Bodybutter

DIY Bodybutter med glycerin – lätt att göra själv!

bodybutter-sheasmor-macadamiaolja-glycerin.jpg 

Förlåt bilden. Ser värre ut än vad det är. I verkligeheten är känslan mer som rumsvarmt smör än något som kommer från näsan. Faktum är att det här blev ett grymt bra butter. Glycerinet ger mer fukt än bara olika fetter även fast det samtidigt ger en något annorlunda konsistens.

Rejält återfuktande butter med chokladdoft

Det är enkelt att göra bodybutters, bara att smälta lite olja, fett och vax och hälla upp på burk. Har man problem med torr hud och behöver mer fukt så kan man tillsätta fuktgivande glycerin. Tricket är att man måste vispa (elvisp) medan krämen svalnar så att det blandar sig ordentligt. Detta blir en rätt fett butter som kan kännas lite klibbigt vid smörjning, men det går snabbt in i huden. Grymt på riktigt torra partier som självsprickor och rasp-hälar.

Värm på svag värme vattenbad (värm gärna direkt i den bunke du ska vispa i sen) tills allt har smält. Flytta över bunken och ställ i en skål med kallt vatten. Vispa tills allt får en lite luftig och smörig konsistens (som rumsvarmt smör). Tag med spatel och lägg upp i burk.

När man blandar egna butters kan det vara bra att investera i en noggran liten våg, tex den för 310 kr på Naturkosmetik Kompaniet. Där hittar du även råvarorna nedan samt burkar av olika typer.

Smält först i vattenbad:

  • Macadamiaolja (eko) 50 g
  • Sheasmör (eko) 40 g (får ej bli varmare än 70 g, då grynar det sig)
  • Kakaosmör (eko) 20 g
  • Bivax 15 g
Ta bort från värmen och tillsätt under vispning:
  • Glycerin (veg, eko) 7 g 
  • E Vitamin (acetat) 5 g (tillsätts när blandningen svalnat något)
  • Frivilligt: eteriska oljor efter tycke. Jag undviker oftast dessa eftersom min hud ibland reagerar på en del sådana oljor

Flytta över bunke i skål med kallt vatten, vispa med elvisp tills allt har blandats ordentligt

Orkar man inte göra sin egen butter med glycerin kan man köpa en liknande kräm "Butter Face & Body Cream" hos Nea of Sweden.

Mer chokladdoftande DIY-bodybutters

Om man vill ha doft på sitt butter men samtidigt vill undvika eteriska oljor så tycker jag chokladsmör (och chokladmassa, ger färg) är ett bra alternativ. Förutsatt att man gillar choklad så klart... Här hittar du t ex recept på ett riktig chokladboms-butter (utan glycerin)!

Ekologisk Hudvård: Blogg-favoriter 2012 – Kropp

ekologisk-hudvard-favoriter-2012-kropp

Här är en fet lista ekologiska favoritprodukter för kroppen. Inte valda av mig, utan av ett antal duktiga beautybloggare som jag följer. Sammanställningen har jag gjort eftersom jag tycker det skulle vara bra att ha alla på ett ställe. Läs gärna även min tidigare lista över ansikts-favoriter 2012. Någon produkt som saknas? Fyll gärna på listan, vilka är era favoriter?

KROPP

Bästa Tvål – Flytande

Bästa Tvål – Fast

Bästa Skrubb

Bästa Bodylotion

Bästa Kroppsolja

Bästa Body Butter

Bästa Handkräm

Bästa Salva – allround

Bästa Deo

DOUBLE CHOCOLATE och tangerine coconut – Bästa julklappen, eget bodybutter!

eget-body-butter-sheasmor-jojobaolja-kokos

/sites/default/filgor-ditt-eget-bodybutter-mitte-blomqvist-skonhetsblogg

Det är superlätt att göra eget bodybutter. Här kommer två av mina favoritrecept; smarrig choklad eller en sötfrisk mandarin. De kan kännas lite kletiga precis när man smort sig, men det går snabbt in i huden. Perfekt för vintertorr hud, eller som t ex fotsalva. 

Investera helst i en liten våg och en termometer. Vissa känsliga ämnen, som eteriska oljor och vitaminer skall tillsättas vid lägre temperaturer. 

Double Chocolate & Coconut Butter

Värm försiktigt i vattenbad:

40g kakaosmör (med doft eko)
40g kokossmör (utan doft eko)
20g Solrosolja omega 9 (eko)
20g Mandelolja (eko)
10g Mimosavax 
5g Kakaomassa 100% (eko)

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:
5g E-Vitamin

Häll upp på 150 ml burk.

Tangerine Coconut Butter

Obs, doftar kokos i burken, men mer som vanilj på huden.

Värm försiktigt i vattenbad:

60g sheasmör (eko) - får ej värmas över 70 grader, då blir salvan grynig
20g kokossmör (med doft eko)
20g Solrosolja omega 9 (eko)
20g Jojoba (eko)
10g bivax 

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:
5g E-Vitamin
ev 10 droppar eterisk olja mandarin
ev 5 droppar eterisk olja bergamott

(Obs, en del personer kan vara överkänsliga mot vissa eteriska oljor eftersom dessa kan innehålla allergiframkallande doftämnen) 

Häll upp på 150 ml burk

Råvaror hittar du på crearome. Där finns även våg, termometer och olika typer av burkar.

Lycka till!

Double Chocolate & Coconut Bodybutter

/sites/default/filgor-ditt-eget-bodybutter-mitte-blomqvist-skonhetsblogg

Gör ditt eget bodybutter del 2:

Vissa gillar att baka kakor, jag gillar att smälta bodybutters. Så jag fortsätter peppa er andra att göra detsamma! Och nu har jag maxat chokladkänslan ännu mer! Chokladmassan är rik på antioxidanter och ger färg åt krämen och kakaosmöret skyddar och mjukgör huden. Kokosfett ger fin pärlemolyster och tillsammans med mandel- och solrosolja blev det hela riktigt lyckat: en perfekt smörig konsistens, smarrig doft och en skön sammetslen känsla. Kan kanske kännas lite kletigt precis när man smort sig, men det går snabbt in i huden. För dig med lite torrare hud.

Förutom en våg kan det vara bra att ha en termometer. Vissa känsliga ämnen, som eteriska oljor och vitaminer skall tillsättas vid lägre temperaturer. 

Värm försiktigt i vattenbad:

40g kakaosmör (med doft eko)
40g kokosfett (utan doft eko)
20g Solrosolja omega 9 (eko)
20g Mandelolja (eko)
10g Mimosavax
5g Kakaomassa 100% (eko)

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:
5g E-Vitamin

Häll upp på burkar.

Alla ingredienser förutom kokofettet (som kommer från biofood) hittar du på crearome. Där finns även våg, termometer och olika typer av burkar.

Lycka till!

Här hittar du ett annat recept på butter. 

Lyxigt body butter med chokladdoft – så gör du!

body-butter-choklad-beautycomesclean

Kan man koka pasta kan man göra sitt eget body butter!
Variationsmöjigheterna är oändliga och det blir dessutom billigare än att köpa färdigt. Sen kan du så klart go all in på riktigt dyra råvaror, men då vet du ju åtminstone att du får vad du betalar för.

Allt man behöver är lite olja, fett och vax.
Plus kastrull, slickepott, en våg och en burk att hälla allt i.

body-butter-choklad-beautycomesclean

Sedan ganska många år tillbaka gör jag egna salvor för husbehov. Numera kör jag oftast på känsla, utan recept. Ibland blir de lite för hårda och ibland lite grynigare. Det beror på sinnesstämning och vad jag har hemma. Det här är den enklaste formen av salvor/butter du kan göra och eftersom de bara innehåller fetter och inget vatten så behövs heller ingen konservering. Vi använder det i stället för hudlotion hemma. Särskilt sambon ger omedelbar feedback på om något blivit mer eller mindre lyckat (och gnäller direkt de tagit slut)... Så här blev det den här gången:

60g Sheasmör, eko (får ej värmas över 70 grader, då grynar det sig)
40g Kakaosmör, eko med doft
20g Bivax, gult eko 
20g Solrosolja omega 9, eko
20g Rapsolja, kallpressad eko
15g Tistelolja, kallpressad eko
5g Vitamin E, naturidentisk 

Gör så här: 
Väg och lägg allt i en kastrull.
Värm försiktigt på låg värme. 
När det smält: häll upp på burk.

body-butter-choklad-recept-beautycomedsclean

Och vill du ha ett fastare butter så kan du bara öka mängden bivax, shea- eller kakaosmör och samtidigt minska mängden olja med lika mycket. Du kan också byta ut oljorna till andra sorter. Fler eller färre. Det är proportionerna fett-olja-vax som spelar roll för konsistensen. Hade t ex inte jojobaoljan, min absoluta favorit, varit slut hade den också åkt i. (Synd bara att den har blivit så dyr på sista tiden.) Tänk på att vissa oljor ger mer doft än andra och att de alla har lite olika sammansättning av fettsyror. Vill du inte alls ha något bivax i så ersätter du helt enkelt det med mer shea- eller kakaosmör. Då får du en lite lösare och ev lite grynigare butter (pga sheasmöret).

Om man vill kan man så klart toppa allt med några droppar eterisk olja efter behag (som t ex mandarin). Men jag gillar chokladdoften som den är och eftersom jag är gravid och extra försiktig just nu så undviker jag helst eteriska oljor.

Om salvan är bra för huden?
Vet faktiskt inte, men står man bara ut med lite klet, så smälter den härligt i händerna och doftar ljuvligt! 

 

Läs mer om olika råvaror på shenet.se.
Allt du behöver kan du köpa på Crearome.se (inklusive förpackningar och redskap)

 

 

Subscribe to Bodybutter