Cosmeceuticals

Cosmeceuticals – inte ett godkänt begrepp

clinicare-cosmeceutical-silky-foam-cleanser-egf-rejuvenation-toner-serum-essence

Cosmeceuticals, en ren marknadföringsterm

Jag fick ett paket produkter med posten igår, Clinicare – cutting edge cosmeceutical formula. Istället för att bli sugen på att testa produkterna blev jag sugen på att skriva ett inlägg om begreppet cosmeceuticals. Den termen gör mig nämligen mäkta irriterad. Du kanske tror att hudvård som kallas Cosmeceutical är mer effektiv än vanliga hudvårdsprodukter. Och det är precis vad som är tillverkarens avsikt. Utan att produkterna alls behöver leva upp till någon högre, mer vetenskaplig standard än sina konkurrenter. Begreppet existerar nämligen inte inom något godkänt regelverk. Det är ett "hitte-på-begrepp" och ett reklamtrick. Det är möjligt att just Clinicare är bra produkter, men de spelar på samma planhalva som all annan kosmetika/hudvårdsprodukter och får därmed endast innehålla ingredienser som är tillåtna i kosmetika.

/kosmetika-regelverk-avgransning-mot-andra-produktgrupper-cosmeceuticals-ej-godkant

Tre godkända produktgrupper: Läkemedel, Medicintekniska produkter och Kosmetika

Vad gäller beredningar och relaterade produkter för utvärtes bruk finns inom Inom EU finns bara tre godkända produktgrupper: Läkemedel, Medicintekniska produkter och Kosmetika. Vilka produkter som klassas som vad är strängt reglerat. Detta för att undvika vilseledande marknadsföring och livsfarlig felanvändning.

LÄKEMEDEL
Produkter som har till uppgift att bota, lindra eller förebygga sjukdom. Endast läkemedel får lov att (och måste) ha en farmakologisk, metabolisk eller immunologisk verkan. 
(Som exempel: Endast ett läkemedel kan påstå sig kunna behandla acne, medan rengörande kosmetiska produkter får lov att påstå sig skydda mot uppkomsten av finnar och pormaskar.)

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER 
Produkter vars uppgift är att återställa, korrigera eller modifiera fysiologisk funktion. De har en fysikalisk verkan.

KOSMETIKA
Produkter vars uppgift är att ...rengöra, parfymera, ändra utseende, korrigera kroppslukt, skydda, bevara i god kondition... 

Subscribe to Cosmeceuticals