Gifter

Därför kommer jag aldrig mer äta odlad lax – eller sushi på restaurang

odlad-fisk-lax-pcb-dioxiner-pesticider-bekampningsmedel-kvicksilver-giftigt.

Så giftig är odlad fisk!

Just nu cirklar det runt en fransk/norsk dokumentärfilm; Er fisk sundt? på Facebook. En fullständigt chokerande berättelse över hur odlad fisk (äfrån Nordnorge) är full av miljögifter. Hur är det möjligt? Nordatlanten är väl ett rent hav? Man tror inte det är sant, det är så fruktansvärt idiotiskt – fiskfodret som laxen utfodras med görs nämligen av fisk från världens mest förorenade hav: Östersjön. Det rör sig om kvicksilver och andra tungmetaller, PCB, dioxiner och bekämpningsmedel. Några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. Eftersom gifterna inte går ur kroppen, utan accumuleras och lagras i fettvävnaden blir innehållet i ett kg fet lax mycket högre en ett kg småfisk. Odlad lax innehåller 5 gånger så mycekt gifter som all annan mat i affären. Borde med andra ord helt undvikas av barn upp till 18 år, gravida och den som planerar att bli gravid (och alla andra också för den delen). Eller i alla fall inte ätas mer än högst 1-2 ggr om året. Sorgligt nog (och konstigt nog) verkar det tyvärr även som att den ekologiska odalde fisken innehåller miljögifter. Det framkom inte riktigt på filmen, så därför har jag mejlat Coop/Änglamark för att be dem reda ut saken. Vildfångad fisk (från nordatlanten) innehåller däremot inte alls några av de undersökta miljögifterna (naturligtvis inte eftersom de ju inte äter det förorenade fodret). Finns bara en hake med detta, vildfångad lax med på den röda listan över utrotningshotade arter och får t ex inte säljas i Coops butiker. 

odlad-fisk-giftigt-fororeningar.

odlad-fisk-lax-giftigt-vildfangad-giftfri.

odlad-fisk-lax-giftigt-fororeningar

odlad-fisk-lax-giftigt-ddt-dde

Den fransk/norska dokumenteren Er fisk sundt? blev för mig en lika stor och sorglig Aha-upplevelse som Stefan Jarls dokumentär Underkastelsen (med Eva Röse). Jag känner mig äcklad, ledsen, lurad och rent ut sagt förbannad. Tänk all lax jag har tryckt i både mig och barnen i tron att vi äter något nyttigt. Och så har vi i själva verket tryckt i oss några av de mest hormonstörande ämnen man känner till. För jävligt. Särskilt som både jag och barnen älskar sushi. Och lax.


Hej då Lisa, tack för alla fina år!

lisa-ftalater

Gamla plastleksaker kan vara hormonstörande

Det fanns en tid när Lisa och jag var oskiljaktiliga. I tidernas begynnelse var hon min mest värdefulla ägodel. Självklart ingen vanlig docka, utan fylld av sand i bästa 70-talsanda. 3,5 kg var den pedagogiska vikten. I amerikanska tullen misstänkte man sanden för något annat och försökte sig på en lättare halshuggning. Bara en totalt urflippad och gallskrikande 6-åring kan väl få nitiska tulltjänstemän på andra tankar? Och nu ligger hon alltså i kalla soptunnan. Först på tredje försöket lyckades jag lämna henne där. Även om det var fjompigt svårt att skiljas så ville jag ändå inte att hon skulle få leka med mina barn. Inte den där gamla ftalat-dockan. För så är det tydligen med gamla plastleksaker, att de kan vara hormonstörande. Förra veckan höll Konsumentföreningen i Stockholm ett seminarie om hormonstörande ämnen. Talade gjorde Åke Bergman, professor i miljökemi och Ing-Marie Ohlsson toxikolog vid Kemikalieinspektionen. Läs mer här om vad de sa.

Seminarie om hormonstörande ämnen (parabener och bisfenol-A) nu på onsdag!

bisfenol-a-parabener-seminarie-ake-bergman-kemikalieinspektionen

Nu på torsdag håller Konsumentföreningen i Stockholm ett gratis semniarie om hormonstörande ämnen med professor Åke Bergman. Öppet för alla medlemmar (medmerakort). Ingen föranmälan krävs heller, så det är bara att gå dit – om man bor i huvudstaden vill säga :). ABF-huset, Sveavägen 41. Blir jag bara frisk från min dunderförkylning tills dess hoppas jag vi ses där!

Ej djurtestat – viktigare än ekologiskt och fritt från konserveringsmedel

djurforsok-animal-testing-cruelty-free-cosmetics

"Cruelty-free" stor trend i Nordamerika - hur viktigt är det för dig?

Just nu är det viktigare än någonsin att smink och hudvård inte är djurtestad. I alla fall för nordamerikanska kvinnor. Viktigare än att den är ekologisk eller fri från konserveringsmedel. Detta enligt en nyligen genomförd global undersökning gjord gav tidningen Elle. I Kanada säger så många som 50% av de tillfrågade kvinnorna att de bojkottar produkter som är djurtestade och i USA är motsvarande siffra 30%. (Medan endast 3% av de tillfrågade kinesika kvinnorna säger sig undvika produkter testade på djur.) Har tyvärr inte kunnat hitta någon färsk info om vad svenska kvinnor tycker om djurförsök. Vad tror/tycker du?

Här en lista på icke djurtestad kosmetika

"Thai boys don't like dark skin"

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone

Ljusare hy till vilket pris?

Medan vi svenskar älskar att ligga runt poolen och pressa gör thailändska kvinnor tvärtom. De som måste vistas ute i solen klär sig heltäckande och exponerar så lite hud som möjligt för den stekande solen. I asien anses det fortfarande finast att vara vit. Ett skönhetsideal med rötter i antika Japan och Kina, där endast de rikaste kunde undvika kroppsarbete och solbränd hud. Egentligen ett väldigt sunt skönhetsideal om man ser till hur skadlig solen är för huden. Men här handlar det inte om att skydda sig mot hudcancer utan om en sorglig och farlig önskan att bekämpa sitt eget pigment. Och som vanligt är det vi kvinnor som känner att vi inte duger som vi är. 

Asien är en gigantisk marknad för skönhetsbranschen och det finns följdaktligen enorma summor att tjäna på just "whitening"-produkter (så tacka dina asiatiska systrar nästa gång du köper ett serum mot pigmentfläckar). Kvinnan på bilden, Take Panya medverkade 2010 i ett avsnitt av Jessica Simpsons TV-serie "The Price of Beauty". Till höger efter en katastrofalt misslyckad hudblekning. Henns hy är för alltid förstörd och hon vågar sig knappt utanför dörren av skam.

Oreglerad kosmetikamarknad och plagiatkrämer med kvicksilver

I Thailand är kosmetika helt oreglerad och det är heller inte ovanligt med plagiat av kända varumärken. Förr var det traditionella blekningsmedlet kvicksilver. Något som fortfarande förekommer, framförallt de här plagiatkrämerna. 2002 uppdagades en stor kvicksilverskandal efter att hälsomyndigheterna i Hong Kong varnade allmänheten för två vanliga hudblekningsmedel som innehöll så mycket som 65000 gånger det tillåtna gränsvärdet av kvicksilver (kvicksilver är som de flesta vet otroligt giftigt även i mycket små doser). 

Hydroquinone är ett annat vanligt förekommande pigmentblekande ämne. Otillåtet inom Eu, men tillåtet i USA, Afrika och Asien. Vanligt eftersom det anses så effektivt, samtidigt som biverkningarna också anses vara många (och tillräckligt allvarliga för att ämnet inte ska vara godkänt inom EU). Förutom hudirritation och kraftiga allergiska reaktioner kan en långvarig användning av hydroquinone ge en blå-svart missfärgning av huden som kallas ochronosis. Något de mer mörkhyade har störst risk att drabbas av. Hydroquinone kan dessutom vara farligt för den som har en njur- eller leversjukdom.

 Källa:

 

Kan bly i läppstift sänka din IQ?

ysl-fall-2012-makeup-ad-lipstick

Experten: Bly även i små doser farligt för din mentala hälsa

Sedan 90-talet kommer det med jämna mellanrum rapporter om att det förekommer bly i läppstift. Nu senast i en studie gjord av Underwriters Laboratories framkom att 55% av de 22 testade läppstiften innehöll bly. Bly, även i de minimalaste doser påverkar din mentala hälsa; din IQ, ditt beteende och din inlärningsförmåga hävdar Dr Sean Palfrey som leder Boston Lead Poisoning Prevention Program. Framförallt är det barn och gravida som bör skyddas.

2007 testade Campaign for Safe Cosmetics 33 röda läppstift och kom fram till att två tredjedelar innehöll bly. Och att en tredjedel dessutom innhöll halter som överskred FDAs (Food and Drug Administration - amerikanska motsvarigheten till läkemedelsverket) gränsvärden för godis.

400 läppstift med bly – högsta halterna i L'Oreal och Maybelline

I februari i år gjorde FDA ett omfattade test och hittade 400 läppstift som innehöll bly. Fem av de 10 mest förorenade läppstiften var av märkena L'Oreal och Maybelline. De andra mest förorenade var två läppstift från Cover Girl, Nars och Stargazer. Den högsta koncentrationen bly förekom i "Maybelline Color Senstation Pink Petal" med 7,19 parts per million (genomsnittligt uppmätt värde var 1,11 parts per million)

Bly är inget som tillsätts i tillverkningen, utan det förekommer naturligt i vissa färgämenen baserade på mineraler. Men det går så klart att tillverka läppstift utan bly, baserade på andra färgämnen. Det minst förorenade läppstiftet i FDAs test var Wet ’n’ Wild Mega Mixers Lip Balm, som innehöll 275 gånger mindre bly än Maybellines.

Branschorganisationen: Läppstift påverkar inte din IQ

Enligt FDA innebär blyhalterna i läppstift ingen säkerhetsrisk och branschorganisationerna CTPA (Cosmetics, Toiletery) och PCPC (Personal Care Products Council hävdar att smink och läppstift inte påverkar inte din IQ. The Campaign for Safe Cosmetics är precis som Dr av en annan åsikt. De menar att det finns ingen säker gräns för barn och gravida och eftersom bly lagras i kroppen så kan halterna över tid bli rätt höga om man gillar att måla läpparna. “Lead builds in the body over time, and lead-containing lipstick applied several times a day, every day, can add up to significant exposure levels,”  säger Mark Mitchell, ordförande av the Environmental Health Task Force for the National Medical Association.

Källa:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2242289/Can-make-harm-IQ-How-5...
http://articles.washingtonpost.com/2012-02-14/business/35443991_1_red-li... 

Bild: YSL, 2012 Fall makeup ad

Katarina Johansson, Den onda badankan – Boken jag har väntat på!

katarina-johansson-den-onda-badankan

Fick genom Naturligt Snygg just reda på att Katarina Johansson (Badksumt) har kommit med en uppföljare: Den onda badankan (Ordfront), en bok om alla de gifter vi dagligen utsätter våra barn för. Äntligen! En sådan här bok har jag väntat på ända sen jag såg Stefan Jarls Underkastelsen med Eva Röse. Hejja Katarina! Läs Hanna Sjöströms tidigare intervju med Katarina Johansson här.

Här kan du provläsa Den onda badankan.

Luftrören fulla av nanopartiklar från puder och rouge?

nano-puder-rouge-naturlig-hudvard-skonhetsblogg

Puder och rouge innehåller ofta nanoämnen för att förbättra deras förmåga att sprida ut sig jämnt och snyggt på huden. Fram till nu har det inte funnits så mycket studier på vad som händer när vi inhalerar dessa små, små partiklar. Men nu visar ny forskning att de fastnar i de övre luftvägarna där de klumpar ihop sig i större samlingar. Vad det innebär för eventuella hälsoeffekter är något forskarna bakom den här studien anser man behöver studera vidare. Så här skriver de i sin sammanfattning:

Conclusions: Predominant deposition of nanomaterial(s) will occur in the tracheobronchial and head airways—not in the alveolar region as would be expected based on the size of primary nanoparticles. This could potentially lead to different health effects than expected based on the current understanding of nanoparticle behavior and toxicology studies for the alveolar region.

Background: The market of nanotechnology-based consumer products is rapidly expanding, and the lack of scientific evidence describing the accompanying exposure and health risks stalls the discussion regarding its guidance and regulation. 

Results: We found that a user would be exposed to nanomaterial predominantly through nanoparticle-containing agglomerates larger than the 1–100-nm aerosol fraction.

Läs mer om Nanopartiklar 

 

expressen varnar för hårfärg

Missade du artikeln om farliga skönhetsprodukter i söndagens expressen.se

expressen-farliga-skonhetsprodukter

Som vanligt är hårfärg värst. Särskilt mörkbruna och svarta nyanser. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så varnar Danska Miljöstyrelsen gravida kvinnor för att färga håret. Vill man veta mer om vad som gör hårfärg så farligt kan man läsa ett bra inlägg av Katarina Johansson på WWFs sajt Minplanet.se. Förutom en uppenbar risk för att utveckla allergi (som sedan blir livslång och dessutom kan innebära att man reagera på färger i kläder) så är vissa färgämnen cancerogena.

Värst för frisörer

Självklart är hårfärger värst för alla frisörer, som jobbar med färgerna dagligen. Det finns studier som visar på att frisörer har fem gånger så stor risk för att utveckla cancer i urinblåsan (kemikalierna går alltså in i huden och hamnar till slut efter en rundvandring i kroppen i toa-stolen), samt en ökad riskt för handeksem och astma. Dessutom har kvinnliga frisörer svårare att bli med barn och föder oftare lågviktiga barn.

Den som vägrar acceptera råttfärgat och gråa hår men ändå vill ha ett snällare, mer miljövänligt alternativ har idag inte jättemycket att välja på. Men det finns alternativ. En sk grön salong som jag själv testat och faktiskt blev rätt nöjd med är Ecohair på Kungsholmen. Annars kan man kolla följade lista över 50 ekofrisörer över hela Sverige på Minplanet.se 

ekologisk-frisor

Ny informationsfilm från Naturskyddsföreningen

Härom dagen hade Naturskyddsföreningen premiär för sin nya informationsfilm om Cocktaileffekten. Tack Jenny Berglind på Puriousity för att du gjorde mig uppmärksam på detta!

Detta oerhört obehagliga ämne som man helst bara vill glömma bort en solig dag som denna. Och just därför, påminnelser behövs! Jag vill samtidigt passa på att puffa för en annan grym film på samma tema: Stefan Jarls dokumentär "Underkastelsen" med Eva Röse. Den har ett något år på nacken, men är verkligen värd att se. Ett riktigt uppvaknande faktiskt! Här en trailer:

Och här första delen av själva dokumentären. Den är 45 min, så när du har tid..

 

 

Sidor

Subscribe to Gifter