DIY

Undvik oxiderat C-vitamin!

l-askorbinsyra-pulver-oxiderat-gulnat-vitamin-c

Vitamin C är instabilt och oxiderar lätt

L-askorbinsyra, alltså rent C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan skydda oss mot fria radikaler (bland annat från UV-strålning). I hudvård har det en rad bevisat effektiva anti age-effekter. Problemet är bara att L-askorbinsyra är väldigt instabild och snabbt oxiderar i kontakt med vatten, ljus och luft, tillsammans med vissa metaller som järn, nickel och koppar samt i produkter med högt pH. När en antioxidant, som ska skydda våra celler från oxidation, själv oxiderar förvandlas den till något som istället kan skapa ytterligare oxidativ stress och verka nedbrytande på kroppen. Därför så viktigt att undvika Vitamin C om det har oxiderat.

Gulnar när det bryts ner

L-askorbinsyra i sin rena form gulnar när det oxiderar och är därför lätt att upptäcka. Som tillsats i kosmetika kan den få hela beredningen att gulna eller till och med bli brun (se bilden nedan). Om vitaminet är i tillräckligt hög koncentration vill säga. Naturligtvis är det här ett problem för den som vill tillverka en C-vitaminrik hudvårdsprodukt. Brunade krämer känns inte så fräscha. Lösningen för många tillverkare är därför att tillsätta vitaminet i så liten mängd att oxiditionen inte märks. Eller så använder man istället någon form av C-vitamin-derivat, eftersom dessa sägs vara mer stabila. Det finns ett flertal derivat på marknaden, vars effekt i hudvårdsprodukter är mer eller mindre undersökt. Vissa studier pekar på att några av dessa är lika effektiva antioxidanter som L-askorbinsyra, andra ger mer tveksamma svar. Men även ett c-vitamin-derivat kan oxidera, se bilden på krämen nedan!

l-askorbinsyra-nutribiotic-oxiderat-vitamin-c

Så här mörkt brun blev en kräm jag själv spetsat med 10% av C-vitamin-derivatet Magnesium Ascorbyl Phosphate efter ett par månader i kylskåp

Gör själv ditt 100% rena C-Vitamin-Serum

Om man vill tillföra huden rent vitamin C, kan man annars göra sitt egna superduperenkla C-Vitamin-Serum. Man köper en burk L-askrobinsyra (t ex Nutribiotics Ascorbic acid, crystalline powder, 454 g för $14.51 på iherb, levererstid en dryg vecka) och blandar en knivsudd med vatten i handen och splaha dirket på ansiktet (efter rengöring och innan kräm). Obs. tänk på att L-askorbinsyra har ett lågt pH och därmed en peelande effekt. Vissa regerar tyvärr med en irritation på det, andra kan utan problem använda L-askorbinsyra som en kur, en eller ett par dagar i veckan. Tips är att föra över lite pulver i en särskild ogenomskinlig burk som man förvarar i badrummet. Så slipper man utsätta resten av produkten för ständig ljus- och syretillförsel.

 

 

Vitamin D – nästa stora hudvårds-hype?

vitamin-d-serum-dr-dennis-gross

Skönhetsindustrin letar ständigt efter nya ingredienser att hypa. Vitamin D har på senare år fullständigt dominerat som hälso-undermedlet nummer ett, så därför inte särskilt konstigt att det även forskats på som hudvårdsingrediens. Vissa talar redan om vitamin D som nästa stora hudvårds-hype. Man kan lätt tycka att den här kopplingen är ganska logiskt, särskilt som det är i just huden som vi själva bildar vitamin D. Det används redan framgångsrikt i behandling av psorias och sedan en tid tillbaka finns det alltså även som antiage-serum, bland annat Dr Dennis Gross Active Vitamin D Serum-Oil.

Nödvändigt för en normal barriärfunktion

Vitamin D är egentligen inget vitamin i ordets sanna bemärkelse (definitonen av ett vitamin är att det är ett för kroppen livsnödvändigt ämne som måste tillföras utifrån) eftersom vi själv är kapabla att tillverka det. Det finns ett fem former av Vitmin D och de flesta hävdar att D3 (cholecalciferol) är mest effektivt för oss människor eftersom det är den formen vi själva bildar. Vitamin D3 bildas i huden från kolesterol (7-dehydrocholesterol) med hjälp av solljus på en våglängd mellan 270 och 290 nm, något som på våra breddgrader bara förekommer under senvår, sommar och tidig höst. Innan vitamin D3 blir aktivt som ett hormon måste det hydroxileras (omvandlas med hjälp av ett enzym) två gånger. Först till en form som kallas calciol, sen till calcidiol och slutligen till den aktiva formen calcitriol. Förr trodde man att den här omvandligen bara kunde ske i levern och njurarna, men relativt nyligen har man kommit underfund med att även keratinocyterna (hudens vanligaste celler) kan bilda de nödvändiga enzymerna – D 25-hydroxylase (CYP27A1) and 25-hydroxyvitamin D3 1-α-hydroxylase (CYP27B1). Calcitrol är inblandat i en stor mängd bioloiska processer i kroppen, viktigt för t ex immunförsvaret och en frisk benstomme. Men behövs t ex även för vår mentala hälsa och sägs dessutom kunna utgöra ett skydd mot cancer. I huden är calictrol inblandat i såväl bildandet av kerationcyter samt nödvändigt för en normal barriärfunktion och skydd mot inflammationer i huden.

450 eller 50 kr, vad är skillnaden?

Vitamin D2 (ergocalciferol) är en annan form av D-vitamin som tillverkas av växter. Det är den formen som Dr Dennis Gross kallar aktiv (fråga mig inte varför) och använder i sin Active Vitamin D Serum Oil. Vitamin D3 är som sagt den form vi själva tillverkar i huden, men det kan även syntetiseras i mjölk som bestrålas med UV-ljus (en kommersiell framställningsmetod). ACO's D-vitamin Olja innehåller vitmain D3, cholecalciferol och är förvisso inte avsedd för utvärtes bruk utan tillskotts-droppar. Droppar som de flesta med barn känner till, eftersom man får dem gratis på BVC tills barnen fyller två (barn under två kan inte bilda vitamin D i huden). Jag tyckte det kunde vara intressant att prova D-vitamin droppar på huden och förstod inte varför jag skulle betala ca 450 kronor när jag kunde köpa motsvarande på apoteket för en knapp femtilapp. Nu visade det sig att Dr Dennis Gross D-vitamin serum inte bara var ett rent oljeserum, utan även innehöll en del andra hudvårdande ingredienser som t ex mjölksyra, E-vitamin och en del andra antioxidanter (tyvärr även ett par eteriska oljor, se fullständig ingredienslista nedan) så det kanske inte är en rättvis jämförelse. Men ändå, vad är det man betalar för? Jag testade som sagt att ta ACOs droppar direkt på huden ett tag. Kanske höll jag inte på tillräckligt länge, för någon jätteskillnad märkte jag inte (gör man någonsin det?). Hursomhelst så slutade jag då jag upptäckte att jag faktiskt gjorde något illegalt...

Förbjudet inom EU

Det må vara tillåtet att sälja D-vitamin-serum i USA och Asien, men inom EU gör man sig icke besvär. Vitamin D är en förbjuden ingrediens i kosmetika inom EU. Varför kan man undra? Jo, vitamin D lagras i kroppen och bli giftigt (kan bland annat förstöra de inre organen) i för höga doser. Helt klart är att huden tar upp D-vitamin genom en olja eller kräm och vem vet vilka doser man får i sig då? Det blir helt enkelt väldigt svårt att dosera och kontrollera mängden när den tillförs utvärtes och därör bedöms alltså inte vitamin D som säker i hudvård inom EU.

Helande eller irriterande?

Om man jämför hur väl studerat vitamin D3 är som kosttillskott för invärtes bruk, så finns det betydligt färre studier på hur det fungerar i utvärtes behandling. Men det finns en del studier gjorda. Bland annat så används alltså vitamin D framgångsrikt och med stöd av forskning i behandlingen av psoriasis. Men det finns även rapporter om att det skulle kunna vara effektivt även mot acne (i studier gjorda på möss visade det sig att vitamin D3 utvärtes var en effektiv behandling mot komedoner, öppna och slutna pormaskar). Haken är bara att vitamin D samtidigt är en hudirriterare och faktiskt kan trigga eksemliknande inflammationer när det används utvärtes. I någon enstaka studie så har man lyckats komma runt problemet med irritationen genom att formulera den undersökta krämen på ett lite annorlunda sätt. 

Kan trigga rosacea

Det finns allt fler kopplingar mellan vitamin D3 och rocacea (en kronisk inflammatorisk hudsjukdom). Över 80% av alla med rocacea upplever att de blir sämre av att vara i solen. Kanske är det solen isig, men det kan också vara så att vitamin D3 är en del av förklaringen. Det har visat sig att rocacea-patienter i undersökningar har en högre halt vitamin D i blodet än kontrollgruppen. En hel del rocaceaforskning har fokuserat på cathelicidiner, en antimikrobiell peptid som finns naturligt i huden. Rocaceapatienter har ofta en förhöjd nivå av cathelicidiner i huden och  cathelicidiner öka i sin tur i mängd vid en förhöjd nivå av D3 i kroppen. Hm, vem sa att det här skulle vara lätt... Jag vet inte om man blir så mycket klokar av det här inlägget, Vitamin D3, bra eller dåligt att ta direkt på huden? Jag vet inte, men det var helt klart en spännande ingrediens att djupdyka i!

INCI – Dr Dennis Gross Active Vitamin D Serum-Oil

Squalane, Ergocalciferol (Vitamin D), Tocopheryl Acetate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Geranium Maculatum Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Retinol, Arbutin, Ferulic Acid, Ubiquinone, Sodium Hyaluronate, Palmitoyl Oligopeptide, Emblica Officinalis Fruit Powder, Linoleic Acid, Salicylic Acid, Lactic Acid, Glycolic Acid, Biotin, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Ethylhexyl Palmitate, Tribehenin, Acrylates/Carbamate Copolymer, Silica, Bentonite, Corn Starch Modified, Sorbitan Isostearate, Cyclodextrin, Phytic Acid

Källa:

Honungsmask – bästa peelingen för känslig hy

honung-salta-kvarn-hudlakande-fuktighetsmaskhonung-peeling-exfoliering-keratolytisk-honey

Milt exfolierande, antibakteriell och fuktbindande 

För många år sen tipsade en kompis mig att lägga ren honung som ansiktsmask. Något jag faktiskt gjort regelbundet sedan dess. När jag nyligen läste Brita Zackari nämna honung som bästa hemmagjorda enzympeel i Aftonbladets nya bilaga Hannah & Amanda blev jag inspirerad att göra ett inlägg om honungsmasken.

Honung är både fuktbindande och exfolierande. En mild peeling som även en känslig hy tål eftersom honung samtidigt innehåller antiinflammatoriska ämnen. L'Oreal har ju t.o.m lyckats ta patent på honungens exfolierande (keratolytiska) egenskaper (bilden ovan)... Står man bara ut med kladdet har man en billig och effektiv ansiktsmask som ger sammetslen hy på direkten. Jag brukar låta den sitta tio-femton minuter. 

Aktiva ämnen i honung

Honung är fermenterad sockerlösning som producerats av honungsbin av blommornas nektar och pollen. Till 70% består honung av frukt-  och druvsocker och ca 18-20% vatten. Honung innehåller mjölksyrabakterier och alltså även mjölksyra (exfolierande), samt ett enzym, glukosoxidas som fortfarande är verksamt om inte honungen upphettats. Enzymet produceras av bin och utan det skulle blommornas nektar aldrig kunna omvandlas till honung. Något som också är anledningen till att honung inte går att framställa industriellt. Totalt har man hittat över 200 ämen i honung, även om de flesta är i väldigt små mängder. Honung innehåller förutom olika sockerarter; aminosyror, peptider, vitaminer och antioxidanter. Mörkt färgad honung innehåller mer kraftfulla antioxidanter. Det är dragkällan, alltså från vilka blommor som bina hämtat sin nektar, som avgör vilken smak och arom honungen får. Den mesta importerade honungen brukar vara upphettad.

Snabbare sårläkning och minskad ärrbildning?

Honung har i årtusenden och i alla kulturer använts som huskur mot diverse åkommor, som halsont och brännsår. Framförallt tack vare sina antibakteriella egenskaper. Det är enzymet glukosoxidas som omvandlas i kontakt med vatten till väteperoxid, som är antibakteriellt. Dessutom innehåller honung ett annat ämne, inhibin som också är bakteriedödande. Inom hudvård har det forskats mest på honungens förmåga att underlätta sårläkning. Framför allt av brännsår. Genom houngens fuktbindande egenskaper påstås honung kunna underlätta läkningen av brännsår. Honungen lägger sig som en hinna och förhindrar bildandet av en sårskorpa, vilket även ger mindre ärr. Dessutom blir själva sockret i honungen till föda för bakterierna, som annars skulle ge sig på vävnaden och orsaka en inflektion/inflammation. (Ska sägas att när jag har sökt på nätet har jag även hittat en studie som motbevisar honungens påstått sårläkande egenskaper vad gäller behandling av bensår.)

Manuka-honung anses vara extra effektivt

Beroende från vilka blommor bina har samlat sin nektar får honungen olika andra terapeutiska egenskaper. Från  Australien och Nya Zeeland kommer en honung från Tea Trea och Manuka-busken som har visat sig vara extra kraftigt bakteriedödande. I takt med att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika har intresset vuxit för att forska vidare på honungens möjligheter som behandling av tex brännskador och svårläkta bensår etc. Manuka-honung kan du bland annat köpa på Örtagubben.

Källa:

Subscribe to DIY