Fetter

Lipidperoxidation - fleromättat fett kan lätt bli skadligt

lipidperoxidation-fleromattat-fett-oxiderar

Jag levde länge i tron att fleromättat fett bara var supernyttigt och ju mer man fick i sig ju bättre. Under ett antal år var jag nästan-vego med mycket raw food, självklart inringlad i de finaste vegetabiliska matoljor som hampafröolja, linfröolja, avocadoolja. Samtidigt smörjde jag huden med den ena mer exklusiva oljan efter den andra. Utan att veta att fleromättade fetter lätt härsknar och oxiderar och då förvandlas från något hälsosamt till skadligt. Att tillföra kroppen för mycket fleromättade fetter kan helt enkelt bidra till nedbrytande sk oxidativ stress. 

Lipidperoxidation, en destruktiv kedjereaktion

Fleromättade fetter består av minst två dubbelbindningar i fettsyrans kolkedja, vilket gör dom instabila. Oxidationsprocessen startar med att en fettsyra tappar en väteatom och ungefär som när en fri syreradikal bildas så sätter det igång en desturktiv kedjereaktion. I våra celler. I kroppen, på huden. En reaktion som till viss del kan neutraliseras av vissa antioxidanter som t ex E-vitamin. Därför så viktigt att när man använder fleromättade fetter i hudvård (som tex rena ansiktsoljor) bör man se till att det finns gott om tillsatta antioxidanter (vilka mängder behövs, vem vet egentligen?) och förvara dom i skydd för ljus och värme.  

Bäst före betyder bäst före!

Viktigt när man köper fleromättat fett, för att äta eller i hudvård är att välja så färska varor som möjligt. Hur länge har de stått på hyllan, hur har de förvarats? Mörka ljusskyddade förpackningar? Omega 3/fiskoljor etc ska hels köpas i flyande form, eftersom de i kapselform kan dölja att de har härsknat. Sen bör man verkligen SLÄNGA alla de oljor och krämer som passerat sitt bäst före datum. Ekologisk hudvård har ofta kortare hållbarhetstider. Öppnade förpackningar kan hålla mellan ett par månader till ett år. Kan kännas surt att slänga den där dyra lyx-oljan som inte ens är halvtom, men den kan ju faktiskt göra mer skada än nytta på huden om den har härsknat. Vilket man nödvändigtvis inte ens märker att den har gjort pga tillsatta doftande eteriska oljor etc.

Den allmänna rekommendationen i Sverige är fortfarande att man ska äta så mycket fleromättat fett som möjligt och undvika mättade fetter. En sanning som fler och fler nu ifrågasätter, just med tanke på fleromättatfet lätt kan oxidera och då istället bli inflammationsbildande. Här kan du läsa mer om olika typer av fetter:

http://www.marksdailyapple.com/polyunsaturated-fat/#axzz2CB8w29TK
http://www.halsosidorna.se/Fett.htm
Skadliga fetter/Sanna Ehdin
Wikipedia/Antioxidanter 
Wikipedia/Fleromättat fett

 

Varning för Lypsyl-effekten! Huden kan bli torrare av fet kräm

hand-kram-dagkram-nattkram

Har du någonsin hört talas om Lypsyl-effekten? Har man väl börjat smörja, måste man fortsätta. Själv provade jag att använda ren rapsolja på kroppen under några veckor i vintras. Huden har aldrig varit torrare. Vad beror det här på? 

Hudens egna sammansättning påverkas av fettet du smörjer med

Det är numera helt bevisat att fetter kan tränga in i huden. En del fetter tränger djupare ner i huden än andra. Där kan de absorberas och bli till råmaterial för hudens egna sammansättning av fetter (eller lipidsammansättning som proffsen säger). Bra kan man tycka, det är ju precis vad man vill, att bygga upp hudens egna skydd. Men fullt så enkelt är det tydligen inte. Det funkar nämligen inte med vilka fetter som helst och i vilken blandning som helst. Hudens lipidsammansättning måste vara i en särskild balans för att fungera optimalt och om man då blaskar på den ena oljan efter den andra finns risken att man stör balansen. Det märkliga är att man inte alltid märker om så sker. På ytan känns huden kanske mjuk och smidig av den feta film som krämen eller oljan lämnat efter sig, medan i själva verket så har hudens barriär försvagats och man drabbas av en högre TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Huden förlorar alltså mer och mer vätska ju mer man smörjer och den onda cirkeln är ett faktum. OBS. Det här är inte alls samma sak som att huden skulle ”vänja” sig vid feta produkter och därför sluta producera talg, vilket är en myt.

Krämer som antingen stärker eller försvagar hudbarriären

En väl sammansatt blandning av kolesterol, ceramider och fettsyror sägs däremot kunna gynna huden så att barriären läks och återbildas. Men vilken exakt blandning som gäller är inte helt fastställt. Är man inte kemist och forskat i ämnet gäller det att ha tur när man shoppar. Som vanlig konsument är det svårt att veta vilka produkter som är bra och dåliga. Känt är däremot att vissa fuktbindande ämnen som finns naturligt i huden (som tex karbamid) gör att hudbarriären stärks. I studien ”Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers” från 2008 visar det sig att hudbarriären försvagades av alla de feta krämer som ingick i testet (baserade på såväl vegetabiliska oljor som mineraloljor), medan ett skikt av ren silikon samt vissa typer av krämer med karbamid (dock inte alla) stärkte hudbarriären. Just nu pågår i England en omfattande studie av en väletablerad mjukgörande kräm mot torr hud som visat sig försvaga hudbarriären och därigenom gör huden torrare och mer mottaglig för irriterande ämnen.

Hur veta om man inte testar den färdiga produkten?

Exakt på vilket sätt olika typer av fetter påverkar huden fungerar och vad som faktiskt sker i huden är det ingen som säkert vet. Så man kan ju tycka att fenomenet borde undersökas mycket mer? Något som förvånar mig är att man som tillverkare faktiskt inte behöver testa effekterna av sin färdiga produkt. Kravet på redovisning gäller bara på ingrediensnivå. Hur de alla samverkar på huden tillsammans behöver man alltså varken testa eller redovisa, så länge varje ingrediens är säker att använda var och en för sig. Förvisso är det dyrt med tester och skulle sådan krävas skulle kanske många duktiga mindre tillverkare slås ut, men samtidigt skulle man som användre veta att produkterna verkligen gör den nytta de utgör sig för att göra.

Läs mer om hur krämer fungerar på huden här

Källa:
Marie Lodén, ”Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers”, Expert Reviews Dermatology 3(6) sid 667-676 2008

Fett eller fukt – vad är bäst för torr hy?

 ocklusion-beautycomesclean

Mindre friktion gör att huden känns mindre torr

Genom att smörja sig med olika typer av sk ”mjukgörande” produkter (feta krämer, rena oljor eller fuktbindande krämer) kan man behandla torr hy på lite olika sätt. Tanken med en fet kräm är att den ska fungera på två sätt. Des ska krämen lämna ett lager fett på hudytan. Fettet gör att huden känns mjukare bara genom att friktionen minskar. Och dels ska fukthalten i översta hudlagret (stratum corneum) öka genom något som kallas ocklusion – det tjockare lagret av fett i krämen stänger helt enkelt inne vätskan i huden.

Men en kräm kan också innehålla fuktbindande ämnen (eller vattenersättare) och därmed öka fukthalten på ett annat sätt, genom att tillföra fukt direkt nere i hudlagret. Huden innehåller i sig själv en rad olika fuktbindande ämnen (NMF – Natural Moisterinzing Factors) och många av dessa används också i krämer.

Torr utan att kännas torr?

Vilken metod är bäst? Behöver man verkligen fuktbindare eller går det lika bra med t ex en ren olja? Med en olja slipper man ju en massa tillsatser som konserveringsmedel t ex. Olika experter och tillverkare förespråkar olika metoder och det är inte helt enkelt att förstå vad som är bäst. Torr hy kan omedelbart kännas mindre torr och sträv när man smörjer den med ren olja eller en fet kräm, samtidigt som det i studier av vissa feta krämer och oljors effekt har visat sig att hudens vätskeförlust (TEWL – Trans Epidermal Water Loss) ändå inte minskar. Det egentliga problemet och orsaken till att huden är torr finns i dessa fall kvar: huden fortsätter att förlora vätska pga en försvagad hudbarriär

Har du också problem med torr hy? Vilka är i så fall dina erfarenheter?

Läs mer om hudbarriären
Läs mer om torr och känslig hy

Källa:
Marie Lodén, Ren Mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika, andra utgåvan, sid 171-173 

Subscribe to Fetter