Allergena ämnen

Rodin Oilo Lusso – hypad olja med hudirriterande ingredienser

linda-rodin-oilo-lusso-face-oil

Dyr olja full av irriterande parfymämnen

Rodin Oilo Lusso är en hypad ansiktsolja populär bland skönhetsredaktörer och bloggare världen över. Varför kan man undra? Den är både dyr (ca 1500 kr för 30 ml) och inte ens vidare hudvänlig. Kanske för att dess skapare Linda Rodin är en tveklöst cool och inspirerade stilicon? Det är bara att googla henne så hittar du många artiklar och intervjuer i internationell press. En snygg 66-årig kvinna med grym känsla för mode och stil och med en avslappnad och föredömlig inställning till skönhet. 

Linda Rodin började sin karriär som modell på 60-talet för att på 70-talet bli en av de mest creddiga stylisterna i New York. Hon hann hon även vara redaktör för Harpers Bazaar innan hon drog igång sitt egna skönhetsvarumärek. 2007 lanserade Linda Rodin sin exklusiva ansiktsolja Oilo Lusso, som hon i oktober 2014 sålde (för en okänd summa pengar) till Estée Lauder. 

Till största delen vanliga vegetabiliska oljor

Linda Rodin som person kan man skriva spaltmeter om, men det är hennes världskända olja jag fokar på här. För mig en galet överhypad produkt. Den består i huvudsak av relativt vanliga oljor som jojobaolja, olivolja, mandel- och aprikoskärnsolja. Förutom olivoljan är det förvisso en samling fina vegetabiliska oljor, men inte tillräckligt exklusiva för att motivera ett så högt pris. Olivolja, som är den näst mest förekommande ingrediensen i Oilo Lusso har i studier visat sig kunna skada hudbarriären (läs gärna mer om det här) och är därför en ingrediens som jag helst undviker i hudvård. Lite längre ner på ingredienslistan hittar man jättenattljusolja som innehåller en viss mängd av den essentiella fettsyran GLA (gammalinolensyra) som sägs ha fina hudvårdande egenskaper särskilt vid eksem och torr hud. Vet dock inte vilken koncentration av jättenattljusolja och GLA som finns i Oilo Lusso. 

Möjligen ok som parfymolja, men inte som hudvård

Det sämsta med Rodin Oilo Lusso är tveklöst alla eteriska oljor som har en irriterande effekt på huden. Som jag vid flera tillfällen tidigare har skrivit om så består de flesta eteriska oljor av allergena doftämnen som på senare tid även har visat sig vara hudirriterande och bland annat kunna ha en nedbrytande effekt på hudens kollagen. Dessa doftämnen förekommer i såväl syntetiska parfymer som naturliga eteriska oljor och det spelar ingen roll vilket ursprung de har. Det här är relativ ny kunskap, man har tidigare saknat metoder att analysera doftämnenas små molekyler och nedbrytningsprodukter. (Läs gärna mer om eteriska oljor, parfym och doftämnen här, här och här.). Rodin Oilo Lusso verkar innehålla en ganska hög andel eteriska oljor, doften är stark och när jag har provat att använda oljan som en ren parfymolja (en droppe på handleden) får jag nästan huvudvärk. Skulle med andra ord aldrig använda den i ansiktet! Dessutom innhåller oljan flera allergena och hudirriterande konserveringsmedel, vilket jag tycker är märkligt. Det borde räcka att tillsätta antioxidanter som E-vitamin för att den ska klara sig? En annan tråkig grej är att oljan säljs i en genomskinlig förpackning vilket exponerar produkten för ljus och ökar risken för att den ska oxidera och härskna.

Många gillar att använda ansiktsoljor, men för mig räcker det tyvärr inte att endast använda en olja. Jag gillar idén med en olja, att den är så ren och minimalistisk, men min hud behöver även fukt. Min egen lösning är något jag kallar "skindressings", en tvåfas-blandning av oljor och glycering. Ett enkelt sätt att göra oljan mer fuktbindande. 

Rodin Oilo Lusso

Känsla och doft: Oljan, som snabbt går in i huden är kraftigt parfymerad. Doftar jasmin.
Återfuktande? Inte tillräckligt. Saknar fuktbindare.
Hudvårdande: Ett antal vårdande vegetabiliska oljor som mandel-, aprikoskärns-, jättenattljus- och jojobaolja.
Pris: Runt 1500 kr för 30 ml.
Bäst: Snygg förpackning
Sämst: Innehåller ett stort antal allergena och hudirriterande och nedbrytande doftämnen från eteriska oljor: Farnesol, Eugenol, Limonene, Geraniol, Linalool, Isoeugenol samt de allergena och potentiellt irriterande konserveringsmedlen: Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate

Betyg: 0 av 5
Köpa igen? Nej!

Rodin Oilo Lusso – Ingredients/Inci

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet) Almond Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Rosa Canina Fruit Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Jasminum Officinale (Jasmine) Oil, Arnica Montana Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Flower Oil, Calendula Officinalis Flower Oil, Tocopheryl Acetate, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Farnesol, Eugenol, Limonene, Geraniol, Linalool, Isoeugenol

Källa:

 

Hydroperoxider – så kan eteriska oljor ge kontakteksem

/sites/default/files/images/hydroperoxider-limonen-linalool-eterisk-olja-lavendel-citrus

Så bryts vanliga doftämnen ner till hudirriterade ämnen

Ett av världens vanligaste doftämnen är limonen, som utvinns ur citrusfrukternas skal och linalool, som bland annat finns i lavendelolja. De används som doftsättare i en stor andel parfymer, kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel. Limonen används även som miljövänligt lösnings- och avfettningsmedel inom industrin. De kan framställas syntetiskt men ingår framförallt som helt naturliga komponenter i vissa eteriska oljor. Limonen och linalool är två av de 26 allergiframkallande doftämnena som enligt lag måste anges i ingredienslistan på kosmetika och hygienprodukter eftersom de är kända för att kunna orsaka hudalleriger och kontakteksem. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan den nedbrytningsprodukt som bildas när de oxiderar i kontakt med luften. Då bildas de kraftigt allergiframkallande hydroperoxiderna. Något som forskare nu har upptäckt sker snabbare än vad man tidigare trott. Många av de undersökta eteriska oljorna hade redan bildat hydroperoxider när de kom från leverantören.

Parfymallerier ökar kraftigt

Oxiderande doftämnena är snudd på omöjliga att undvika, eftersom de är så vanligt förekommande i många av våra vardagsprodukter. De finns i allt från diskmedel, schampo, deodorant, tvättmedel, tandkräm och ekologisk babylotion. Därför är också doftallergi en form av allergi som ökar kraftigt. Idag tror man att fem till sju procent av alla med allergiska kontakteksem har utvecklat en allergi mot just de oxiderande doftämnena.

Ny anlysmetod avslöjar hydroperoxider i konsumentprodukter

Fram tills helt nyligen har man inte kunnat mäta de flykiga och instabila hydroperoxiderna. De analysmetoder man har haft har inte varit tillräckligt känsliga. Parfymindustrin har i princip använt metoder från 1800-talet, vilket gjort att man har missat de här svårupptäckta ämnena. Men nu har man på institutionen för Kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet utvecklat en helt ny analysmetod som gör att det faktiskt går att undersöka hydroperoxider i olika konsumentprodukter.

– Med hjälp av masspektrometri slår man sönder ämnena så att de bilar små fragment och det är första gången som det finns en metod att hitta de här enskilda specifika hydroperoxiderna i små mängder och i komplexa blandningar, förklarar Johanna Rudbäck som är doktorand vid Göteborgs universitet. Johanna Rudbäck disputerat i höstas med avhandlingen ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

Eteriska oljor oxiderade redan hos leverantören

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi på Göteborgs universitet menar att det bara behövs små mängder av hydroperoxider för att trigga en allergi och ett eksemen hos en person som redan har utvecklat en överkänslighet. När man använde den nya analysmetoden för att studera eteriska oljor från lavendel och apelsinskal upptäckte man att de oxiderade fortare än man tidigare hade trott.

– Vi såg att det bildats hydroperoxider redan när vi fick oljorna från leverantören. Det förvånande oss, säger Johanna Rudbäck.

Naturligt eller syntetiskt – lika allergiframkallande

Man hör ofta kommentaren att naturligt framställda doftämnen inte skulle vara lika allergiframkallande som syntetiska. Att det skulle finnas naturliga antioxidanter i eteriska oljor som skyddar dem från att oxidera. Något som tyvärr alltså inte verkar stämma. Professor Ann-Therese Karlberg förklarar:

" ...Generellt sett gäller att de doftämnen som framställs på syntetisk väg även ingår i eteriska oljor. Detta gäller tex linalool från lavendelolja. Vi har kunnat konstatera att linalool oxideras på samma sätt och lika fort i den naturliga eteriska oljan som när det är framställt på syntetisk väg. Det finns ingenting i dag som visar att inte hydroperoxider kan ingå i parfymerade kemisk-tekniska produkter (konsumentprodukter)...”

Och även fast man inte har analyserat färdiga konsumentprodukter (som har doftsatts med eteriska oljor) utan bara de eteriska oljorna så menar Ann-Therese Karlberg  att de allergiframkallande hydroperoxiderna helt enkelt följer med in i slutprodukten.

”... När det gäller limonen använder man den eteriska oljan direkt som doftämne i de parfymerade produkterna eftersom den består till mer än 90% av limonen. Vi har funnit att sådan olja innehåller hydroperoxider när den kommer från leverantören.  Därför kommer även hydroperoxiderna att ingå i den färdiga produkten...” 

Eteriska oljor och parfymerade produkter får inte bli gamla

Om man är orolig för att utveckla en kontaktallergi bör man vara uppmärksam på innehållsförteckningarna och undvika dessa ämnen menar Ann-Therese Karlberg. Den som ändå vill köpa parfymerade produkter och eteriska oljor bör vara extra observant på datum och hållbarhet.

– Mitt råd är att man ska vara observant på innehållsförteckningarna av till exempel sina deodoranter och andra kosmetiska produkter. Sen ska man inte ha dem för länge utan man ska köpa nytt.

Hydroperoxidernas allergena mekanismer nu kartlagda

En annan forskare som studerat hydroperoxider är Staffan Johansson vid Institutionen för kemi vid Göteborgs universitet. Han har upptäckt och kartlagt de mekanismer som styr hur allergiframkallande de olika hydroperoxiderna är från den citrusdoftande limonen. För ett eksem ska kunna bildas krävs att ett ämne binder sig till proteiner i huden. När det gäller hydroperoxider tror man att det sker med sk radikaler. För hydroperoxiderna bryts nämligen i sin tur ner till de kraftigt reaktiva molekyler som kallas radikaler. Vissa av dem är sk syrecentrerade radikaler (dvs radikaler som binder sig till en syreatom) och de har visat sig ge en kraftigare reaktion i huden. Med andra ord så har de hydroperoxider som bildar en stor andel syrecentrerade radikaler visat sig vara extra starka kontaktallergener.

Åtgärdsprogram för ökad säkerhet

För att öka säkerheten kring parfymkomponenter har parfymindustrin startat ett åtgärdsprogram. Här kan de nya kunskapen om hydroperoxider komma att bli en viktig pusselbit. Det menar Vd Olof Holmer, på kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF) som välkomnar de nya forskningsrönen. Det låter fantastiskt ifall parfymindustrin äntligen kunde hitta en lösning på problemet med de oxiderande doftämnena. Kanske kan man utveckla metoder som skyddar de här härligt väldoftande ämnena från att oxidera och blida skadliga hydroperoxider? Tills det sker så sparar jag parfymen till fest, undviker eteriska oljor och väljer oparfymerat så ofta jag kan! 

 

In english

Common fragrance compounds like limonene and linalool oxidize upon contact with air, forming hydroperoxides which are strong skin sensitizers. Until recently hydroperoxides have generally been difficult to determine. A group of scientists at the University of Gothenburg has now developed new analytical methods and chemical analyses for detection of hydroperoxides in complex mixtures. For the first time utilizing a mass spectrometry. Limone and linalool are components in essential oils like lemon and lavender. It has often been stated that natural occuring antioxidants in the oils are protecing them from oxidation. Unfortunately this is not the case. In the study ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”, by Johanna Rudbäck the presence of hydroperoxides where established in the essential oils alredy upon delivery from the suppliers.


Källa

 

Förbjudna pigmentblekande hydrokinon-krämer säljs i butik

forbjudna-pigmentblekande-kramer-hydrokinon-p3-nyheter

Några av de förbjudna krämer som visade sig innehålla Hydrokinon

Stickprover avslöjar förbjudna krämer i tre av sju butiker

Jag hörde just på P3 Nyheter att pigmentblekande hydrokinon-krämer fortfarande säljs i svenska butiker. Hydrikonon är ett förbjudet ämnen inom EU sedan tio år tillbaka eftersom det är giftigt och kan ge en rad obehagliga biverkningar. Det har en kraftigt hämmande effekt på pigmentbildningen i huden, men kan samtidigt förstöra huden. Bland annat kan man få sk Exogen Okronos som ger huden en gråaktig ton. Förmodligen var det just hydrokinon som Michael Jackson använde. Hydrokinon anses kunna vara såväl allergiframkallande, reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador hos gravida) som cancerogent.

Det är P3 Nyheter som själva har utfört stickproverna, en uppföljning av en tidigare undersökning som gjordes redan 2005. I tre av sju butiker såldes de förbjudna krämerna som alla var dirketimporterade produkter. Miljöförvalningen är den myndighet som ansvarar för kontroll och inspektion i butik, något som alltså har brustit. Utredaren Jeanette Hagberg säger sig inte vara särskilt förvånad, men hoppas att det här är ska kunna prioriteras nästa år. Man vill ha bort hydrokinon från marknaden.

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone-pigmentblekning-hydrokinon

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pigmentblekning: "Thai boys don't like dark skin" och läs mer om Hydrokinon på EWG's Skin Deep.


"The 500 dalton rule" – avgör vilka ämnen som tas upp av huden

the-daltons-500-dalton-rule

Bara tillräckligt små molekyler kan passera

Huden ska skydda oss mot främmande ämnen i omgivningen. Men hudbarriären är inte något fullständigt skydd, vissa ämnen kan ändå passera ner i hudens djupare lager. Det är framför allt storleken på molekylerna som avgör. Molekylstorleken (eller molekylvikten) mäts i Dalton och man brukar säga att det bara är ämnen med en molekylvikt under 500 Dalton som kan passera hudbarriären. 

  • Alla kända allergener har en molekylvikt under 500 Dalton – Ämnen med högre molekylvikt är inte kända som hudirriterande just eftersom de inte kan passera hudbarriären.
  • En skadad hud kan ta upp ämnen med en högre molekylvikt
  • Effektiva läkemedel för utvärtes bruk har alla en molekylvikt som inte är stort mycket över 500 Dalton

Mycket hudvård ligger utanpå huden

Mycket av den hudvård som sägs ge huden fukt ligger i själva verket som ett lager utanpå huden. Molekylerna är för stora för att penetrera och istället stängs fukten inne i huden genom ocklusion. Men det finns även verkligt fuktbindande ämnen, som tex glycerin med så låg molekylvikt att det passerar in i huden och där fungerar som vattenersättare.

Källa:

Ingen armsvett och piggare utan mjölk och ägg?

agg-mjolk-allergi

Här kommer ett inlägg av det mer personliga slaget. Häromdagen fick jag en läsarfråga om hur det hade gått med mitt uteslutande av ägg och mjölkprodukter? Något som påminde mig om att jag borde följa upp mitt tidigare inlägg om IMU Pro. Testet som avslöjar dolda födoämnesallergier. Av ett hundratal födoämnen så testade jag positivt på framförallt ägg och komjölksprodukter. Ägg ska jag nu därför undvika minst i ett år. Mjölk i ett halvår, syrade mjölkprodukter tre månader och ost i två månader. Dessutom ska jag undvika valnötter, paprika och kiwi i minst två månader. Smör får jag tack och lov äta.

Hur jag mår?

Jo tack, jag mår alldeles utmärkt! Nu har det gått två månader och det var lättare än jag trodde, det finns så många alternativa produkter idag. Istället för mjölk dricker jag t ex havredryck (tyvärr blir det även en och en annan sojalatte, tyvärr eftersom soja är östrogenhärmande).

Det är så klart svårt att säga vad som är vad, kanske är det återvändande ljuset eller hormoner (jag ammar fortfarande)? Men här är i alla fall några kroppsliga förändringar jag noterat på sista tiden:

  • Piggare
  • Ingen armsvett!
  • Mindre uppkörd i magen

Ingen armsvett, alls. Nada.

Det här med armsvetten är verkligen mysko, men jag luktar ingenting alls längre. Kan abosolut bero på en massa hormonella förändringar (ammar fortfarande), eller (hemska tanke) på en slags amningsdetox? Men kanske är det så att svettlukt också kan vara ett tecken på att man äter saker man inte tål och därmed belastar hela systemet? 

Piggare än jag borde

För några veckor sedan tänkte jag spontant på att jag kände mig rätt så pigg, när jag egentligen borde vara tröttare. Har inte sovit en hel natt utan avbrott på flera år. Och blev inte ens särskilt trött efter att ha rest själv med två små barn till Thailand, utan en sekunds sömn på ett dyg. Inte ens jetlaggad. Kopplade först inte det här till min nya kosthållning, inte förrän jag några dagar senare fick ett "återfall" och glufsade i mig en halv semla. Helt däckad efteråt, med illamående och ont i magen. Till vardags äter jag både massa bröd/gluten och en hel del sött, så det måste helt klart ha varit grädden.

Jag kör vidare utan ägg och mjölk. Tanken är att jag sen ska återintroducera dessa födoämnen långsamt och försiktigt när uppehållet är klart.

Imu Pro test kan du göra här!

Bild "MILK": Nishad Vegad 

Bi Mat Cay – Miracle balm eller hudirriterare?

/sites/default/files/images/bi-mat-cay-miracle-balm-skin-balm

Bivax, mineralolja och 15 välkänt hudirriterande ämnen

Tigerbalsam, Carmex och nu senaste älsklingen Bi Mat Cay. Tillverkad i Frankrike och "baserad på traditionell asiatisk medicin och förfädernas expertis" har Bi Mat Cay blivit nya it-salvan för alla som gillar att gå runt med tingliga läppar. Jag har själv aldrig blivit såld på kamfer/mintsalvor, men många gillar ju både doft och känsla. Värt att veta för den som använder produkten dagligen (och betraktar den som någon slags mirakelsalva) är att den innehåller 15 välkänt hudirriterande och allergena ämnen. Den gulliga burken till trots.

Bi Mat Cay är i grunden en bivax/mineralolje-baserad salva med tillsats av aromatiska oljor.

Så här står det om Bi Mat Cay på Eleven:"En multi-balm för allt - Miracle Balm är ett mirakel för din hud. Baserad på traditionell asiatisk medicin och förfädernas expertis, Bi Mat Cay Miracle Balm ger en positiv upplevelse snabbt i samband med små smärtor, muskelvärk, huvudvärk, insektsbett och andra hudirritationer samt kan användas som en avslappnande massage tack vare sin värme och sin subtila doft. Den renande effektiviteten hos cajuput, kanel och nejlika är förknippade med den stimulerande effekten hos kamfer och mentolmynta."

Bi Mat Cay – Ingredienser 

Mina dolda födoämnesallergier: Ägg, mjölk och kiwi!

imupro-test-agg-mjolk

Slut på äggmackor och latte!

Jag har gjort ett ImuPro-test för att se om jag har några dolda födoämnesintoleranser. Det visade sig att jag fick en stark reaktion mot ägg och mjölk. Därför måste jag nu undvika ägg i ett år och mjölk i 6 månader. Kiwi, paprika och valnöt är också något jag utvecklat lgG-antikroppar mot. Jäkligt surt när man som jag älskar all sorts mejeriprodukter och har omelett som en ständig räddare i nöden. 

imupro-test-dolda-fodoamnesallergier

Testa, undvik, rotations-ät och återintroducera!

Det här är alltså frågan om en intolerans, inte en allergi (som ger en mer direkt reaktion). Det kallas också lite felaktigt för dold födoämnesallergi, just eftersom det rör som om en intolerans man inte direkt märker. Men som enligt ImuPro ändå ger reaktioner eftersom immunförsvaret ständigt är överbelastat. Symptom kan visa sig som huvudvärk, migrän, mag-tarmproblem men också hudbesvär som psoriasis, acne och eksem. Genom att undvika alla födoämen man är intolerant mot (samt självklart de man är allergisk mot) under en viss tid ska man sedan långsamt kunna återintroducera dom. Under tiden ska man äta sin kost enligt ett rotationsprogram, detta för att inte fastna i att äta alltför ensidigt och därmed riskera att utveckla nya intoleranser. Låter det krångligt. Verkligen. Men jag har ändå bestämt mig för att ge det en chans. 

Varför gör jag detta?

Under senare år har jag utvecklat allt fler mat-allergier. Alltså helt vanliga allergier med kli i munnen och nässelutslag. Det började för si sådär 10-12 år sedan när jag fick en sk anafylaktisk chock efter att ha ätit scampi. Det visade sig att jag var kraftigt allergisk mot all sorts kräftdjur. Sedan dess har det bara blivit fler och fler födoämnen jag reagerat på. Framför allt under tiden jag varit gravid har reaktionerna kommit. Nu tål jag inte: kräftdjur, stenfrukter (äpplen, päron, persika, körsbär etc), nötter, sesamfrön och nu senast reagerade jag även mot kolja. Dessutom är jag allergisk mot all möjlig sorts pollen, pälsdjur, kvalster, damm... Otroligt segt, är övertygad om att detta är tecken på någon seriös obalans i systemet som jag nu ska försöka rätta till.

Ägg dolt i halvfabrikat under luriga namn

Nästa steg blir nu att läsa på om rotationsdieten och planera min mat ganska noggrant. Lurigt både med ägg och mjölk. Finns ofta tillsatt i halvfabrikat under helt andra namn. Se utrag ur patientmanualen nedan. Lecitin, undrar om jag ens kan använda det i en hudvårdsprodukt. Måste ringa och kolla...

hons-agg-e322-lecitin-globulin

Så här går testet till

Med ett blodprov som centrifugeras till ren plasma (genomskinlig) mäts dina lgG-antikroppar i ett labb i Tyskland. Testet omfattar mellan 90-270 födoämnen. Imu Pro-test kan beställas direkt via Alchemy Medical eller via min sambo Michael Björk som är kost- och träningsrådgivare. Du får via posten hem ett provrör och ett formulär som skall fyllas i. Bodprovet tas på något av ett flertal anslutna laboratorier i stan. Formulär plus plasma skickar du sedan själv till förtryckt adress i tyskland. Läs mer här.

 

 

Chanel no 5 i ny formula...? Nytt regelverk kan bli slutet för klassiska parfymer

chanel-no-5-nytt-regelverk-parfymamne

SCCS vill begränsa 12 naturliga parfymämnen

Europeiska unionens Scientific Committe on Consumer Safety (SCCS) utkom i somras med ett nytt utlåtande (opinion) om allergiframkallande parfymämnen i kosmetikaprodukter. Ett nytt regelverk föreslås med begränsingar av 12 naturliga parfymämnen där den maximalt tillåtna koncentrationen är satt till 0,01% av färdig produkt. Några av de aktuella parfymämnena är citral (finns i citrusoljor), coumarin (finns i tropiska tonkabönor) och eugenol (finns i rosolja). Dessutom viss SCCS direkt förbjuda två typer av trämoss-extrakt, en ingrediens som bland annat ingår i Chanel no 5 och Miss Dior och där bidrar med sin basnot av trä.

90% av alla premiumparfymer skulle behöva formuleras om

Parfymhus som Chanel, Dior och Guerlain är nu rädda att om det här regelverket träder i kraft skulle det innebära slutet för många klassiska parfymer. De hävdar att så många som 90% av alla lyxparfymer skulle behöva formuleras om. Därför pågår nu en intensiv lobbying mot att så sker.

Naturliga parfymämnen bland de mest allergiframkallande

Ett nytt regelverk skulle i så fall omfatta alla typer av kosmetikaprodukter, inte bara parfym. De 12 naturliga parfymämnena ingår i många eteriska oljor och hur ett nytt regelverk skulle påverka alla ekologiska hudvårdsprodukter som innehåller dessa vet jag faktiskt inte. Känner inte till exakt i vilka koncentrationer dessa allergiframkallande ämnen ingår. 1-3% av den europeiska befolkningen beräknas vara allergiska mot parfymämnen, vilket SCCS anser vara tillräckligt för nya begränsningar. Allergi mot parfymämnen är något som ökar. Nedan en tabell över de ämnen som SCCS vill begränsa. 

/sites/default/fileallergiframkallande-parfymamnen-sccs-special-concern

Nedanstående tabell från SCCS rapport visar hur vanligt förekommande de olika parfymämnena är:vanligt-forekommande-allergiframkallande-parfymamnen

Läs mer här
Läs mer om de 26 mest irriterande parfymämen här
Läs hela SCCS rapport här 

Ftalater, bara en av de farliga ämnen som Kemikalieinspektionen vill fasa ut

/sites/defi-love-men-aubrey-ftalater-i-t-shirt-pvc-tryck

Mjuka plasttryck (PVC-tryck) kan innehålla hormonstörande ftalater.

Handlingsplan för en Giftfri vardag

För snart två år sedan, 22 december 2010 gav förra miljöministern Andreas Carlgren Kemikalieinspektionen i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för en Giftfri vardag."Föräldrar måste kunna känna sig trygga att deras barn inte kommer i kontakt med hormonstörande ämnen eller andra ämnen som kan ge allvarliga skador senare i livet." Handlingsplanen tillkom som ett svar på riksdagens uppsatta miljökvalitetsmål Giftfri miljö. Det handlar bland annat om ett antal farliga ämnen som ska fasas ut och tas ur användning.

Handlingsplanen har utarbetats "i nära samarbete med andra myndigheter, näringslivet, forskarsamhället, miljöorganisationer och konsumentorganisationer" (Vad gäller näringslivet så avses branscherna: Leksaker, Textil och Kosmetika & Hygienprodukter.)

Flera frågor står i fokus, bland annat ftalater och nanopartiklar. Produkter riktade mot barn och ungdomar har särskild prioritet och när det gäller hygienprodukter så är det de mest allergiframkallande konserveringsmedlen och doftämnena som ska bort.

Frågor i fokus:
• Antibakteriella medel
• Bisfenol A (BPA)
• Bly i varor
• Flamskyddsmedel
• Ftalater
• Kemikalier i textilier
• Kvicksilver
• Nanoteknik och nanomaterial
• Perfluorerade ämnen (PFOS, PFOA, med flera)
• Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
• Varor för barn

Läs mer på:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/produktu...
http://www.regeringen.se/sb/d/14491/a/162705 
http://www.regeringen.se/sb/d/14037/a/160666 

Relaterade länkar:
Tjock av hårspray och parfym?

Ftalater i kosmetika kopplas till astma hos barn

/sites/deftalater-i-nagellack-phthalates-in-nail-polish

Dags att undvika att spraya parfym och måla naglarna i närheten av barn?

Nu har en grupp forskare vid University of Columbia hittat en koppling mellan ett par av de ftalater som används i kosmetika och plastprodukter till astma hos barn. De undersökta ftalaterna var DEP och BBzP. DEP används utbrett i hygienprodukter (framförallt i nagellack och parfym) medan BBzP tvärtom inte förekommer så ofta i den typen av produkter. I undersökningen som gjordes på 244 barn mellan fem och nio år kunde man se ett tydligt samband mellan ftalater i urinen och en förhöjd halt kväveoxid i utandningsluften, en tydlig indikation på lufvägsinflammation.

Ftalater tas upp av kroppen genom huden, luftvägarna och mag-tarmkanalen. Luftvägarna visade sig vara en extra stor inkörsport för de undersökta ftalaterna. 

Hur trovärdig är undersökningen?

Jag tycker det här med ftalater är rätt så märkligt. Om de är så farliga, varför får de fortfarande förekomma? För att få mer än ett perspektiv på ämnet bad jag Marie Lodén (docent i experimentell dermatologi vi Uppsala Universitet) om en kommentar på ovanstående studie. Detta är hennes svar:

"Om det stämmer att man kan få asma av DEP så är det ganska uppseendeväckande. Jag har lite svårt att tro att det kan vara så och undersökningen innehåller många faktorer som kan ge falska samband. Det är inte så vanligt med DEP i nagellack, vet inte ens om det används? Däremot var det vanligare med en större ftalat tidigare som nu är förbjuden inom EU. Det inte så ovanligt att denaturera alkohol med DEP, så man kan stöta på DEP i produkter med etanol (alcohol). Det är en godkänd denatureringsmetod. Många svenska företag använder andra denatureringsmedel, men det finns
säkerligen många produkter på marknaden som innehåller DEP från etanol."

Ftalatfria nagellack

Kanske är nojjan mot ftalater i kosmetika överdriven? Själv tycker jag det är onödigt att chansa. Varför utsätta sig (och framför allt sina små barn) för eventuellt skadliga ämnen, när de går att undvika? På senare tid har det ju kommit en hel del fina ftalatfria alternativ till vanliga nagellack. En del av dom hittar du här!

Ftlater kopplas även till övervikt, fetma och fertilitetsproblem

Att vissa ftalater är hormonstörande och kan påverka vår fortplantningsförmåga har varit känt länge. Nyligen har det även gjorts studier där ftalater kopplas till övervikt och fetma. Läs mer om ftalater här

Källa:

"Children Exposed to Two Chemicals in Plastics Have Elevated Risk of Asthma-Related Airway Inflammation", Columbia University Mailman school of Public Health, 5 sept 2012 

Allan C JustRobin M WhyattRachel L MillerAndrew G RundleQixuan ChenAntonia M CalafatAdnan DivjanMaria J RosaHanjie ZhangFrederica P Perera, Inge F Goldstein, Matthew S Perzanowski, "Children's Urinary Phthalate Metabolites and Fractional Exhaled Nitric Oxide in an Urban Cohort", American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 9 aug 2012

Relaterade inlägg:
Tjock av hårspray och parfym? 
Danmark förbjuder hormonstörand ftalater, riskerar EU-domstol
Om du inte bara tänker på dig själv

Bild: Guido Mocafico

Sidor

Subscribe to Allergena ämnen