Allergi och Eksem

Kan kosmetika göra dig sjuk? Med professor Ann-Therese Karlberg

Kosmetika, hårfärg, tatueringar men också KLÄDER och skor kan ge aktuta och livslånga allergier

En intressant film om kosmetika och allergier med är Ann-Therese Karlberg professor (dermokemi och hudallergi) vid institutionen för kemi på Göteborgs universitet. Varning för en del läskiga bilder.

Fullspäckad temadag med Marie Lodén på Eviderm

eviderm-temadag-marie-loden-kicki-norman-mitte-blomqvist

Fullt i salen när Marie Lodén ordnar en temadag för skönhetsindustrin. Kicki Norman från Daisy Beauty gav tips om hur en skönhetsbloggare funkar (tack för bildlån Kicki!).

Solskydd, nano, allergier, palmolja, kvacksalveri och vetenskaplig hudvård

Det var en minst sagt fullspeckat när Marie Lodén på Eviderm Institute i måndags anordnade en temadag för skönhetsindustrin. Många intressanta ämnen och spännande föredragshållare. Som vid tidigare utbildningsdagar hos Maire så presenterades en del kontroversiella och tankeväckande fakta. För den som är lika nördigt intresserad av hud och hudvård som jag kan jag verkligen tipsa om Eviderms utbildingsprogram. Kurserna är öppna för alla!

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-dan-larhammar-kvacksalveri-vetenskaplig-hudvard_

eviderm-temadag-dan-larhammar-dissar-nuskin

Nu Skins tvivelaktiga påståenden och marknadsföring. Nu Skin är företag som fått stor uppmärksamhet och vuxit snabbt. Enligt professor Dan Larhammar från Uppsala Universitet saknar de helt vetenskaplig grund för sina påståenden i marknadsföringen.

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

 

Ulf Åkerström (tidigare ACO) visade bland annat hur solkrämernas SPF-effekt vid verklig användning är mindre än en fjärdedel av vad som anges på flaskan. Läs gärna mer om detta förhåller sig i ett av mina tidigare inlägg under temat "Solskolan".

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

harfarg-allergier-fler-fargar-haret

Kerem Yazar, PhD vid Karolinska Institutet drog en hel del hårresande fakta från sin forskning om allergiframkallande ämnen i kosmetika. Allerier som ökar kraftigt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-palkarnsolja-palmolja-ulf-akerstrom 

eviderm-temadag-ulf-akerstrom-bra-saker-med-palmolja

eviderm-temadag-palmolja-fa-kosmetiska-produkter-certifierade

Ulf Åkerström talade även om den kontroversiella Palmoljan och hur krångligt det nuvarande certifieringssystemet är. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb-3-foredrag-2-6

 

/eviderm-torr-hud-av-fet-kram-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb 

Marie Lodén delgav intressant fakta kring hur feta krämer och oljor (tex Locobase och Fenuril) kan öka hudens vätskeförlust och göra huden torrare. Krämer som innehåller karbamid (tex Membrame, Calmuril och Canoderm) förbättrar däremot hudbarriären och gör den mer motståndskraftig mot tensider. Inte bara vid torr hud, utan även på normal hud. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-nanopartiklar-temadag-16-feb

 

Marie visade även att naonpartiklar från zinkoxid och tintandioxid (vanliga UV-filter) inte kan penetrera hudbarriären. De är för stora helt enkelt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------


eviderm-temadag-rapporterade-allvarliga-handelser-for-kosmetiska-produkter

Gunnar Wahlund, som är en "kvalitets- och regulatorykonsult" visade skrämmande fakta kring hur många allvarliga händelser för kosmetiska produkter som rapporterats till EU. Förmodlligen bara toppen av ett isberg då de flesta berörda myndigheter inom EU (Läkemedelsverket i Sverige) saknar resurser för tillsyn.


Hth bästa fuktkrämen i dn testfakta

dn-testfakta-hth-bast-i-test-fuktkram

hth-hjalper-torr-hud-forpackningar-design-70-tal

HTH med Karbamid och mjölksyra, ett fuktbindande patent från 70-talet

I DN Testfakta från i lördags (15-01-24) rankades den klassiska hudkrämen HTH (Hjälper Torr Hud) den bästa krämen för torr hud. HTH innehåller en kombination av karbamid och mjölksyra. En kombination av fuktighetsbevarande ämnen som faktiskt Pharmacia patenterade redan på 70-talet i sin kräm Calmuril. Karbamid, eller urea som det också kallas är ett kroppseget ämne som bildas naturligt som en nedbrytningsprodukt i vår proteinomsättning, vi svettas och kissar ut överskottet. Vet inte om det stämmer, men som barn hörde jag en myt att eskimåer förr i tiden brukade kissa på sina händer mot torr hud. Karbamid är fuktbindande och ingår som en av hudens NMF (Natural Moisturizing Factors) i hudens ytterst hudlager. 

Hudens naturliga fuktbindare (NMF – Natural Moisturizing Factors)

 • Aminosyror – 40%
 • Pyrrolidonkarboxylsyra (PCA) – 12%
 • Laktat – 12%
 • Urea (karbamid) – 7%
 • Na, Ca, K, Mg, fosfat, klorid – 18,5%
 • NH3, urinsyra, glukosamin, kreatinin – 1,5%

HTH oparfymerat och fri från konserveringsmedel

En del tycker att HTH svider. Och har man riktigt känslig hud kanske man ska undvika krämer med karbamid. Själv har jag fått höra att svidet går över när hudbarriären fått läka sig. Torr hud är ju ett tecken på att hudbarriären är skadad och därmet läcker ut fukt från huden (sk TEWL – Trans Epidermal Waterloss). Genom att HTH innehåller en kombination av mjölksyra och karbamid får krämen ett lågt PH. Den blir så "sur" att bakterier inte trivs och därmed behöver man inte tillsätta några ytterligare konserveringsmedel. Bra eftersom konserveringsmedel näst efter parfym är det mest allergena ingredienser som vanligen förekommer i hudvår. Jag tycker DNs artikel är mycket bra då den även tar upp förekomsten av parfymämnen i hudvård. För mig är det märkligt att så många (snudd på de flesta) hudvårdstillverkare fortsätter att tillsätta parfym (såväl syntetisk som naturbaserade eteriska oljor) i sina produkter då man vet hur irriterande och nedbrytande detta är för huden (även för den med frisk hud). Jag gissar att man fått för sig att vi konsumenter inte vill köpa krämer utan trevlig doft och att man därför viker sig för detta. Fegt och oseriöst tycker jag. Krämer kan dofta gott även utan tillsatser av parfymämnen. Det handlar om att välja råvarar av hög kvalitet som har en fin doft i sig. Och att komponera dessa rätt.

Karbamid – Första organiska ämne som framställdes kemiskt

Karbamid är det första organiska ämne som människan lyckades framställa kemiskt. Redan 1821 lyckades man utvinna urea från urin och 1828 blev urea det första organiska ämne som framställdes kemiskt. Den tyske kemisten Friedrich Wöhler slog med sin bedrift därmed hål på myten om att organiska (kolhaltiga) ämnen behövde en särskild "livskraft" för att kunna bildas. Urea används förutom i hudvård även inom livsmedelsindustrin (för att t ex ge bakverk en gyllenbryn yta), inom sjukvården (bakteriedödande och vätskedrivade), och framförallt inom jordbruket som gödningsmedel.

Canadian hotlist

Urea är ett vattenlösligt ämne som i vatten långsamt bryts ner till amoniak. Tillsammans med mjölksyra kan en beredning bli mer stabil. Urea förekommer i koncentrationer upp till 40% (för att tex lösa upp naglar) men vanligtvis mellan 5-10%. I höga koncentrationer kan karbamid vara såväl instabilt som hudirriterande. Urea är uppsatt på Canadian Hotlist och är med andra ord ett reglerat ämne i hudvård i Kanada. Där är 10% den högsta tillåtna koncentrationen. Har man en mycket känslig hud bör man därmed kanske undvika produkter med karbamid.

Läs mer om historien om karbamid i hudvårdshistorien här. 

 

Hydroperoxider – så kan eteriska oljor ge kontakteksem

/sites/default/files/images/hydroperoxider-limonen-linalool-eterisk-olja-lavendel-citrus

Så bryts vanliga doftämnen ner till hudirriterade ämnen

Ett av världens vanligaste doftämnen är limonen, som utvinns ur citrusfrukternas skal och linalool, som bland annat finns i lavendelolja. De används som doftsättare i en stor andel parfymer, kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel. Limonen används även som miljövänligt lösnings- och avfettningsmedel inom industrin. De kan framställas syntetiskt men ingår framförallt som helt naturliga komponenter i vissa eteriska oljor. Limonen och linalool är två av de 26 allergiframkallande doftämnena som enligt lag måste anges i ingredienslistan på kosmetika och hygienprodukter eftersom de är kända för att kunna orsaka hudalleriger och kontakteksem. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan den nedbrytningsprodukt som bildas när de oxiderar i kontakt med luften. Då bildas de kraftigt allergiframkallande hydroperoxiderna. Något som forskare nu har upptäckt sker snabbare än vad man tidigare trott. Många av de undersökta eteriska oljorna hade redan bildat hydroperoxider när de kom från leverantören.

Parfymallerier ökar kraftigt

Oxiderande doftämnena är snudd på omöjliga att undvika, eftersom de är så vanligt förekommande i många av våra vardagsprodukter. De finns i allt från diskmedel, schampo, deodorant, tvättmedel, tandkräm och ekologisk babylotion. Därför är också doftallergi en form av allergi som ökar kraftigt. Idag tror man att fem till sju procent av alla med allergiska kontakteksem har utvecklat en allergi mot just de oxiderande doftämnena.

Ny anlysmetod avslöjar hydroperoxider i konsumentprodukter

Fram tills helt nyligen har man inte kunnat mäta de flykiga och instabila hydroperoxiderna. De analysmetoder man har haft har inte varit tillräckligt känsliga. Parfymindustrin har i princip använt metoder från 1800-talet, vilket gjort att man har missat de här svårupptäckta ämnena. Men nu har man på institutionen för Kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet utvecklat en helt ny analysmetod som gör att det faktiskt går att undersöka hydroperoxider i olika konsumentprodukter.

– Med hjälp av masspektrometri slår man sönder ämnena så att de bilar små fragment och det är första gången som det finns en metod att hitta de här enskilda specifika hydroperoxiderna i små mängder och i komplexa blandningar, förklarar Johanna Rudbäck som är doktorand vid Göteborgs universitet. Johanna Rudbäck disputerat i höstas med avhandlingen ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

Eteriska oljor oxiderade redan hos leverantören

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi på Göteborgs universitet menar att det bara behövs små mängder av hydroperoxider för att trigga en allergi och ett eksemen hos en person som redan har utvecklat en överkänslighet. När man använde den nya analysmetoden för att studera eteriska oljor från lavendel och apelsinskal upptäckte man att de oxiderade fortare än man tidigare hade trott.

– Vi såg att det bildats hydroperoxider redan när vi fick oljorna från leverantören. Det förvånande oss, säger Johanna Rudbäck.

Naturligt eller syntetiskt – lika allergiframkallande

Man hör ofta kommentaren att naturligt framställda doftämnen inte skulle vara lika allergiframkallande som syntetiska. Att det skulle finnas naturliga antioxidanter i eteriska oljor som skyddar dem från att oxidera. Något som tyvärr alltså inte verkar stämma. Professor Ann-Therese Karlberg förklarar:

" ...Generellt sett gäller att de doftämnen som framställs på syntetisk väg även ingår i eteriska oljor. Detta gäller tex linalool från lavendelolja. Vi har kunnat konstatera att linalool oxideras på samma sätt och lika fort i den naturliga eteriska oljan som när det är framställt på syntetisk väg. Det finns ingenting i dag som visar att inte hydroperoxider kan ingå i parfymerade kemisk-tekniska produkter (konsumentprodukter)...”

Och även fast man inte har analyserat färdiga konsumentprodukter (som har doftsatts med eteriska oljor) utan bara de eteriska oljorna så menar Ann-Therese Karlberg  att de allergiframkallande hydroperoxiderna helt enkelt följer med in i slutprodukten.

”... När det gäller limonen använder man den eteriska oljan direkt som doftämne i de parfymerade produkterna eftersom den består till mer än 90% av limonen. Vi har funnit att sådan olja innehåller hydroperoxider när den kommer från leverantören.  Därför kommer även hydroperoxiderna att ingå i den färdiga produkten...” 

Eteriska oljor och parfymerade produkter får inte bli gamla

Om man är orolig för att utveckla en kontaktallergi bör man vara uppmärksam på innehållsförteckningarna och undvika dessa ämnen menar Ann-Therese Karlberg. Den som ändå vill köpa parfymerade produkter och eteriska oljor bör vara extra observant på datum och hållbarhet.

– Mitt råd är att man ska vara observant på innehållsförteckningarna av till exempel sina deodoranter och andra kosmetiska produkter. Sen ska man inte ha dem för länge utan man ska köpa nytt.

Hydroperoxidernas allergena mekanismer nu kartlagda

En annan forskare som studerat hydroperoxider är Staffan Johansson vid Institutionen för kemi vid Göteborgs universitet. Han har upptäckt och kartlagt de mekanismer som styr hur allergiframkallande de olika hydroperoxiderna är från den citrusdoftande limonen. För ett eksem ska kunna bildas krävs att ett ämne binder sig till proteiner i huden. När det gäller hydroperoxider tror man att det sker med sk radikaler. För hydroperoxiderna bryts nämligen i sin tur ner till de kraftigt reaktiva molekyler som kallas radikaler. Vissa av dem är sk syrecentrerade radikaler (dvs radikaler som binder sig till en syreatom) och de har visat sig ge en kraftigare reaktion i huden. Med andra ord så har de hydroperoxider som bildar en stor andel syrecentrerade radikaler visat sig vara extra starka kontaktallergener.

Åtgärdsprogram för ökad säkerhet

För att öka säkerheten kring parfymkomponenter har parfymindustrin startat ett åtgärdsprogram. Här kan de nya kunskapen om hydroperoxider komma att bli en viktig pusselbit. Det menar Vd Olof Holmer, på kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF) som välkomnar de nya forskningsrönen. Det låter fantastiskt ifall parfymindustrin äntligen kunde hitta en lösning på problemet med de oxiderande doftämnena. Kanske kan man utveckla metoder som skyddar de här härligt väldoftande ämnena från att oxidera och blida skadliga hydroperoxider? Tills det sker så sparar jag parfymen till fest, undviker eteriska oljor och väljer oparfymerat så ofta jag kan! 

 

In english

Common fragrance compounds like limonene and linalool oxidize upon contact with air, forming hydroperoxides which are strong skin sensitizers. Until recently hydroperoxides have generally been difficult to determine. A group of scientists at the University of Gothenburg has now developed new analytical methods and chemical analyses for detection of hydroperoxides in complex mixtures. For the first time utilizing a mass spectrometry. Limone and linalool are components in essential oils like lemon and lavender. It has often been stated that natural occuring antioxidants in the oils are protecing them from oxidation. Unfortunately this is not the case. In the study ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”, by Johanna Rudbäck the presence of hydroperoxides where established in the essential oils alredy upon delivery from the suppliers.


Källa

 

Torr hud – Orsak och behandling? Milstolpar inom hudvårdsforskningen

hth-hjalper-torr-hud-forpackningar-design-70-tal

Vad vet vi egentligen om orsakerna till torr hud och hur kan det bäst behandlas? Här är några av de främsta framstegen under de senaste 70 åren av hud- och hudvårdsforskning:

40-talet – Karbamid

Kräm som innehåller karbamid är mer effektiv än motsvarande krämbas utan. Dubbel-blind studie gjord på 250 sjukhusanställda. 

50-talet – Moisturizer

Ordet ”moisturizer” uppfinns. Att vattenhalt och fuktbindare ("natural moisturizing factor”, NMF) är avgörande för överhudens elasticitet bevisas av Irvin Blank.

60-talet - Behandling av psoriasis

Gunnar Swanbeck (Göteborg) visar att karbamid kan användas för att öka fukthalten i huden hos patienter med psoriasis och ichthyos.

70-talet - Karbamid och mjölksyra

Pharmacia lanserar Calmuril mot torr hud. Det första hudläkemedlet med karbamid och mjölksyra.

80-talet - Stratum Corneum = tegelmur

Överhudens (stratum corneum) uppbyggnad beskrivs som en murad vägg. Tegelstenarna=corneocyter och murbruket=lipider (fetter).

90-talet – Barriärfunktion

En dåligt fungerande hudbarriär beskrivs kunna ge en inflammation (eksem) och ge sämre skydd mot eksemframkallande ämnen.

2000-talet - Eksem pga mutation i filaggrin-genen

Astma kan orsakas av en dålig hudbarriär. Dålig barriärfunktion kan bero på en mutation i den gen som bildar ett av hudens proteiner "filaggrin" och Natural Moisturizing Factor; NMF.

 2010-talet - Hudbarriären kartlagd

Svenska forskare, under ledning av Lars Norlén, kan efter 20 års forskning bevisa hur hudbarriären är uppbyggd. Dvs hur lipiderna i huden är organiserade på molekylnivå. 

 

Veckans sexigaste rubrik: vad är ett eksem?

eksem-hudbarriar-orsak

Det finns flera olika former av eksem, gemensamt för dem alla är att det handlar om en inflammation i hudens övre lager. Först blir huden röd och kliar, sedan kommer knottror och ibland även vätskefyllda blåsor. Huden tycks liksom ”koka över”, vilket också är den ursprungliga innebörden av det grekiska ordet ”ekzema”. Blåsor som går sönder kan om man har otur bli infekterade. I ett senare skede kan huden också bli torr, förtjockad och få smärtsamma sprickor. Så mycket som 10-20 % av jordens befolkning drabbas någon gång i sitt liv av eksem. Och 10% av den svenska vuxna befolkningen får handeksem någon gång under en ettårs-period (vanligast bland kvinnor eftersom de uför mer "våtarbete").

Muterad gen en orsak till eksem

Ca 10% av alla ljushyade européer bär på en mutation i den gen som kodar för ett av hudens proteiner, filaggrin. Dessa personer har en medfödd försvagad hudbarriär och kan drabbas av sjukdomen ichthyosis  vulgaris och ökad risk för såväl atopiskt eksem som kontakteksem.

Typer av eksem:

 • Kontakteksem (allergiskt och icke allergiskt)
 • Atopiskt ekseem
 • Seborroiskt eksem
 • Blöjeksem
 • Nummulärt eksem
 • Popholyx
 • Staseksem
 • Soleksem

Kontakteksem (allergiskt och icke-allergiskt)

Ett kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med ämnen den inte tål. Något som kan ske ifall hudbarriären är så pass försvagad att främmande ämnen i tillräcklig mängd tränger ner i hudens levande delar. Kontakteksemet kan vara allergiskt eller icke-allergiskt.
 

Allergiskt kontakteksem

Har man väl utvecklat ett allergisk kontakteksem krävs sen ytterst små mängder av allergenen för en reaktion. Man behåller sin överkänslighet livet ut. Ofta har man utsatts för de här allergiframkallande ämnena under väldigt lång tid. Några av de mest allergiframkallande ämnena i hudvård är konserveringsmedel och parfym, samt nickel och krom (som kan finnas som föroreningar i kosmetika). 
 

Icke-allergiskt kontakteksem

Det finns många retande substanser som kan ge upphov till icke-allergiska kontakteksem. Vanliga orsaker är: tvätt och diskmedel, tvål och såpa, lösningsmedel, vatten, småpartiklar (som sand, glasull, metallspån), mat (tex skaldjur, citrusfrukter).

Behandling av kontakteksem

Ofta behandlas eksem med kortison (glukokortikoider). Problemet med det är att kortison i längden tunnar ut huden. Kortison kan användas proaktivt för att stoppa ett "uppbubblande" eksem. För dom som bär på den muterade filaggrin-genen kan kortison däremot vara direkt olämpligt. Feta mjukgörande krämer kan i sig försvaga hudbarriären, även fast de känns som att de gör nytta när man just har smörjt sig. (läs inlägget här om den sk lypsyl-effekten). Bästa sättet att "laga" en skadad hudbarriär har i studier visat sig vara att använda krämer med naturliga fuktbindare som tex glycerin och karbamid.

Nedan följer tre enkla principer för vad du måste göra för att bli av med ett eksem:

 1. Undvik det som i första hand orsakar problemet: dvs det du inte tål, det som irriterar och skadar hudbarriären och därmed torkar ut huden.
 2. Stoppa den pågående inflammationen och undvik risk för infektion.
 3. Underlätta för hudbarriären att reparera sig själv: dvs smörj ofta och mycket med rätt sorts krämer.

 

Säsongens första självspricka

sjalvspricka-hand-eksem

Har slarvat med handkrämen, igen

Så var det dags igen. Det känns som att fnaset och självsprickorna kommer tidigare för varje år. Nu har jag i alla fall mest använt "milda" fasta Aleppotvålar, men måste erkänna att jag slarvat med handkrämen. Så återigen dags att ta upp jakten på den perfekta återfuktande krämen för torr och känslig hud. Något som visat sig lite knöligare än jag trott. Jag letar nämligen efter en kräm med hög halt glycerin (gärna 20%) för att den ska motsvara den kräm (Miniderm) som en hudläkare rekommenderade mig i våras. Har testat ett antal krämer och ska återkomma med lite recensioner snart. Några tips så länge?

Torr hud beror på en försvagad hudbarriär och kan om man har otur leda till eksem. Kvinnor drabbas oftare av handeksem än män, vilket anses bero på att kvinnor har ömtåligare hud och utför mer "våtarbete". Men eksem kan också bero på en muterad filaggrin-gen. Filaggrin är ett protein som finns i riklig mängd i överhuden och är nödvändigt för barriärfunktionen. Ca 10% av alla kaukasier (ljushyade västerlänningar) tros bära på en mutation i den gen som styr produktionen av filaggrin.

Vem som helst kan drabbas av hudallergi

hudallergi-eksem-beautycomesclean

Hudallergi och kontakteksem är vanligt, det drabbar så många som var femte person i västvärlden. Fler och fler använder allt fler hudvårdsprodukter och man börjar i allt yngre år. Som hårfärg och parfym t ex. Några av de mest allergiframkallande skönhetsprodukterna som finns. Alltför flitig peeling kan också skada hudbarriären så att allergena ämnen lättare tränger in i huden.

Vem som helst kan drabbas

Vem som helst kan plötsligt bli allergisk mot sådant man tidigare tålt. Ett kontakteksem uppstår när allergiframkallande ämnen tränger igenom huden och påverkar vårt immunsystem. För att man ska få en reaktion krävs att man utsatt sig för ett ämne mer än en gång. Det kan vara väldigt olika och högst individuellt vad man reagerar på, även fast vissa ämnen är kända som mer allergiframkallande än andra. Det kan räcka med små mängder av ett sådant ämne för att ge en reaktion. Men det kan också vara svårt att förutsäga vad man blir allergisk mot. Det finns ämnen som i sig inte är allergena, men som kan aktiveras genom oxidering (t ex en olja som härsknar) eller metabolisering i huden och då först framkalla allergi. Oftast krävs att man haft ganska mycket och/eller en långvarig kontakt med det ämne man reagerar på. När man väl utvecklat en allergi kommer den att bestå livet ut. Principiellt kan sägas att ju mindre man exponerar sig för ett ämne, ju mindre är risken att man blir överkänslig mot det. Därför så himla onödigt att tex använda parfymerade produkter (typ tvättmedel) på barn.

De ämnen som vanligast ger en hudallergi är:

- Nickel, kobolt och krom
- Parfymämnen
- Konserveringsmedel
- Hårfärger

Det är ingen skillnad på om dessa ämnen är av naturligt eller syntetiskt ursprung.

Källa:
- Marie Lodén, ”Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika”. Andra utgåvan, sid 23-27, 158-161.
- Paula Begoun, "The original Beauty bible". Tredje utgåvan, sid 271-274.
- Svt.se, "Var femte lider av hudallergi", 11 juni 2011, http://www.svt.se/2.108068/1.2451453/var_femte_lider_av_hudallergi

Hurra, jag tål:

Nickelsulfat, ullfettalkoholer, neomycinsulfat, kaliumdikromat, bensokain, cinkokainhydroklorid, tetrakainhydroklorid, geraniol, slånlavsextrakt, hydroxicitronellal, kanelalkohol, kanelaldehyd, eugenol, isoeugenol, amylkanelaldehyd, kolofonium, epoxiharts, kliokinol, klorkinaldol, perubalsam, etylendiaminidihydroklorid, koboltklorid,
p-tert-butylfenol-formaldehydharts, metylparahydroxibensoat, etylpara-
hydroxibensoat, propylparahydroxibensoat, butylparahydoxibensoat, bensylparahydroxibensoat, difenylguanidin, zinkdibutylditiokarbamat, N-isopropyl-N´-fenyl-parafenylendiamin, N-cyklohexyl-N´fenyl-parafenylendiamin, N´N-difenyl-parafenylendiamin, CI+Me Isotiazolinon, kloroallylhexaminiumklorid, merkaptobensotiazol, p-fenylendiamin, Formaldehyd, N-hydroximetylsuccinimid, morfolinyl-
merkaptobensotiazol, N-cyklohexylbensotiazylsulfenamid, dibensotiazyldisulfid, tiomersal, disulfiram, dipentametylen-
tiuramdisulfid, tetrametyltiuramdisulfid och tetrametyltiuram-
monosulfid. 

Så då är det väl bara att köra på då. Eller?

 

mekostest-allergitest

För en tid sedan besökte jag en hudläkare (docent Lars Norlén) för ett antal mystiska utslag som helt plötsligt dök upp runt mina ögon. Han skrev ut ett sk patchtest (lapptest) för att se om jag skulle reagera mot någon av de allra vanligaste hudallergenerna. Obs, någon av de allra VANLIGASTE alltså. Kolla in listan ovan. Sammanlagt 49 irriterande ämnen som jag samtidigt och helt frivilligt testade på min rygg. Och hur gick det då?
Jo tack, jag fick inte ett endaste litet spår av någon allergisk reaktion. Skönt. Nja... jag kan inte låta bli att undra, är det så himla bra att vi kanske dagligen utsätter oss för den här blandningen av främmande och irriterande ämnen? Tränger de in i kroppen och i så fall, gör de någon mer skada än att orsaka ett och ett annat eksem?

Eksem på nolltid – gör så här:

mitte-blomqvist-husmorseksem

- Tvätta dig ofta, helst i varmt vatten.
- Använd tvål, gärna av en irriterande sort (lugn, de finns överallt)
- Bo i ett land med mer än sex månader av vinter och kyla.
- Smörj inte in dig, och om du måste, använd en kräm som varken gör till eller från.

Obs, sommar inget hinder. Bilden togs mitt under en solsemester på Ibiza förra året. Den giftgröna spanska tvålen i huset vi hyrde fixade kontakteksemet på ett par dagar.

Trots att jag varken är överdrivet hygienisk eller har något ”tvättintensivt” jobb så drabbas jag titt som tätt av självsprickor och sk husmorseksem (särskilt vintertid). Det gör ont och är allt annat än läckert. Så vad gör man? Man börjar med det självklara: utesluter de ämnen som irriterar och skadar hudbarriären. Vatten alltså. Och tvål. Ok, man behöver kanske inte duscha flera gånger om dagen, men tvätta sig om händerna efter ett toabesök känns väl ändå som en rättighet? Lösningen? Att hitta en riktigt mild tvål och helst släpa med mig den överallt. Visade sig att det var lättare sagt än gjort. Milda tvålar är nämligen inte alltid särskilt milda. Så just nu letar jag med ljus och lykta efter någon som håller måttet. Återkommer så fort jag vet mer. Tips mottages så klart tacksamt.

Sidor

Subscribe to Allergi och Eksem