Foundation

RMS Beauty – lovande förhandstest av ny eko makeup

rms-beauty-lip-shine-sacred-uncover-up-22

Tjock och krämig make som ger naturlig look

Nu kommer äntligen RMS Beauty till Sverige (läs gärna mitt tidigare inlägg). Hypad eko make skapat av makeupartisten Rose Marie Swift. På måndag den 1 september blir det lite lanseringsmingel i Sundløfs fina shop på Linnégatan. Vår svenska makeupstjärna Linda Öhrström (som bloggar här) ska dema produkterna. Jag är supernyfiken. Med posten kom det lite prover som jag testade idag. Blev särskilt förtjust i läppglanset Lip shine Sacred och concealer/foundation Un Cover Up i nyans 22. Båda i härligt tjock och krämig konsistens. Smälte fint in i huden och gav en naturlig look. Ser fram emot att få känna och klämma på fler produkter och prova dem över lite längre tid!

rms-beauty-living-luminizer-eye-polish-magnetic.

Ja tack! Prisvinnande eko-foundation från Vapour

vapour-atmoshpere-lumionous-foundation-115

Fantastisk eko-foundation från Vapour!

I höstas intervjuade jag den Londonbaserade makeupartisten Linda Öhrström om hennes favorit eko-make. Linda, som bland annat gör Robyns make jobbar framgångsrikt med världskända fotografer och modeller, driver bloggen lindaloves och är dessutom beauty director för Volt Magazine. Som om inte det vore nog, nyligen tillträdde Linda som beauty editor på den svenska utgåvan av Womens Health. Linda gick över till ekologisk makeup för ett antal år sedan och har genom sitt arbete gjort en minst sagt ordentlig scanning av marknaden. Jag blev så klart nyfiken på att testa några av hennes tips och eftersom jag länge varit på jakt efter den perfekta foundation, så föll valet för det första testet naturligt på en av Lindas favoritfoundations – Vapour Atmosphere Luminous Foundation. En stiftfoundation som vunnit massa priser, bland annat Allures Best of Beauty Awards 2013. Och efter en lite längre tids testande kan jag ärligt säga att jag är helt såld. Lätt att jobba med, smälter snabbt in i huden och ger en mycket naturlig look. Genom Vapours websida lyckades jag också träffa rätt vad gäller nyans, för mig passar nr 115 perfekt. Har jag alls några invändningar? Ja, skulle väl vara priset och att den inte går att köpa i Sverige. Tog nästan en månad att få hem och med frakten landade det på lite drygt $60 dollar (foundation kostade $42.00). 

vapour-atmosphere-luminous-foundation-115-swatches

115 är en helt perfekt nyans för mig, syns knappt att den ligger här på halva handen. Trevligt att den kom i ett så snyggt paket också, retligt bara att det skulle ta snudd på en månad. Men ändå, tro mig, så mycket värd att vänta på.

vapour-foundation-best-of-beauty-award-winner

Ingredients - Vapour Atmosphere Luminous Foundation

Organic/Bio Helianthus Annuus (Sunflower) Oil, Organic/Bio Cera Alba (Beeswax), Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Silica, Mica, Essential Oils & Natural Fruit Essences, Tocopherol (Natural Vitamin E), Boswellia Carteri (Frankincense) Gum*, Organic/Bio Ocimum Sanctum (Tulsi/Holy Basil) Leaf Extract, Organic/Bio Nelumbo Nucifera (Lotus) Leaf Extract [+/-: Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, 77492, 77499)] *Wildcrafted/cultivé dans des conditions naturelles

 

Bästa Ekologiska Makeup – Makeupartisten Linda Öhrströms favoritmärken!

linda-ohrstrom-eko-makeup-mini

linda-ohrstrom-eko-makeup-2

Linda Öhrström, tillträdande Beauty Editor på Womens Health

I veckan hade jag ett otroligt inspirerande möte med Linda Öhrström en fantastiskt duktig och världskänd makupartist som brinner för ekologisk hudvård och makeup. Hon är aktuell som nytillträdande Beauty Editor på Womens Health när tidningen nu lanseras i Sverige i mitten av januari. Linda har jobbat professionellt med makeup i 18 år. Sedan 1996 är hon bosatt i London, men har världen som arbetsfält. Förutom att resa jorden runt på olika reklam, mode- och beautyfotograferingar så spenderar Linda ett par månader om året på tropiska beacher. Som dedikerad surfare har hon hängt på av jordens softaste platser och stränder. Och det var faktiskt just på en sådan plats, Santa Teresa i Costa Rica som jag första gången träffade Linda. Dit hade jag åkt med en kompis några veckor för att testa det här med surfen. (Min kompis Lisa blev hooked, men tyvärr inte jag). Linda lever en miljö- och hälsomedveten livsstil, hon är t ex vegetarian och yogar regelbundet. I här inlägget bjuder Linda på några av sina hetaste ekomake-tips och när ett fullblodsproffs som Linda säger vad som funkar och inte så sitter i alla fall jag stilla i bänken. 

linda-ohrstrom-eko-makeup-4

Ekologisk makeup ett självklart val

Sedan ett 5 år tillbaka är Linda Beauty Director på Volt Mag och sedan i höstas dessutom Organic Beauty Editor nättidningen Volt Café, ett jobb Linda har fått mersmak på då hon nu alltså tillträder som Beauty Editor på svenska utgåvan av Womens Health. Genom det redaktionella arbetet har Linda haft möjligheten att sprida och fördjupa sina kunskaper om ekologisk make och hon testar ständigt nya märken. I sitt dagliga arbete som makeupartist har Linda nämligen blivit allt mer övertygad om nödvändigheten av ekologiskt smink. Inte minst av en skrämmande personlig erfarenhet hon gjorde för några år sedan. 

linda-ohrstrom-eko-make-anne-vyalitsyna

Höga värden av tungmetaller fick Linda att rensa necessären

Linda har alltså gjort en såväl skrämmande som intressant personlig resa mot ekologisk hudvård och makeup. För ett år sedan rensade hon ut 11 amalgamfyllningar ur sina tänder (amalgam innhåller bland annat kvicksilver). Efter fyra månaders detoxande (tarmsköljning, leverrensning etc), ville Linda testa sina nivåer av gifter och tungmetaller i kroppen, så hon bokade ett privat test hos en "kvicksilverspecialist". Man mätte och analyserade rester av kvicksilver i svett, i hårbotten och i munnen. Det visade sig att värderna var skyhöga. Linda bokade ett nytt test för att dubbelkolla. Denna gång hos Bio Lab som analyserade ett hårprov. Även denna gång kom testsvaret tillbaka med kraftigt förhöjda värden. Med dessa två analyser i handen lyckades Linda tjata till sig ett tungmetalltest hos sin allmänläkare i London. Även detta, ett urinprov, visade onormalt höga värden av kvicksilver, aluminium, bly och kadmium. Det har senare visat sig att flera av Lindas makeup-kollegor som gjort liknande tester har haft samma förhöjda värden av tungmetaller.

volt-linda-ohrstrom-makeup

Linda om dagens eko-smink

Linda köper helst ekocertifierad makeup. Hon anser att certifieringen fungerar som en trygg garant mot all den green-washing som översvämmar skönhetsbranschen. För Linda är det viktigt att produkterna hon använder är rena och inte innehåller giftiga och skadliga ämnen för människa och natur. Kvalitetsmässigt kan det variera en del mellan olika märken och prisklasser, men på senare tid har det kommit fram en hel del fina märken anser Linda. De flesta är bra på någon eller några produkter, svårare att hitta ett märke som är bra på allt. Ekocertifierad mascara som har allt (sensationellt uppbyggande, som sitter i alla lägen) verkar vara svårast att få till. Man kan helt enkelt inte förvänta sig samma typ av frans-underverk som med en konventionell mascara. Än...  Lindas hetaste mascaratips för tillfället är därför att grunda med ett drag med en mascara från Essential Care och därefter toppa med ett lager mascara från Green People. Det vanligaste med ekomake är att det är mycket skimmer och att färgerna går i lite murriga och jordiga toner. Därför vill Linda gärna puffa för märken som lyckats ta fram produkter i matta och mer färgstarka färgskalor och med fin textur (finish). Linda blandar oftast färger i en make för att få till den nyans hon vill ha.

w3ll-people-vapour-une-zao-kjaer-weis-green-people

Linda Öhrströms favorit makeup-märken

 • Couleur Caramel - Ekocertifierade, Fina färger, matta puder, brett sortiment.
 • Essential Care - Bra läppsift. Bra mascara och kajal. Hett tips, grunda med ett drag med mascara från Essential Care, lägg sedan på ett lager med mascara från Green People.
 • Green People - Ett brett märke som har produkter för hela familjen, allt från tandkräm och hudvård till fin make. Bra svart kajal och en bra mascara som har vunnit alla priser!
 • Ilia Beauty - Stora fina läppstift, bra färger utan skimmer.
 • Intelligent Nutrients - Läppglans man kan äta för att de är så fullpackade av antioxidanter!
 • Kjaer Weis - Fantastiska! Bra och pigmentstarka ögonskuggor, lätta att jobba med (sudda).
 • Living Nature - Ett brett märke med stort sortiment av bra produkter. Snygga härliga förpackningar. Bra concealers, bra mascara och läppstift.
 • RMS Beauty - Grundat av makeupartisten Rose Marie Swift. (Liksom Linda gjorde Rose ett tungmetallstest som visade på kraftigt förhöjda värden innan hon övergick till ekologisk makeup). Living Luminizer är deras hjälteprodukt, en prisvinnande foundation. I övrigt mycket krämbaserade produkter (baserade på kokosolja) med bra textur och finish. Bra concealer!
 • Studio 78 - Bra bronzing powder, fina concealer (bäst i varma Costa Rica, men inte lika bra i torra England).
 • Une Beauty - Bra matta färger och fina pennor.
 • Vapour -  Bra foundations som sitter snyggt och bra!
 • W3ll People - Bra mineralfoundation-sticks.
 • Zao Makeup - Bra på färger, läpp, ögon, multipurpouse-pennor. Fina förpackningar i förnyelsebar bambu.

linda-ohrstrom-costa-rica-santa-teresa

En dag på jobbet. Linda Öhrström är förutom en grym makeupartist även en dedikerad surfare, här på stranden i Santa Teresa, Costa Rica. Foto Linda Forsell för SvD's Resebilaga. Följ Linda jorden runt på LindaLoves.

Här kan du se vad Linda gör för Volt Cafe:
http://www.voltcafe.com/blog/october-organic-beauty-cards
http://www.voltcafe.com/blog/intelligent-beauty
http://www.voltcafe.com/blog/a-beautiful-seduction
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/certified-beauty-3
http://www.voltcafe.com/editorial/fashion-weak
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/skin-colour
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/a-study-of-form

Linda Öhrström är representerad i Sverige av Link Details.

Beautybilderna i inlägget ovan är tagna (i turordning) av:

 • Rankin
 • Andreas Sjödin
 • Thomas Klementsson 
 • Ian Crawford
 • Thomas Falmer
 • John Scarsbrinck
 • Rui Faria
 • Benjamin Vnuk

 

 

Nvey Eco's Bästa foundation - Creme deluxe eller Fluid Foundation?

nvey-eco-creme-deluxe-fluid-foundation

Svårt att välja mellan två superfina foundations

Nvey Eco's foundations har lovordats av många. Jag var nyfiken på vilken som är bäst, deras flytande "Moisture Rich Fluid Foundation" eller den kompakta "Creme Delux Flawless Foundation"? Under flera veckor har jag därför testat Fluid (514 Cool Natural) och Creme Deluxe (880 Custard). Och det är en jämn fight, mest handlar det nog vana och att lära sig rätt teknik. Till en början föll jag för den lite lättare flytande foundation, men efter hand blev Deluxen min favorit. Först lite svårjobbad men man när man väl har lärt sig blir resultatet superfint. Väldigt naturligt, trots att den även går att jobba upp mer täckande. Fördelen med en lite "trög" foundation är att det blir mindre slarv. Med en flytande foundation som man lättare bara kan slaska på är det också lätt hänt att man missar att smörja ut jämnt överallt. Jag gillar att först lägga på deluxen med pensel och sen jämna ut det med fingrarna. På Turkos rekommenderar man pensel och på deras sida har Gabriella lagt ut en bra instruktionsfilm.

swatch-nvey-eco-creme-delux-880-fluid-foundation-514

En swatch på Creme Delux Flawless Foundation 880/Custard (till höger) och Moisture Rich Fluid Foundation, 514 - Cool Natural (till vänster). Avsiktligt ej helt utjobbade så att färgen lättare kan ses. På bild ser de något orangea ut, nyanserna som är mycket snarlika varandra är finare i verkligheten!

Organic Moisture Rich Fluid Foundation

Finish: Mycket naturligt, något lättare och med lite mer glans än Deluxen
Känsla: Lätt att smörja med en lite fet känsla
SPF-faktor: Ingen, även fast mineralerna i produkten ger ett svagt UV-skydd
Nyans: 514 Cool Natural - ljus färg med drag åt gult. Bra nyans åt mig nu i vinter/vår
Återfuktande: Torkar ej ut, ej tilltäppande
Hudvårdande: Glycerin, flertalet vegetabiliska oljor
Applicering:  Lägg på med pensel och smörj ut med fingarna.
Pris: 30 ml, 385 kr
Inköpsställe: Turkos (Som har sponsrat mig med testprodukt)
Bäst: Mycket fin och naturlig look
Sämst: Rätt dyr
Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Definitivt!

Inci - Organic Moisture Rich Fluid Foundation

Aqua (Water), Carthamus Tinctorius (Organic Safflower) Seed Oil*, Organic Glycerin*, Cetearyl Glucoside, Cetearyl Alcohol, Prunus Amygdalus Dulcis (Organic Sweet Almond) Oil*, Lecithin, Sodium Stearoyl Glutamate, Cera Alba (Organic Beeswax)*, Tocopherol (Natural Vitamin E), Chondrus Crispus, Benzyl Alcohol (and) Salicylic Acid (and) Sorbic Acid, Xanthan Gum, Organic Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Oil*, Glycerin. May Contain: [+/-] CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492, CI 77491, CI 77499, CI 77019 (Mica).*Certified Organic Ingredient.

Organic Creme Deluxe Flawless Foundation

Finish: Mycket naturligt, varken glansig eller matt
Känsla: Fet/trög känsla när man applicerar
SPF-faktor: Ingen, även fast mineralerna i produkten ger ett svagt UV-skydd
Nyans: 880 Custard - ljus färg med drag åt gult. Bra nyans åt mig nu i vinter/vår
Återfuktande: Torkar ej ut, ej tilltäppande
Hudvårdande: Vitamin E, Vitamin C, flertalet vegetabiliska oljor
Applicering:  Ta med spatel ur burken, lägg på med pensel och smörj ut med fingarna. Går att jobba upp en mer täckande look.
Pris: 10 gr, 495 kr
Inköpsställe: Turkos (Som har sponsrat mig med testprodukt)
Bäst: Mycket fin och naturlig look
Sämst: Dyr och lite svårjobbad
Betyg: 4,5 av 5
Köpa igen? Absolut!

INCI – Organic Creme Deluxe Flawless Foundation

Ricinus Communis (Organic Castor) Seed Oil*, Carthamus Tinctorius (Organic Safflower) Seed Oil*, Cera Alba (Organic Beeswax)*, Cetyl Alchohol, Simmondsia Chinensis (Organic Jojoba) Seed Oil*, Copernicia Cerifera (Organic Carnauba) Wax*, Glyceryl Stearate, Tocopherol (Vitamin E), Ascorbyl Palmitate (Vitamin C), Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil, Benzyl Alcohol (and) Salicylic Acid (and) Sorbic Acid, Glycerin. May Contain +/-: CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77492, CI 77491, CI 77499, CI 77019 (Mica). *Certified Organic Ingredient

Beskrivning från Turkos

"En Fluid Foundation är lättare i konsistensen och ger lite mindre täckning än en Creme Deluxe, som är lite mer att jobba med. Man kan lägga allt från en mycket lätt osynlig grund till en god täckning med den flytande, och likaså kan man med creme deluxen lägga så tunt att det är helt osynligt och sen bygga på till full täckning. Det finns alltså mera pigment i creme deluxen och det är den man ska välja till de mest sminkade och krävande jobben (tex teatersmink och fotojobb), som mycket väl kan vara en helt naturlig look ändå. Välj den flytande om man vill ha en lättare täckning eller om du helt enkelt är van den konsistensen att jobba med.

Vi rekommenderar att man arbetar med en foundationpensel till båda, men det funkar ju med svamp eller fingrarna också om man föredrar det. Viktigt att tänka på speciellt med creme deluxen är att aldrig gå direkt i kakan med fingrar, svamp eller pensel. Använd alltid en spatel för att skrapa upp den mängd som behövs (jättelite); dels av hygieniska skäl så klart, men även för att formulan är balanserad för att vara fast och "sluten" i rumstemperatur men mjuk och levande då den värmts upp av att man skapat och sen lägger den på huden. Som vanligt gäller att man arbetar in sin foundation väl för att resultatet ska bli det bästa.

Jag vill passa på att säga att det givetvis är lättare att lägga den perfekta foundationen på en hud som är väl återfuktad, frisk och balanserad. Lägg lite tid på att använda en bra moisturiser under foundationen så är det både lättare att applicera foundation och resultatet blir så klart snyggare. Nvey Ecos nya hudvårdsserie är gjord för att fungera under en makeup, och gör det perfekta jobbet."

Une Intuitive Touch BB-Cream Foundation - färdigtestat!

une-bb-cream-intutive-touch-foundation-spf-6

une-intuitive-touch-bb-cream-foundation

I jakten på den perfekta foundationen är den första jag testat Intuitive Touch BB-Cream Foundation (nyans 103) från UNE. Det är en kompakt foundation som kommer i en smart förpackning med spegel och med ett 100% naturligt innehåll. Kan kallas BB-cream (Beauty Balm) eftersom den enligt UNE har "7 miracle virtues: 1. Unify, 2. Smooth, 3. Boost radiance, 4. Correct, 5. 8HR Moisture, 6. Re-balance, 7. Protect". Nåväl...jag blev i alla fall nyfiken efter att ha läst recension av både Mona på La Vie est Belle och Emilia på Powder Me. Med tanke på hur supernöjd särskilt Emilia var blev jag rätt besviken efter att ha provat själv. Den här foundationen passar inte alls mig. Förvisso lätt att applicera (jag använde både fingrar och pensel), men sitter ju inte snyggt på. Den blir kakig och lägger sig redan från början i alla porer, rynkor och veck. Något som bara blir värre efter ett par timmar.

Kosmetik: Dålig, ser kakigt ut
Doft:  Tantigt
Känsla:  "Kräm till puder"
Hudtyp: Framgår inte
Hudvårdande egenskaper: Jojobaolja, Sheasmör, bivax, SPF 6
Märkning:
 Ecocert
Hållbarhet: 18 mån
Pris: 6 gram, 219 kr 
Inköpsställe: Eleven
Bäst: Färgtonen – den här något gula nyansen passade mig bra
Sämst: Lägger sig fult porer och veck
Betyg: 2 av 5
Köpa igen? Nej tack 

Ingredienser – Une Intuitive Touch BB-Cream Foundation

INCI: OCTYLDODECANOL, SILICA, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL*,
COPERNICIA CERIFERA (CARNAUBA) WAX, CERA ALBA (BEESWAX)*,
BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER*, LAUROYL LYSINE, TOCOPHEROL,
HYDROGENATED PALM KERNEL GLYCERIDES, HYDROLYZED LEPIDIUM MEYENII ROOT*, MALTODEXTRIN*, ORYZA SATIVA (RICE) HULL POWDER, PARFUM (FRAGRANCE), HYDROGENATED PALM GLYCERIDES, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, 
[+/- (MAY CONTAIN) : CI 77007 (ULTRAMARINES), CI 77019 (MICA), CI 77163
(BISMUTH OXYCHLORIDE), CI 77491, CI 77492, CI 77499 (IRON OXIDES),
CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE)
 *Ingredients from Organic Farming

 

Bästa ekologiska flytande foundation?

nude-flawless-skin-foundation.

Ge mig en foundation som tål ljuset!

Äntligen sol och ljust ute. Hudens alla små och stora skavanker syns plötsligt smärtsamt tydligt. Nu känns mineralpuder för torrt, istället vill jag ha mer naturlig lyster och glow. En foundation med finish som tål att granskas i stark vårsol. Som inte ser ut som smink utan bara jämnar ut och ger den där perfekta huden vi alla drömmer om. Som inte täpper till porerna men däremot har gott om hudvårdande ingredienser och skyddande SPF. Eftersom jag själv inte testat så mycket make än, så har jag surfat runt lite bland mina duktiga blogg-kollegor för bra tips. Men har jag kanske missat något? Och framför allt, vilken ska jag välja att lägga min mammapeng på? Här är önskelistan så här långt:

Dessutom är jag nyfiken på:

 

Nanoblur – världs-hypen som nu har nått Sverige

nanoblur-10-years-younger-in-40-seconds

Nanoblur farligt eller inte?

Nanoblur från kanadensiska Indeed Labs verkar vara en kommersiell succé var den än lanseras. Först ut i Sverige är Eleven.se som förra veckan höll en "prelansering" av Nanoblur. Produkten är nu redan slutsåld och förhandsbokad ända fram till maj. I en tid när de flesta räds att ta ordet "nano" i sin mun, gör Indeed Labs precis tvärt om. De basunerar frankt ut sitt innehåll och löfte i produktnamnet. Ett skolboksexempel på hur man tar en egen, tydlig position genom att vända något negativt till en styrka. I alla fall för alla mindre nogräknade konsumenter. Jag kan inte låta bli att imponeras av Indeed Labs kaxighet och provocerande tilltal, även fast jag inte alls imponeras av själva innehållet. För trots att jag som sömnstörd småbarnsmorsa känner mig sjukt frestand att blurra bort 10 år på 40 sekunder så är jag fortfarande rädd för nanopartiklar.

Vad är Nanoblur

Nanoblur är en kräm som innehåller små, små, små, små, jättesmå ljusreflekterande nanopartiklar som rent optiskt trollar bort ojämnheter, porer, skuggor och rynkor i ansiktet. Krämen innehåller även en hel del silikon (ett annat ämne jag helst undviker) som i sig har en plumpande och utfyllande effekt. Jag har själv inte provat Nanoblur, men när man surfar runt på olika bloggar märker man snabbt att det finns både dom som är helt frälsta och dom som inte alls lyckas få det att funka. Verkar vara en något svårapplicerad produkt som kräver sin särskilda teknik.

Ingredienser – Nanoblur

Water (Aqua), AdipiclAcid/Neopentyl Glycol Crosspolymer, Dimethicone, Glycerin, Cyclopentasiloxane, VP/VA Copolymer, Cyclohexasiloxane, Sodium Acrylate/Acryloyldimethyl TauratelCopolymer, Amodimethicone, Hydroxypropyl Methylcellulose, Isohexadecene, Polysilicone-11, Polysorbate 80, CitriciAcid, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol.

Nano, farligt eller inte? 

Debatten kring nanopartiklar i kosmetika har mest rört solkrämer (tidandioxid och zinkoxid) och hurvida dessa kan penetrera hudbarriären och vara skadliga. Vilket också är ett av skälen till att zinkoxid idag är förbjudet inom EU att använda som UV-filter. Men nanoparktiklar används även i en mängd andra kosmetiska produkter, bland annat puder och rouge. Med nanopartiklar kan man nämligen uppnå ett mycket jämt och fint kosmetiskt resultat. Jag tror vi bara sett början på nanoämnenas alla olika användningsområden. Från och med i sommar (11 juli 2013) kommer det inom EU vara ett krav på att nano ska deklareras i innehållsförteckningen, men fram till dess vet man alltså inte vilka produkter som innehåller nano och inte. 

Nanopartiklar brukar defineras som ämnen mindre än 100 nm (1 nm = en miljarddels meter). Vilket motsvarar ungefär en 80 000-del av ett hårstrå. Det är utom allt tvivel att nanoämnen kan få andra egenskaper än sina ursprungsämnen och vissa kan även bli giftiga. I pulverform kan de t ex tas upp av lungorna och då evetuellt utgöra en hälsorisk (ungefär som asbets) men sen är alltså frågan är om de även kan penetrera hudbarriären. Forskarvärlden är delad i två läger. Det finns dom som är skeptiska och menar att man ännu vet för lite, att nanoämnen kan vara nästa tickande miljöbomb och de som hävadar att de är ofarliga. 

Så här skriver läkemedelsverket om Nano:

"Vad är nanomaterial?

Nanomaterial (nanopartiklar) är ett samlingsnamn för mycket små partiklar. I allmänhet betraktar man partiklar som är mindre är 100 nm (1 nm = en miljarddels meter, ungefär en tusendels hårstrå) i någon ledd som nanomaterial. Alltså kan en förhållandevis lång, men mycket smal, tråd eller ett tillräckligt tunn skiva vara ett nanomaterial.

För de speciella reglerna om anmälan och märkning av nanomaterial i kosmetiska produkter används följande definition nanomaterial: ett olösligt eller biopersistent material som är avsiktligt tillverkat, med en eller fler yttre dimensioner, eller en inre struktur, med ett spann på mellan 1 och 100 nm

Eftersom kunskapen om nanomaterial och dess egenskaper ständigt utvecklas kan definitionen av nanopartiklar komma att förändras med tiden."

Läs mer om nano:

 

Källa:

 

 

Subscribe to Foundation