Babyolja

Vaniljdoftande body oil blir finaste julklappen!

vaniljolja-vaniljstang-olja-body-oil

Hög tid att börja med DIY-julklapparna nu!

En fin olja med naturlig doft av vanilj kan bli en härlig bodyoil att ge bort i julklapp. Egen vaniljolja ger en mild och svag doft av vanilj, knappt jämförbar med syntetiska vaniljdofter (alltför tunga och påträngande i min smak). Men vill man bli klart till jul är det hög tid att sätta oljan nu för att vaniljstången ska hinna ge arom åt oljan.

Så här lätt är det:

  • Välj en vegetabilisk olja med svag och neutral doft, tex solrosolja, mandeloljamacadamiolja eller jojobaolja. Vegetabiliska oljor oxiderar lätt, ju mer fleromättade desto fortare. Därför vikitgt att kolla oljans hållbarhet när du köper (undvik att köpa gamla oljor) samt skydda mot värme, luft och ljus. Gör inte större sats än vad som hinner förbrukas på ett halvt till ett år.
  • Häll upp ca 3-4 dl olja på en ren (helst mörk) glasburk
  • Tillsätt en eller ett par uppklippta vaniljstänger, skrapa gärna ur fröna ner i oljan (de sjunker till botten och behöver inte hällas över med på flaskan sen). Tips: ekologisk bourbon-vaniljstång från Änglamark går nu att köpa för ca 15 kr st
  • Tillsätt ev E-vitamin (ca 2%, dvs 6 ml = lite drygt en tesked) – skyddar oljan mot oxidering samt är hudvårdande
  • Låt stå mörkt och (gärna lite svalt) dra åt sig vaniljaromen 3-8 veckor (ställ jojobaolja i rumstemperatur eftersom det blir fast i kylskåpstemperatur)
  • Häll upp på fina flaskor (gärna mörktfärgade av glas)
  • Tillsätt ev fuktbindande Glycerin (glycerol) (ca 5-10%, dvs 15-30 ml =1-2 matsked) - obs då måste oljan skakas likt en dressing innan varje användning eftersom olja och glycerin inte blandar sig (effekten av glycerinet påverkas dock inte och eftersom det inte finns något vatten i blandningen så kan den inte mögla)

Du hittar alla ingredienser som behövs på Naturkosmetikkompaniet som bland annat säljer Crearome. Den här oljan passar utmärkt även som babyolja. 

God Jul! 

 

Två tomma: Snäll bodylotion och olja för liten som stor

maria-akerberg-deepskin-organics-baby-oil-ecokid-potion-lotion

Potion Lotion från Ecokid – en snäll lotion som doftar gott!

Vad ska man smörja barnen med egentligen? Tja, lite ren macadamia- eller jojobaolja kan funka fint. Särskilt så här års. Vill man hellre ha en lotion så kan man prova Potion Lotion från Ecokid. Trots att jag inte alls är något parfymfan, särskilt inte i barnprodukter så måste jag erkänna att jag gillar den här doften! Fräsch men ändå med något lite sött över sig. Det här är en lotion som funkar toppen just nu, kanske lite tunn för strängaste vinter, men nu helt perfekt!

Inköpställe: NK (men du hittar på nätet, t ex på myskin.se)
Återfuktande/hudvårdande: Innehåller förutom en mängd vegetabiliska oljor både fuktbindande glycerin och mjölksyra. Desstuom med ett par antioxidanter som acai-bär och kaffe-frukt (+aloe vera).
Pris: 250 ml, 149 Kr
Märkning: Ingen vad jag kan se?
Bäst:
Doften!
Sämst: Kanske liiite tunn?
Betyg: 4/5
Köpa igen? Absolut! 

Inci – Ecokid Potion Lotion

Maria Åkerberg Deepskin Organics Baby Oil

En olja för dig som inte orkar blanda egen olja. Egentligen inga konstigheter, alla oljorna kan du lätt hitta på t ex Crearome, men det är ju alltid ett visst mecka att blanda själv. Och så himla mycket billigare kanske det inte blir? Maria Åkerbergs Babyolja kostar 125 kr för 125 ml. Fast för den som är van att blanda och har allt hemma så är det här ju inga konstigheter: jojobaolja, sheasmörolja, solrosolja, rapsolja.. En liten fundering som alltid väcks i mig när oljor är doftlösa är: hur har den blivit så? Med andra ord, hur har den deodoriserats? 

Inköpställe: Har fått en provprodukt från Maria Åkerberg
Återfuktande: Funkar bra på mig så här i slutet av sommaren
Pris: 125 ml, 125 Kr
Märkning: Ingen vad jag kan se?
Tveksamheter? Hur har oljan blivit doftlös? Med vilken metod har den deodoriserats?
Bäst:
 Känns snäll och mild
Sämst: Tja, alla oljor blir ju lite feta och glansiga.. Innehåller så klart ingen fuktbindare
Betyg: 3/5
Köpa igen? Inte omöjligt

På Maria Åkerbergs egna sajt kan man hitta följande matnyttiga tips på användingsområden:

"Har du känslig hud kommer Baby Oil att bli din favorit, om den inte redan är det! Går bra att använda som massageolja. Går även att använda som en kroppsolja för mycket känslig och torr hud. Variera med Sheabalm. Fungerar också som rengöring av babyhud, ta olja på en fuktad tvättlapp. Går även att använda för att tabort teatersmink, ta olja på fuktad bomull och torka bort sminket. Avsluta med Cleansing och Freshner. Hjälper vid skorv, smörj in oljan i hårbotten, låt verka 30 min. Kamma mycket försiktigt i hårbotten. Tvätta sedan som vanligt. Har barnet mycket skorv kan Baby Oil sitta i över natten. Hjälper förebyggande vid hudbristningar, under och efter graviditet masseras huden i förebyggande syfte."

Inci – Maria Åkerberg Deepskin Organics Baby Oil

Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojobaolja kallpressad), Butyrospermum Parkii Seed Oil (Sheasmörolja), Helianthus Annus Seed Oil (Solrosolja kallpressad), Canola (rapsolja med extra mycket e-vitamin), Rosmarinus Officinalis (Rosmarin antioxidant).

 

 

Subscribe to Babyolja