Giftfritt

Plastbanta 2014 – Undvik att slå in maten i plastfilm av PVC!

plastfilm-plastfolie-gladpack-pvc-cling-wrap-ost-fet-mat

Varning för butiksplastad mat!

PVC (Polyvinylklorid) är en av de giftigaste och mest hormonstörande plasterna och finns i en mängd olika plaster omkring oss. Allt från elsladdar, plastgolv till leksaker. Och tyvärr även plastfolie som man använder för att slå in mat. Förr gjordes all plastfolie (gladpack) i PVC. Sen upptäckte man att de farliga mjukgörande ftalaterna vandrar över i maten. Särskilt fet mat, som t ex ost. Numera är det inte tillåtet att sälja plastfilm gjord av PVC till konsument, utan de görs istället av Polyeten (PE, eller PE-LD). Polyeten är nämligen fri från mjukgörare. Men konstigt nog använder butikerna fortfarande plastfilm gjord av PVC. Den här PVC-plastfilmen är endast tillåten att använda för att slå in frukt och grönt och inte feta livsmedel, eller grillat kött. Men butikspersonalen vet inte alltid skillnaden eller struntar i att följa rekommendationerna. Så när du köper ost i ostdisken, eller buktispackat kött så riskerar du alltså att få din mat full av ftalater. 

Lär dig siffer-koden som skiljer bra plastfilm från dålig

Ett hett tips är vara lite jobbig och alltid fråga i en butik vilken plastfilm de använder. Inne i rullen ska det stå vad det är. Eller i alla fall ett den här trekanten med en siffra som alltid finns på plastförpackningar. 3 betyder PVC och ska alltså undvikas, medan 4 betyder Polyeten (PE, eller PE-LD)är ok. Ju fler som frågar, ju större chans är att butiken börjar bry sig och lär sig skillnaden.

pvc-polyvinylklorid-polyeten

bees-wrap-lapland-eco-store

Packa om osten när du kommer hem!

Om du ändå köper ost eller fet mat över disk i butik, så packa för säkerhets skull om den när du kommer hem. Kolla självklart vilka typer av påsar du har köpt och använd inte frukt- och gröntpåsarna från grönsaksdisken i butiken. Men vet ju inte vad de är gjorda av. Helst av allt bör du inte alls lägga din mat i plast. Istället kan du förvara i matlådor av rostfritt eller glas. En fin gammal ostkupa är toppen (kan man ofta hitta på blocket eller tradera), men de finns även att köpa nya. Ett annat alternativ, som låter otroligt spännande (har tyvärr inte hunnit testa själv) är Bee's Wrap. Det är bomullsmuslin behandlat med bivax, jojoba och kåda. 

Bee's Wrap, naturligt och återanvändningsbart alternativ till plastfilm!

En spännande ny produkt (som jag själv tyvärr inte hunnit prova än) är Bee's Wrap. Så här beskriver tillverkaren själv produkten: "Bee's Wrap är ett naturligt, ekovänligt och plastfritt alternativ till plastfolie och aluminiumfolie. Äntligen finns det ett alternativ! Bee s Wrap är tillverkad av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Denna kombination ger en följbar och förseglande folie som kan användas om och om igen. Det är enkelt att forma Bee´s Wrap! Lägg arket över den bunke eller skål som du vill täcka och forma den över kanterna med värmen från dina händer, genom att göra så skapas en tätning. Ställ in bunken med Bee´s Wrap i kylen och när tyget blir kallt (tar bara några sekunder) så skapas en försegling/tätning. Använd samma metod för att linda in ost, grönsaker, bröd och bakverk! Bee´s Wrap rekommenderas inte till rått kött, kyckling och fisk. Bivax och jojobaolja har antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla maten fräsch och gör att du kan använda Bee s Wrap om och om igen. Bee s Wrap är en gammaldags lösning som känns mirakulös i den moderna världen!"

Källa:

Kemikaliebanta: Krukväxter renar hemmet från gifter

krukvaxter-aralia-fatsia_japonica_leaf-gifter-kemikalier

Tre krukväxter som skapar renare luft

Den indiska forskaren Kamel Meattle har under lång tid forskat på hur man kan rena en rejält skitig innomhusluft (vi pratar New Dehli) med hjälp av endast tre typer av gröna växter. De här tre vanliga krukväxterna är, om de förekommer i tillräcklig mängd, allt du behöver för att skapa en ren luft. Till och med i ett lufttätt och helt slutet system. (Kolla gärna in Meattles ca 4 min långa TED-talks.)

krukvaxter-giftrenare-guldpalm-svarmorstunga-gullranka
 
 • Guldpalm – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre
 • Svärmorstunga  – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre nattetid
 • Gullranka – Tar upp formaldehyd och andra lättflyktiga ämnen ur luften

7 krukväxter som kan ta upp gifter ur luften

Det finns fler växter som är bra på att rensa luften på gifter. Här kommer en lista om totalt 7 växter, förutom guldpalm, svärmorstunga och gullranka så anges ytterligare fyra stycken. (Det här inlägget har jag kopierat från bloggen Obesprutat.com. Jag tycker det var så bra och att informationen förtjänade att spridas!) 

krukvaxter-giftrenare

Fredskalla, Aralia, Svärmorstunga, Gullranka, Guldpalm, Paradisträd och Ampellilja

 1. Ampellilja (Chlorophytum comosum) – Binder giftet formaldehyd ur luften
 2. Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) – Renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen
 3. Paradisträd (Crassula ovata) – Tar upp koldioxid ur luften och ger oss gott om syre nattetid
 4. Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens) – Tar både upp Xylen och Toluen och är en mycket bra luftfuktare
 5. Aralia (Fatsia japonica) – Mycket bra på att ta upp formaldehyd ur luften
 6. Gullranka (Epipremnum pinnatum) – Tar upp bensen och formaldehyd
 7. Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii) – "Det här är luftrenarnas Rolls-Royce. Den tar upp gifterna bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.Växten innehåller däremot vissa irriterande ämnen som kan vara besvärliga för allergiker och den är giftig för katter." enligt Obesprutat.com

Vilka är gifterna och var finns de?

 • Aceton- nagellackbortagningsmedel, kosmetika, blanketter
 • Alkohol - fibermaterial, spånskivor, golvmaterial, heltäckningsmattor, kopiatorer, klister, målarfärg och tapeter
 • Ammoniak – rengöringsmedel, skrivare och fotolabb
 • Bensen – lösningsmedel, rengöringsmedel, avgaser och industriutsläpp men även i plaster, tapeter, takskivor, färger och gummi
 • Formaldehyd – plaster, möbler, tapeter, textilier, pappersprodukter, färger, spånplattor och cigarettrök
 • Trikloretylen – rengöringsmedel, lim och lack
 • Xylen och Toluen -  kan avges i luften från datorer, skrivare, lim, färger, spånskivor, fotokopieringsmaskiner, fernissa, golvmaterial, klister, takskivor, tapeter, lösningsmedel och flamskyddsmedelLäs gärna mer på Ekologisk trädgård
 
 

Plastbanta 2014 – Giftfri matförvaring!

matlador-glas-rostfritt-forvaring-mat

Nu plastbantar jag hemmet!

Ett av mina egna nyårslöften för 2014 är att plastbanta hemmet. Först ut är alla matbehållare. De flesta plastlådor slängde vi för många år sedan. Men av någon outgrundlig anledning har de dykt upp några nya i skåpet. Var ifrån vet jag inte, förmodligen några kvarlevor efter sommarens picknick. Plast är dåligt eftersom det kan läcka ut hormonstörande ftalater och annat otrevligt i maten. Särskilt jättedåligt är det att micra mat i plast. BPA- eller Ftalatfritt, spelar ingen roll. Kontroversiella och förbjudna kemiklier byts ofta ut mot någon snarlik molekyl som man kan misstänka har samma effekt i kroppen. Bara att just den (nya) molekylen inte har forskats så mycket på och rent lagligt inte heller är reglerad.

Giftria matlådor av hög kvalitet i glas och rostfritt

Rostfria matlådor har annars kommit i ropet igen. Varken glas eller rostfritt läcker ut något till maten. Onyx gör riktigt fina behållare i såväl rostfritt som glas. Den runda på bilden ovan håller tätt genom en slags snäppspännen. Och de fina glaslådorna med rostfritt lock blir lufttäta genom att bilda vakum när man trycker på den runda silikonknappen. Alla behållare ovan kostar runt två hundra kronor på nätet. Annar är ett billigt och hett tips är att spara alla glasburkar efter sylt och andra matvaror. De funkar utmärkt att sen förvara annan mat i. 

I butikerna nedan hittar man även många andra fina produkter, som tex nappflaskor i glas eller rostfritt, Eller vad sägs om sugrör i glas? Eller klassiska glassformar i rostfritt, för hemmagjorda ispinnar. 

 • Rekolek – lådor i glas och rostfritt från bland andra Onyx, men även från andra märken.
 • Lapland Eco Store – Väldigt snyggt matset i bambufiber som alternativ till plast.
 • Medveten mini – Såväl bambu-matsetet och lådorna från Onyx

 

 

5 viktiga varor att byta till eko!

mest-besprutade-matvarorna-viktigaste-byta-till-ekologiskt 

Dags för ett nyårslöfte som gör skillnad?

Bara en dag kvar innan det är dags att avlägga sitt nyårslöfte. Tänk om alla vi som ens ids pyssla med slikt i år kunde välja något som verkligen gjorde skillnad? För hälsan och miljöns skull kan det t ex betyda mycket att bara byta ut ett fåtal matprodukter till eko. Här har jag snattat en suverän lista direkt från Naturskyddsföreningens sajt:

1. Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

2. Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

3. Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

4. Kött

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

5. Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

KällaNaturskyddsföreningen

 

Elva punkter från näringsexperten Robert A. Rakowski

detox-robert-a-rakowski

För ett par veckor sedan var en av USA´s mest erkända näringsexperter här och höll utbildning, "Dr Bob". Coach Mike var så klart där och har i det här inlägget listat de 11 viktigaste punkterna! Vad sägs tex om att hjärnans inlärningsförmåga ökar med 20% efter intensiv träning eller att inomhusluft innehåller 2-5 gånger mer gifter än utomhusluft? 

 

Subscribe to Giftfritt