Barn & Baby

Värstingkemikalier att undvika i barnprodukter

nike-badet

Tips för säkrare hudvårdsprodukter till barn

Varje dag exponeras små barn för i genomsnitt 27 kemikalier som inte är säkra för en kropp i utveckling. Detta enligt EWG Skindeeps förträffliga guide "Top tips for safer products". Ämnena finns i såväl luften, vattnet, maten som i hygienprodukter. Eftersom barn är så mycket mindre än oss vuxna så blir koncentrationen av farliga ämnen så mycket högre i deras små kroppar. Dessutom är deras organ inte färdigutvecklade och kan sämre hantera dessa främmande ämnen. Man vet inte vilka konsekvenser detta kan få på sikt. Som förälder finns ändå en hel del att göra. Du kan ta ansvarsfulla beslut och minimera den kemiska belastningen dina barn utsätts för. Här kommer EWG Skindeeps tips på vad du bör undvika och istället välja när det gäller några av de vanligare barnprodukterna :

Våtservetter

Jag är själv beroende av dem, men de är så klart bäst att undvika helt. Istället kan man som min svägerska ta med en fuktad liten minihandduk. Undvik: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (or Bronopol), DMDM hydantoin, parfym

Blöjsalva

Undvik: BHA, boric acid, sodium borate, parfym

Tandkräm

Undvik flourtandkräm till barn under två år. Viktigast att de kan spotta ut tandkrämen, flour ska inte sväljas! Det finns barntandkräm utan flour, tex Kingfisher och Urtekram. Begränsa mängden flour till äldre barn, använd endast liten mängd, stor som en lillfingernagel eller en ärta. OBS! Säskrilt viktigt att undvika tandkräm med bakteriedödande triclosan!

Barnpuder och annat puder

Undvik helt och hållet. Löst puder kommer lätt in i luftvägarna och lungorna. Små, små (och nu alltmer nano) partiklar kan irritera och skada små lungor som inte är färdigutvecklade.

Barnsmink och nagellack 

Undvik helt och hållet. 

Parfym/parfymerade produkter

Undvik helt och hållet. Parfymer kan innehålla hormonstörande ftlater. Många parfymämnen är potenta allergener. Gäller även naturliga doftämnen. Läs mer om vilka här.

Hår

Undvik: PEGs, ceteareths and polyethylene, Parabens: propyl, isopropyl, butyl, isobutyl DMDM hydantoin

Hår färg och permanent

Undvik helt och hållet! När börjar barn färga håret? Undvik hårfärger så länge som möjligt. Särskilt mörka färger som innehåller cancerframkallande ämnen. Samma gäller medel för rakpermanenter. 

Bakteriedödande

Undvik: Triclosan och Triclocarban i alla produkter. Använd istället alcogel med ethanol/ethyl alcohol

Sol/utomhus

Undvik: Solkrämer i spray- eller puderform, Oxybenzone (kemiskt UV-filter som misstänks vara hormonstörande), Retinyl palmitate. Använd istället: solkläder/hatt, skugga, mineralfilter. Vill du absolut använda ett kemiskt UV-filter så anses Avobenzone i en koncentration av 3% som ett säkrare alternativ. Undvik också att använda insektsmedel på barn. 

(Nedanstående punkter har jag lagt till själv:)

Tvål

Undvik: De mest hudirriterande SLS (Sodium Lauryl Sulfat) och SLES (Sodium Laureth Sulftat)

Parabener? 

Farliga eller inte? Debatten går hög och åsikterna isär. Rädslan gäller om de är hormonpåverkande eller inte. Så här skriver LäkemedelsverketExpertgruppen har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter. Däremot finns en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben och därför pågår fortfarande utvärdering av nya studier av dessa parabener. Danmark har dock valt att av försiktighetsskäl införa ett förbud för propylparaben och butylparaben i produkter som är avsedda för barn under 3 år och detta förbud utreds skyndsamt inom EU. Idag är alla parabener tillåtna att använda (med restriktion för högsta gräns) inom EU.

Undvik (av försiktighetsskäl): propylparaben, butylparaben

Mineralolja?

Även när det gäller mineralolja går åsikterna isär. Inte klassad som någon direkt värstingkemikalie av EWG Skindeep. Där får den en rating på mellan 1-3. Molekylen anses för stor för att kunna penetrera hudbarriären, däremot tveksam i produkter som är luftburna (sprayer, puder). Inte förnyelsebar och därför inte miljövänlig.

Värstingar att undvika generellt i samtliga produkter

 • Benzalkonium chloride – Bekämpningsmedel, konserveringsmedel, tensid, starkt hudirriterande (särskilt för astmatiker och personer med eksem) Används i bland annat i antibakteriella rengöringsmedel och kan leda till att bakterier utvecklar resistens.
 • Butylated hydroxyanisole (BHA) – Misstänkt cancerogen. Används i USA (ej tillåtet inom EU) i såväl mat, matförpackningar som hygienprodukter.
 • Aminophenol, Diaminobenzene, Phenylenediamine – Används som hårfärgningsmedel, välkänt cancerogent.
 • DMDM hydantoin & bronopol(2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol): Konserveringsmedel som kan frigöra formaldehyde, en välkänd cancerogen (samt allergen) 
 • Formaldehyd: Konserveringsmedel, välkänt cancerogen, allergen, reproduktionstoxisk och giftigt för nervsystemet. Användningen som antibakteriellt medel har minskat, men återfinns fortfarande som medel i rakpermanenter. 
 • Hydrokinon – Hudblekande medel (tillåtet i USA men nom EU) som kan vara cancerogen. Kan kraftigt förstöra hudens pigement, sk ochronosis.
 • Methylisothiazolinone and methylchloroisothiazolinone – Konserveringsmedel som ofta används tillsammans i hygienprodukter. Kraftigt allergen och hudirriterande, kan orsaka kontakteksem. 
 • Oxybenzone – Kemiskt UV-filter. Hudirriterande och allergen, misstäns vara hormonstörande. 
 • Parabener (Propyl, Isopropyl, Butyl, and Isobutylparabens) – Se ovan.
 • Parfym – Många doftämnen är kraftigt allergena. Paryfm sammataget är listat som top 5 mest allergiframkallande "ämnena" i världen. Kan innehålla hormonstörande ftlater. 
 • PEG/Ceteareth/Polyethylene compounds – Kan vara förorendade med 1,4-dioxane (en välkänd cancerogen).
 • Petroleum distillates – Återfinns ofta i mascara. Allergen, kan orsaka kontakteksem.
 • Ftlater – Hormonstörande. Kan finnas i parfym och nagellack. Gravida kvinnor bör särskilt tänka på att undvika nagellack som innehåller dibutyl phathalate
 • Resorcinol – Vanligt ämne i hårfärg och blekning. Hudirriterande, giftigt för immunsystemet och allergent. Har i djurförsök visat sig vara hormonstörande. 
 • Retinyl palmitate and retinol (Vitamin A): En livsnödvändig vitamin som kan bli giftig i för hög dos. Lagras i kroppen och kan orsaka fosterskador hos gravida. Tillsammans med UV-strålning kan det bildas fria radikaler, skada DNA och påskynda bildandet av cancertumörer. Vanlig i antirynk-produkter.
 • Toluene: Lösningsmedel som både är giftigt och irriterande. Kan vara fosterskadande. 
 • Triclosan & Triclocarban: Antibakteriellt medel (kan finnas i tvålar, rengöringsmedel och tandkräm!), väldigt giftigt för vattenlevande organismer. Hormonstörande. 

 

 

Acorelle Cleansing Gel for Baby, snäll tvål med doft av fransk bebe

acorelle-cleansing-gel-for-baby-gel-lavant-pour-bebe

For Body & Hair

Här är en snäll tvål med en lite speciell doft, typisk för en del utländska baby-produkter. Tänk er Johnson & Johnson babyolja. Doften är inte jättepåträngande, men antingen gillar man den eller inte. I början tyckte jag den luktade lite onaturligt, men har börjat gilla doften allt mer. Sen kan man ju alltid ifrågasätta parfymerade babyprodukter även om de är naturbaserade parfymämnen. Fast jag förstår det ändå med tanke på att vissa verkligen ogillar "doften" av oparfymerat. Bra ändå att den inte innehåller några av de mest allergiframkallande doftämnena (dessa är enl lag nödvändiga att skriva ut). Rätt så rinnig konsistens, men tvättar rent bra (även smink, obs ingen ansiktsprodukt).

Som shampoo

Verkligen svårt att tvätta ett halvlångt vuxenhår med den här produkten. Tog fem-sex pumptag men gelen bara försvann i håret. Inget lödder. Kändes som vatten bara. Men kanske räcker på en kort barnfrisyr? Petade in lite i ögonen, knappt inget svid alls.

+ Utan SLS eller SLES, bara den milda tensiden Decyl glucoside (fast egentligen ingen standardiserad definition av mild tensid)
+ innehåller återfuktande Glycerin 

- Som alla tvålar, lite uttorkande (även fast det är ovanligt lite). Måste smörja in händerna efter ett par tvättar 

+/- Doften

INCI – Acorelle Cleansing Gel for Baby

Aqua, Aloe barbadensis leaf juice*, Centaurea cyanus flower water*, Decyl glucosideGlycerin*, Parfum, Xanthan gum, InulinSodium benzoatePotassium sorbate, Citric acid. 
* Ingredient From Organic Farming.

Pris: ca 125:- för 400 ml
Du hittar Acorelle Cleansing Gel for Baby på Indulge.se, som även sponsrade mig med en flaska till denna recension.

Katarina Johansson, Den onda badankan – Boken jag har väntat på!

katarina-johansson-den-onda-badankan

Fick genom Naturligt Snygg just reda på att Katarina Johansson (Badksumt) har kommit med en uppföljare: Den onda badankan (Ordfront), en bok om alla de gifter vi dagligen utsätter våra barn för. Äntligen! En sådan här bok har jag väntat på ända sen jag såg Stefan Jarls Underkastelsen med Eva Röse. Hejja Katarina! Läs Hanna Sjöströms tidigare intervju med Katarina Johansson här.

Här kan du provläsa Den onda badankan.

Gillar: Estelle &Thild Delicate Body Wash Baby & Child

/sites/estelle-thild-ecorganic-baby-child-delicate-body-wash-mild-tval 

Mild tvål på riktigt

Jag letar ständigt efter milda tvålar som inte torkar ut mina händer och nu när det börjar bli kallare så märker jag direkt att huden börjar strama om jag slarvar och använder för starka tvålar (på café, dagis mm). Har ju höjt den fasta Aleppotvålen till skyarna, men det har varit svårare att hitta en flytande favorit. Men Estelle &Thild Delicate Body Wash Baby & Child funkar för mig!

+ Mild sockertensid, ej nämnvärt uttorkande
+ Parfymfri
+ Utan eteriska oljor (vissa kan vara irriterande för min känsliga hud)
+ Praktisk förpackning 
+ Hyggligt lättillgänglig (finns tex på vissa apotek)
+ Ecocert-certifierad
+ Återfuktande mandelolja och glycerin 

- Dyr (ca 125 kr för 200 ml) 

Du hittar Estelle & Thild, Delicate Body Wash Baby & Child här

INCI -  Estelle &Thild Delicate Body Wash Baby & Child

aqua, decyl glucoside, citrus aurantium amara flower water*, calendula officinalis flower extract*, prunus amygdalus dulcis oil*, glycerin, xanthan gum, citric acid, sodium benzoate, potassium sorbate

Ingredienser
destillerat vatten, apelsinbloms destillat*, mild sockertensid, ringblomsextrakt*, mandelolja*, växt glycerin, xanthan gum, citronsyra, mild konservering.

* ekologiskt odlat.

inci-estellethild-delicate-body-wash-baby-child 

Estelle &Thild om sin egen produkt:

BABY & CHILD
Barns hud är tunnare än hos en vuxen, då den ännu inte hunnit utveckla samma struktur. Hudens upptag av kemikalier blir därmed större liksom dess påverkan. Våra produkter är speciellt anpassade för barns ömtåliga hud och är utvecklade i samråd med barnläkare, toxikolog och dermatolog. Serien är ekologiskt certifierad och innehåller välbeprövade naturliga ingredienser av högsta kvalitet. Samtliga produkter är 100% fri från parfymer och doftoljor, som kan ge upphov till irritationer och allergier. Nyblivna mammor kan med fördel använda dessa milda och doftfria produkter, då man har babyn nära huden.

•100% Doftfri (ingen parfym eller eteriska doftoljor)
•100% Allergitestad
•Utvecklad i samråd med barnläkare och toxikolog
•Ekologiskt certifierad av Ecocert
•Ekologiska och naturliga ingredienser
•Nedbrytbara råvaror
•Certifierad nordisk produktion
•Återvinningsbara förpackningar
•Ej djurtestad

Fri från: Parabener, Mineraloljor, Sodium lauryl//laureth Sulfat, Parfym, Propylen glykol, Silikon, Urea, Dea, Tea, Syntetiska Emulgeringsmedel, Peg, Färgämnen.

 

Sola säkert del 8: Var extra extra rädd om barnen

soldrakt-barn-mittes-skonhetsblogg-naturlig-hudvard

80% av alla solskador uppkommer före 18-års ålder

Barn ska vara extra försiktiga med solen eftersom större delen av livets sammanlagda, lagrade solskador uppkommer redan före 18-års ålder. Hudcancer ökar mest och står idag för 14% av alla cancerformer. Mellan 1999 och 2008 ökade antalet hudcancerfall med 62 procent, vilket experterna tror mycket beror på ändrade res- och beteendemönster. Små bäbisar ska överhuvudtaget inte vistas i direkt solljus, eftersom de nästa helt saknar skydd mot UV-strålning. För resten av småfolket gäller det definitivt att undvika solens starkaste strålar mellan 11 och 15 samt bära heltäckande kläder, hatt, solglasögon (något jag tyvärr inte får på min son) och tjockt lager solkräm. Gäller även i skuggan, eftersom solstrålarna kryper in där med.

solklader-barn-mitte-blomqvist-blogg-naturlig-hudvard

Supersköna soldräkter från Aussie finest

De här fina dräkterna från Aussie finest är i ett helt ljuvligt material, känns mer som bomull än läbbigt baddräkts-spandex. Ändå torkar de lika fort. Vi har förbrukat ett antal av dem från Hector var ett halvår tills han växte ur den sista efter Ibiza förra året. De är så luftiga och sköna att de funkar lika bra som pyamas. Synd bara att de inte görs större än stl 80 eller som tvådelat set för äldre barn. 

Här och här kan du läsa mer om solråd för barn.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
 
Subscribe to Barn & Baby