Antioxidanter

Bulletproof matcha – grönt te som sägs öka fettförbränningen

matcha-green-tea-bulletproof-fatburner-antioxidant-energykick-vegan-clean-eating

Den perfekta kickstarten för en 5:2 fastedag – dessutom helt vegan

Bulletproof matcha är en blandning av raw kokosolja och grönt matcha te. Det kan drickas istället för kaffe på morgonen eller istället för frukost helt och hållet (perfekt för dig som fastar eller bara vill hoppa över ett mål). Cocosolja innehåller sk MCT-fettkedjor (som sägs kunna omvandlas mer direkt till en lättupptaglig energikälla) och ger därigenom en uppiggande effekt som varar lite längre. Grön te i sin tur påstås kunna påverka hjärnans sk alfavågor, vilket ska kunna ge en jämnare och lugnare kick än kaffe (som vissa kan känna sig lite "speedade" av). Därigenom ska man kunna öka sitt fokus och koncentrationsförmåga och samtidigt behålla sitt lugn.

Ökar fettförbränningen

Såväl grönt te som cocosolja sägs kunna öka den naturliga fettförbränningen i kroppen. Grönt te har dessutom en rad andra positiva hälsoeffekter (läs mer om matcha grönt te) och eftersom hela tebladet mals ner i ett matchapulver så koncentreras här alla nyttiga ämnen i högre grad än i ett vanligt grönt te för bryggning. 

Bulletproof Matcha

  • 1 kopp 70 grader varmt vatten (använd aldrig varmare vatten till grönt te, då blir det beskt!)
  • 1 matsked raw cocosolja
  • 1 tesked matcha grönt tepulver av finare kvalitet (top grade)

 

DIY: Raw honey and matcha green tea facial

raw-honey-matcha-green-tea-detox-facial

Milt exfoliernade, pigmentblekande och bakteriedödande ansiktsmask som är rik på antioxiddanter

En av mina bästa ansiktsmasker gör du av bara tre ingredienser: Grönt Matcha-te, opastöriserad honung och kokt vatten. Det blir en milt exfolierande mask, antiinflammatorisk, antibakteriell och rik på antioxidanter.

Raw honey and matcha facial

1 tsk grönt matcha te
1 tsk opastöriserad honung
0,5 tsk kokt vatten

Koka vatten och låt svalna något (ca 80 grader). Blanda en knapp tesked vatten med 1 tesked matcha-te. Låt svalna till ljummet och blanda i honungen (som ej får hettas upp över 40 grander). Stryk på ansiktet och låt sitta i 10-15 min. Alternativt kan man först blanda ut matcha teet med vattnet och stryka på huden och låta torka, för att först därefter stryka på honungen. 

Påstådda hudvårdseffekter av de verksamma ämnena (EGCG) i grönt te

  • Antioxidant, har en skyddande och reparerande effekt mot UV-strålning
  • Stärker kapillärerna
  • Fuktgivande
  • Minskar fina linjer och rynkor
  • Stödjer sårläkning
  • Oil/sebum-kontroll
  • Pigmentblekande
  • Stödjer barriärfunktionen
  • Antiinflammatorisk
  • Antibakteriell 

 Påstådda hudvårdseffekter av de verksamma ämnena i honung

  • Exfolierande – bland annat tack vare sitt innehåll av sockersyror och mjölksyra 
  • Milt bakterie-, virus- och svampdödande – bland annat genom sitt innehåll av enzymet glukosoxidans som ovandlas till bakteriedödande väteperoxid i kontakt med vatten)
  • Innehåller vitaminer och antioxidanter
  • Fuktbindande
  • Förbättrar sårläkning
  • Underlättar läkning vid brännskador

Läs gärna mina tidigare inlägg om Matcha-te och honung

Matcha te, förmodligen det nyttigaste du kan dricka. Och äta.

matcha-gront-te-green-tea-japanese-tea-ceremony

Matcha grönt te, superfood packat med antioxidanter

Just nu är Matcha-te en stor hype i hälsomatskretsar. Egentligen rätt konstigt att det tog till 2000-talet innan vi i västvärlden fick upp ögonen för den här uråldriga drycken. Ursprungligen från Kina, men mest känt som det te som tratiditionellt används i de japanska tecermonierna. Till skillnad från vanligt grönt te, som man brygger på torkade blad, så är Matcha ett finfördelat pulver som vispas till en skummande dryck. Matcha-te är mer koncentrerat och har därför en högre halt av alla nyttiga antioxidanter och aminosyror som återfinns i grönt te. Matcha-te sägs kunna påverka de sk alpha-vågorna i hjärnan och ge en upppiggande men ändå rogivande effekt, till skillnad från kaffe som ger en mer ojämn uppåt-effekt. Tack vare sin pulverform används Matcha ofta i smoothies, kakor, godis och andra desserter där det ger en kraftigt grön och vacker färg. (Recept hittar du i mängder t ex här på Pinterest)

matcha-tea-gront-te-omrades-karta-production-map

Välj rätt kvalitet från rätt område.

Viktigt att tänka på när man köper Matcha är att välja ett te av rätt kvalitet (grade) och från rätt område. Utan bättre vetande köpte jag mitt första Matcha från Shizuoka och även om det var ekologiskt så finns risken (menar vissa) att teet från den här regionen kan vara förorenat av radioaktivitet från kärnkraftsolyckan i Fuskushima. Väljer man däremot en av de finare Matcha-teerna från det anrika området Uij/Kyoto skulle det enligt samma källor inte vara något problem.

Hur Matcha odlas och tillverkas

Tesorten som används för att odla det som sen blir Matcha-te kallas Tencha. I japan har de odlats åtminstone sedan 1100-talet. Precis som när det gäller vinodling så ger olika områden och tencha-sorter sin speciella karaktär åt Matcha. En månad före skörd (ungefär i mitten av april) täcks och skuggas tebuskarna med ett red screen. Ca tio dagar senare skuggas buskarna ytterligare för att stänga ute än mer solljus. På så sätt växer de nya skotten sig tunna och rangliga när de sträcker sig mot solen. En metod som inte bara fyller bladen med extra mycket klorofyll och ger dem en kraftigt grön färg, utan även dämpar kärvheten i teet. Från tidigt till mitten av maj plockas sen bladen. First flush, utgörs av de fina och känsliga bladskotten som plockas för hand. De fraktas omedelbart till en anläggning för att genomgå en tidskrävande process. Bladen ångas först kraftigt för att stoppa en jäsningsprocess. Det torkas sen i omgångar i en särskild ugn, kallad Hoiro. Mellan torkomgångarna hålls tebladen i en kyl. Bladnerv och skaft avlägsnas och bladen skärs i jämnstora bitar under den här processen. Olika tenchasorter blandas för att ge Matcha-teet sin önskade karaktär. Slutligen mals de torkade tebladen till ett fint grönt pulver.

Viktigt att tänka på när det gäller Matcha

  • Välj rätt kvalitet, finns i många klasser, allt från food grade (ingredient grade), top grade eller ceremony grade – ju finare ju dyrare
  • Välj rätt område Uji/Kyoto och Nishio rankas som bland de bästa
  • Färgen, ska vara krafigt smaragdgrön
  • Förvaras väl tillslutet och gärna i kylskåp tills det öppnas. Därefter mörkt och svalt (men inte i kylskåp som efter öppnandet kan fuktskada teet)
  • Kort hållbarhet, en öppnad förpackning bör förbrukas inom några veckor (för bästa kvalitet)
  • Som grönt te, ej varmare vatten än 70-80 grader. Högre temperaturer ger teet en bitter smak och kan förstöra de nyttiga antioxidanterna

Källa:

Ät massa frukt – men undvik fruktsocker!

frukt-fruktsocker-gi

Frukt innehåller väldigt lite fruktsocker

Det är skillnad på socker och socker. Vanligt vitt socker består av en blandning av glukos och fruktos. Man hör ofta numera att fruktos är något man bör undvika och eftersom fruktos även kallas fruktsocker är det lätt att tro att man inte heller bör äta frukt. Men faktum är att frukt innehåller väldigt lite fruktsocker. Äter man ett halvt kilo frukt får man bara i sig några tiotal gram fruktsocker (lika mycket som i fem normalstora godisbitar). En mängd som kroppen helt klart är gjord för att klara. Frukt innhåller framförallt mängder av vitaminer och antioxidanter och dessutom mycket fibrer som är bra för magen och håller blodsockret på en jämn nivå. Minst fem knytnävsstora portioner frukt och grönsaker om dagen bör man äta för att hålla sig hälsosam.

Fruktos – ett billigt alternativ för industrin

Fruktos kommer till största delen från vanligt vitt socker, som både består av både glukos och fruktos. I Sverige framställer vi socker från sockerbetor, men socker kan man även få från t ex sockerrör. En anledning till att vanligt socker är dåligt är just fruktosen. Sedan livsmedelsindustrin lärde sig att separera ut fruktos ur det vita sockret är sötsakerna idag ofta sötade med ren fruktos eller fruktos-glukossirap. Fruktos är nämligen både sötare och billigare. Honung innehåller naturligt 40% fruktos. Högst mängd fruktos hittar man i processad majssirap. Majssirap är i sin naturliga form nästan fri från fruktos, men genom en tillsatts av enzymer så kommer innehållet av fruktos upp till nästan 90% (High Fructose Corn Syrup - HFCS). Agavesirap säljs ofta som ett hälsosamt alternativ till socker, något som många nu ifrågasätter eftersom agavesirap är mycket rik på fruktos (mellan 56 och 92% beroende på råvara och tillverkningsmetod).

Fruktos, lågt GI men kan ombildas till fett i levern

Det är minst sagt motstridiga fakta kring fruktos. Under den värsta GI-hypen så läste man ofta att fruktos var ett hälsosammare sötningsalternativ. Detta eftersom fruktos skulle ha ett lägre glykemiskt index (dvs ge en lägre förhöjning av blodsockernivån) än vanligt socker. Numera läser man istället allt som oftast hur överdrivet intag av fruktos kan leda till fetma och flera andra negativa effekter hälsoeffekter. Fruktos bryts nämligen ner på ett annat sätt i kroppen och påverkar därmed också vår naturliga energiomsättning. För stort intag av fruktos sägs nu kunna leda till ökad insulinresistens, bukfetma och i förlängningen även typ 2-diabetes.

Det naturliga sättet att få i sig såväl glukos som fruktos är genom stärkelserik mat. Tex potatis, ris och bröd (eller kanske...sockerbetor?). Först spjälkar kroppen ner stärkelsen till glukos och därefter, med hjälp av ett enzym till fruktos. Med blodet når glukosen till kroppens alla celler. I cellerna ombildas glukos (genom en process som kallas glukolysen) till livsviktig energi. Om vi inte behöver energin just då lagras glukosen istället som glykogen i kroppens muskelceller och i levern. Levern släpper sedan, vid behov ut glykogen i blodet. Fruktos regleras däremot inte alls på samma sätt i kroppen. Fruktos kan inte lagras i musklerna, det är bara leverceller som kan ta upp fruktos. Om kroppen för tillfället inte är i behov av energi ombildar istället levern fruktosen till fettsyror, sk triglycerider. Triglyceriderna går i sin tur ut med blodet och lagras i kroppens fettceller. Leverns produktion av fett ger alltså förhöjda blodfetter, något som både är kopplat till bukfetma och typ 2-diabetes.

Fruktsocker dåligt för huden

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur dåligt det är för huden att äta mycket sötsaker och socker. Eller snarare att ofta ha förhöjt blodsocker. Då bildas nämligen något som kallas AGEs – Age-related Glycation End-products. Genom en process som även kallas glycation, non-enzymatic glycosylation, eller cross-linking, binder sig en sockermolekyl till proteinmolekyl (eller fettmolekyl). Effekten är en försämrad funktion för den här proteinmolekylen. På det här sättet bidrar AGEs till nedbrytningen av hudens kollagen. Fruktsocker verkar enligt studier kunna ge en extra hög mängd AGEs i omlopp i blodet jämfört med glukos. Stort intag av fruktos kan även påverka kroppens metabolism av kortisol (stresshormon), samt leda till ökade inflammationsprocesser i kroppen. Bägge dessa två saker kan i sin tur ha en negativ effekt på hudens hälsa.

In English – Avoid fructose - but eat more fruit!

Fructose is often referred to as a more unhealthy form of sugar. Even though fructose also is named fruit sugar, fruits does not contain that much fructose. In fact half a kg of fruit will only give you some tens of grams of fructose. The same amount as in five small pieces of candy.

Common sugar contains both fructose and glucose, but they are both digested differently in our bodies. Fructose can be transformed to fat in the liver and in the long run lead to increased insuline resistance and increased body fat. Fructose can also lead to a higher amount of AGEs – Age-related Glycation End-products floating around in our blood system. AGEs contribute among other things to a higher rate of collagene break down. 

Källa:

Sommarläsning – så får du rynkor och acne av stress

cortisol-control-beauty-connection-rynkor-kortisol-antiage

Därför kallas stresshormonet kortisol för "dödshormonet"

Har precis hämtat ut min hemklickade sommarläsning; Cortisol Control and the Beauty Connection av Ph.D. Shawn Talbott. Man har ju länge hört att stress och risig livstil/matvanor bryter ner kroppen i allmänhet (och huden i synnerhet). I den här boken ska man alltså äntligen få en lite mer vetenskaplig förklaring till hur det hela fungerar och varför kortisol även kallas "dödshormonet" i populära ordalag. Dessutom tips på hur man undviker de värsta fällorna och listor över födoämnen, kosttillskott och allmänna livsstilsråd (som om det inte fanns tillräckligt av dessa..). Jag är i alla fall nyfiken och hoppas det här blir lite extra motivation för en extra hälsosam sommar!

cortisol-control-beauty-connection-shawn-talbott

 

Co-enzym Q10 – effektiv antioxidant med antiage-effekt

coenzym-q10-ubikinon-ubiquinone-apotekets-antioxidant-antiage

Q10 (Ubikinon) – nödvändning för cellernas energiproduktion

Co-enzym Q10 (eller ubikinon) upptäcktes 1957 och är ett fett- och vitaminliknande ämne som i sin struktur påminner om vitamin E och K. Det förekommer i kroppens alla celler och har en central roll i cellernas andning och energiproduktion. Namnet ubikinon härstammar från det engelska ordet ubiquitous vilket betyder "överallt". Högst koncentration av Q10 hittar man i hjärtat, levern och njurarna, eftersom dessa organ har den högsta energiomsättningen i kroppen. Vi kan själva tillverka Q10 från maten vi äter, men nivån av Q10 minskar med åren. Q10 förekommer i rikligast mängd i kött och fisk (högst koncentration i kyckling-, nöt- och grishjärta), men även i vegetabiliska oljor. Q10 kan framställs både syntetiskt och naturligt. Då genom en fermenteringsprocess med t ex jästbakterier och sockerbetor eller sockerrör.

En av hudens egna antioxidanter, effektiv även i hudvård

Q10 finns i alla våra celler, men man har sett att nivån går ner i de områden som utsätt för oxidativ stress, som t ex vid rökning. I huden minskar Q10 när vi solar, något man tagit som tecken på att det kan skydda huden mot oxidativ skada och på så sätt ha en antiage-effekt även när det tillsätt i hudvård. Q10 är en kraftfull antioxidant som ingår i hudens egna försvar mot nedbrytande fria radikaler (många orsakade just av UV-strålning). I studier har Q10 dessutom visat sig kunna reducera rynkor genom att bidra till en hälsosam kollagenproduktion, särskilt vid solskadad hud. I hudvård kan Ubikinon även ha en antiinflammatorisk effekt. Q10 var lite hypat för ett antal år sedan när det introducerades i en mängd olika hudvårdsprodukter (minns ni Jabushe?) och även om det kanske inte längre är en lika het ingrediens så är den ändå en av de mer välstuderade med dokumenterad effekt. Q10 är fettlösligt och i sin ursprungliga form i princip helt olösligt i vatten. Det är ljuskänsligt och oxiderar lätt. Idag finns tillverkare som utvecklat Q10 i nanoform och gjort det vattenlösligt, något som de påstår kunna öka dess upptagningsförmåga.

Tredje mest sålda kosttillskottet i USA

Det är framförallt som kosttillskott som Q10 har fått sin största spirdning. I USA är Q10 det tredje mest såld kosttillskottet, efter omega 3 och multivitamintabletter. Det sägs att Q10 har en gynsamm effekt på olika hjärtproblem och många vill även tro att Q10 både kan höja enerignivån i kroppen och förlänga livet. Därför är Q10 ofta också populärt bland atleter. Det finns studier som visar på att Q10 kan ha effekt på migrän samt kunna sänka blodtrycket. Q10 studeras även i olika cancerbehandligar, som imunhöjande medel för patienter med hiv och som behandling vid parkinsons sjukdom.

Jag testar Apotekets Q10-kapslar som prisvärt antioxidant-serum?

Eftersom Co-enzym Q10 är ett ljuskänslig och rätt instabilt ämne (och därmed, inbillar jag mig, en smått trixig ingrediens att tillsätta i effektiva doser i hudvård?) så testar jag att använda innehållet från Apotekets Q10-kapslar som ett serum. Jag tar helt enkelt och sticker hål på en kapsel (som egentligen är avsedda att sväljas) och smörjer direkt på huden. Förutom "äkta japansk fermenterad Q10 av naturligt ursprung" så innehåller kapslarna sojaolja, vitamin E, kokosolja och bivax. Varje kapsel ger 30 mg Q10 och 3,4 mg vitamin E.

Källa:

 

Antioxidanter som förekommer naturligt i huden

fraknar-svartvit-antioxidanter-huden

Karbamid, Coenzym Q10, Vitamin C och E – några av hudens egna antioxidanter

Huden är uppbyggd med ett eget försvarssystem och innehåller i sig själv ett antal olika antioxidanter. Antioxidanter som skyddar huden mot nedbrytande oxidation från fria radikaler bland annat orsakade av UV-strålning. Alfa-tocopherol (vitamin E) är en av dem och huden i ansiktet innehåller t ex 20 gånger mer apha-tocopherol än huden på armen. Antioxidanterna förekommer i rikligare mängd i hudens yttersta lager (epidermis) jämfört med hudens mellersta lager (dermis). Nivån av alpha-tocopherol minskar i huden efter att den exponerats för UV-strålning och det är bland annat därför man antar att vitamin E verkligen är en skyddande antioxidant och effektiv som antiage när den tillförs huden utifrån i t ex en kräm. Vitamin E produceras av talgkörtlarna vilket gör att personer med fet hy sannolikt kan ha ett något bättre naturligt skydd mot solen. 

Antioxidanter som förekommer naturligt i huden (mäts i (nmol/g hud)

In English

The skin is equiped with an antioxidant defense to protect it self from oxidation caused by UV irradition among other things. The antioxidants and their concentration in dermis and epidermis are listed above. It is well established that the levels of these antioxidants decrease after UV-irradiation, wich is one reason for beliving in their efficacy even when it comes to skincare.


Källa:


Boost Cream från Green Love – rik på gröna antioxidanter

green-love-boost-cream-antioxidanter-gotukola-gront-kaffe-chlorella

Chlorella, gotukola och grönt kaffe i skön grön kräm

Det var renheten och mängen av spännande ingredienser som gjorde mig nyfiken på Green Loves Boost CreamAntioxidanter som chlorella, gotukola (centella asiatica) och grönt kaffe. Chlorella har jag faktiskt inte sett i så många krämer förut. En näringsrik encellig alge som tack vare sitt proteinrika och närigsriktiga innehåll är mer vanligt som grönt kosttillskott. Enligt Green Love har chlorella "över 36st vitaminer och betakarotene", men kanske är det mest det gröna och undergörande klorofyllet man är ute efter? När jag för många år sedan var på rawfood-retreat (fast på den tiden kallade det förstås levande föda) fick vi lära oss att klorofyll är växternas blod och något som även kan ge energi åt den mänskliga cellen. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men i många år brukade jag regelbundet lägga en ansiktsmask av chlorellapulver upplöst i vatten eller äggvita. Varför slutade jag egentligen med det? Visst såg man helt galen ut, men det kändes ändå mycket välgörande för huden (ren magkänsla, inget bevis)... Boost Cream är svagt grön (vilket inte syns på) och doftar ljuvligt och lätt av jordgubb.

Känsla och doft: En olje/vax kräm som lämnar en lite glansig hinna men ändå snabbt går in i huden. Härlig doft av jordgubb.
Återfuktande? Saknar ett "fuktbindande" ämne som tex glycerin, hyaluronsyra eller karbamid. För min hud räcker det tyvärr inte med bara med oljor och vax (jag är en riktig torris).
Hudvårdande: Chlorella, gotukola (centella asiatica), grönt kaffe och svartvinbärsoja som alla sägs vara rika på antioxidanter. Mjukgörande jojobaolja, kokosolja och mörk druvkärnsolja
Tveksamheter? Innehåller åkefräken (Equisetum arvense), som kanske inte är helt bra för huden?
Pris: 30 ml, 345 kr
Inköpsställe: Greenlove.nu, som har sponsrat mig med en provprodukt (tusen tack :))
Användning: Obs, skall användas på fuktad hud "för att aktivera chlorellan".
Bäst: En antioxidantrik kräm, fri från konstiga kemikalier
Sämst: Saknar effektiva fuktgivare

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Eventuellt 

INCI/Ingredienser Green Love Boost Cream:

*Jojoba (simmondsia chinensis), **Kokosnötolja (cocos nucifera), *Svart vinbär (Ribes Nigrum ), *druvkärnolja mörk (vitnis vinifera), ***candelilla wax (Euphorbia cerifera), *Chlorella (chlorella vulgaris), *Gotu kola (Centella asiatica), *Grönt kaffe (Coffee arabica), *Åkefräken (Equisetum arvense), *Jordgubb extrakt (Fragaria ananassa). *Eko certifirad ** Eko & fairtrade certifierad ***Ekologisk odlat.  Alla våra oljor är kallpressade och oraffinerade.

Skindressing - mer hudvårdande än olja, renare än kräm

olja-glycerin-glycerol-skindressing

Fuktbindande glycerin i en blandning av vegetabiliska oljor

Jag får ofta frågor om vad jag själv använder för hudvård. På senare tid har jag varit dålig på att recensera produkter eftersom jag varit mitt uppe i att testa egna blandningar. I jakten på den perfekta hudvården exprimenterar jag med så rena ingredienser som möjligt. Vad behöver egentligen huden jämfört med vad som behövs för att göra en kräm? För mig räcker det tyvärr inte med att enbart använda rena oljor och fetter, min hud behöver mer fukt än så. Samtidigt vill jag alltså undivka en del av de ämnen som ingår i en kräm, t ex konserveringsmedel och emulgeringsmedel (som i vissa fall kan skada hudbarriären likt en tensid). Därför blandar jag istället fuktbindande glycerin med olika oljor och får på så sätt en blandning som är fri från vatten och därför inte behöver konserveras. Jag kallar dessa blandningar för "Skindressings" eftersom de precis som en dressing måste skakas innan användning. Olja och glycerin är inte blandbart, utan lägger sig i två faser som blandas tillfälligt när man skakar. Huden kan ändå tillgodogöra sig glycerinet precis som när det ingår i en kräm.

Man kan naturligtvis välja vilka oljor man vill. Samt tillföra olika fettlösliga, hudvårdande ämnen, t ex vitamin E och oljelösligt vitamin C. Och om man vill ha doft så kan man så klart även tillsätta eteriska oljor, även fast det inte är något jag rekommenderar. (Läs mer om varför här). Nedan följer några olika recept.

Basic Body Skindressing

Den absolut enklaste formen av skindressing. Du behöver en 100 ml flaska. Oljan är av den fetare typen, så den här skindressingen bli lite glansig när man först smörjer). Blanda ingredienserna direkt i en flaska och skaka! 

80 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
20 g Glycerin,  vegetabiliskt eko

Chocolate Jojoba Body Skindressing

En härligt chokladdoftande skindressing. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en lätt och sammetslen känsla på huden. Chokladsmöret är fast i rumstemperatur, så den här skindressingen kan lägga sig i tre skikt. Något som kan se lite konstigt ut i flaskan, men funkar ändå utmärkt att smörja med när man har skakat. Det kan vara en god idé att tillsätta E-vitamin som både är hudvårdande och som skyddar oljorna från att oxidera.

Gör så här: Smält försiktigt kakaosmöret på låg värme i ett vattenbad. Låt svalna något, blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

35 g Solrosolja omega 9 kallpressad eko (en fet olja som i studier har visat sig kunna stärka hudbarriären
30 g Jojobaolja
10 g Kakaosmör, eko
5 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate) Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
20 g Glycerin,  
vegetabiliskt eko

Perilla & Tea Skindressing – med omega 3, 6, 9 + Vitamin C & E

En lite torrare ansiktsolja som är rik på olika fettsyror, omgea 3, 6 och 9. Här har jag valt fina oljor som är hyfsat neutrala i sin doft. Perillaolja är t ex otroligt rik på omega 3 (mellan 60-65%!) och tefröolja (olja som pressas från tebuskens frö) sägs vara rik på fenollika antioxidanter. Riskliolja innehåller Ferulinsyra, en antioxidant som förstärker effekten av både vitamin C och E. Man kan så klart ersätta oljorna med vilka man vill. Önskar man t ex blanda i riktigt exklusiva bäroljor (som granatäppelolja, blåbärsfröolja etc) så kan man bara byta ut någon av de övriga. Jojobaolja (som egentligen är ett slags vax och inte olja) ger en härlig sammetslen känsla på huden och jag inbillar mig samtidigt att vaxerna skyddar huden lite extra. 

Gör så här: Värm försiktigt jojobaoljan på låg värme i ett vattenbad. Rör i vitamin C och E och rör tills det löser sig någorlunda (gör ingenting om det inte löser sig helt, det smälter ut på huden när du smörjer). Blanda i övriga ingredienser och häll upp på en mörk 100 ml glasflaska. Skaka!

25 g Jojobaolja, kallpressad eko
20 g Glycerin, vegetabiliskt eko
10 g Perillaolja, kallpressad eko (perillaolja innehåller 61% omega 3!)
10 g Teförolja, eko
10 g Riskliolja
10 g Gurkörtsolja, kallpressad eko
10 g Vetegroddsolja, kallpressad
3 g Vitamin E acetat (Tocopheryl acetate). Obs, viktigt att välja rätt form av E-vitamin, läs mer här.
2 g Vitamin C oljelöslig (ascorbyl palmitate)

Alla råvaror (inklusive flaskor och redskap, som en våg) kan köpas i märket Crearome som finns på Naturkosmetikkompaniet!

Undvik oxiderat C-vitamin!

l-askorbinsyra-pulver-oxiderat-gulnat-vitamin-c

Vitamin C är instabilt och oxiderar lätt

L-askorbinsyra, alltså rent C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan skydda oss mot fria radikaler (bland annat från UV-strålning). I hudvård har det en rad bevisat effektiva anti age-effekter. Problemet är bara att L-askorbinsyra är väldigt instabild och snabbt oxiderar i kontakt med vatten, ljus och luft, tillsammans med vissa metaller som järn, nickel och koppar samt i produkter med högt pH. När en antioxidant, som ska skydda våra celler från oxidation, själv oxiderar förvandlas den till något som istället kan skapa ytterligare oxidativ stress och verka nedbrytande på kroppen. Därför så viktigt att undvika Vitamin C om det har oxiderat.

Gulnar när det bryts ner

L-askorbinsyra i sin rena form gulnar när det oxiderar och är därför lätt att upptäcka. Som tillsats i kosmetika kan den få hela beredningen att gulna eller till och med bli brun (se bilden nedan). Om vitaminet är i tillräckligt hög koncentration vill säga. Naturligtvis är det här ett problem för den som vill tillverka en C-vitaminrik hudvårdsprodukt. Brunade krämer känns inte så fräscha. Lösningen för många tillverkare är därför att tillsätta vitaminet i så liten mängd att oxiditionen inte märks. Eller så använder man istället någon form av C-vitamin-derivat, eftersom dessa sägs vara mer stabila. Det finns ett flertal derivat på marknaden, vars effekt i hudvårdsprodukter är mer eller mindre undersökt. Vissa studier pekar på att några av dessa är lika effektiva antioxidanter som L-askorbinsyra, andra ger mer tveksamma svar. Men även ett c-vitamin-derivat kan oxidera, se bilden på krämen nedan!

l-askorbinsyra-nutribiotic-oxiderat-vitamin-c

Så här mörkt brun blev en kräm jag själv spetsat med 10% av C-vitamin-derivatet Magnesium Ascorbyl Phosphate efter ett par månader i kylskåp

Gör själv ditt 100% rena C-Vitamin-Serum

Om man vill tillföra huden rent vitamin C, kan man annars göra sitt egna superduperenkla C-Vitamin-Serum. Man köper en burk L-askrobinsyra (t ex Nutribiotics Ascorbic acid, crystalline powder, 454 g för $14.51 på iherb, levererstid en dryg vecka) och blandar en knivsudd med vatten i handen och splaha dirket på ansiktet (efter rengöring och innan kräm). Obs. tänk på att L-askorbinsyra har ett lågt pH och därmed en peelande effekt. Vissa regerar tyvärr med en irritation på det, andra kan utan problem använda L-askorbinsyra som en kur, en eller ett par dagar i veckan. Tips är att föra över lite pulver i en särskild ogenomskinlig burk som man förvarar i badrummet. Så slipper man utsätta resten av produkten för ständig ljus- och syretillförsel.

 

 

Sidor

Subscribe to Antioxidanter