Farliga Kemikalier

7 nyårslöften för friskare hud

hud-narbild-med-kram

Huden mår bra av samma saker som resten av du gör, dvs: Sov 8 timmar per dygn, stressa mindre och var oftare glad :), värna om och odla dina nära relationer, gör något av compassion för andra, motionera regelbundet och lagom hårt, ät näringsrikt med mycket bär, frukt och grönsaker, drick rent vatten, minska på stekt mat och rött kött, rök inte, andas frisk luft och minska exponeringen för kemikalier i vardagen – välj ekologiskt så ofta du kan. Men förutom dessa högst generella hälsoråd vill jag så klart bjuda på några extra hudsnälla tips:

1. Byt till snällare rengöring

Många använder alltför stark rengöring vilket kan leda till en sk tyst inflammation och/eller en skadad hudbarriär. Här kan du läsa mer om hur huden bryts ner av tyst inflammation – "inflammaging".

2. Välj oparfymerat

Syntetisk parfym innehåller ofta hormonstörande ftalater (Diethyl phthalate) för att doften ska "sitta i längre". Dessutom innehåller de flesta parfymer, även naturliga (med andra ord även eteriska oljor) sk oxiderande parfymämnen som när de kommer i kontakt med luften oxiderar och bildar kraftigt allergena hydroperoxider som är hudirriterande. Här kan du se listan över de 26 mest allergena parfymämnena. Dofter är något man vänjer sig vid. Och vänjer sig av med. Jag som har undvikt parfym i ca fem år har faktiskt helt ändrat uppfattnign om vad jag tycker doftar gott. Jag saknar t ex inte alls syntetiska parfymer, utan tycker de flesta luktar rätt så påträngande och tungt.

3. Lätta på peelingen

Alltför överdriven användning av aha-syror (som t ex glykolsyra) och annan peeling gör dig mer UV-känslig. Enligt en studie sponsrad av amerikanska FDA fördubblas risken för solskador för den som använder produkter med aha-syror.

4. Ta hand om hudbarriären

En stark och frisk hudbarriär är ett bättre skydd mot främmande ämnen som bakterier och irriterande kemikalier. Därför så viktigt att undvika att skada sin hudbarriär med alltför mycket tvättande i (varmt) vatten, stark rengöring, peeling eller ottilläcklig hudvård. En bra barriärstärkande hudkräm ska innehålla naturliga fuktbindare (NMF) som t ex glycerin och karbamid. Vissa krämer och oljor (som t ex olivolja) kan bryta ner hudbarriären, medan andra (som t ex solrosolja) stärker den. 

5. Bli pormask-detektiv

Får du lätt pormaskar (komedoner) och oren hy? Bli din egen pormask-detektiv och leta rätt på ifall produkterna du använder innehåller sk komedogena (tilltäppande) ämnen. Se t ex den här listan.

6. Undvik värstingarna: mörk hårfärg, triklosan och hydrokinon

Se till att undvika några av de värsta kemikalierna i kosmetika: mörka kemiska hårfärger, det bakteriedödande ämnet triklosan och det förbjudna pigmentblekande medlet hydrokinon (som säljs illegalt i en hel del butiker i Sverige). Mörka hårfärger är farligare än ljusa. De innehåller cancerframkallande och kraftigt allergiframkallande ämnen. Vem som helst kan utveckla en allergi som då blir livslång. Har man riktig otur kan sedan även bli överkänlig mot färgämnen i kläder. Triklosan är ett bakteriedödande ämne som är klassat som miljöfarligt och kraftigt giftigt för vattenlevande organismer. Det kan förekomma i acne-produkter, bakteriedödande tvål eller i vissa tandkrämer (ev fortfarande i Colgate Total och Pepsodent Ultra). Särskilt barn ska undvika triklosan. Hydrokinon är cancerogent och kan ge kraftiga missfärgningar och pigmentförändringar av huden.

7. Stanna i skuggan

Sist men inte mist, förlåt mitt eviga tjat. För alla oss som stannat hemma denna mörkaste av vintrar så känns sol och värme minst sagt avlägset. Men likväl, när det väl blir sommar igen, så kydda dig mot solen – den enskilt största yttre faktorn som skadar huden och får den att åldras i förtid.

Tusen tack alla grymma läsare och blogg-kollegor för ett fint 2013. Genom er och bloggen har jag lärt mig massor av nytt! Gott Nytt 2014 på er alla!

Källa:
http://www.ewg.org/skindeep/top-tips-for-safer-products/


Har du koll på dina järn-nivåer? Skydda dig mot kadmium i livsmedel

jarn-kadmium-toxboxnu-testfakta

50 - 100g vetemjöl/dag, max för ett barn på 10 kg

Vanligt vetemjöl innehåller höga halter av tungmetallen kadmium enligt Testfaktas analys från 2012. Kadmium finns i jorden och tas upp av det vi odlar, bland annat vete men även annat som t ex rotfrukter. Det mjöl som hade högst värde var Finax dinkelfulkornsmjöl, det innehöll 0,07 milligram kadmium per kilo jämfört med övriga fabrikat som låg mellan 0.03 och 0.04 milligram per kilo. Om man ska följa rekommendationerna för hur mycket kadmium som får finnas i livsmedel så innebär det att ett barn på 10 kg inte ska få i sig mer än 50 - 100 g vetemjöl om dagen (beroende på fabrikat och sort)!

Skydda dig med järn!

Eftersom kadmium finns i allt vetmjöl är det svårt för många att undvika. En källa till föroreningen tros vara det slamm som används som gödsel på våra åkrar. Men det finns vissa saker man kan göra för att skydda sig. Inte röka, äta varierat och se till att man har en bra nivå av järn i kroppen. Det här är något jag fick lära mig under en av föreläsningarna på Toxboxnu ("knocka ut vardagskemikalierna som gör oss sjuka") tidigare i september. Ett helt fantastiskt ideellt initiativ av Linda Rosendahl Nordin som jobbar för att sprida kunskap i miljöfrågor. Summa sumarum, det kan vara en smart idé att testa sina järnvärden. Som kvinna är det ju inte helt ovanligt att ha låga järnvärden, något som dessutom gör en rätt så trött och hänging. Själv brukar jag äta Holistic's Järn som du tex kan köpa på Netoteket.

jarn-holistic-kadmium

Läs mer om Testfakta's varning för kadmium i mjöl i den här artikeln i DN.

 

Förbjudna pigmentblekande hydrokinon-krämer säljs i butik

forbjudna-pigmentblekande-kramer-hydrokinon-p3-nyheter

Några av de förbjudna krämer som visade sig innehålla Hydrokinon

Stickprover avslöjar förbjudna krämer i tre av sju butiker

Jag hörde just på P3 Nyheter att pigmentblekande hydrokinon-krämer fortfarande säljs i svenska butiker. Hydrikonon är ett förbjudet ämnen inom EU sedan tio år tillbaka eftersom det är giftigt och kan ge en rad obehagliga biverkningar. Det har en kraftigt hämmande effekt på pigmentbildningen i huden, men kan samtidigt förstöra huden. Bland annat kan man få sk Exogen Okronos som ger huden en gråaktig ton. Förmodligen var det just hydrokinon som Michael Jackson använde. Hydrokinon anses kunna vara såväl allergiframkallande, reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador hos gravida) som cancerogent.

Det är P3 Nyheter som själva har utfört stickproverna, en uppföljning av en tidigare undersökning som gjordes redan 2005. I tre av sju butiker såldes de förbjudna krämerna som alla var dirketimporterade produkter. Miljöförvalningen är den myndighet som ansvarar för kontroll och inspektion i butik, något som alltså har brustit. Utredaren Jeanette Hagberg säger sig inte vara särskilt förvånad, men hoppas att det här är ska kunna prioriteras nästa år. Man vill ha bort hydrokinon från marknaden.

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone-pigmentblekning-hydrokinon

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pigmentblekning: "Thai boys don't like dark skin" och läs mer om Hydrokinon på EWG's Skin Deep.


Nano-fritt mineralpuder och makeup

rouge-powder-mineralpuder-nano

Nanopartiklar (eller nanoämnen som det egentligen heter) är partiklar som är så ofattbart små att det är snudd på obegripligt (läs kemikalieinspektionens definition av nano här). I hudvård och makeup tillsätts de för att ge en förbättrad kosmetik, t ex genom att optiskt trolla bort skuggor eller göra så att produkten sprider sig lättare och jämnare över huden. I krämform finns det i dagsläget inget entydigt stöd i forskning för att nanopartiklar skulle kunna penetrera hudbarriären. Om de inte hamnar i munnen vill säga (t ex om ett litet barn slickar i sig en salva). För om man sväljer nanoämnen eller andas in dem i pulverform så vet man att de kan komma vidare ut i blodomloppet. Eftersom nanoämnen är så nytt så saknas det forskning på vad som händer i kroppen på lång sikt. Man vet att vissa ämnen får andra egenskaper när de förekommer i nanoform. Det råder en del delade meningar om fall nanoämnen kan komma in i kroppen via sprayer. Konsumentorganisationen EWG Skindeep rekommenderar att man undviker sprayer som innehåller nano. I och med nya kosmetikaförordningen som trädde i kraft i somras så måste nanoämnen numera innehållsdeklareras. Det står då (nano) efter den aktuella ingrediensen. Läs mer om nanoämnen här.

Nano-fri makeup

I dag finns det mycket fin ekologisk makeup att välja på. Ingen av de stora och etablerade eko-certifieringarna tillåter nano i certifierade produkter. Jag undviker helst nanoämnen i kosmetika av ren försiktighetsprincip. Här kommer några varumärken som har nanofri makeup:

Hormonstörande kemikalier – därför ökar bröstcancer, fertilitetsproblem och övervikt

hormonrelaterade-sjukdomar-brostcancer-overvikt-okar

hormonstorande-kemikalier-testikelcance

Toxboxnu, föreläsning om miljögifter med professor Åke Bergman

För ungefär två veckor sedan var jag på en grymt intressant (och helt gratis!!) seminarie om våra vardagsgifter arrangerat av Toxboxnu. En av dem som föreläste var Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet. Här kommer några av bilderna från hans föreläsning. Ett av Åke Bergmans specialistområden är hormonstörande kemikalier, bland annat fick han 2011 det tunga FN-uppdraget (WHO och UNEP) 2011 att leda arbetet med översynen av kunskapsläget om hormonstörande kemikalier. Här kan du läsa den sammanfattningen från 2012. 

 800-hormonstorande-kemikalier

 

hormonrelaterade-sjukdomar-okar

EDC's, Endocrine Disruptor Chemicals - därför har 40% av alla män fertilitetsproblem!

EDC's, Endocrine Disruptor Chemicals kallas alla de kemikalier som på olika sätt har förmågan att störa våra hormoner, bland annat genom att ta hormonernas plats i kroppen. De är hormonstörande med andra ord. Eftersom hormonsystemet är kroppens känsliga signalsystem kan man lätt förstå hur galet det blir när yttre ämnen kan tränga in i kroppen och stöka med något så livsviktigt. Enligt Åke Bergman är t ex EDC's orsaken till att 40% av alla västerländsk män har fertilitetsproblem idag. 40%!! Förutom att sänka spermakvaliteten så påverkar hormonstörande kemikalier en rad andra sjukdomar och faktorer. T ex så kommer flickor idag tidigare i puberteten. Hormonrelaterade sjukdomar som bröst- och testikelcancer samt övervikt (faktiskt!) ökar också kraftigt. Otroligt läskigt är också hur EDC's kan påverka foster som befinner sig i känsliga utvecklingsfaser. 

 edc-fosterutveckling-hormonstorande-kemikalier

Bilden ovan visar när olika organen utvecklas under fostertiden. Under dessa perioder är fostret extra känsligt för hormonstörande kemikalier. De hormoner som styr i livmodern är så finkäsliga att det räcker med så små mängder som en tiondels triljon av ett gram för att förändra livmoderns miljö. I storlek motsvarar det ungefär en sekund på drygt tre hundra år. Värt att notera är att en människa inte är färdigutvecklad när hon föds, utan fortsätter att utvecklas upp till 20-års åldern. Och den påverkan av hormonstörande kemikalier man utsatts för under fosterstadiet fortsätter att påverka en resten av livet! Bilden nedan visar när och vilka olika sjukdomar som kan utvecklas som en konsekvens av EDC-påverkan under fostertiden.

endrocine-disruptor-chemicals-sjukdomar

Ett foster som exponerats för hormonstörande kemikalier under graviditetstiden kan långt senare i livet utveckla en mängd olika allvarliga sjukdomar.

exponeringsvagar-edc-hormonstorande-kemikalier

oonskade-kemikalier-ake-bergman

Kemikalier viktiga att begränsa

Det finns mer än 800 kemikalier som man misstänker är hormonstörande. De finns överallt, men det går att minska exponeringen! Det mest förorenade rummet i hemmet är ofta barnkammaren, pga alla plastleksaker (ftalater) och all elektronik som ofta finns i barnens rum. Några av de mest otvivelaktigt skadliga och därför viktigaste att begränsa är:

Ftalater är ett ämnen som man tillsätter som mjukgörare i plast. De finns med andra ord i den mesta mjuka plasten omkring oss. När något luktar "plastigt" kan man misstänka att det innehåller ftalater; leksaker, plastgolv, plastslangar, plasttofflor, vissa tryckfäger på kläder, men ftalater tillsätts också i parfym för att den ska lunkta längre. Bromerade Flamskyddsmedel tillsätts i nästan all elektronik (datorn, TVn..) och avges i störremängd när dessa saker blir varma (tänk på laptoppen i knät, inte bra för småpojkar!). Flamskyddsmedel tillsätts också i en mängd textilier (möbeltyg, ofta i stor mängd i soffor och fåtöljer från 70-talet), ibland rätt omotiverat. Man har bland annat hittat flamskyddsmedel i amningskuddar! Flamskyddsmedel är bioackumelerande, dvs lagras i kroppen och ökar i mängd. Perflourerade ytaktiva substanser tillsätts för att de är fett- och vattenavvisande. Finns i allt från hamburgerpappret, take-away-lattemuggen, duschdraperiet och Teflonpannan till barnens allväderskläder. Extra läsiga eftersom de lagras i kroppens proteiner där de ackumeleras. Det tar mer än 8 år för mängden perflourerande ämnen att halveras när de väl har kommit in i kroppen. Några få barnklädstillverkare har börjat ta fram ytterkläder utan perflourerande ämnen, bland annat Isbjörn of Sweden och Didrikssons. En del stora klädkedjor använder även Bionic finish Eco som är en impregnering fri från perflourerade ämnen.  Bisfenoler (undvik helst alla bisfenoler, inte bara Bisfenol-A) finns i hård genomskinlig plast, men också (i stor mängd) i kassakvitton och konservburkar, tandfyllnadsmaterial, CD- och DVD-skivor och epoxylim och epoxyfärger. 

Handfasta råd för att minska exponeringen av EDC's

 • Minimera mängden plastmaterial hemma
 • Släng all gammal plast, särskilt leksaker (farligare ftalater i plast äldre än 2007)
 • Dammsug ofta! (ftalaterna bildar ett damm som man annars andas in) och fukttorka gärna!
 • Vädra minst 5 min om dagen (gärna korsdrag)
 • Var mycket ute
 • Värm aldrig mat i plastbehållare!
 • Förvara helst mat i burkar av rostfritt stål och glas hellre än i plast
 • Undvik konservburkar (särskilt fet mat, köp tetra istället)
 • Använd gärna nappflaska av glas 
 • Köp oparfymerade rengöringsmedel och hygienprodukter
 • Stäng av all elektronik när den inte används (helst allt i hemmet nattetid)
 • Släng ut Teflonpannan!! Ersätt med gjutjärn (då får du in dig nyttigt järn dessutom)
 • Köp ytterkläder som är "PC-free" (inte impregnerade med Perflourerande ämnen)
 • Köp så mycket ekologiska och miljömärkta produkter som möjligt!
 • Tvätta all nyköpt textil
 • Undvik TV och elektronik i barnrummet!

Men tyvärr finns det långt många fler hormonstörande kemikalier. Här kan du ladda ner en lista över de 870 EDCs man känner till idag.

 

Använd din konsumentmakt – innehåller varorna gifter?

wesc-banjar-golden-headphone

Wesc – "Banjar golden black” innehåller enligt tillverkarens egna uppgifter ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna)

Toxboxnu - Rapport från gårdagens miljöseminarium

Det finns fullt av giftiga kemikalier i vår vardag. Tyvärr. Och de är inte helt lätta att undvika, man vet ju oftast inte ens att de finns. Men finns gör de. I form av mjukgörande ftalater i plastgolv och leksaker, bromerade flamskyddsmedel i datorer, soffor och nallar, perflourerade ämnen i teflonpannan, latte-takeawaymuggen och vinteroverallen etc etc. Till skillnad från kosmetika så behöver konstigt nog inte produkter ha någon innehållsförteckning. Därför är det så otroligt mycket värt när det kommer ut användbara guider som hjälper oss navigera rätt i kemikaliedjungeln. Häromdagen släpptes web-appen VarautanFara, utvecklad av Linda Molander doktorand vid Stockholms Universitet och kollegan Ellen Ingre-Khans. Jag hade förmånen att lyssna till henne under gårdagkvällens Toxboxnu-seminaruim som hölls på Tibbleskolan i Täby. 

Fråga om varan, så använder du din konsumentmakt!

Förutom att fungera som en bra guide i vardagen så är det smartaste med VarautanFara-appen är att den kan hjälpa oss bättre utnyttja vår konsumentmakt. Inom EU har alla nämligen rätt att fråga (och inom 45 dagar få svar på) ifall en vara innehåller något "särskilt farligt ämne". Dvs ämnen som enligt EUs kemikalielagstiftning REACH är upptagna på den sk "kandidatförteckningen". Appen innehåller ett färdigskrivet, automatiskt frågeformuler - Fråga om varan - som du lätt kan fylla i och skicka till olika företag. 

Hörlurar kan innehålla hormonstörande ftalater

Med sig på seminariet hade Linda ett par hörlurar av märket ”Wesc” och i modellen ”Banjar golden black”. Dessa har Linda själv frågat tillverkaren om och som svar på frågan om produkten innehåller något "särskilt farligt ämne" fick Linda veta att de innehåller den hormonstörande ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna). En produkt som man alltså intet ont anande kan gå runt med på huvudet! Galet. Linda ville samtidigt betona att detta tyvärr inte behöver vara något unikt för just denna produkt. Det kan finnas många fler hörlurar som innehåller mjukgörande ftalater. I så väl högre som lägre doser.

Jag skulle vilja uppmana alla att börja använda den här Fråga om varan-mejl-generatorn. Om tillräckligt många konsumenter börjar ställa jobbiga frågor och kräva svar kanske vi kan få bort de farligaste kemikalierna och en lag på innehållsdeklaration på samtliga produkter!

 

Bild: Schuhdealer.com

Elva punkter från näringsexperten Robert A. Rakowski

detox-robert-a-rakowski

För ett par veckor sedan var en av USA´s mest erkända näringsexperter här och höll utbildning, "Dr Bob". Coach Mike var så klart där och har i det här inlägget listat de 11 viktigaste punkterna! Vad sägs tex om att hjärnans inlärningsförmåga ökar med 20% efter intensiv träning eller att inomhusluft innehåller 2-5 gånger mer gifter än utomhusluft? 

 

Värstingkemikalier att undvika i barnprodukter

nike-badet

Tips för säkrare hudvårdsprodukter till barn

Varje dag exponeras små barn för i genomsnitt 27 kemikalier som inte är säkra för en kropp i utveckling. Detta enligt EWG Skindeeps förträffliga guide "Top tips for safer products". Ämnena finns i såväl luften, vattnet, maten som i hygienprodukter. Eftersom barn är så mycket mindre än oss vuxna så blir koncentrationen av farliga ämnen så mycket högre i deras små kroppar. Dessutom är deras organ inte färdigutvecklade och kan sämre hantera dessa främmande ämnen. Man vet inte vilka konsekvenser detta kan få på sikt. Som förälder finns ändå en hel del att göra. Du kan ta ansvarsfulla beslut och minimera den kemiska belastningen dina barn utsätts för. Här kommer EWG Skindeeps tips på vad du bör undvika och istället välja när det gäller några av de vanligare barnprodukterna :

Våtservetter

Jag är själv beroende av dem, men de är så klart bäst att undvika helt. Istället kan man som min svägerska ta med en fuktad liten minihandduk. Undvik: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (or Bronopol), DMDM hydantoin, parfym

Blöjsalva

Undvik: BHA, boric acid, sodium borate, parfym

Tandkräm

Undvik flourtandkräm till barn under två år. Viktigast att de kan spotta ut tandkrämen, flour ska inte sväljas! Det finns barntandkräm utan flour, tex Kingfisher och Urtekram. Begränsa mängden flour till äldre barn, använd endast liten mängd, stor som en lillfingernagel eller en ärta. OBS! Säskrilt viktigt att undvika tandkräm med bakteriedödande triclosan!

Barnpuder och annat puder

Undvik helt och hållet. Löst puder kommer lätt in i luftvägarna och lungorna. Små, små (och nu alltmer nano) partiklar kan irritera och skada små lungor som inte är färdigutvecklade.

Barnsmink och nagellack 

Undvik helt och hållet. 

Parfym/parfymerade produkter

Undvik helt och hållet. Parfymer kan innehålla hormonstörande ftlater. Många parfymämnen är potenta allergener. Gäller även naturliga doftämnen. Läs mer om vilka här.

Hår

Undvik: PEGs, ceteareths and polyethylene, Parabens: propyl, isopropyl, butyl, isobutyl DMDM hydantoin

Hår färg och permanent

Undvik helt och hållet! När börjar barn färga håret? Undvik hårfärger så länge som möjligt. Särskilt mörka färger som innehåller cancerframkallande ämnen. Samma gäller medel för rakpermanenter. 

Bakteriedödande

Undvik: Triclosan och Triclocarban i alla produkter. Använd istället alcogel med ethanol/ethyl alcohol

Sol/utomhus

Undvik: Solkrämer i spray- eller puderform, Oxybenzone (kemiskt UV-filter som misstänks vara hormonstörande), Retinyl palmitate. Använd istället: solkläder/hatt, skugga, mineralfilter. Vill du absolut använda ett kemiskt UV-filter så anses Avobenzone i en koncentration av 3% som ett säkrare alternativ. Undvik också att använda insektsmedel på barn. 

(Nedanstående punkter har jag lagt till själv:)

Tvål

Undvik: De mest hudirriterande SLS (Sodium Lauryl Sulfat) och SLES (Sodium Laureth Sulftat)

Parabener? 

Farliga eller inte? Debatten går hög och åsikterna isär. Rädslan gäller om de är hormonpåverkande eller inte. Så här skriver LäkemedelsverketExpertgruppen har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter. Däremot finns en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben och därför pågår fortfarande utvärdering av nya studier av dessa parabener. Danmark har dock valt att av försiktighetsskäl införa ett förbud för propylparaben och butylparaben i produkter som är avsedda för barn under 3 år och detta förbud utreds skyndsamt inom EU. Idag är alla parabener tillåtna att använda (med restriktion för högsta gräns) inom EU.

Undvik (av försiktighetsskäl): propylparaben, butylparaben

Mineralolja?

Även när det gäller mineralolja går åsikterna isär. Inte klassad som någon direkt värstingkemikalie av EWG Skindeep. Där får den en rating på mellan 1-3. Molekylen anses för stor för att kunna penetrera hudbarriären, däremot tveksam i produkter som är luftburna (sprayer, puder). Inte förnyelsebar och därför inte miljövänlig.

Värstingar att undvika generellt i samtliga produkter

 • Benzalkonium chloride – Bekämpningsmedel, konserveringsmedel, tensid, starkt hudirriterande (särskilt för astmatiker och personer med eksem) Används i bland annat i antibakteriella rengöringsmedel och kan leda till att bakterier utvecklar resistens.
 • Butylated hydroxyanisole (BHA) – Misstänkt cancerogen. Används i USA (ej tillåtet inom EU) i såväl mat, matförpackningar som hygienprodukter.
 • Aminophenol, Diaminobenzene, Phenylenediamine – Används som hårfärgningsmedel, välkänt cancerogent.
 • DMDM hydantoin & bronopol(2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol): Konserveringsmedel som kan frigöra formaldehyde, en välkänd cancerogen (samt allergen) 
 • Formaldehyd: Konserveringsmedel, välkänt cancerogen, allergen, reproduktionstoxisk och giftigt för nervsystemet. Användningen som antibakteriellt medel har minskat, men återfinns fortfarande som medel i rakpermanenter. 
 • Hydrokinon – Hudblekande medel (tillåtet i USA men nom EU) som kan vara cancerogen. Kan kraftigt förstöra hudens pigement, sk ochronosis.
 • Methylisothiazolinone and methylchloroisothiazolinone – Konserveringsmedel som ofta används tillsammans i hygienprodukter. Kraftigt allergen och hudirriterande, kan orsaka kontakteksem. 
 • Oxybenzone – Kemiskt UV-filter. Hudirriterande och allergen, misstäns vara hormonstörande. 
 • Parabener (Propyl, Isopropyl, Butyl, and Isobutylparabens) – Se ovan.
 • Parfym – Många doftämnen är kraftigt allergena. Paryfm sammataget är listat som top 5 mest allergiframkallande "ämnena" i världen. Kan innehålla hormonstörande ftlater. 
 • PEG/Ceteareth/Polyethylene compounds – Kan vara förorendade med 1,4-dioxane (en välkänd cancerogen).
 • Petroleum distillates – Återfinns ofta i mascara. Allergen, kan orsaka kontakteksem.
 • Ftlater – Hormonstörande. Kan finnas i parfym och nagellack. Gravida kvinnor bör särskilt tänka på att undvika nagellack som innehåller dibutyl phathalate
 • Resorcinol – Vanligt ämne i hårfärg och blekning. Hudirriterande, giftigt för immunsystemet och allergent. Har i djurförsök visat sig vara hormonstörande. 
 • Retinyl palmitate and retinol (Vitamin A): En livsnödvändig vitamin som kan bli giftig i för hög dos. Lagras i kroppen och kan orsaka fosterskador hos gravida. Tillsammans med UV-strålning kan det bildas fria radikaler, skada DNA och påskynda bildandet av cancertumörer. Vanlig i antirynk-produkter.
 • Toluene: Lösningsmedel som både är giftigt och irriterande. Kan vara fosterskadande. 
 • Triclosan & Triclocarban: Antibakteriellt medel (kan finnas i tvålar, rengöringsmedel och tandkräm!), väldigt giftigt för vattenlevande organismer. Hormonstörande. 

 

 

Holistisk, näringsrik, giftfri och naturbaserad hudvård – varför då?

leslie-kenton-skin-revolution-know-your-enemies

Med risk för att slå in öppna dörrar och tala till redan frälsta... Men så viktigt att ibland påminna sig om varför man en gång gjorde valet att gå över till den gröna sidan.

Citat taget ur Leslie Kentons Skin Revolution - Authentic Beauty from the living matrix som jag nu läser.

Nanoblur – världs-hypen som nu har nått Sverige

nanoblur-10-years-younger-in-40-seconds

Nanoblur farligt eller inte?

Nanoblur från kanadensiska Indeed Labs verkar vara en kommersiell succé var den än lanseras. Först ut i Sverige är Eleven.se som förra veckan höll en "prelansering" av Nanoblur. Produkten är nu redan slutsåld och förhandsbokad ända fram till maj. I en tid när de flesta räds att ta ordet "nano" i sin mun, gör Indeed Labs precis tvärt om. De basunerar frankt ut sitt innehåll och löfte i produktnamnet. Ett skolboksexempel på hur man tar en egen, tydlig position genom att vända något negativt till en styrka. I alla fall för alla mindre nogräknade konsumenter. Jag kan inte låta bli att imponeras av Indeed Labs kaxighet och provocerande tilltal, även fast jag inte alls imponeras av själva innehållet. För trots att jag som sömnstörd småbarnsmorsa känner mig sjukt frestand att blurra bort 10 år på 40 sekunder så är jag fortfarande rädd för nanopartiklar.

Vad är Nanoblur

Nanoblur är en kräm som innehåller små, små, små, små, jättesmå ljusreflekterande nanopartiklar som rent optiskt trollar bort ojämnheter, porer, skuggor och rynkor i ansiktet. Krämen innehåller även en hel del silikon (ett annat ämne jag helst undviker) som i sig har en plumpande och utfyllande effekt. Jag har själv inte provat Nanoblur, men när man surfar runt på olika bloggar märker man snabbt att det finns både dom som är helt frälsta och dom som inte alls lyckas få det att funka. Verkar vara en något svårapplicerad produkt som kräver sin särskilda teknik.

Ingredienser – Nanoblur

Water (Aqua), AdipiclAcid/Neopentyl Glycol Crosspolymer, Dimethicone, Glycerin, Cyclopentasiloxane, VP/VA Copolymer, Cyclohexasiloxane, Sodium Acrylate/Acryloyldimethyl TauratelCopolymer, Amodimethicone, Hydroxypropyl Methylcellulose, Isohexadecene, Polysilicone-11, Polysorbate 80, CitriciAcid, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol.

Nano, farligt eller inte? 

Debatten kring nanopartiklar i kosmetika har mest rört solkrämer (tidandioxid och zinkoxid) och hurvida dessa kan penetrera hudbarriären och vara skadliga. Vilket också är ett av skälen till att zinkoxid idag är förbjudet inom EU att använda som UV-filter. Men nanoparktiklar används även i en mängd andra kosmetiska produkter, bland annat puder och rouge. Med nanopartiklar kan man nämligen uppnå ett mycket jämt och fint kosmetiskt resultat. Jag tror vi bara sett början på nanoämnenas alla olika användningsområden. Från och med i sommar (11 juli 2013) kommer det inom EU vara ett krav på att nano ska deklareras i innehållsförteckningen, men fram till dess vet man alltså inte vilka produkter som innehåller nano och inte. 

Nanopartiklar brukar defineras som ämnen mindre än 100 nm (1 nm = en miljarddels meter). Vilket motsvarar ungefär en 80 000-del av ett hårstrå. Det är utom allt tvivel att nanoämnen kan få andra egenskaper än sina ursprungsämnen och vissa kan även bli giftiga. I pulverform kan de t ex tas upp av lungorna och då evetuellt utgöra en hälsorisk (ungefär som asbets) men sen är alltså frågan är om de även kan penetrera hudbarriären. Forskarvärlden är delad i två läger. Det finns dom som är skeptiska och menar att man ännu vet för lite, att nanoämnen kan vara nästa tickande miljöbomb och de som hävadar att de är ofarliga. 

Så här skriver läkemedelsverket om Nano:

"Vad är nanomaterial?

Nanomaterial (nanopartiklar) är ett samlingsnamn för mycket små partiklar. I allmänhet betraktar man partiklar som är mindre är 100 nm (1 nm = en miljarddels meter, ungefär en tusendels hårstrå) i någon ledd som nanomaterial. Alltså kan en förhållandevis lång, men mycket smal, tråd eller ett tillräckligt tunn skiva vara ett nanomaterial.

För de speciella reglerna om anmälan och märkning av nanomaterial i kosmetiska produkter används följande definition nanomaterial: ett olösligt eller biopersistent material som är avsiktligt tillverkat, med en eller fler yttre dimensioner, eller en inre struktur, med ett spann på mellan 1 och 100 nm

Eftersom kunskapen om nanomaterial och dess egenskaper ständigt utvecklas kan definitionen av nanopartiklar komma att förändras med tiden."

Läs mer om nano:

 

Källa:

 

 

Sidor

Subscribe to Farliga Kemikalier