Antiage

DIY Skindressing – fuktbindande oljeserum med glycerin och karbamid

skindressing-fuktbindande-oljeserum-glycerin-karbamid

Vad jag själv använder istället för ansiktskräm

Jag får ofta frågan vad jag själv brukar använda för hudvård. Mitt mål är att använda så rena och minimalistiska produkter som möjigt. Jag gillar renheten och enkelheten i en olja, men för mig är rena ansiktsoljor inte alls tillräckligt fuktbindande. Och en vattenbaserad kräm innehåller ju så gott som alltid både emulgeringsmedel (som är släkt med tensiderna och därmed potentiellt hudirriterande) och någon form av konserveringsmedel (som är det näst vanligaste allergenet efter parfymämnen). Sedan en längre tid tillbaka har jag därför experimenterat med egna olje-serum, eller skindressings som jag kallar dem. De är vattenfria (anhydrous) två-fas-serum och precis som en olja-vinäger-dressing måste man skaka dem före användning. Längst ner ligger det fuktbindande glycerinet som utgör ca 20% av volymen. I det här receptet har jag dessutom löst ut en mindre del fuktbindande karbamid i glycerinet. Resten är en fin blandning av vårdande vegetabiliska oljor. Man kan själv välja sina favoritoljor utifrån deras olika egenskaper. Själv brukar jag ha i en ganska hög andel jojobaolja, eftersom jag tycker den oljan (som egentligen består av flytande vaxer) ger en lätt och fin sammetslen känsla på huden. Serumet är väldigt drygt och tar man för mycket kan glycerinet kännas lite klibbigt precis när man har smörjt sig. Det kan användas på hela kroppen och dess mix av glycerin och karbamid har verkligen funkat på mina torra händer i vinter. Vid regelbunden användning har jag t.o.m sluppit mina envisa självsprickor. I ansiktet ger det en väldigt fin lyster.

Skindressing Moist Bomb – Anhydrous 2-phase Oil Serum

Blanda först de två faserna var för sig i olika kärl. Receptet ger ca 100 gr serum. Räcker till ca 4 x 30 ml-flaskor (köp gärna bruna som skyddar oljan mot nebrytande UV-ljus) med exempelvis pimpett. Använd helst en bra våg, termometer och väl rengjorda redskap. Sprita gärna allt med tex ren vodka, eller läkarsprit så att det blir sterilt. 

Ojefas:
25g Jojobaolja
15g Tefröolja
15g Baobabolja
15g Squalane
10g Riskliolja
0,5g Tocopherol (naturligt E-vitamin) - skyddar produkten mot oxidering samt är en antioxidant för huden.

Blanda oljorna och värm sedan i svag värme i vattenbad (ej över 40 grader så att E-vitaminet löser sig).

Glycerinfas:
16 g Glycerin (99% veg)
4g Karbamid 

Värm försiktigt i vattenbad (helst ej över 40 grader). Mortla gärna karbamidet först så det blir ett fint pulver. Lös under omrörning, det kan ta en stund. Om värmen blir för hög kan karbamidet förvandlas till amoniak och då måste allt slängas. 

Häll sedan först upp glycerin/karbamid-blandingen i flaskorna. Skall utgöra ca en femtedel av hela volymen. Fyll sedan på med oljeblandningen. 

Lycka till! 

 

Mikronäringsämnen – växande trend i hudvård!

minerals-traceminerals-micronutrients-skin-care-vitamines-mikronutrition-sparamnen-hudvard-antiage

Vad är näringsrik hudvård?

Att tillsätta mikronäringsämnen i hudvård är just nu lite av en trend, särskilt i antiageprodukter. Det kan vara spårmineraler, vitaminer och andra näringsämnen som är nödvändiga för vår kropp, om än i ytterst små mängder. Vår hälsa avgörs av den totala näringsstatus vi har i kroppen, något som även gäller huden. Eftersom huden är ett organ som kan ta upp en del ämnen direkt är det inte konstigt att skönhetsindustrin försöker skapa allt mer "näringsrika" produkter.

Koppar och selen nya ingredienser i antiage-krämer

Krämer med med vitamin A, E och C är ingen nyhet. Selen och koppar är däremot ett nyare inslag i antiagekrämerna. Koppar sägs vara nödvändigt för hudens kollagenproduktion, men om det har samma effekt i en kräm som när vi får i oss dessa spårmineraler via kosten är inte säkerställt. "While research has shown that metals such as selenium and copper have skin benefits when included in our diet, effectively adding these metals to a skin care cream can be a challange beacause applying micronutrients to the skin may not be as effective as when conusmed" säger Dr Zoe Draelos, proffesor på Duke University School of Medicine.

Spårämnen som skyddar mot åldrande och cancer, inte längre i vår mat

Anledningen till att många idag liter brist på essentiella spårämnen tros bero på den moderna storskaliga jordbruksdriften. Mineraler som ska finnas naturligt i jorden, kommer oss till godo via maten. Men om de inte har återförs i jordbruket så töms jorden på dessa viktiga spårämnen. Sen finns det finns även t ex naturligt selenfattiga jordar. Just selen är en intressant antioxidant som bland annat anses kunna skydda mot hudcancer. Extra intressant eftersom den tar en annan väg i kroppen än andra antioxidanter och därmed fyller en helt egen funktion.

http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/RC/tags/cos...

Varva ner, koppla av och vila dig snygg i sommar!

kortisol-koppla-av-varva-ner-de-stress-chill-skin-hud

Avkoppling, rena föryngringskuren!

Passa på, slappa dig igenom semestern med gott samvete. Att vila och koppla av är rent fysiskt välgörande för hela kroppen, så även för huden. När du varvar ner eller sover sänks nämligen nivån av stresshormon, kortisol i kroppen. Kortisol kallas också "dödshormonet" eftersom det har en generellt nedbrytande effekt på kroppen. Kortvarig stress och tillfälliga kortisoltoppar är inte skadliga, men att ständigt gå runt och vara stressa med konstant förhöjda kortisolnivåer påverkar kroppen negativt på en rad olika sätt. Bland annat bidrar kortisol till en snabbare nedbrytning av kollagenfibrer, inte helt positivt då hudens vävnad till 90% består av kollagenfibrer. Att stressa för mycket är alltså ett sätt att påskynda hudens åldrandeprocess. Men även andra hudproblem, som t ex acne påverkas negativt av stress.  

Så försämras hudens hälsa av kortisol

Överexponering av kortisol kan påverka huden genom att:

  • Öka oljeproduktionen och därmed indirekt bidra till akne
  • Öka sötsuget och mängden AGEs (Age-related Glycation End-products) som i sin tur kan ge ökad mängd akne och rynkor
  • Påverka insulinkänsligheten och ge förhöjt blodsocker (dvs mer AGEs i omlopp)
  • Öka mängden eikosanoider (inflammationsbildande signalsubstanser) och relaterade cytokiner och därmed bidra till: sämre sårläkning, långsammare cellförnyelse och hudirritaion med klåda, svullnad och rödhet (vilket är anledningen till att både eksem och rosacea kan triggas av stress)
  • Öka mängden fria radikaler som i sig har en nedbrytande effekt på huden (kan bland annat ge skador på hudens DNA och försämrad barriärfunktion och minskad fukthalt i huden)

Motion, meditation, yoga, sömn eller kosttillskott...
välj din stresshantering!

Förhöjda kortisolnivåer kan man få av många olika typer av stresstillstånd. Känslomässig stress, sömnbrist, eller till och med den fysiska stress som uppstår  under en diet. Fysiskt "stress" från träning (så vida det inte rör sig om extremt påfrestande träning) leder intressant nog inte på samma sätt till förhöjt kortisol, utan kan tvärtom sänka kortisolnivån.

Förutom att motion är en effektiv stresshantering så finns många andra sätt att sänka sitt kortisol. Att utsätta sig för mindre stress är kanske det mest självklara. Eftersom det är högst individuellt vad som stressar måste den stressade fundera över orsakerna. Kanske reflektera över sin livsstil, sitt jobb och sina relationer? Vad ger dig energi och vad dränerar dig på detsamma? Yoga, meditation och Tai chi är erkända metoder för stresshantering. Men att "bara" sova ordentligt funkar också. Förutom att kortisolnivåerna sänks under djupsömn så ökar dessutom mängden tillväxthormon (centralt för all cellförnyelse) när vi sover.  Därför är också sömn ett av de mest effektiva skönhetstipsen, dessutom helt gratis

Det finns många örter som kan verka rogivande. Varlerina, passionsblomma och kamomill för att nämna några. Men man kan också dricka grönt te som avkoppling. Den aktiva ingrediensen theanine i te lugnar nämligen utan att söva eller göra dig dåsig. Ashwagandha, även kallad indisk ginseng traditionellt använd inom den ayurvediska medicinen, är en annan växt som kan motverka stresssymptom och ge ökad energi. Dessutom har både grönt te och ashwagandha en förmåga att trigga kroppens egna kraftfulla antioxidantförsvar, det sk Nrf2 vilket gör dem extra intressanta.

Källa:

Så får du finnar och rynkor av socker!

socker-sugar-rynkor-wrinkles-acne-finnar

Huden bryts ner av AGEs (Age-related Glycation End-products)

Alla vet att det rent allmänt är dåligt att äta sötsaker. Men att man i längden kan få finnar, rynkor och slapp hud av ett förhöjt blodsocker var i alla fall nytt för mig. Boven i dramat stavas AGEs – Age-related Glycation End-products och innebär förenklat uttryckt att en sockermolekyl gifter ihop sig med en fett- eller proteinmolekyl. Det hela funkar ungefär så här:

Vår kropp är till stor del uppbyggd av olika slags proteiner, kollagen är ett av de vanligare. Hudens utfyllnad utgörs till huvudsak av kollagenfibrer. När ett protein blir exponerat för ett förhöjt blodsocker så kan det brytas ner snabbare. Då uppstår nämligen en viss reaktion, även kallad glycation, non-enzymatic glycosylation, eller cross-linking, vilket innebär att en sockermolekyl binder sig till proteinmolekyl (eller fettmolekyl). Den här nya föreningen tar sen proteinets plats i kroppen, men gör då ett mycket sämre jobb. I huden kan det här leda till att kollagenet och elastinet långsamt bryts ner, vilket i sin tur resulterar i en hängigare hud med fler rynkor. Men man kan även få acne av socker, även här till följd av att hudens funktion på olika sätt försämras.

AGEs – bildas tråkigt nog ofta i köket!

AGEs kan bildas både i (endogenus) och utanför (exogenus) kroppen. T ex bildas det en hel del AGEs i köket. Ju mer, ju godare tycker många. Det är precis den här kemiska reaktionen mellan aminosyror och kolhydrater som gör att köttet får en perfekt stekyta, att brödet blir vackert gyllenbrunt och att chipsen får fin färg och blir knapriga. På köksspråk kallas processen för Maillardreaktion, vilket är något som inträffar vid den mesta grillning, stekning, rostning och bakning. Det krävs en temperatur över ca 120 grader för att den ska uppstå (bland annat därför som rå och kokt mat är nyttigare). En reaktion som i det här fallet typsikt nog skapar underbara doft och smaksensationer... Tyvärr kan en maillardreaktion även ge upphov till att det bildas ett cancerogent ämne, Akrylamid. Ni minns väl akrylamidlarmen kring chipsen för ett antal år sedan? Fram till relativt nyligen trodde man inte att exogena AGEs kunde ha någon negativ negativ effekt i kroppen, men numera vet man att de tvärtom kan spela en betydande roll vid olika inflammationer och sjukdomstillstånd. 


In English

Sugar can give you wrinkles and pimple. How? Beacause of AGEs – Age-related Glycation End-products, a chemical reaction between a protein and a carbohydrates bonding together in a new way (cross-linking). This type of AGEs-reaction also called the Maillard-rection, occures every day around us. It is involved when your bread is getting a nice smell and a golden brown colour in the owen. But when it happens in your body, in your skin for instance the newely cross-linked proteins are starting to malfunction a bit. Something that leads to a break down of elastin and collagen and even acne.

Källa:

Shawn Talbott, Cortisol Control and the Beauty Connection, första utgåvan, sid 17-19, 37-39
http://www.legendarypharma.com/glycation.html
http://www.dermalinstitute.com/us/library/11_article_Structural_Changes_...
http://www.wisegeek.org/what-is-glycation.htm
http://www.nbcnews.com/id/21257751/ns/health-skin_and_beauty/t/face-fact...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16706655
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation
http://longevity.about.com/od/researchandmedicine/p/crosslinking.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11321937
http://circres.ahajournals.org/content/95/3/233.long
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_end-product
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7468617

Sommarläsning – så får du rynkor och acne av stress

cortisol-control-beauty-connection-rynkor-kortisol-antiage

Därför kallas stresshormonet kortisol för "dödshormonet"

Har precis hämtat ut min hemklickade sommarläsning; Cortisol Control and the Beauty Connection av Ph.D. Shawn Talbott. Man har ju länge hört att stress och risig livstil/matvanor bryter ner kroppen i allmänhet (och huden i synnerhet). I den här boken ska man alltså äntligen få en lite mer vetenskaplig förklaring till hur det hela fungerar och varför kortisol även kallas "dödshormonet" i populära ordalag. Dessutom tips på hur man undviker de värsta fällorna och listor över födoämnen, kosttillskott och allmänna livsstilsråd (som om det inte fanns tillräckligt av dessa..). Jag är i alla fall nyfiken och hoppas det här blir lite extra motivation för en extra hälsosam sommar!

cortisol-control-beauty-connection-shawn-talbott

 

Fint serum: Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum

estelle-thild-superbioactive-skincare

Superbioactives, en ny generation eko-hudvård

För en tid sedan släppte Estelle & Thild en ny serie lite mer avancerade hudvårdsprodukter, eller "Superbioactives". Jag tolkar det här som ett kliv in i den nya generationen eko-hudvård. Jag har tidigare testat och gillar en del av Estelle & Thilds mildare (oparfymerade) produkter. Framförallt uppskattar jag att de har produkter utan potentiellt hudirriterande eteriska oljor. Något som visat sig vara rätt svårt att hitta vad det gäller naturbaserad hudvård. Den nya serien Superbioactives flörtar helt klart med den mer konventionella hudvården i den här kategorin och prisklassen. Med andra ord, snygg design, och stora löften om fantastiska resultat och effekt. Alltid svårt för en lekman utan vetenskapligt testlabb att uttala sig om den typen av effekt som utlovas. Efter att ha använt upp en flaska Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum och gjort en snabb inci-koll så kan jag ändå säga att den funkar på mig i det korta perspektivet. Dvs, skön känsla, bra återfuktning och fri från sånt min hud reagerar negativt på.

Känsla och doft: Ett lätt gel-aktigt serum som snabbt går in i huden. Diskret och fräsch doft.
Återfuktande? Ja, den funkar bra på mig. Innehåller både fuktbindande glycerin och hyaluronsyra.
Hudvårdande: Antioxidanter från microalger (astaxanthin) och björnbärsbladsextrakt, antiiflammatoriska glukaner (sockerart) från havre och vegetabiliska oljor (sheasmör, jojoba och färgtistelolja)
Miljömärkning: Ecocert
Tveksamheter? Innehåller Myrrah vilket kan vara hudirriterande.
Pris: 30 ml, 495 kr
Inköpsställe: Apoteket Kronan (men finns även på Eleven.se)
Bäst: Mycket fukt och antioxidanter! Fri från eteriska oljor
Sämst: Det höga priset

Betyg: 4,5 av 5
Köpa igen? När plånboken tillåter 

/estelle-thild-superbioactive-age-control-serum

Ingredients – Estelle & Thild Superbioactive Age Control Serum

Aqua, Glycerin, SqualaneButyrospermum parkii (shea) butterCetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Citrate, Oat Beta Glucan, GluconolactoneSodium Hyaluronate, Rubus Fruticosus leaf extractLevulinic Acid, Sodium Levulinate, Commiphora Mukul Resin Extract, Haematococcus Pluvialis Extract, Glyceryl Caprylate, Carthamus Tinctorius Hybrid Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Caprylic Capric TriglycerideTocopherol, Xanthan GumMaltodextrin, Parfum, Sodium Gluconate, Sodium BenzoatePotassium Sorbate.

 

Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt

coenzym-q10-ubikinon-ubiquinone-apotekets-antioxidant-antiage

Q10 (Ubikinon) – nödvändning för cellernas energiproduktion

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder "överallt". Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

En av hudens egna antioxidanter, effektiv även i hudvård

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter (minns ni Jabushe?) och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

Tredje mest sålda kosttillskottet i USA

Det är framförallt som kosttillskott som Q10 har fått sin största spirdning. I USA är Q10 det tredje mest såld kosttillskottet, efter omega 3 och multivitamintabletter. Det sägs att Q10 har en gynsamm effekt på olika hjärtproblem och många vill även tro att Q10 både kan höja enerignivån i kroppen och förlänga livet. Därför är Q10 ofta också populärt bland atleter. Det finns studier som visar på att Q10 kan ha effekt på migrän samt kunna sänka blodtrycket. Q10 studeras även i olika cancerbehandligar, som imunhöjande medel för patienter med hiv och som behandling vid parkinsons sjukdom.

Jag testar Apotekets Q10-kapslar som prisvärt antioxidant-serum?

Eftersom Co-enzym Q10 är ett ljuskänslig och rätt instabilt ämne (och därmed, inbillar jag mig, en smått trixig ingrediens att tillsätta i effektiva doser i hudvård?) så testar jag att använda innehållet från Apotekets Q10-kapslar som ett serum. Jag tar helt enkelt och sticker hål på en kapsel (som egentligen är avsedda att sväljas) och smörjer direkt på huden. Förutom "äkta japansk fermenterad Q10 av naturligt ursprung" så innehåller kapslarna sojaolja, vitamin E, kokosolja och bivax. Varje kapsel ger 30 mg Q10 och 3,4 mg vitamin E.

Källa:

 

Kollagen som tillskott – kan det ha antiage-effekt på huden?

skincare-collagen-booster-kollagenbildning

Collagen Booster från Skin Care, en nyhet på apoteket som väckte min nyfikenhet. Kan man verkligen ta kollagen som ett kosttillskott och få mindre rynkor? Kollagen som kosttillskott har varit lite hett i några år nu, men jag har ännu inte provat. Därför spontanköpte jag produkten och gick sen först hem och googlade. 

Vad är kollagen?

"Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur... Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter", står det att läsa på Wikipedia. I huden ger kollagen stadga och utfyllnad. Kvinnor producerar generellt sett mindre kollagen än män. Med åldern minskar kroppens totala produktion av kollagen med ca 1% om året, vilket inebär att vår kollagennivå i huden vid 50 är hälften så stor som när vi är unga. Förutom ålder så är solen en av de främsta orsakerna till att hudens kollagen bryts ner. Rökning, sömnbrist och dåligt näringsintag är andra orsaker. Liksom olika inflammationsprocesser i huden.

/kollagen-ung-aldrad-hud-aging-and-deterioration-of-collagen

Tveksamt om kollagen som tillskott har effekt

Eftersom en tredjedel av allt protein i kroppen utgörs av kollagen så kan man ju undra hur vi har klarat oss alla miljoner år utan ett kollagen-kosttillskott?..  Självklart bildar kroppen själv sitt kollagen, så länge du förser den med högvärdigt proteinrikt livsmedel.  Men, viskar en ängslig röst i bakhuvudet, kanske ändå att man kan boosta kroppen lite extra med rent kollagen, nu när man börjar närma sig 45... På nätet hittar man som vanligt motstridig fakta, det är med andra ord inte bevisat utom allt tvivel att dett skulle fungera. Så står det i alla fall på de flesta websidor jag surfat runt på. Det som talar emot att kollagen som tillkott har effekt är att kollagenet först bryts ner till sina mindre beståndsdelar (aminosyror) när det väl kommer in i kroppen. Vilket skulle innebära att det går precis lika bra att äta riktig proteinrik mat. Samtidigt hittade jag några studier som pekade på en effekt. Hurvida de är väldesingade och tillförlitliga kan jag tyvärr inte avgöra. Man får lyssna till magkänslan helt enkelt.

Kollagen i hudvård

Kollagenets molekyler är för stora för att kunna penetrera hudbarriären.

Collagen Booster från Skin Care

Vad står det egentligen på förpackningen jag köpte, vad är det Skin Care lovar? Ingenting visar det sig. Skin Care lovar alltås ingenting om själva kollagenet. Allt de skriver på framsidan på sin Collagen Booster är "Kollagenbildning innehåller vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". På baksidan läser jag vidare: "Skin Care är baserat på marint kollagen, samt ett standardiserat extrakt av granatäpple, tomatextrakt och astaxantin (en karotenoid). Skin Care innehller dessutom vitamin C, som bidrar till normal kollagenbildning, som har betydelse för hudens normala funktion. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress". Herregud, jag har just köpt världens dyraste (och svagaste) C-vitamin? Vilken luring! De rekommenderade två tabletterna ger 54 mg vitamin C, inte särskilt mycket...

Hur som helst, jag köpte ju en förpackning så nu testar jag. Någon annan som har testat kollagentillskott?

Källa:

http://cosmedmd.blogspot.se/2012/09/collagen-supplements-do-they-really-... 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24471092
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291 

 

Uppstramande känsla med L300 BIOENERGY PERFECT LIFT DAY CREAM

l300-bioenergy-perfect-lift-day-cream

Skön kräm i lite tantig doft och burk

För ungefär ett år sedan, i slutet av mars 2013 lanserade Cederroth sin serie Bioenergy. Hudvård som till 97% består av naturliga ingredienser och är fri från parabener, mineraloljor och animaliska produkter. Bioenergy-serien är en av de få naturbaserade hudvårdsserierna som säljs på Apotek, vilket gjorde mig nyfiken. Att så brett varumärke som Cederroth har tagit fram naturbaserade produkter tycker jag i grunden är väldigt positivt! Jag har testat L300 Bioenergy Perfect Face Lift Day Cream under en lite längre tid och blev lite ledsen i ögat när jag upptäckte att den innehöll silikonämnet dimethicone.

+ BRA

Krämen är lätt och behaglig att använda. Den återfuktar bra och går snabbt in i huden utan att kännas fet. För mig med torr hud har krämen fungerat bra även när det var kallt. Direkt vid användning ger krämen en lite uppstramande känsla, vilket jag gissar är vad man menar med "perfect lift". Hurvida det håller i sig mer än bara tillfälligt och om den här stramande effekten i själva verket kan irriterande på huden vet jag faktiskt inte. Om produkten verkligen lever upp till sina löften om att strama upp huden och stimulera cellernas egna förnyels har jag helt enkelt svårt att bedöma (inte möjlighet till den typen av vetenskapliga tester). Men jag gillar som sagt att ett stort märke har ambitionen att tillverka schyssta produkter och att de säljs så tillgängligt på apotek.

- MINDRE BRA

Har generellt svårt för parfymerade hudvårdsprodukter (eftersom parfymämnen kan irritera huden) och Bioenergy Perfect Lift Day Cream har en doft som jag dessutom har extra svårt för. Den är påträngande, tantig och hänger kvar länge. Förmodligen innehåller den syntetiska parfymämnen? L300 Bioenergy Perfect Lift Day Cream innehåller det kontroversiella konserveringsmedlet Phenoxyethanol samt dessutom silikonämnet Dimethicone. Rent allmänt tycker jag att Cederroth har ett omodernt sätt att presenterar och paketerar Bioenergy-serien. Varför en tung glasburk med ett lock av tjockt plast? Hur miljöovänligt och ohygiensikt är inte det?! Riktigt konstigt när man gör en naturbaserad produkt. Då borde man väl om något satsa på mer innovativa och miljövänliga förpackningslösningar? Typ air-less pumpar som minskar produktens exponering för luft och därmed behovet av konserveringsmedel? Tycker även det är trist att L300 måste vara så typiskt jiddriga i sin reklamtext. Det är stora löften om att "stimulera hudcellens syreupptag och ämnesomsättning" med "Glycolift, et avancerat polysackaridsystem" som "ger din hud ett omedlebart lyft". 

Betyg: 3/5
Köpa igen: Nej 

Ingredienser – Bioenergy Perfect Lift Day Cream

Aqua, Octyldodecyl Myristate, Glycerin, Biosaccharide Gum-4, Candelilla/Jojoba/Rice Bran Plyglyceryl-3 Esters, , Glyceryl Stearate, Cetaryl Alcohol, Microcrystalline Cellulose, Dicaprylyl Carbonate, Sodium Stearoyl Lactylate, Bytyrospermum Parkii Butter, Squalane, Glyceryl Stearates, Fagus Sylvatica Bud Extract, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Tocopheryl Acetate, Dimethicone, Parfum ,Tocopherol, PropanediolPhenoxyethanol, Xanthan Gum, Cellulose Gum, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Algin, Citric Acid 

http://www.cederroth.com/sv/Press/Aktuellt/2013/L300-presenterar--BIOENE...

Snigelslem som antiage? Boka en Snail facial i Tokyo för 1700Kr

snigel-slem-antiage-hudvard-behandlingar-escargot-facials-spa-japan

Hype eller världens mest naturliga antiage?

I Tokyo kan man på Ci:z.Labo Clinical Salon boka in sig på en snail facial för si så där 1700 spänn. Då får man livs levande sniglar som krälar runt på ansiktet för att sprida sitt påstått hudregenererar slem. En naturlig coctail som bland annat ska innehålla kollagen, glykolsyra och antibiotikaliknande ämnen. I asien har man använt snigelslem i skönhetsprodukter sedan 90-talet, men nu har även den europeiska marknaden vaknat. Kraftigt påhejjat av den frankrike snigelodlarbranschen. Louis-Marie Guedon, är en fransk snigeluppfödare som för första gången har lyckats industrialisera metoden med att utvinna slemmet. Tre ton slem har han redan hunnit sälja till en av skönhetsindustrins största aktörer (l'Oreal misstänker jag).

snail-helix-aspersa-saliva

Levande sniglar kan sprida parasiter

Men om sniglar är grejen, varför inte gå ut och själva samla några i trädgården eller skogsdungen i närheten? Så svårt kan det väl inte vara? (Knepigaste för en småbarnsmamma som mig är väl att få till tio minuter av stilla, vertikalt liggläge om det inte är nattetid?) Jag tilltalas av tanke på en så 100%-naturlig hudbehandling som att låta levande sniglar släpa sig fram över ansiktet. Men funkar det verkligen? Enligt Dr. Elizabeth Tanzi, som driver Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery finns det inga vetenskapliga studier som bevisar att snigelslem verkligen fungerar som antiagemedel. Vidare menar Dr. Tanzi att kontakt med levande sniglar kan innebära en risk för att bli smittad av parasiter,  som t ex schistosomiasis, något som kan ge flera år långa sjukdomsbesvär och till och med skador på inre organ.

Helix Apsersa Saliva

Snigelslem som renat extrakt i krämer framstår i så fall som ett säkrare alternativ. Det dyker också up fler och fler produkter som innehåller Helix Aspersa Saliva på marknaden. I somras fick jag t ex, Jeanne M Helexir Contour des yeux, skickad till mig. Den innehöll 10% Helix Aspersa Saliva, men jag ville ändå vänta lite med ett test av produkten. Bland annat för att den även innehöll en hel del glycolsyra, något jag inte gärna använder på sommaren (särskilt inte runt ögonen). 

snigelslem-snail-slime-helix-aspersa-saliva-louis-marie-guedon-le-plus-gros-eleveur-d-escargots

Louis-Marie Guedon är först med att utvinna snigelslem i en mer industriell skala

 

 

Sidor

Subscribe to Antiage