" genom att lägga tvålarna i en kopp med vatten. 

/sites/defaubasta-aleppotval-mild-tval-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Efter fem dagar i vatten såg det ut så här...

/sites/default/filbasta-aleppotvalen-test-allepo-tval-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

/sites/default/filesbasta-aleppotval-test-av-aleppo-tval-beautycomesclean

Tidigare inlägg:
Bästa Aleppotvålen – Nu testar vi! 
Bästa Aleppotvålen - Vilken "såsar" minst?

 

 

Bästa Aleppotvålen - Vilken "såsar" minst?

/sites/default/filesbasta-aleppotval-test-av-aleppo-tval-beautycomesclean

Nu har Aleppotvålarna legat i vatten i fem dagar...

/sites/default/filbasta-aleppotvalen-test-allepo-tval-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

...och en tvål har klarat sig betydligt bättre än de andra

Aleppotvålen från Oikos Cosmetics och Ecodea (samma tillverkare) såsar betydligt mindre än de andra. Den har också en lite annan, mörkare färg än resten. Enligt Emma Granath på Oikos beror "såsigheten" på hur länge de har lagrats. Ju längre tvålen lagras, ju högre kvalitet och mindre såsighet. Testet fortsätter nu ett tag framöver för att se om tvålarna skiljer något i mildhet.

Bakgrund till testet:

Som en del av er redan vet så har jag blivit en fan av Aleppotvålar, dessa fasta väldoftande och milda tvålar från staden Aleppo som just nu blir allt mer populära. Det är bara ett problem, en del av dom såsar väldigt i tvålkoppen! Så jag bestämde mig helt enkelt för att testa fem Aleppotvålar, köpta på olika ställen.

Så tillverkas Aleppotvålen

Syrianska Aleppotvålar tillverkas enligt en uråldrig tradition som vissa menar sträcker sig ända till jesu tid. De görs av olivolja, lagerbladsolja och lut. Halten lagerbladsolja kan ligga mellan 2 och 30%, ju högre halt ju mer exklusiv tvål. (Lagerbladsoljan ha hudvårdande egenskaper samtidigt som den hämmar svamp och virusangrepp.) Efter att ha kokat ca tre dagar i stora kärl (nedgrävda i marken) jämnas tvålmassan ut och skärs i bitar. Tvålarna staplas sedan på ett sätt så att luften kan cirkulera och torka ut tvålen maximalt. På det här sättet "mognar" tvålen och genomgår en kemisk process. Den överflödiga luten bryts ner då den utsätts för syre. Tvålen blir gyllengul på utsidan, men behåller sin olivgröna färg innuti. Läs mitt tidigare inlägg om Aleppotvålen här.

aleppo-tval-tillverkning

Bild: Wikipedia

 

Bästa Aleppotvålen – nu testar vi!

/sites/defaubasta-aleppotval-mild-tval-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Jag testar: mildhet och "såsighet" - vilken Aleppotvål är bäst?

Det är många som börjat få upp ögonen för Aleppotvålen just nu. Kul eftersom den även blev en av mina favoriter efter att ha testat tidigare i våras. Mild nog att funka på mina eksem-bråkiga händer och så luktar den typsikt "rent" på ett bra sätt. Men det finns många olika tillverkare och jag har upptäckt att kvalitén kan skilja sig. Några kan tex bli väldigt såsiga i tvålkoppen. Så vilken är bäst? Jag testar nu några olika Aleppotvålar. Förutom ett vanligt "handfats-test" för att kolla hudvänligheten så låter jag tvålarna ligga i vatten ett tag. Det ska bli intressant att se hur mycket de såsar till och löses upp. Först ut är tvålen från Bodybazar.

Tvålarna jag testar kommer ifrån:
Classy Organic 49 kr
Ecodea 89 kr
• Olja & Oliv 65 kr
• Oikos 89 kr
• Spastugan 68 kr

Har du testat någon Aleppotvål, vilken tycker du är bäst? Som tvål eller som shampo?
Och är det någon som har en smart lösning på hur man ska ha fasta tvålar i dushcen?

Vad är Aleppotvål?

Tvålen tillverkas i staden Aleppo i norra Syrien och enligt utsago efter recept sedan Jesu tid. Den görs av olivolja och lagerbladsolja (vilket ger Aleppotvålen sin speciella doft) som förtvålats av natrium hydroxid (lut). Anledningen till tvålens milda egenskaper sägs vara den långa tillverkningstiden. 6-9 månader tar det att göra en Aleppotvål, varav mesta delen av tiden går till lagring. I denna lagringsprocess sägs att det överflödiga alkalininnehåll (som annars är starkt hudirriterandemåste) få tid att dunsta bort. Aleppotvålen sägs vara förlagan till den franska olivoljetvålen Savon de Marseille. Aleppotvål ska vara mild nog att använda i ansiktet (har ej testat) och vissa anväder den som shampo. En Aleppotvål kan innehålla mellan 2 och 40% lagerbladsolja. Ju högre halt, ju dyrare och mer exklusiv tvål. 

Inci Aleppotvål: Olea europa, laurus nobile, aqua, sodium hydroxide. 

Aleppo – en av världens äldsta städer, nu i fullt krig

Aleppo ligger i norra Syrien och är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer. Platsen har varit bebodd i minst 12 000 år och ligger strategiskt som en knytpunkt mellan flera olika handelsrutter. Aleppos gamla stadskärna finns uppsatt på Unescos världsarvslista.

Det råder just nu fullt inbördeskrig i Aleppo. Upproret i Syrien har nu pågått i lite drygt 500 dagar. Självklart påverkar detta tvålindustrin. Vissa webbutiker som jag varit i kontakt med har inte fått några leveranser och vet heller inte när tvålarna kommer in igen. Om du vill stödja den drabbade civila befolkningen så hittar du här en lista över de hjälporganisationer som just nu har pågående insamlingar.

Läs gärna det här inlägget av Hannah på Naturligt Snygg om hur Aleppotvålen tillverkas

Och så här gick det – resultatet av testet

Bästa, bästa Aleppotvålen (ett test av några olika Aleppotvålar)

Aleppotvål - en ny favorit!

aleppo-mild-tval-beautycomesclean

Äntligen en tvål som verkar vara tillräckligt mild även för mina händer! Jag får lätt sk husmorseksem och det kan annars räcka med att jag använder fel tvål ett par dagar i rad. Har nu testat Aleppotvål hemma ett par veckor. Senaste veckan har det blivit extra mycket tvagning, eftersom vi just fått en liten lillasyster i familjen. Men ändå funkar faktiskt tvålen över förväntan. Bara lite torr och fjällig, men inte alls så farligt som det brukar vara. Och framför allt, händerna känns skönare.

Aleppotvålen tillverkas efter 2000-årigt recept.

Tvålen tillverkas i staden Aleppo i norra Syrien och enligt utsago efter recept sedan Jesu tid. Den görs av olivolja och lagerbladsolja (vilket ger Aleppotvålen sin speciella doft) som förtvålats av natrium hydroxid (lut). Anledningen till tvålens milda egenskaper sägs vara den långa tillverkningstiden. 6-9 månader tar det att göra en Aleppotvål, varav mesta delen av tiden går till lagring. I denna lagringsprocess sägs att det överflödiga alkalininnehåll (som annars är starkt hudirriterandemåste) få tid att dunsta bort.

En Aleppotvål kan innehålla mellan 2 och 40% lagerbladsolja. Ju högre halt, ju dyrare och mer exklusiv tvål.

Aleppotvål ska tydligen även gå att använda som schampoo. Har själv inte testat det, men läs gärna Emma Granaths inlägg om hur det funkar.

Här kan du läsa mer om Aleppotvålen och om du blivit sugen, så köp den här!

Tips till dig som vill veta mer om Aleppotvålar, läs det här inlägget av Hannah på Naturligt Snygg

Relaterade inlägg:
Bästa, bästa Aleppotvålen (ett test av några olika Aleppotvålar)

Subscribe to Aleppotvål