BPA

Plastbanta 2014 – Giftfri matförvaring!

matlador-glas-rostfritt-forvaring-mat

Nu plastbantar jag hemmet!

Ett av mina egna nyårslöften för 2014 är att plastbanta hemmet. Först ut är alla matbehållare. De flesta plastlådor slängde vi för många år sedan. Men av någon outgrundlig anledning har de dykt upp några nya i skåpet. Var ifrån vet jag inte, förmodligen några kvarlevor efter sommarens picknick. Plast är dåligt eftersom det kan läcka ut hormonstörande ftalater och annat otrevligt i maten. Särskilt jättedåligt är det att micra mat i plast. BPA- eller Ftalatfritt, spelar ingen roll. Kontroversiella och förbjudna kemiklier byts ofta ut mot någon snarlik molekyl som man kan misstänka har samma effekt i kroppen. Bara att just den (nya) molekylen inte har forskats så mycket på och rent lagligt inte heller är reglerad.

Giftria matlådor av hög kvalitet i glas och rostfritt

Rostfria matlådor har annars kommit i ropet igen. Varken glas eller rostfritt läcker ut något till maten. Onyx gör riktigt fina behållare i såväl rostfritt som glas. Den runda på bilden ovan håller tätt genom en slags snäppspännen. Och de fina glaslådorna med rostfritt lock blir lufttäta genom att bilda vakum när man trycker på den runda silikonknappen. Alla behållare ovan kostar runt två hundra kronor på nätet. Annar är ett billigt och hett tips är att spara alla glasburkar efter sylt och andra matvaror. De funkar utmärkt att sen förvara annan mat i. 

I butikerna nedan hittar man även många andra fina produkter, som tex nappflaskor i glas eller rostfritt, Eller vad sägs om sugrör i glas? Eller klassiska glassformar i rostfritt, för hemmagjorda ispinnar. 

  • Rekolek – lådor i glas och rostfritt från bland andra Onyx, men även från andra märken.
  • Lapland Eco Store – Väldigt snyggt matset i bambufiber som alternativ till plast.
  • Medveten mini – Såväl bambu-matsetet och lådorna från Onyx

 

 

Subscribe to BPA