Arganolja

Kallpressad, ekologiska arganolja - billigast i mataffären!

argan-oil-organic-ekologisk-arganolja-belazu

Belazu – fin, ekologisk arganolja på Cajsa Warg

Arganolja har länge varit en het ingrediens i hud- och hårvård, men alla kanske inte känner till eller tänker på att arganolja framför allt är en matolja, traditionellt använd i Marocko för rätter som couscous och tangine. Som sådan matolja kan man köpa Belazu Organic Argan Oil på Cajsa Warg, i butiken på Kocksgatan eller vid S:t Eriksplan i Stockholm. För 295 kr får man 250 ml fin kallpresade ekologiska arganolja av märket Belazu. Kan kanske låta mycket, men inte om man jämför med vad vissa arganoljor kan kosta i hudvårdssammanhang (har skrivit om det tidigare här). Prisskillnaderna är stora, man kan få hosta upp med upp till närmare 18 000 kr litern! Jag har inte hunnit testa just den här arganoljan på huden, jag hittade den så sent som igår. Min enda lilla synpunkt är väl att den säljs i en genomskinlig förpackning. För att skydda oljor mot oxidation är det bäst att förvara dem i mörka flaskor och helst även svalt. Kylsåpet helt enkelt!

Arganolja som matolja

En kallpressad ekologisk arganolja med mild nötsmak. Förutom i marockanska rätter sägs den t ex vara god med lite citronsaft på sallad. Jag tycker oljan i smak påminner lite om sesamolja och tänkte därför testa den i några asiatiska rätter.

Exempel på 100% ren arganolja som hudvårdsprodukt:

Cajsa Warg en ny kund till mig!

I mitt "vanliga" jobb som frilansande Art Director och grafisk designer så har jag (i team med Peter Asplund, en grymt duktig varumärkesstrateg) precis börjat jobba med Cajsa Warg. Två superfina matbutiker med ett till viss del unikt utbud av högkvalitativa ekologiska produkter. Extra glad är jag att människorna bakom företaget brinner för vad de gör och är sådana sanna matentusiaster. De har format sina butiker under 17 år genom hårda kvalitetskrav och stränga ställningstagande kring hur bra mat ska produceras, långt innan äkta vara fanns som begrepp. Allt har de själva smakat sig fram till och valt ut. Det ska, som ni kanske märker (förlåt att jag är så partisk nu :), bli ett rent nöja att få jobba med det här härliga gänget!

 

Kallpressad ekologisk arganolja för 1200 kr litern eller 18 000?

arganolja-crearome-atlas-naturals

1 252 kr eller 17 933 kr per liter - är det någon skillnad i kvalitet?

Kallpressad ekologisk arganolja är dyrt. Men att det kan skilja så mycket som drygt 16 000 kr för en liter är otroligt. Kan det verkligen finnas en skillnad i kvalitet som är värd den prisökningen? Eller är allt bara en fråga om "branding". De två produkterna ovan innehåller samma sak: kallpressad ekologisk arganolja. Båda är eko-certifierade och framställda av ett kvinnokooperativ i Marocko. Den vänstra Arganolja kallpressad eko är tillverkad av Crearome och går att köpa i en 500 ml-flaska för 626 kr (alltså 1 252 kr/litern) medan den andra, Atlas Naturals Organic Argan Oil säljs hos Kakaobönan för 269 kr/15 ml (dvs 17 933 kr/litern). 

Jag mejlade Elisabeth Lendelund på Naturkosmetikkompaniet (som distribuerar Crearome) och Kristina Oudini på Atlas Naturals och frågade om det fanns några reella kvalitetsskillnader mellan produkterna. Här är deras svar:

Elisabeth Lendelund (Crearome Arganolja kallpressad eko):

"Arganträdet är ett av de äldsta träden i världen och växte för mer än 80 miljoner sedan i norra Afrika och i Europa, men idag finns de enbart i sydvästra Marocko. Träden är 3-4 m höga med torniga grenar. De kan bli över 200 år gamla och har djupa rötter vilket skyddar mot ökenspridning.  Veden ger människorna bränsle och byggmaterial, bladen och frukterna används som djurfoder. Arganfrukterna liknar stora oliver och har ett hårt skal. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Från kärnorna utvinns den värdefulla oljan som kallas för flytande guld i Marocko. Marockanerna har traditionellt använd arganoljan framförallt till mat men även för skönhet och hälsa. 
Den arbetskrävande och tidsödande utvinningen av arganolja har traditionellt utförts av berberkvinnor. Nu har kooperativ grundats för de kvinnliga jordbrukarna, vilket förbättrar deras sociala ställning och stödjer dem i att förbättra och skydda de utrotningshotade trädbestånden. Automatiserad produktion har införts på många ställen, vilket ger större utbyta av olja än manuell hantering. 1998 förklarades arganbestånden som biosfärområde av UNESCO. Träden skyddas genom lagstiftning och olika projekt såsom återbeskogning .
Vid odlingen används inga besprutningsmedel eller konstgödsel . Arganfrukterna plockas för hand och torkas i solen. Skalen krossas, fruktköttet avlägsnas och kärnorna plockas ur. Om oljan ska användas till mat rostas fröna. (Olja från orostade frön går att använda till mat, men får inte den goda nötaromen). Fröna mals och oljan pressas ut utan uppvärmning. Det behövs 100 kg frukter för att få fram 2 -3 liter olja, därför har den ett högt pris. Arganolja kallpressad eko har inga tillsatser av konserveringsmedel, aromer, antioxidanter eller blekningsmedel och har inte utsatts för raffinering, deodorisering, härdning, blekning eller annan processning. Internationella vetenskapliga studier har visat att arganoljan tillhör en av de mest värdefulla och högkvalitativa oljorna i världen. Arganolja är en halvfet olja som är bra att använda före och efter solning. Den är cellstimulerande och hudgenererande och gör huden mjuk och elastisk. Oljan passar därför att använda i regenererande produkter för skadad och mogen hud och i produkter runt det ömtåliga ögonområdet. Dessutom vid eksem, acne och hudallergier. Även bra för torrt och livlöst hår. Aktiva beståndsdelar i oljanKaroten, E-vitamin (tokoferol), triterpener samt fytosterolerna spinasterol och schottenol." Läs mer här.

Kristina Oudini (Atlas Naturals Organic Argan Oil):

"Atlas Naturals är ett projekt med mycket hjärta och själ. För oss är kvalité och kvinnornas fantastiska arbete i kooperativet det viktigaste. Våra oljor är certifierade "Organic Cosmetics" av franska Ecocert och detta innebär att hela kedjan från första fröet till den färdiga produkten kontrolleras; alltså inte endast själva råvaran som ofta är fallet. Detta innebär givetvis ett högre pris för kunden, men samtidigt en verklig garanti för att produkten är av högsta kvalité och verkligen 100% ekologisk
och ren. Samtidigt har vi satsat på ett annorlunda och lite lyxigt koncept för att verkligen dessa unika oljor ska valoriseras som de förtjänar. Arganoljan produceras endast i södra Marocko och jag lever här sedan snart 13 år och har en direkt kontakt med kvinnokooperativet och inblick i prduktionen som en slags garant för att våra höga krav på kvalitén alltid respekteras." Här läser ni mer om Atlas Naturals Organic Argan Oil.

Arganolja bästa hudoljan?

Man hör och läser ofta att arganolja skulle vara rena undermedlet för både huden och håret. Påståeenden om att oljan t ex skulle ha "hudregenererande" egenskaper upprepas ofta helt automatiskt. Men är det sant (och var kommer i så fall den informationen ifrån)? Är arganoljan verkligen värd sitt höga pris, är den så mycket bättre än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyresammansättning? Jag har egentligen inte gjort någon djupdykning i ämnet, mer än att jag hittat några länkar som alla verkar pekar åt samma håll: arganolja är en fin olja men det saknas kliniska studier som kan påvisa att just arganoljan skulle vara avgjort bättre än många andra vegetabiliska oljor.

 
Ja vad säger alla ni andra? Tror ni det finns någon skillnad oljorna emellan, förutom priset?
 

 

In English

 
The price of organic cold pressed argan oil can surely vary. EUR 130 or EUR 1 900 per litre, you decide! Is the difference in quality really as big as the difference in price? According to the two manufacurers, Crearome (Arganolja kallpressad eko) and Atlas Naturals (Atlas Naturals Organic Argan Oil) , the oils mentioned in this article are both out of highest quality and made by women in a Co-op in Marocko. So, is this all about branding? Another question all together is of course if argan oil at all is such a superiour oil (compared to for instance sunflower seed oil) when it comes hair and skin care? Anyone having an opinion on this subject? 
 
 

 

Subscribe to Arganolja