Hårfärg

Fullspäckad temadag med Marie Lodén på Eviderm

eviderm-temadag-marie-loden-kicki-norman-mitte-blomqvist

Fullt i salen när Marie Lodén ordnar en temadag för skönhetsindustrin. Kicki Norman från Daisy Beauty gav tips om hur en skönhetsbloggare funkar (tack för bildlån Kicki!).

Solskydd, nano, allergier, palmolja, kvacksalveri och vetenskaplig hudvård

Det var en minst sagt fullspeckat när Marie Lodén på Eviderm Institute i måndags anordnade en temadag för skönhetsindustrin. Många intressanta ämnen och spännande föredragshållare. Som vid tidigare utbildningsdagar hos Maire så presenterades en del kontroversiella och tankeväckande fakta. För den som är lika nördigt intresserad av hud och hudvård som jag kan jag verkligen tipsa om Eviderms utbildingsprogram. Kurserna är öppna för alla!

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-dan-larhammar-kvacksalveri-vetenskaplig-hudvard_

eviderm-temadag-dan-larhammar-dissar-nuskin

Nu Skins tvivelaktiga påståenden och marknadsföring. Nu Skin är företag som fått stor uppmärksamhet och vuxit snabbt. Enligt professor Dan Larhammar från Uppsala Universitet saknar de helt vetenskaplig grund för sina påståenden i marknadsföringen.

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

 

Ulf Åkerström (tidigare ACO) visade bland annat hur solkrämernas SPF-effekt vid verklig användning är mindre än en fjärdedel av vad som anges på flaskan. Läs gärna mer om detta förhåller sig i ett av mina tidigare inlägg under temat "Solskolan".

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

harfarg-allergier-fler-fargar-haret

Kerem Yazar, PhD vid Karolinska Institutet drog en hel del hårresande fakta från sin forskning om allergiframkallande ämnen i kosmetika. Allerier som ökar kraftigt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-temadag-palkarnsolja-palmolja-ulf-akerstrom 

eviderm-temadag-ulf-akerstrom-bra-saker-med-palmolja

eviderm-temadag-palmolja-fa-kosmetiska-produkter-certifierade

Ulf Åkerström talade även om den kontroversiella Palmoljan och hur krångligt det nuvarande certifieringssystemet är. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

 

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb-3-foredrag-2-6

 

/eviderm-torr-hud-av-fet-kram-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-eviderm-education-temadag-16-feb 

Marie Lodén delgav intressant fakta kring hur feta krämer och oljor (tex Locobase och Fenuril) kan öka hudens vätskeförlust och göra huden torrare. Krämer som innehåller karbamid (tex Membrame, Calmuril och Canoderm) förbättrar däremot hudbarriären och gör den mer motståndskraftig mot tensider. Inte bara vid torr hud, utan även på normal hud. 

–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------

eviderm-loden-aktiva--mjukgorande--tillverkare-nanopartiklar-temadag-16-feb

 

Marie visade även att naonpartiklar från zinkoxid och tintandioxid (vanliga UV-filter) inte kan penetrera hudbarriären. De är för stora helt enkelt.


–––––––––––––––––––––––––––-------------------------------------------------


eviderm-temadag-rapporterade-allvarliga-handelser-for-kosmetiska-produkter

Gunnar Wahlund, som är en "kvalitets- och regulatorykonsult" visade skrämmande fakta kring hur många allvarliga händelser för kosmetiska produkter som rapporterats till EU. Förmodlligen bara toppen av ett isberg då de flesta berörda myndigheter inom EU (Läkemedelsverket i Sverige) saknar resurser för tillsyn.


Ny fin fin färg hos Ecohair – certifierad grön salong

ecohair-ny-farg-ekologisk-frisersalong

Svårt att visa en färg med i-phone bild... Men det blev en fin, lite varm honungsaktig ton!

Uppljusning med lera och väte

Nu är det tredje gången jag går till Ecohair på Södra Agnegatan på Kungsholmen och jag är jättenöjd även denna gång. Tack Nina för fin klipp och färg! Eller snarare klipp och "uppljusning". En ekologisk hårblekning görs med enbart lera och väteperoxid, vilket ljusar upp håret ett par steg. Vilke färg du får beror på din naturliga hårfärg i grunden. Till skillnad från en kemisk hårfärgning (som kan innehålla en mängd olika kraftigt allergena och cancerogena ämnen) sägs både leran och vätperoxiden ha en "renande" effekt på hår och hårbotten. Vet inte hur det förhåller sig med den saken, men jag fick i alla fall ingen klåda eller sveda efter behandlingen. Något jag annars varit med om efter en traditionell hårfärgning. Vad den här uppljusningen exakt innehåller är en affärshemlighet som Ecohair sökt patent för. Så jag vet med andra ord egentligen inte alls hur dess INCI-lista ser ut. Hur som helst, det är fridfullt och skönt att sitta på Ecohair. Inga irriterande sprayer i luften eller andra stickande kemikalie-ångor. Ecohair är en certifierad Grön Salong.

ecohair-gron-salong-ekologisk-frisor-kungsholmen

 

 

Naturligt blond från Ecohair

eko-har-gron-salong

ecohair-harfarg

Tog med mig min alldeles nya och pyttelilla bäbis på den gröna salongen Ecohair på Kungsholmen. Kändes bra att slippa en massa spray i luften och att kunna färga håret med så snälla och miljövänliga hårfärger som det bara går. Slingor las av Fatma i den förhatliga mössan. För att undvika att färgen kom i kontakt med hårbotten eftersom jag ammar. Inget man gjort sedan tidigt 90-tal, men det blev faktiskt riktigt snyggt. Mer av en uppljusning än en bleknig och det ser väldigt naturligt ut. Ps. Alltid svårt att visa en exakt färg med en bild men det är guldigt blont och inte det minsta grönt, jag lovar.

För er som inte bor i stockholm, här hittar ni en lista över 50 ekofrisörer över hela Sverige

 

expressen varnar för hårfärg

Missade du artikeln om farliga skönhetsprodukter i söndagens expressen.se

expressen-farliga-skonhetsprodukter

Som vanligt är hårfärg värst. Särskilt mörkbruna och svarta nyanser. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så varnar Danska Miljöstyrelsen gravida kvinnor för att färga håret. Vill man veta mer om vad som gör hårfärg så farligt kan man läsa ett bra inlägg av Katarina Johansson på WWFs sajt Minplanet.se. Förutom en uppenbar risk för att utveckla allergi (som sedan blir livslång och dessutom kan innebära att man reagera på färger i kläder) så är vissa färgämnen cancerogena.

Värst för frisörer

Självklart är hårfärger värst för alla frisörer, som jobbar med färgerna dagligen. Det finns studier som visar på att frisörer har fem gånger så stor risk för att utveckla cancer i urinblåsan (kemikalierna går alltså in i huden och hamnar till slut efter en rundvandring i kroppen i toa-stolen), samt en ökad riskt för handeksem och astma. Dessutom har kvinnliga frisörer svårare att bli med barn och föder oftare lågviktiga barn.

Den som vägrar acceptera råttfärgat och gråa hår men ändå vill ha ett snällare, mer miljövänligt alternativ har idag inte jättemycket att välja på. Men det finns alternativ. En sk grön salong som jag själv testat och faktiskt blev rätt nöjd med är Ecohair på Kungsholmen. Annars kan man kolla följade lista över 50 ekofrisörer över hela Sverige på Minplanet.se 

ekologisk-frisor

Subscribe to Hårfärg