Ftalater

Plastbanta 2014 – Giftfri matförvaring!

matlador-glas-rostfritt-forvaring-mat

Nu plastbantar jag hemmet!

Ett av mina egna nyårslöften för 2014 är att plastbanta hemmet. Först ut är alla matbehållare. De flesta plastlådor slängde vi för många år sedan. Men av någon outgrundlig anledning har de dykt upp några nya i skåpet. Var ifrån vet jag inte, förmodligen några kvarlevor efter sommarens picknick. Plast är dåligt eftersom det kan läcka ut hormonstörande ftalater och annat otrevligt i maten. Särskilt jättedåligt är det att micra mat i plast. BPA- eller Ftalatfritt, spelar ingen roll. Kontroversiella och förbjudna kemiklier byts ofta ut mot någon snarlik molekyl som man kan misstänka har samma effekt i kroppen. Bara att just den (nya) molekylen inte har forskats så mycket på och rent lagligt inte heller är reglerad.

Giftria matlådor av hög kvalitet i glas och rostfritt

Rostfria matlådor har annars kommit i ropet igen. Varken glas eller rostfritt läcker ut något till maten. Onyx gör riktigt fina behållare i såväl rostfritt som glas. Den runda på bilden ovan håller tätt genom en slags snäppspännen. Och de fina glaslådorna med rostfritt lock blir lufttäta genom att bilda vakum när man trycker på den runda silikonknappen. Alla behållare ovan kostar runt två hundra kronor på nätet. Annar är ett billigt och hett tips är att spara alla glasburkar efter sylt och andra matvaror. De funkar utmärkt att sen förvara annan mat i. 

I butikerna nedan hittar man även många andra fina produkter, som tex nappflaskor i glas eller rostfritt, Eller vad sägs om sugrör i glas? Eller klassiska glassformar i rostfritt, för hemmagjorda ispinnar. 

  • Rekolek – lådor i glas och rostfritt från bland andra Onyx, men även från andra märken.
  • Lapland Eco Store – Väldigt snyggt matset i bambufiber som alternativ till plast.
  • Medveten mini – Såväl bambu-matsetet och lådorna från Onyx

 

 

Hej då Lisa, tack för alla fina år!

lisa-ftalater

Gamla plastleksaker kan vara hormonstörande

Det fanns en tid när Lisa och jag var oskiljaktiliga. I tidernas begynnelse var hon min mest värdefulla ägodel. Självklart ingen vanlig docka, utan fylld av sand i bästa 70-talsanda. 3,5 kg var den pedagogiska vikten. I amerikanska tullen misstänkte man sanden för något annat och försökte sig på en lättare halshuggning. Bara en totalt urflippad och gallskrikande 6-åring kan väl få nitiska tulltjänstemän på andra tankar? Och nu ligger hon alltså i kalla soptunnan. Först på tredje försöket lyckades jag lämna henne där. Även om det var fjompigt svårt att skiljas så ville jag ändå inte att hon skulle få leka med mina barn. Inte den där gamla ftalat-dockan. För så är det tydligen med gamla plastleksaker, att de kan vara hormonstörande. Förra veckan höll Konsumentföreningen i Stockholm ett seminarie om hormonstörande ämnen. Talade gjorde Åke Bergman, professor i miljökemi och Ing-Marie Ohlsson toxikolog vid Kemikalieinspektionen. Läs mer här om vad de sa.

Ftalater, bara en av de farliga ämnen som Kemikalieinspektionen vill fasa ut

/sites/defi-love-men-aubrey-ftalater-i-t-shirt-pvc-tryck

Mjuka plasttryck (PVC-tryck) kan innehålla hormonstörande ftalater.

Handlingsplan för en Giftfri vardag

För snart två år sedan, 22 december 2010 gav förra miljöministern Andreas Carlgren Kemikalieinspektionen i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för en Giftfri vardag."Föräldrar måste kunna känna sig trygga att deras barn inte kommer i kontakt med hormonstörande ämnen eller andra ämnen som kan ge allvarliga skador senare i livet." Handlingsplanen tillkom som ett svar på riksdagens uppsatta miljökvalitetsmål Giftfri miljö. Det handlar bland annat om ett antal farliga ämnen som ska fasas ut och tas ur användning.

Handlingsplanen har utarbetats "i nära samarbete med andra myndigheter, näringslivet, forskarsamhället, miljöorganisationer och konsumentorganisationer" (Vad gäller näringslivet så avses branscherna: Leksaker, Textil och Kosmetika & Hygienprodukter.)

Flera frågor står i fokus, bland annat ftalater och nanopartiklar. Produkter riktade mot barn och ungdomar har särskild prioritet och när det gäller hygienprodukter så är det de mest allergiframkallande konserveringsmedlen och doftämnena som ska bort.

Frågor i fokus:
• Antibakteriella medel
• Bisfenol A (BPA)
• Bly i varor
• Flamskyddsmedel
• Ftalater
• Kemikalier i textilier
• Kvicksilver
• Nanoteknik och nanomaterial
• Perfluorerade ämnen (PFOS, PFOA, med flera)
• Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
• Varor för barn

Läs mer på:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/produktu...
http://www.regeringen.se/sb/d/14491/a/162705 
http://www.regeringen.se/sb/d/14037/a/160666 

Relaterade länkar:
Tjock av hårspray och parfym?

Ftalater i kosmetika kopplas till astma hos barn

/sites/deftalater-i-nagellack-phthalates-in-nail-polish

Dags att undvika att spraya parfym och måla naglarna i närheten av barn?

Nu har en grupp forskare vid University of Columbia hittat en koppling mellan ett par av de ftalater som används i kosmetika och plastprodukter till astma hos barn. De undersökta ftalaterna var DEP och BBzP. DEP används utbrett i hygienprodukter (framförallt i nagellack och parfym) medan BBzP tvärtom inte förekommer så ofta i den typen av produkter. I undersökningen som gjordes på 244 barn mellan fem och nio år kunde man se ett tydligt samband mellan ftalater i urinen och en förhöjd halt kväveoxid i utandningsluften, en tydlig indikation på lufvägsinflammation.

Ftalater tas upp av kroppen genom huden, luftvägarna och mag-tarmkanalen. Luftvägarna visade sig vara en extra stor inkörsport för de undersökta ftalaterna. 

Hur trovärdig är undersökningen?

Jag tycker det här med ftalater är rätt så märkligt. Om de är så farliga, varför får de fortfarande förekomma? För att få mer än ett perspektiv på ämnet bad jag Marie Lodén (docent i experimentell dermatologi vi Uppsala Universitet) om en kommentar på ovanstående studie. Detta är hennes svar:

"Om det stämmer att man kan få asma av DEP så är det ganska uppseendeväckande. Jag har lite svårt att tro att det kan vara så och undersökningen innehåller många faktorer som kan ge falska samband. Det är inte så vanligt med DEP i nagellack, vet inte ens om det används? Däremot var det vanligare med en större ftalat tidigare som nu är förbjuden inom EU. Det inte så ovanligt att denaturera alkohol med DEP, så man kan stöta på DEP i produkter med etanol (alcohol). Det är en godkänd denatureringsmetod. Många svenska företag använder andra denatureringsmedel, men det finns
säkerligen många produkter på marknaden som innehåller DEP från etanol."

Ftalatfria nagellack

Kanske är nojjan mot ftalater i kosmetika överdriven? Själv tycker jag det är onödigt att chansa. Varför utsätta sig (och framför allt sina små barn) för eventuellt skadliga ämnen, när de går att undvika? På senare tid har det ju kommit en hel del fina ftalatfria alternativ till vanliga nagellack. En del av dom hittar du här!

Ftlater kopplas även till övervikt, fetma och fertilitetsproblem

Att vissa ftalater är hormonstörande och kan påverka vår fortplantningsförmåga har varit känt länge. Nyligen har det även gjorts studier där ftalater kopplas till övervikt och fetma. Läs mer om ftalater här

Källa:

"Children Exposed to Two Chemicals in Plastics Have Elevated Risk of Asthma-Related Airway Inflammation", Columbia University Mailman school of Public Health, 5 sept 2012 

Allan C JustRobin M WhyattRachel L MillerAndrew G RundleQixuan ChenAntonia M CalafatAdnan DivjanMaria J RosaHanjie ZhangFrederica P Perera, Inge F Goldstein, Matthew S Perzanowski, "Children's Urinary Phthalate Metabolites and Fractional Exhaled Nitric Oxide in an Urban Cohort", American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 9 aug 2012

Relaterade inlägg:
Tjock av hårspray och parfym? 
Danmark förbjuder hormonstörand ftalater, riskerar EU-domstol
Om du inte bara tänker på dig själv

Bild: Guido Mocafico

Danmark förbjuder hormonstörande ftalater, riskerar EU-domstol

ida-auken-dansk-miljominister-forbjuder-phtalater

Danska miljöministern Ida Auken går emot EU-kommissionen och förbjuder under hösten fyra av de mest hormonstörande ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP i konsumentprodukter. Därmed riskerar hon att dras inför EU-domstol.

Ftalater, kan ge för tidig pubertet och missbildade könsorgan

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som framförallt används som mjukgörare i plast, men några av dem förekommer även i parfym och kosmetika. De fyra ovannämnda ftalaterna (som inte används i kosmetika) är redan otillåtna i leksaker och barnvårdsartiklar, men Ida Auken vill gå ett steg längre och förbjuda dom i alla konsumentprodukter.

 -Jag vill inte vänta på EU. Vi ska tryggt kunna köpa till exempel simbassänger och vaxdukar utan att frukta konsekvenserna för våra barn av hormonförstörande ämnen. Ett nationellt förbud är därför ett nödvändigt steg, säger Ida Auken i ett pressmeddelande.

Det pågår för närvarande en översyn av dessa ämnen inom EU, därför menar kommissionen att Danmark inte kan agera på egen hand.

-Jag är klar över att vi riskerar att få en EU-åtgärd på halsen, men det är nödvändigt att ta den kampen. EU-reglerna bör inte förhindra de enskilda medlemsländerna att skydda sina medborgare, säger Ida Auken i ett pressmeddelande. 

Det danska miljödepartementet försvarar sig med att Ftalaterna misstänks orsaka för tidig pubertet för flickor och missbildade könsorgan hos pojkar.

Ida Auken hävdar även att hon tycker att EU-reglerna är "totalt otillräckliga" när det gäller ftalater. Det har saknats en vilja inom EU att ta tag i frågan om hormonstörande ämnen och det förekommer en stark lobbyverksamhet i EU från den kemiska industrin, menar hon.

Läs mer om ftalater


Tjock av hårspray och parfym?

/sites/default/fftalater-kosmetika-parfym-pvc-mitte-skonhetsblogg

Ftalater kopplas till diabetes och övervikt i vissa studier, men skönhetsindustrin förnekar samband

Ftalater är en grupp ämnen, kända för att vara hormonstörande och skadliga för fortplantningsförmågan. Särskilt farliga för små pojkar och deras testiklar. Mindre känt är att vissa ftalater skulle kunna öka risken för diabetes och fetma. Detta genom att de aktiverar hormonrecptorerna PPAR, som styr blodsockernivåer, insulinkänslighet, insulinutsöndring och fettinlagring.

I en amerikansk undersökning från 2007 upptäcktes ett samband mellan ftalater och överviktiga män med försämrad insluinkänslighet. Och en svensk studie från 2012 pekar på sambandet mellan fatalater och äldre människor med diabetes typ 2 samt ett ökat midjemått hos äldre kvinnor

Enligt en annan amerikansk studie gjord av en grupp forskare Bringham and Women´s Hospital visar att kvinnor med förhöjda nivåer av ftalater i urinen löpte upp till 60% större riska att utveckla diabetes. En långt ifrån entydig undersökning, förutom att ftalater finns i hygienartiklar, så kan det finnas i den medicinska utrustning som används av diabetiker kostaterar Tamarra James-Todd som ledde undersökningen och menar att mer forskning behövs. 

The Cosmetic Toietry & Perfumery Association har ifrågasatt ifall de undersökta ftalaterna var av den typen som används i kosmetika samt det faktum att kvinnorna i en av sudierna hade självskattat sin diabetes. De menar att de ftalater som används i kosmetika är väl undersökta och säkra att använda.

Vad är ftalater?

Ftalater är en samling kemiska ämnen som är salter eller estrar av ftalsyra. De finns överallt, i marken, vattnet, luften, i maten, på huden och i dammet i ditt hem. Ftalater används framförallt som mjukgörare i plast, men också som mjukgörare och doftbärare i kosmetika. T ex för att få parfymer att dofta längre och förhindra att nagellack torkar ut. Vissa ftalater är så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker därför att de är hormonstörande och reproduktionstoxiska – dvs de kan skada fortplantningsförmågan. 

Ftalater - effekter och risker

• Endocrine disruptors - hormonstörande
• Testikulär dysgenesi-syndrom
• Testikelcancer 
• Försämrad sädeskvalitet 
• Medfödda missbildningar i könsorganen
• Astma och allergi hos barn 
• Cancerframkallande?
• Diabetes?
• Övervikt? 

Främsta källan till ftalater

Över 90% av de ftalater som framställs inom EU används som mjukgörare i PVC-plast. Med andra ord kan du hitta ftalater i allt från plastgolv till skosulor, leksaker, suddgummin, bilar, kablar, medicinsk utrustning och matförpackningar. Men du hittar dom också i lim, färgen på ett tröjtryck, rengöringsmedel och som sagt, i kosmetika.
 
Viss plast kan kännas fet och dofta typiskt plast. Det är ftalaterna du känner då. De avdustar och går in i huden eller bildar damm som samlas i hemmet. Damm som du sen andas in. Hårspray och parfym sprider också ftalater i luften. Det är därför så viktigt att dammsuga och vädra ofta.
 

Förbjudna i leksaker sedan 2007

Det finns många olika typer av ftalater. Tre av de farligaste, DEHP, DBP och BBP, är förbjudna i alla leksaker. Ytterligare tre ftalater, DINP, DIDP och DNOP är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen. Läs Kemikalieinspektionens förklaring av regelverket i det här faktabladet . Men barn stoppar ju gärna andra saker i munnen än just leksaker. Tex hundens pipleksak om den råkar ligga framme och kanske den stylade badankan köpt på dyra inredningsaffären/billiga prylshopen? Eller som på bilden ovan, mammas gamla docka från 70-talet. Mjuka plastleksaker äldre än från 2007 ska slängas helt enkelt!!
 

Hur kan man undvika ftalater?

Det är svårt att undvika ftalater i konventionella hår- och hudvårdsprodukter eftersom de inte behöver vara utsatta i innehållsförteckningen. De kan vara listade under många olika namn eller bara som "parfym". Här är en lista över några vanliga ftalater och deras användningsområden:

• DEHP 
eller: di-(2-ethylhexyl) phthalate 
eller: Bis (2-ethylhexyl) phthalate
Används framförallt som mjukgörare i PVC-plast som t ex påsar och medicinsk utrustning

• BzBP
eller: benzylbutyl phthalate
Används i vinylgolv och hygienartiklar

• DBP 
eller: di-n-butyl phthalate
Används i hygienprodukter som t ex nagellack

• DEP
eller: diethyl phthalate
Används i hygienartiklar som t ex parfym, deoderant, schampo, hårgele, lotion

• DMP 
eller: dimethyl phthalate
Används i t ex insektsmedel och plast

 

/sites/ftalater-parfym-kosmetika-mjukgorare-pvc
 

Läs gärna mer om ftalater i ett bra inlagg av Anna på iloveekologiskhudvard.se

 

Källa:
• Kemikalieinspektionen, Ftalater
• Diabetes and the environment, Phatalates
• Kemikalieinspektionen, Fakta, Ftalater i leksaker
Naturskyddsföreningen, Rapport: Home Sweet home? - gifter under sängen, En undersökning av kemikaliecocktailen i hushållsdamm från världens alla hörn
Karlstads Universitet, Ftalater i PVC-golv tas upp i kroppen 
Umeå Universitet, Ftalater och besläktade ämnen i luften i normala och förorenade byggnader

 

 

Subscribe to Ftalater