Farliga ämnen

Förbjudna pigmentblekande hydrokinon-krämer säljs i butik

forbjudna-pigmentblekande-kramer-hydrokinon-p3-nyheter

Några av de förbjudna krämer som visade sig innehålla Hydrokinon

Stickprover avslöjar förbjudna krämer i tre av sju butiker

Jag hörde just på P3 Nyheter att pigmentblekande hydrokinon-krämer fortfarande säljs i svenska butiker. Hydrikonon är ett förbjudet ämnen inom EU sedan tio år tillbaka eftersom det är giftigt och kan ge en rad obehagliga biverkningar. Det har en kraftigt hämmande effekt på pigmentbildningen i huden, men kan samtidigt förstöra huden. Bland annat kan man få sk Exogen Okronos som ger huden en gråaktig ton. Förmodligen var det just hydrokinon som Michael Jackson använde. Hydrokinon anses kunna vara såväl allergiframkallande, reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador hos gravida) som cancerogent.

Det är P3 Nyheter som själva har utfört stickproverna, en uppföljning av en tidigare undersökning som gjordes redan 2005. I tre av sju butiker såldes de förbjudna krämerna som alla var dirketimporterade produkter. Miljöförvalningen är den myndighet som ansvarar för kontroll och inspektion i butik, något som alltså har brustit. Utredaren Jeanette Hagberg säger sig inte vara särskilt förvånad, men hoppas att det här är ska kunna prioriteras nästa år. Man vill ha bort hydrokinon från marknaden.

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone-pigmentblekning-hydrokinon

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pigmentblekning: "Thai boys don't like dark skin" och läs mer om Hydrokinon på EWG's Skin Deep.


Jag med i TV! – Inslag i Rapport om nanopartiklar

mitte-blomqvist-rapport-svt-13-10-13

Från gårdagens nyhetsinslag

Woop, woop, i går var jag med i Rapport i ett inslag om nanopartiklar! Att jag skulle hamna i TV-rutan lite drygt ett år efter att ha startat Beauty Comes Clean trodde jag väl aldrig när jag kickade igång bloggen förra våren. Men så var det också ÄNNU roligare än jag kunnat tro att grotta ner sig och djupdyka i allt som göms i våra krämburkar. Önskar bara dygnet bestod av fler timmar, finns så fantastiskt mycket att lära och ta reda på mer om... Här, en länk till inslaget för er som är nyfikna (ligger kvar 6 dagar till).

Nano-fritt mineralpuder och makeup

rouge-powder-mineralpuder-nano

Nanopartiklar (eller nanoämnen som det egentligen heter) är partiklar som är så ofattbart små att det är snudd på obegripligt (läs kemikalieinspektionens definition av nano här). I hudvård och makeup tillsätts de för att ge en förbättrad kosmetik, t ex genom att optiskt trolla bort skuggor eller göra så att produkten sprider sig lättare och jämnare över huden. I krämform finns det i dagsläget inget entydigt stöd i forskning för att nanopartiklar skulle kunna penetrera hudbarriären. Om de inte hamnar i munnen vill säga (t ex om ett litet barn slickar i sig en salva). För om man sväljer nanoämnen eller andas in dem i pulverform så vet man att de kan komma vidare ut i blodomloppet. Eftersom nanoämnen är så nytt så saknas det forskning på vad som händer i kroppen på lång sikt. Man vet att vissa ämnen får andra egenskaper när de förekommer i nanoform. Det råder en del delade meningar om fall nanoämnen kan komma in i kroppen via sprayer. Konsumentorganisationen EWG Skindeep rekommenderar att man undviker sprayer som innehåller nano. I och med nya kosmetikaförordningen som trädde i kraft i somras så måste nanoämnen numera innehållsdeklareras. Det står då (nano) efter den aktuella ingrediensen. Läs mer om nanoämnen här.

Nano-fri makeup

I dag finns det mycket fin ekologisk makeup att välja på. Ingen av de stora och etablerade eko-certifieringarna tillåter nano i certifierade produkter. Jag undviker helst nanoämnen i kosmetika av ren försiktighetsprincip. Här kommer några varumärken som har nanofri makeup:

Kanebo fortsatte försäljning efter pigmentfläcks-skandal

kanebo-product-recall-rhododenol-skin-whitening

54 produkter återkallades efter att ha visats orsaka "Vitiligo"

Den 4 juli i somras gick Kao, företaget bakom Kanebo ut och återkallade 54 av sina produkter eftersom de visats kunna orsaka hudsjukdomen vitiligo (fläckvis pigmentbortfall). Det rörde sig om ett antal "Whitening"-produkter som samtliga innehöll det pigmentblekande ämnet rhodhodenol eller 4HPB (4-(4-hydroxyphenyl)-2-butanol), utvecklat av Kanebo. Sedan 2008 har det sålts 4.36 miljoner produkter under åtta varumärken baserade på den här aktiva substansen, men först i somras gjordes alltså kopplingen till det fläckvisa pigmentbortfallet. Totalt har man återkallat 450 000 produkter som fanns ute på marknaden i över 10 Asiatiska länder; Taiwan, Hong Kong, Sydkorea, Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesien, Burma (Myanmar), Filippinerna och Vietnam.

Kanebo hemlighöll beslut i en vecka

Häromdagen framkom  att Kanebo fortsatte att skeppa ut de berörda produkterna i en vecka efter beslutet om återkallelse. Detta för att inte skapa "förvirring". Beslutet om återkallelse fattades 28 juni i somras men utannonserades först den 4 juli. Och under tiden var det alltså "business as usual". Idag är kravet stort på skönhetsbranschens prestigemärken att ständigt komma med nyheter och leverera synliga resultat. Samtidigt kräver produktutvekling tid. Tid till långsiktiga tester, det är ju först då som de riktiga effekterna visar sig. 

Kan produkterna ha nått svenska konsumenter?

Idag handlar allt fler på nätet. Många är sugna på en quick fix och när vi nu går mot hösten kan det finnas en och en annan som vill försöka bleka sommarens solskador och pigmentfläckar. Även fast risken kanske är liten, så skulle man faktiskt på en obskyr liten webshop kunna snubbla på någon av nedanstående produkter. Men då gäller alltså: KÖP DOM INTE!

 

1.  Kanebo BLANCHIR SUPERIOR
- White Deep Clear Conditioner (all 7 items)
- White Deep Milky Conditioner (all 3 items)
- White Deep Night Conditioner (all 4 items)
- White Deep Mask
- White Deep UV Day Protector

2. SUISAI
- Whitening Essence

3. TWANY
- Esthetude White Lotion (all 6 items)
- Esthetude White UV Protect Serum
- Esthetude White Clear Tight Mask
- Century The Lotion (all 2 items)

4. IMPRESS
- IC White Lotion (all 2 items)
- IC White Emulsion (all 2 items)
- IC White Fit Mask 3D
- Granmula Lotion

5. AQUALEAF
- MCT Whitening Essence

6. LISSAGE brands
- White Skin Maintenizer (all 8 items)
- White Whitening Repair Cream
- White Trial Set (all 4 items)
- Beauté Circu Lead a

7. E’quipe brands RMK
- Skintuner Brightening (both 2 items)
- Intensive Brightening Essence

8. SUQQU
- Whitening Repair Essence
- Whitening Lotion
- Whitening Barrier Emulsion

 Källa:

 

Otillåtna läkemedelsubstanser i var tredje ögonfransserum – här är listan!

ogonfransserum-prostaglandiner-false-lashes-extensions

Läkemedelverket varnar för kraftiga biverkningar med otillåtna prostaglandiner

Var tredje ögonfransserum innehåller otillåtna läkemedelssubstanser enligt en undersökning av Läkemedelsverket. Analysrapporten, som utkom i april avslöjar att 9 av 26 undersökta produkter innehöll prostaglandinaloger (hormonliknande ämnen). I vissa fall är substanserna innehållsdeklarerade men i flera fall, bland annat i Neulash "improved formula" står de inte upptagna på inci-listan trots att de alltså finns i produkten enligt Läkemedelverkets analys. Kanske inte någon dagsfärsk nyhet men jag tycker ändå att informationen är viktig att sprida, särskilt som jag i senaste numret av tidningen Kosmetik läser om vilka läbbiga biverkningar prostaglandianaloger kan ge:

 • Ändrad fettvävnad i ögonhålan så att ögat sjunker in
 • Ögonsmärta
 • Förändring av ögonfärg
 • Mörkare hudfärg runt ögat
 • Klåda och irritation i ögat

Med anledning av ovanstående biverkningar så avråder Läkemedelsverket konsumeter från att använda produkter som innehåller prostaglandinanaloger.

"Under hösten 2012 fattade Läkemedelsverket beslut om att förbjuda vissa ögonfransserum som innehåller prostaglandinanaloger. Läkemedelsverket kommer att driva frågan om försäljningsförbud gentemot de företag som idag säljer produkter som innehåller denna typ av ämnen."  skriver Läkemedelsverket.

Sammanställning av analysresultat 2013 (Läkemedelsverket)

Ögonframsserum MED identifierade prostaglandinanaloger

 • Neulash: Isopropyl Cloprostenat
 • Neulash (New improved formula): Isopropyl Cloprostenat – Ej deklarerad
 • NeuveauBrow: Isopropyl Cloprostenat 
 • NeuveauBrow (New improved formula): Isopropyl Cloprostenat – Ej deklarerad
 • RevitaLash: Dechloro Dehydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide
 • Xlash Eyelash Enhancer: Bimatoprost– Ej deklarerad
 • Nutraluxe MD Lash: Isopropyl Cloprostenat
 • M2 Lashes Eyelash activating serum: Methylamido Dihydro NoralfaprostalJa
 • Peter Thomas Roth Lashes to die for Platinum: 17-Phenyl Trinor Prostaglandin E2 Serinol Amide

Ögonframsserum UTAN prostaglandinanaloger

 • Nouriche by RevitaLash
 • Talika Lipocils Expert
 • Priori Lash recovery serum
 • Priori Lash recovery serum
 • Depend Ögonfransserum
 • Lashfood Nanopeptide Natural Eyelash Conditioner
 • Lashfood conditioning liquid Eyeliner
 • MaxLash
 • Raisis
 • Ailu Eyelash Growth Liquid
 • DHC eyelash tonic
 • Lash P7
 • Xtreme Lashes Amplifeye Lash and Brow Fortifier By Jo Mousselli
 • Prolash
 • Isadora Dynamic Lash Growth activator
 • Lashtoniic Eyelash
 • iLash The white one
Subscribe to Farliga ämnen