Behandlingar

Gott Nytt År med 50% rabatt på laserbehandling mot rynkor!

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-hals

Jag textar Fraxiumlaser mot rynkor, slapp hud och stora porer

För knappt 5 veckor sedan fick jag prova en behandling med det senaste inom laserteknologi, Fraxium 1550 Fusion hos Aysels skönhetsvård på Kungsholmen. Behandlingen sägs vara effektiv mot rynkor, slapp hud och stora porer. Genom en fraktionerad laser behandlas huden i mikroskopiska områden enligt ett precist och jämt mönster över ansiktet. I varje behandlingspunkt orsakas en liten lokal värmeskada som i sin tur sätter igång en läkningsprocess och därmed en nybildning hudens celler. Det är framförallt genom att hudens kollagen- och elastinfibrer nybildas som huden blir mer elastisk och fyllig. I och med att det inte är hela huden utan endast punktvisa områden som behandlas så blir konvalecensen lindrig. Man ska i princip kunna gå tillbaka till jobbet om inte direkt efter behandlingen så i åtminstone dagen därpå.

Fraxium 1550 Fusion tar såväl ytligt som på djupet

Det unika med Fraxium 1550 Fusion är att den typen av laser båden kan behandla huden ytligt och lite djupare ner. Aysel har arbetat med länge med olika typer av laserbehandlingar och hävdar att den här metoden ger stor effekt med liten biverkan/smärta. Störst effekt uppnås efter ca 5 gångers behandling med ca en månads mellanrum. Effekten syns inte omedelbart, utan först efter några veckor (månader om vi talar om en kur) då det tar lite tid för huden att nybildas. Förbättringen är inte permanent, utan börjar gradvis att klinga av efter mellan ett till två år. För att behålla den här hudförbättringen så måste man underhållsbehandla. Helst 2-4 gånger om året, men då kan också huden förbättras avsevärt över tid anser Aysel.

Fraktionerad laser sägs ha effekt mot:

 • Rynkor
 • Slapp hud
 • Stora porer

Vissa kunder anser även att den här laserbehandligen har haft en viss förbättrande effekt på pigmentfläckar och ytliga blodkärl, men det är inget Aysel vågar utlova.

Gör det ont?

Själva behandlingen svider och bränner och är allt annat än skön, men som vi alla vet... ska man vara fin... Direkt efter hettade det rejält som efter en riktig solbränna. Ansiktet blev rött och lite svullet. Då är det viktgt att man tillför mycket fukt till huden, något som man ska fortsätta att göra de närmsta dagarna. Dagen därpå hade svedan försvunnit och en stor del av rodnaden lagt sig. Den andra dagen efter behandlingen var all rodnad borta. Obs! Man bör inte ta något smärtstillande innan behandlingen, då är nämligen risken stor att man inte känner när det gör för ont och därmed hur hög styrkan på lasern kan sättas. Detta är nämligen något man ställer in manuellt eftersom hudens känsligheten är individuell.

Fraktionerad laserbehandling mot rynkor och slapp hud, funkar det?

Jag har bara blivit behandlad en gång, så jag kan tyvärr inte uttala mig om den fulla effekten som en kur ska kunna ge. Men så här fem veckor efter behandlingen så tycker jag i alla fall mig märka att en del av mitt begynnande häng runt känklinjen har blivit lite mindre påtagligt. Skrattrynkorna på kinden är också något lite mjukare tycker jag.Biverkningar och annat viktigt att tänka på med laserbehandlingar

Går att kombinera med botox och fillers

En behandling med fraktionerad laser går att göra även om man tidigare har gjort fillers och/eller botox. Man bör dock vänta ungefär två veckor mellan de olika behandlingarna.

Laserbehandling passar bra på höst och vinter

Efter en laserbehandling blir huden extra ljuskänlig, man bör man undvika solen helt den närmaste veckan. Därefter bör man skydda sig med högsta solskyddsfaktor de närmaste tre månaderna. Under den tiden bör man heller inte ligga direkt i solen och sola sig (även om man har solskydd). Funderar man på att testa en laserbehandling så är det därför en bra tid att göra det nu, under årets mörka månader.

Biverkningar och andra viktiga saker att tänka på vid laserbehandling

 • Som en rejäl solbränna direkt efter behandling. De omedelbara biverkningarna med Fraxell-laser är lindring även om det svider en del direkt efter behandlingen. I nivå med en rejäl solbränna. 
 • Huden extremt ljuskänslig närmsta veckan efter behandling, undvik allt solljus!!
 • Huden extra ljuskänlig upp till 3 månader efter behandling. Använd högt solskydd samt undvik att ligga direkt i solen och sola dig.
 • Ge mycket fukt efter behandling! Direkt efter behandling och de närmaste dagarna efteråt är det viktigt att boosta huden med mycket fukt. Välje en snäll. inflammationsdämpande och dokumenterat effektiv fuktlotion.
 • Undvik att exfoliera eller att utsätta huden för någon ytterligare belastning under tiden för behandlingen och läkeprocessen efteråt (närmaste veckorna).
 • Alltid väl förtäckta ögon! Ögonen, som är mycket känsliga för laserljuset måste alltid vara väl förtäckta under behandling.
 • Välj klinik/salong med omsorg! Det krävs i dagsläget inte någon sjukvårdsutbildning för den som jobbar med laser och om lasern används felaktigt kan man få brännskador. Det är därför ytterst viktigt att man ordentligt kollar upp laserkliniken innan man väljer. Har behandlaren/kliniken lång erfarenhet? Finns några omdömen publicerade på nätet? Vilken modell av laser används? etc etc.
 • Ingen ökad risk för cancer. Enligt den amerikanska organisationen Skin Cancer Foundation så finns det inget som tyder på att laserbehandlingar av den här typen skulle öka risken för någon form av hudcancer.

Unikt erbjudande för mina läsare, värde 2 800 kr!

För dig som är nyfiken på att prova en behandling med Fraxium 1550 Fusion så kan du som min läsare få 50% på den första behandlingen hos Aysel. Allt du behöver göra är att nämna Beautycomesclean eller MItte när du ringer Aysel och bokar. En behandling kostar med ordinarie pris 5600 kr. Som läsare betalar du alltså endast 2 800 kr, vilket är ett mycket generöst erbjudande. För den som går vidare och bokar en hel kur vid samma tillfälle så erbjuder Aysel alla mina läsare en rabatt på 15% på hela kuren.

aysels-skonhetsvard

Med Aysel på Aysels Skönhetsvård

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-effekt-aysels-skonhetsvard.

Direkt efter behandlingen...

fraxium-fusion-1550-mot-rynkor-slapp-hud-hudforyngrande-laser-behandling-aysels-skonhetsvard

... rödflammig och lite svullen, som efter en rejäl solbränna. Men värre är det egentligen inte.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-dagen-efter

Morgonen efter behandlingen är huden fortfarande lite röd. Svedan har dock gått bort. Nästföljande dag var all rodnad borta.

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-slapp-hud-stora-porer-aysels-skonhetsvard-effekt-1-manad-senare

5 veckor efter en laserbehandling så tycker jag nog att huden har blivit något lite spänstigare...

fraxium-fusion-1550-fraxell-laser-behandling-mot-rynkor-stora-porer-slapp-hud-aysels-skonhetsvard-effekt

aysels-skonhetsvard-fore-efter'

Före behandlingen: Lite missnöjd med det trista begynnande hänget runt käklinjen...

aysels-skonhetsvard-fraxium-fusion-1550-laser

Fraxium 1550 Fusion, så ser den ut. 

 

Fint vaxade bryn hos Benefit Brow Bar på Sephora

benefit-brow-bar-sephora-vaxade-bryn-snygg-form.

benefint-sephora-brow-bar-farga-vaxa-ogonbrynen

Snygga bryn, ett enkelt mini-lyft

Nu är det förvisso ett tag sedan Sephora gjorde intåg i Sverige, men det är inte förrän nu jag själv kom till skott och testade Benefit's Brow Bar. Ett enkelt och smart sätt att fixa brynen under lunchen eller shoppingturen. Benefit, som kommer från San Francisco grundades 1976 och var först i världen med den här typen av "minisalonger". Man sitter vid en disk öppet inne i butiken och det hela går snabbt och smidigt. Jag fick en säker behandlign av Felicia som har en särskild utbildning (från Benefit) i just konsten att vaxa och forma ögonbryn. Tricket är bland annat att veta var den högsta punkten på brynets båge ligger. Det är individuellt och utgår från ögats och ansiktets form. En del bryn behövs "formas om" mer än andra, beronde på hur brynet ser ut från början. Vaxandet gör inte alls ont och ger totalt hårfritt och renplockad look. Hopp in, hopp ut och voilà, ett par snyggare bryn och ett litet mini-lyft till hela ansiktet. OBS, tid måste bokas i förväg.

Behandligen bekostade jag själv och jag har redan bokat återbesök.

Skinboosters med spruta – fukt på djupet med Teosyal och Restylane

skinbooster-restylane-teosyale-redensity-teoxane-beauty-injektioner

Ska man vara fin... Efter en rejäl omgång med nålen. 

mitte-blomqivst

Bort med torrhetsrynkor och trist glåmighet. En Skinbooster-behandling ger fukt på djupet.

Hyaluronsyre-injektion med snabb och tydlig anti age-effekt!

Om man varken är rädd för sprutor, beroendeframkallande beauty-injektioner eller det kroppsegna ämnet hyaluronsyra kan man få en riktigt effektiv skönhetsbehandling med sk Skinboosters. Det är en relativt ny typ av beautyinjektion, som inte är tänkt att fungera som en renodlad filler. Istället ska den ge fukt på djupet och trigga hudens egna cellförnyelse. En skinbooster innehåller nämligen en annan typ av hyaluronsyra (non cross-linked) än den som förekommer i fillers (cross-linked). Den börjar brytas ner redan efter 48 timmar, jämfört med en filler som bryts ner betydligt långsammare. Efter min behandling blev jag av med mycket av den glåmighet och hålögdhet som fick mig att se både trött och sliten ut. Hyaluronsyra är en grundsubstans i huden, en geléliknande vätska som fungerar både som fuktbindare, utfyllnad och en slags motorvägsliknande näringssoppa mellan cellerna. Den bryts ständigt ner och återbildas i huden. En process som så mycket annat avtar och saktar ner med åldern. Det är bland annat därför huden tappar mycket av sin lyster och fyllnad när vi åldras. Hyaluronsyra förekommer ofta i mer exklusiv hudvård, men eftersom hyaluronsyans molekyl är på tok för stor för att kunna penetrera hudbarriären kan en hyaluronsyre-kräm aldrig få samma effekt som en injektion. 

skinbooster-restylane-teosyal-texane-hyaluronsyra-hyaluronic-acid-basta-skonhetsbehandling-best-antiage-treatment

Manuell eller automatisk injektionsteknik?

Jag fick min behandling av Danielle Fa på Laser Estetik vid Sergels Torg i Stockholm. Tack vare en modern, maskinell injektions-teknik går behandligen fort och känns knappt. I varje stick lämnas en liten droppe av hyaluronsyre-komplexet. 1-2 dagar efter behandlingen ser man rätt rödmosig ut, men det lägger sig inom några dagar och sen börjar man snabbt se effekten av behandlingen. Fördelen med en automatisk injektionsteknik är att den är mer skonsam för huden. Apparaten lämnar minimalt med vibrationer jämfört med en manuell injektion, vilket reducerar smärtan och minskar risken för spruckna blodkärl och blåmärken. Enligt Daniell, som är en specialistsjuksköterska inom estetisk injektionsteknik med erfarenhet från mer än 70 000 behanlingar är det viktigt att välja en mottagning med endast legitimerad personal. Det är bara läkare eller sjuksköterskor som får utföra injektionsbehandlingar. Seriösa produktförsäljare säljer bara sina preparat till sådana kliniker. Förutom sjuksköterske- eller läkarlegitimation kan man så klart fråga efter hur lång tid personalen har arbetat med injektioner och om de är uppdaterade på senaste metoder och teknik genom att regelbundet vidareutbilda sig etc.

restylane-tesoyal-skin-booster-hyaluronsyra-hyaluronic-acid

Teosyal Redensity 1 innehåller förutom hyaluronsyra ett "Dermo-restructing Complex" som ska ge huden en riktig kickstart

Välj rätt Skinbooster, Restylane eller Teosyal?

Det finns många olika tillverkare av Skinboosters. Mest kända varumärket är nog Restylane. Min behandling var med det konkurrerande schweiziska märket Teoxane och deras produkt Teosyal Redensity 1. Redensity 1 innehåller förutom hyaluronsyra ett "Dermo-restructing Complex" som stödjer hudens uppbyggnad och förnyelse.

Så fungerar en Skinbooster

När man talar om beauty-injektioner med hyaluronsyra är det många som tänker på fillers och ankläppar. Men en skinbooster fungerar som sagt utan en renodlad filler-effekt, istället ska den ge fukt på djupet och samtidigt kicka igång hudens egna produktion av hyaluronsyra. Injektionerna verkar föryngrande i sig genom att varje nålstick skapar ett litet minitrauma som stressar huden till en läkningsprocess. För att ge huden en extra skjuts har Teoxane alltås lagt till ett "Dermo-restructing Complex"  som består av åtta aminosyror, 3 antioxidanter, två mineraler och en vitamin. Näringsämnen som enligt tillverkaren stödjer huden i sin nybildning. 

INNEHÅLL – TEOSYAL REDENSITY 1

 • Hyaluronsyra
 • Dermo-restructing Complex:  8 aminosyror (Glycine, Lysine,Threonine, Proline, Isoleucine, Leucine, Valine och Acetyl Cystein)3 antioxidanter (Gluthatione, Alpha Lipoic Acid och Arginine), 2 mineraler (Zink och Koppar) och 1 vitamin (Vitamin B6)
 • Lidocaine: bedövningsmedel
 
Enligt Teoxane har ingredienserna i deras "Dermo-restructing Complex" följande funktion:

SKYDDAR:
Tre antioxidanter (Glutathion, A-lipoic Acid, N-acétyl-L-cystéine) som finns naturligt i huden och som bidrar till cellernas försvar mot oxidation samt mineralerna Zink och Koppar som också sägs förbättra cellernas försvarsmekanismer. 
 
ÅTERBILDNING OCH REPARATION:
Vitamin B6. En icke allergen vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Åtta aminosyror (Arginine, Glycine, Isoleucine, Leucine, Valine, Lysine, Thréonine, Proline) som är centrala byggstenar i kroppens alla vävnader. 

FUKT:
Aminosyran Arginine, en av hudens NMF (Natural Moisturizing Factor) som bidrar till bibehållen fuktbalans i hudens yttre lager.

KOLLAGENPRODUKTION:
Aminosyrorna Lysine, Thréonine, Proline och Glycine är nödvändiga för hudens produktion av kollagen.

ENERGI:
Vitamin B6. En icke allergen vitamin som är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och energiproduktion.

Så här går behandlingen till

Varje behandling innebär ca 300 nålstick (hela ansiktet förutom pannan) och kostar från 2000 kr. Rekommenderat är att du gör totalt tre behandlingar med en månads mellanrum. Då har huden fått sig en rejäl skjuts och ett resultat som håller ca ett år. Sedan räcker det att göra en återbehandling varje år. 

Säkerhet

Enligt Teoxanes egna uppgifter så har deras fillers marknadens lägsta antal rapporterade bieffekter, mindre än 1 av 15000 behandlingar. De lutar sig på nio års klinika studier att produkten har använts i mer än tre miljoner injektioner världen över.

 

MOIST AND GLOW WITH SKINBOOSTER INJECTIONS

Skinbooster injections with hyaluronic acid are a quick and effective way to improve your skin texture and plumpness. My treatment was done by Danielle Fa at Laser Estetik in Stockholm. With her experience of over 70 000 treatments I felt pretty secure. Danielle chose to use Teosyal Redensity 1, by the Suisse brand Teoxane (in competition with the more well known Restylane brand). This product contains not only hyaluronic acid but also a "Dermo-restructing Complex" (with 8 amino acids, 3 antioxidants, 2 mineral and 1 vitamin) to promote cell regeneration, protection and moisturization. Thanks to an automatic injection method the treatment is quite endurable. Since a machine is much more steady than a hand, it minimizes the pain and risk of bruizes. For a couple of days you might look a bit red and swollen (so no party plans for these day), but after three-four days my face was back on track with a new plumpier glow. For the best result you are recommended three treatments in a row, one month a part. This at a cost of aproximately 2000 SEK per each. Since hyaluronic acid is constantly broken down and rebuilt in your body the result of a skinbooster treatment is not for ever. Once a year is a recommended ratio to renew the result. 

Six months smile – nya tänder efter ett halvår med tandställning

six-months-smile-tandstallning

"Six months smile" – en ny typ av tandställning 

I slutet av januari satte jag in en tandställning i över och underkäken. Det var min väninna tandläkaren Natalie Nourani på Mälarkliniken som hjälpte mig (se mitt tidigare inlägg här). Hon gav mig en ny slags tandställning, som bara behövde sitta i sex månader (metoden blev känd för många när Tom Cruise hade en sådan tandställning för en tid sedan). Vi tog faktiskt bort den här ställningen för en månad sedan, så den satt med andra ord i sju månader. Men det var mest för att det kom en sommar och semester i mellan och vi inte kunde göra alla justeringar i den takt vi borde. 

Ont? Bara i början

Visst var det sjukt obehagligt första veckorna innan man vant sig, men man slutatde tänka på det helt och hållet efter ca en månad. Jobbigt att hålla rent så klart. Allt fastnade i ställningen. Och inte kunde man tugga hårda saker som knäckebröd och äpple när det var som känsligast. Men jag måste säga att det har varit så mycket värt det. Tycker mina tänder blev superfina och det efter så kort tid!

Retainer, resten av livet?

På baksidan av mina främre tänder sitter nu en tunn liten metalltråd, sk "retainer" för att förhindra att tänderna åker tillbaka. Den här tråden ska sitta så länge som möjligt och kommer så klart att behöva bytas ut. Någto en tandläkare måste göra. Tyvärr vet man inte när, den kan sitta i ett år eller tio år, ingen vet. Där retainern sitter kan man inte använda vanlig tandtråd utan får köra med särskilda stickor. Jag har också fått en plastskena som jag ska använda när jag sover. Gärna jämt, åtminstone på överkäken. Meckigt, har redan glömt det massor av nätter.. Om jag hade vetat om allt det här pysslet som kommer efter själva tandställningen är borta så hade jag säkert blivit avskräckt. Men jag är ändå glad att jag reglerade mina tänder. Tycker det blev väldigt lyckat faktiskt.

Min tandläkare Natalie Nourani hittar ni här: 073 616 73 35

Six Months Smile, nu har jag samma tandställning som Tom Cruise!

tom-cruise-six-months-smile

Har alltid drömt om helt perfekta tänder, jag vet, har egentligen inte något direkt fel på mina. Min pappa, som var tandläkare ansåg att en alltför perfekt tandrad såg för insmickrande och "amerikansk" ut, att det lite skeva och mer udda är så mycket mer personligt. Så jag fick aldrig någon i tonåren. Och visst, egentligen håller jag med honom, men nu är det mina tänder vi pratar om. Och jag som tydligen fick någon slags hang up. Så när min väninna (duktiga Natalie Nourani tandläkare på Mälarkliniken i Gamla Stan) frågade om jag ville testa en ny slags tandställning som bara ska sitta i ett halvår slog jag till direkt. Efter två veckors rejäl värk och obekant obehag, kan jag säga det börjar känns riktigt bra. Rälsen är vit och syns knappt. Enda jobbiga är väl att man fylleslöddrar lite grann och att precis allt man stoppar i munnen sitter kvar till nästa måltid.

six-months-smile-natalie-nourani

Tack Natalie, till sommaren har jag lika snygga gaddar som du!
Läs mer om "Six months smile" här.

 

Wig – Aveda-frisersalong med lyxiga Spa-behandlingar

aveda-ekologiskt-shampoo-shampure-salong-wig-smooth-infusion

mitte-blomqvist-wig-aveda

Ett efterlängtat hårlyft! Nu är jag blond igen. En lite beige-guldig färg och fin klippning av superduktiga Sandra Benarba.

Aveda – gröna eller inte?

På Birger Jarlsgatan 22 i Stockholm ligger Wig, en fräsch Aveda-salong. Aveda, grundat 1978 av Horst Rechelbacher (sedemera grundare av Intelligent Nutrients, läs Hannahs inlägg här). Aveda bygger ursprungligen på Ayurvediska principer. Det är ett stort och välkänt märke utomlands, men finns knappt i Sverige. Aveda var tidiga med naturbaserad hud- och hårvård och har medverkat till att revolutionera sin bransch. Idag ägs Aveda av Estée Lauder. Många menar att Aveda numera inte längre är så gröna som de påstår. Produkterna är inte ekologiskt certifierade utan kan tvärtom innehålla de vanliga hudirriterande kemikalier (läs mer här). Men även om Aveda kanske mest en marknadförings-hype så har de ändå ett antal beundransvärda hållbarhetsprinciper; alla förpackningar gjorda av återvunnen plast, fabrikerna drivs av 100% vindkraft etc.

salong-wig-aveda

Fräscha Aveda-salongen Wig på Birger Jarlsgatan 22.

wig-aveda-shampure-ekologiskt-shampoo

Ekologisk ansiktsbehandling med Jurlique-produkter på Visage

ekologisk-ansiktsbehandling-jurlique-visage

Klassisk ansiktsbehandling med helt ekologiska produkter

Naturkosmetologisk ansiktsbehandling skiljer sig ofta från en klassisk ansiktsbehandling. De innehåller sällan varken ånga eller portömning, istället fokuserar man på olika massagetekniker. Vill man däremot ha en helt vanlig ansiktsbehandling fast med ekologiska produkter kan jag varmt rekommendera den ekologiska ansiktsbehandlingen på Visage (precis vid Stureplan i Stockholm). En underbart avslappnande behandling helt och hållet med Jurlique-produkter.  

visage

Jag fick min behandling av My (på bilden ovan), hon är specialutbildad på just Jurlique.

jurlique-wrinkle-softening-cream

Jurlique, Australiens största hudvårdsmärke med egen biodynamisk odling

Jurlique odlar biodynamiskt själva sina växtextrakt och har full kontroll på hela produktionskedjan. Deras ekologiska standard är hög. Precis som Dr Hauschka förespråkar de en lättare spray istället för kräm nattetid. En metod jag själv är nyfiken på, men ännu ej har hunnit prova fullt ut. Min hudtyp är mogen, men framförallt reaktiv och känslig. Ibland yttorr. Dessa produkter rekommenderade My mig att använda:

Dag: Wrinkle Softening Cream
Natt: Herbal Recovery Night Mist
Rengöring: Sooting Foaming Cleanser
Ögon: herbal recovery eye gel
Serum: Herbal Recovery Gel och/eller Skin Balancing Face Oil
Peeling: Daily Exfoliating Cream
Mask: Nourishing Mask

ekologisk-ansiktsbehandling

Eteriska oljor, hudirriterande eller avkopplande?

Som många ekologiska hudvårdsmärken bygger Jurlique sina produkter på botaniska extrakt och eteriska oljor. De eteriska oljornas effekter i hudvård är till viss del omtivstad. Vissa menar att de kan vara kraftigt hudirriterande, medan andra hävdare deras fantastiskt fina hudvårdande egenskaper. Alldeles oavsett hur det förhåller sig med den saken, de aromatiska oljor som användes i behandlingsprodukterna var i alla fall sjukt avslappnande och härligt doftande! Tur det, eftersom jag inte fick loss någon barnpassning den här gången.

Visage Ekologisk Ansiktsbehandling: 

"Behandlingar med handplockade, biodynamiskt odlade, noga utvalda och aktiva ingredienser. Doft av rena aromatiska oljor. Behandlingstid: 60 minuter Pris: 775 kronor, 90 minuter Pris: 945 kronor." 

Behandlingen hos Visage (som sponsrat mig med en behandling för denna recension) bokar du här!

Fågelbajsmask för 185 dollar?

hannah--amanda-brita-zackari-fagelbajsmask

Hannah & Amanda, Aftonbladets nya satsning på skönhet & mode

Ni har väl inte missat Hannah & Amanda, ny bilaga från Aftonbladet? Under namnet "Skönhetsfakiren" testar Brita Zackari (rolig, smart kompis till mig som bland annat bloggar här för Nöjesguiden) en minst sagt udda och ytterst naturlig skönhetsbehandling deluxe på Manhattan. Geishamasken, med innehåll av bland annat näkergalsbajs. 185 dollar, varken mer eller mindre. Och hur konstigt det än låter så gav det tydligen ett fint resultat. Kul med ny tidning. Kul att intresset för naturlig hudvård ökar. Och jättekul att av Britas tre "naturliga tips" så nämner hon den här bloggen som ett. Tack Brita! (Fågelbajsmasken och Honung som hemmagjord enzympeel var hennes andra två.)

hannah--amanda-beautycomesclean

Fågelbajsmasken "Geisha Treatment" hittar du på Shizuka New York Day Spa.

 

Mindre rynkor med kosmetisk akupunktur?

kosmetisk-akupunktur-mitte-blomqvist

En 4000 år gammal kinesiskt skönhetsbehandling på väg att bli trendig

Nyligen fick jag förmånen att prova kosmetisk akupunktur hos Josefin Burström på Jobu i Gamla stan. En avkopplande och annorlunda behandling på drygt 1,5 timme. Kosmetisk akupunktur, som har funnit i Sverige sedan 2002 har börjat bli ett alltmer populärt alternativ till botox och fillers i trend-meckan som New York, Los Angeles och London. Redan för 4000 år sedan använde man sig i Kina av nålar i skönhetsbehandlande syfte. Tanken är att på naturlig väg stimulera hudens kollagenproduktion, muskeltoning och elasticitet. Josefin menar att hennes behandlingar inte bara slätar ut rynkor, tar bort påsar under ögonen ger huden mer lyster och spänst, utan att de även ger hela den behandlade personen en mer vitalt utstrålning. Att t.o.m. blicken blir klarare.

Så här går behandlingen till

För bästa resultat bör man enligt Josefin gå en kur om 10-12 behandlingar med en veckas mellanrum per gång. Första behandlingen tar lite längre tid, sen kan man räkna med 1,5 timme per behandling. Beroende på vilket resultat man är ute efter så sätts nålarna (upp emot 60 st) på olika sätt. Ibland kopplas även ström till nålarna. Resultat ska märkas redan efter första behandlingen och efter fyra gånger ska man ha fått en tydlig förbättring. Efter avslutat kur bör man sen underhålla med en behandling var 4e-8e vecka. Kostnad: 800 kr/gång, paketpris 7500 kr för 10 ggr. Behandlingen kan kompletteras med koppning och kinesisk örtmedicin. Se mer här.

Resultat av behandlingen enligt Josefin Burström: 

• Ökar kollagen- och keratinproduktionen pga det ökat blodflöde, därav blir det en sträckande effekt i huden.
• Sträcker hängande hud.
• Minimerar eller ta bort fina linjer och rynkor, gör linjerna mjukare.
• Reducerar påsar eller mörka ringar under ögonen.
• Förbättrar ansiktsfärgen, ger en hälsosam glans och lyster.
• Minskar storleken på porerna.
• Ger en klarare blick.
• Lyfter hängande ögonlock.
• Ökar blodflödet och kreatinproduktionen i huden.
• Mjukgör huden.
• Förstärker immunförsvaret.
• Vitaliserar och stärker hälsan.
• Biverkningar: kan få blåmärken efter nålarna
• Svår acne, eksem, rosarea, psorias behandlas med estetisk akupunktur samt även med kinesiska örtmedel.

kosmetisk-akupunktur-biverkningar-blamarken
 

Om det funkar?

Jag vet faktiskt inte. Tyvärr har jag under min mammaledighet inte råd att boka ett helt 10-gångers paket, utan bara gått denna enda gång. Omedelbart efter behandlingen kunde jag notera en viss svullnad (som fyllde ut rynkorna lite), men den lade sig efter ett par dagar. Det mest synliga resultatet var nog ett par blåmärken, som satt kvar en knapp vecka. Men jag hade gärna gått en hel kur, skulle vara intressant att veta om det kan ge så fina resultat som påstås.

Akupunktur en kontroversiell metod

Akupunktur i sig är kontroversiellt. Skeptikerna menar att metoden saknar stöd i modern västerländsk forskning och att effekten mest handlar om placebo. Här ifrågasätter The Beauty Brain kosmetisk akupunktur:

Deconstruction of Cosmetic Acupuncture Claims 

1. Promotes circulation – The wording of this claim is important. They merely say circulation is promoted not that it is increased. There is no proof that sticking needles in your skin increases circulation.
2. Rehydrates the skin’s external layers – While needles might stimulate the sweat and sebacious glands, there certainly aren’t enough inserted to have much effect on skin moisture levels. This is unproven nonsense.
3. Helps exfoliation – Big deal. You can say almost anything you do to skin will “help” exfoliation. The claims of increasing skin nutrition is complete bogus.
4. Allows healthy “breathing” of the skin – Another fluff claim that doesn’t mean anything. Washing your face allows skin to “breath”. What is the new benefit offered here?
5. Increases oxygen consumption of the skin’s external layer – The skin’s external layer is made up of dead cells that don’t use oxygen. It’s baffling to me how acupuncture would increase the consumption of oxygen by dead cells. Plus, there is no proof that this even happens. More nonsense.
6. Stimulates the production of elastin and 4 collagen proteins – This just isn’t true. Poking yourself with needles has not been demonstrated to increase elastin and collagen levels in skin.
7. Reduces and relaxes the tension in the nerves and muscles – Of all the claims this one is the most plausible. Acupuncture is a relaxing procedure that could have some effect on muscle tension and thus slightly change your appearance. But that hardly seems worth $150 per treatment.


kosmetisk-akupunktur-kinesisk-medicin-orter-meridianer

Akupunktur och traditionell kinesisk medicin

Kosmetisk akupunktur kommer från Kina och bygger på traditionell kinesisk medicin (TCM). Inom TCM har man ett helt annat synsätt än den västerländska medicinen. Den viktigaste principen är helhetssynen, att se till hela människan, såväl kropp, psyke, miljö och livsstil. En annan viktig princip är Yin och Yang som är ett samspel mellan motpoler och som man menar är en förutsättning för livet självt. Vidare hävdas att kroppen genomsyras av en livsenergi (chi) som rör sig i särskilda energibanor, 12 sk meridianer. Kroppens olika organ ska även korresponderas av meridianerna. Allt i naturen delas in i fem element mellan vilka det måste råda balans för optimal hälsa. Inom TCM använder man sig av särskilda metoder för att ställa en diagnos och sedan av en rad olika behandlingsmetoder, tex massage, akupunktur, koppning och kinesisk örtmedicin. Läs mer om TCM här

Länkar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Akupunktur
http://skepdic.com/acupuncture.html
http://thebeautybrains.com/2008/08/10/can-cosmetic-acupuncture-reduce-wr...
http://www.nytimes.com/2007/12/13/fashion/13SKIN.html?_r=0
http://www.cityweekend.com.cn/beijing/articles/blogs-beijing/expat-life/...
http://www.youtube.com/watch?v=lujaCCzkkgg
http://jobu.se/estetiskakupunktur.html  
http://www.chinesemedicalcenter.se/page_se/kinesisk_medicin/oversikt.html 

Ögonfransförlängning – snyggt tills fransarna gick av

eko-har-fransforlangning

Mina egna fransar, nu en katastrof

Kände mig lite trött och sliten som nybliven tvåbarnsmamma. Så fick jag se min snygga granne och att hon plötsligt hade väldigt långa och söta bambifransar. Kanske inte direkt naturligt men jag tänkte att det skulle kunna vara ett smart sätta att bli fräsch utan att behöva kleta med mascara varje dag. Så jag gjorde en fransförlängning. Till en början var jag riktigt nöjd (även fast fransarna kanske blev lite väl långa) så efter fyra veckor var jag tillbaka och "fyllde på". Denna gång blev det ännu snyggare, vi hade hittat den optimala längden och formen. Men underbart är kort. Fransarna började ramla av redan efter ett par dagar och två veckor senare hade jag knappt några kvar. Och vad ännu värre var, mina egna fransar hade alla gått av.

/sites/default/fileogonfransar-ogonfransforlagning-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Fransförlängning, så går det till:

Lösfransarna limmas på dina egna, en och en. Första besöket tar ca 1,5 timme. Du får med dig en liten fransborste att borsta varje morgon. Fransarna kan bli  rätt spretiga. Sedan får du varken använda mascara eller någon rengöring direkt på fransarna. Man måste också vara försiktig varje gång man tvättar ansiktet och inte gnugga sig i ögonen, vilket var rätt meckigt. Sitter mellan två och fyra veckor. Pris: ca 1500 kr första gången och ca 800 kr för påfyllning.

Limmet, ingredienser:

Limmet som används är speciellt framtaget för fransförlängning (enligt uppgift från början utvecklat från kirurgiskt lim) och innehåller: "Ethyl-2-cyanoacrylat, alkoxy-2-cyanoacrylat, polymetylmetakrylat och carbon black". Har inte hittat information om alla ingredienser, men de låter ju inte direkt mysiga: ethyl-2-cyanoacrylat får en "gul" 4:a av EVG Skindeep, framförallt för att den är allergiframkallande. Nu är det extremt små mängder som används, varje syntetfrans doppas i limmet som alltså aldrig kommer i kontakt med huden. Du ligger och blundar, så limångorna kommer inte direkt in i ögonen heller, snarare värre för den som sitter och gör jobbet med andra ord.

 

Subscribe to Behandlingar