Antioxidant

Resveratrol – pigmentblekande, antiinflammatorisk och UV-reparerande antioxidant

resveratrol-skin-care-red-vine-antioxidant-antiinflammatory-skin-brightening-lightening-rott-vin-hudvard-pigmentblekande

Resveratrol i rödvin ger fransk paradox

Resveratrol är en antioxidant och växtpolyfenol som bland annat finns i skalet på röda vindruvor. Ett litet trevligt ämne som många tar som ursäkt för att då och då, med gott samvete, unna sig ett glas rödvin. Det förekommer nämligen teorier om att det just är resveratrolet i rödvin som är orsaken till den sk "franska paradoxen", dvs att fransmän kan häva i sig feta ostar och smör utan att få särskilt mycket hjärtproblem. Förvisso finns även helt andra teorier kring den här paradoxen, men oavsett vilket så har resveratrol visat sig ha en mängd olika positiva hälsoeffekter så som: neurologiska, antiinflammatoriska, cancerhämmande samt virus-, bakterie- och svamphämmande. Förutom att skydda mot cancer och hjärt-/kärlsjukdommar påstås resveratrol också vara gynsamt mot sjukdomar som altzheimers, diabetes och övervikt. Resveratrol är även ett populärt kosttillskott bland idrottsmän då det sägs kunna förhöja effekten vid hård fysiskt träning, ett kontroversiellt påstående som vissa forskare tvärtemot tillbakavisar. Resveratrol förekommer inte bara i vindruvor utan även i många olika växter, där det är en del av växtens naturliga försvar mot främst svamp och bakterieangrepp men troligtvis även mot andra stressrelaterade angrepp som t ex starkt UV-strålning.  

Kan skydda mot tetraploida cancerceller

Som antioxidant är resveratrol något speciell eftersom den kan skydda mot tetraploida celler. Tetraploida celler är celler som har fyra uppsättningar kromosomer istället för två. Muterade celler som vårt imunförsvar normalt tar död på, men tyvärr inte alltid lyckas med. I många olika former av cancertumörer kan man upptäcka stora anhopningar av tetraploida celler. Att hitta substanser som tar död på de tetraploida cellerna, men lämnar de friska orörda har därför länge varit ett mål för en hel del forskare. Resveratrol är ett sådant ämne. Likaså är salicylsyra som finns i värktabletter som t ex aspirin. Resveratrol har visat sig ha störst cancerhämmande effekt när det gäller tumörer den kan komma i direkt kontakt med, som vid mag-/tarmcancer och hudcancer.

Resveratrol i hudvård

Resveratrol är kanske mest känt som antioxidant för invärtes bruk. I mat (och rödvin) och som kosttillskott. Men det är även en antioxidant med effekt när den stryk direkt på huden. Där har den en förmåga att skydda mot fria radikaler, enligt vissa studier mer effektivt än såväl koenzym Q10 (17 gånger kraftfullare), vitamin C och E. Detta både genom att förhindra uppkomsten av fria radikaler (bland annat genom att binda metalljoner till sig), men även genom att förhindra skada från de radikaler som redan har bildats. Resveratrol motverkar även lipidoxidation (dvs att fettsyror oxidarar och härsknar). Resveratrol i hudvård har visat sig fungera som:

  • Antioxidant
  • Antiinflammatorisk
  • Pigmentblekande
  • Sårläkande
  • UV-reparerande (för solskadad hud)

Obs! Resveratrol bör inte användas i direkt solljus, då det i vissa studier har visats kunna förstärka den skadliga effekten av UVA-strålning 

Skyddar mot UVB, förstärker effekten av UVA

Trots att resveratrol är en kraftfull antixoidant med en rad positiva hälsoeffekter så finns även vissa oönskade bieffekter. Det kan tyckas paradoxalt, men samtidigt som resveratrol har en förmåga att skydda huden mot skadliga UVB-strålar så har den även visat sig kunna förstärka den skadliga effekten av UVA-strålning. Resveratrol bör alltså inte användas på huden i direkt solljus. Genom sin förmåga att blockera en immunförsvarsreaktion som triggas just av UVB-strålning (aktiveringen av något som kallas faktor NF-kappa-B) så kan resveratrolet motverka en kedjereaktion som om det vill sig illa kan leda till en cancertumör. Samtidigt så kan alltså resveratrol tillsammans med UVA-strålning bidra till ökad celldöd och skador på DNA i hudcellerna (kerationcyter).  

Resveratrol i mat

Förutom i skalet på vindruvor, där resveratrol förekommer i varierande mängd beroende på druvsort, så finns resveratrol i en mängd andra växter. Bland annat i: hallon, mullbär, jordnötter (särskilt jordnötsgroddar), choklad, blåbär och tranbär. Och i rötterna på den japanska "giant knotweed" (jätteslide på svenska), en växt som ofta används kommersiellt i framställningen av resveratrol. Genom jäsningsprocesen ökar mängden resveratrol i vin jämfört med vindruvor. Dock bara i rött vin, eftersom vitt vin jäser utan skal. 

Innehåll av Resveratrol i olika födoämnen:

  • Rött vin – mellan 0,2 -5.8 mg/l (har påträffats upp till 40 mg/l)
  • Blåbär – ungefär 10% av innehållet i rött vin. Upphettning (som vid syltframställning) minskar mängden med så mycket som hälften
  • Jordnötter – 2.3 to 4.5 μg/g
  • Groddade jordnötter – 1.7 to 25.7 μg/g
  • Choklad/kakao – 0.35 to 1.85 mg/kg 

resveratrol-red-wine-extract-supplements-skin-care-antioxidats-diy-anticancer

Resveratrol i DIY-hudvård

Man kan köpa resveratrol som pulver i "cosmetic grade" på flera håll. Bland annat på Skinactives.com och Bulkactives.com. Hur du lätt kan spetsa enkel baskräm med aktiva ämnen (som t ex resveratrol) har jag skrivit om i flera inlägg. T ex här

 

resveratrol-effekt-kroniska-sjukdomar-cancer-diabetes-hjart-karlsjukdomar

En uppställning jag hittade på nätet över resveratrolets påstådda häsloeffekter

Obs! Resveratrol bör, som andra bioflavonider undvikas av gravida. Detta eftersom ett foster inte ännu har utvecklat ett eget, fungerade reningsorgan/system. Kan även påverka effekten av p-piller (östrogenhämmare).

Källa: 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16787346

http://medicalxpress.com/news/2014-02-aspirin-resveratrol-cancer-tetrapl...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

http://sv.wikipedia.org/wiki/NF-κB

http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/an...

http://www.lef.org/magazine/2012/3/how-resveratrol-combats-leading-cause...

 

Subscribe to Antioxidant