Concealer

Bästa Ekologiska Makeup – Makeupartisten Linda Öhrströms favoritmärken!

linda-ohrstrom-eko-makeup-mini

linda-ohrstrom-eko-makeup-2

Linda Öhrström, tillträdande Beauty Editor på Womens Health

I veckan hade jag ett otroligt inspirerande möte med Linda Öhrström en fantastiskt duktig och världskänd makupartist som brinner för ekologisk hudvård och makeup. Hon är aktuell som nytillträdande Beauty Editor på Womens Health när tidningen nu lanseras i Sverige i mitten av januari. Linda har jobbat professionellt med makeup i 18 år. Sedan 1996 är hon bosatt i London, men har världen som arbetsfält. Förutom att resa jorden runt på olika reklam, mode- och beautyfotograferingar så spenderar Linda ett par månader om året på tropiska beacher. Som dedikerad surfare har hon hängt på av jordens softaste platser och stränder. Och det var faktiskt just på en sådan plats, Santa Teresa i Costa Rica som jag första gången träffade Linda. Dit hade jag åkt med en kompis några veckor för att testa det här med surfen. (Min kompis Lisa blev hooked, men tyvärr inte jag). Linda lever en miljö- och hälsomedveten livsstil, hon är t ex vegetarian och yogar regelbundet. I här inlägget bjuder Linda på några av sina hetaste ekomake-tips och när ett fullblodsproffs som Linda säger vad som funkar och inte så sitter i alla fall jag stilla i bänken. 

linda-ohrstrom-eko-makeup-4

Ekologisk makeup ett självklart val

Sedan ett 5 år tillbaka är Linda Beauty Director på Volt Mag och sedan i höstas dessutom Organic Beauty Editor nättidningen Volt Café, ett jobb Linda har fått mersmak på då hon nu alltså tillträder som Beauty Editor på svenska utgåvan av Womens Health. Genom det redaktionella arbetet har Linda haft möjligheten att sprida och fördjupa sina kunskaper om ekologisk make och hon testar ständigt nya märken. I sitt dagliga arbete som makeupartist har Linda nämligen blivit allt mer övertygad om nödvändigheten av ekologiskt smink. Inte minst av en skrämmande personlig erfarenhet hon gjorde för några år sedan. 

linda-ohrstrom-eko-make-anne-vyalitsyna

Höga värden av tungmetaller fick Linda att rensa necessären

Linda har alltså gjort en såväl skrämmande som intressant personlig resa mot ekologisk hudvård och makeup. För ett år sedan rensade hon ut 11 amalgamfyllningar ur sina tänder (amalgam innhåller bland annat kvicksilver). Efter fyra månaders detoxande (tarmsköljning, leverrensning etc), ville Linda testa sina nivåer av gifter och tungmetaller i kroppen, så hon bokade ett privat test hos en "kvicksilverspecialist". Man mätte och analyserade rester av kvicksilver i svett, i hårbotten och i munnen. Det visade sig att värderna var skyhöga. Linda bokade ett nytt test för att dubbelkolla. Denna gång hos Bio Lab som analyserade ett hårprov. Även denna gång kom testsvaret tillbaka med kraftigt förhöjda värden. Med dessa två analyser i handen lyckades Linda tjata till sig ett tungmetalltest hos sin allmänläkare i London. Även detta, ett urinprov, visade onormalt höga värden av kvicksilver, aluminium, bly och kadmium. Det har senare visat sig att flera av Lindas makeup-kollegor som gjort liknande tester har haft samma förhöjda värden av tungmetaller.

volt-linda-ohrstrom-makeup

Linda om dagens eko-smink

Linda köper helst ekocertifierad makeup. Hon anser att certifieringen fungerar som en trygg garant mot all den green-washing som översvämmar skönhetsbranschen. För Linda är det viktigt att produkterna hon använder är rena och inte innehåller giftiga och skadliga ämnen för människa och natur. Kvalitetsmässigt kan det variera en del mellan olika märken och prisklasser, men på senare tid har det kommit fram en hel del fina märken anser Linda. De flesta är bra på någon eller några produkter, svårare att hitta ett märke som är bra på allt. Ekocertifierad mascara som har allt (sensationellt uppbyggande, som sitter i alla lägen) verkar vara svårast att få till. Man kan helt enkelt inte förvänta sig samma typ av frans-underverk som med en konventionell mascara. Än...  Lindas hetaste mascaratips för tillfället är därför att grunda med ett drag med en mascara från Essential Care och därefter toppa med ett lager mascara från Green People. Det vanligaste med ekomake är att det är mycket skimmer och att färgerna går i lite murriga och jordiga toner. Därför vill Linda gärna puffa för märken som lyckats ta fram produkter i matta och mer färgstarka färgskalor och med fin textur (finish). Linda blandar oftast färger i en make för att få till den nyans hon vill ha.

w3ll-people-vapour-une-zao-kjaer-weis-green-people

Linda Öhrströms favorit makeup-märken

 • Couleur Caramel - Ekocertifierade, Fina färger, matta puder, brett sortiment.
 • Essential Care - Bra läppsift. Bra mascara och kajal. Hett tips, grunda med ett drag med mascara från Essential Care, lägg sedan på ett lager med mascara från Green People.
 • Green People - Ett brett märke som har produkter för hela familjen, allt från tandkräm och hudvård till fin make. Bra svart kajal och en bra mascara som har vunnit alla priser!
 • Ilia Beauty - Stora fina läppstift, bra färger utan skimmer.
 • Intelligent Nutrients - Läppglans man kan äta för att de är så fullpackade av antioxidanter!
 • Kjaer Weis - Fantastiska! Bra och pigmentstarka ögonskuggor, lätta att jobba med (sudda).
 • Living Nature - Ett brett märke med stort sortiment av bra produkter. Snygga härliga förpackningar. Bra concealers, bra mascara och läppstift.
 • RMS Beauty - Grundat av makeupartisten Rose Marie Swift. (Liksom Linda gjorde Rose ett tungmetallstest som visade på kraftigt förhöjda värden innan hon övergick till ekologisk makeup). Living Luminizer är deras hjälteprodukt, en prisvinnande foundation. I övrigt mycket krämbaserade produkter (baserade på kokosolja) med bra textur och finish. Bra concealer!
 • Studio 78 - Bra bronzing powder, fina concealer (bäst i varma Costa Rica, men inte lika bra i torra England).
 • Une Beauty - Bra matta färger och fina pennor.
 • Vapour -  Bra foundations som sitter snyggt och bra!
 • W3ll People - Bra mineralfoundation-sticks.
 • Zao Makeup - Bra på färger, läpp, ögon, multipurpouse-pennor. Fina förpackningar i förnyelsebar bambu.

linda-ohrstrom-costa-rica-santa-teresa

En dag på jobbet. Linda Öhrström är förutom en grym makeupartist även en dedikerad surfare, här på stranden i Santa Teresa, Costa Rica. Foto Linda Forsell för SvD's Resebilaga. Följ Linda jorden runt på LindaLoves.

Här kan du se vad Linda gör för Volt Cafe:
http://www.voltcafe.com/blog/october-organic-beauty-cards
http://www.voltcafe.com/blog/intelligent-beauty
http://www.voltcafe.com/blog/a-beautiful-seduction
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/certified-beauty-3
http://www.voltcafe.com/editorial/fashion-weak
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/skin-colour
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/a-study-of-form

Linda Öhrström är representerad i Sverige av Link Details.

Beautybilderna i inlägget ovan är tagna (i turordning) av:

 • Rankin
 • Andreas Sjödin
 • Thomas Klementsson 
 • Ian Crawford
 • Thomas Falmer
 • John Scarsbrinck
 • Rui Faria
 • Benjamin Vnuk

 

 
Subscribe to Concealer