Hyperpigmentering

Bästa sättet att förebygga pigmentfläckar? Niacinamide + Glukosamin (N-acetyl-D)

n-acetyl-glukosamine-niacinamide

Kraftfull kombo som sägs kunna förebygga och behandla hyperpigmentering

Sommar sol och.. pigmentfläckar? När man väl fått dem kan de vara väldigt sega att få bort. Inom skönhetsindustrin har kampen mot hudens åldrande under senare år allt mer bytt fokus från rynkor till jämnare hudton. En frisk och fläckfri hudton med lyster uppfattas av de flesta som mer ungdomlig jämfört med den solskadade lätt gultonade huden med många fläckar. Stora forskningsresurser läggs därför så klart på att hitta de mest effektiva aktiva ingredienserna som både kan bleka och förhindra uppkomsten av hyperpigmentering. Procter & Gamble har satsat sina kort på en kombination av flera ingredienser, framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. Men kom ihåg, ingenting hjälper mot pigmentfläckar om man samtidigt inte använder hög solskyddsfaktor och skyddar sig mot solen!

P&G har tagit fram ett "Glykosamin-complex" (är det för övrigt inte tröttsamt med alla dessa "complex"?!) med de huvudsakliga komponenterna Niacinamide (2%) och Glycosamine, N-acetyl-D (4%). Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.

Glukosamin från svamp och skaldjur

Glukosamin är ett aminosocker och ett kroppseget ämne som är viktigt för bildandet av brosk och senor, men också för uppbyggnaden av hyaluronsyran i huden. Det är naturligt förekommande i en mängd växter och organismer (t ex svamp) och utvinns ofta utvinns ur skalet från skaldjur (inte farligt för skaldjursallergiker eftersom dessa reagerar på proteinet i skaldjursköttet). Glukosamin brukar ofta tas som kosttillskott för att lindra ledbesvär och sjukdomar som artros. I hudvård sägs glukosamin kunna
 • Förbättra hudtonen
 • Öka fukthalten
 • Stärka barriärfunktionen
 • behandla atopisk dermatit (eksem)
 
Niacinamide, eller vitamin B3 är en annan intressant ämne som jag skrivit mer om här
Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
 
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.
 
Källa:

 

Mad Hippie vitamin C serum – skyddar mot solskador och bleker pigmentfläckar

mad-hippie-vitamin-c-serum-ferulic-acid

Den magiska antioxidant-kombon: Vitamin C, E och Ferulic Acid

Tack vare Moa, som kommenterade mitt inlägg om Ferulinsyra så fick jag upp ögonen för Mad Hippie Vitamin C Serum. Det är ett serum som både ska skydda huden mot fria radikaler (bland annat från UV-ljus) och samtidigt bleka pigmentfläckar. Och enligt Mad Hippie själva ska serumet även tighta till huden göra den mer utjämnad. Kombinationen av Vitamin C, E och Ferulinsyra

 har i studier visat sig vara en effektiv mix av antioxidanter som stärker varandra och därmed kan skydda mot solen. En sak jag däremot inte kan svara på är om/hur Hyaluronsyran fungerar som fuktbindare i huden? Efter vad jag har förstått så har hyaluronsyra för stora molekyler för att kunna penetrera hudbarriären. Därmed inte sagt att den inte skulle kunna göra nytta! Den kan ju lägga sig som en skyddande film och hålla inne fukten i huden genom sk ocklusion. Man brukar enligt the 500 Dalton rule säga att endast molekyler med en vikt under 500 Dalton kan penetrera hudbarriären. Serumet kändes i alla fall behagligt och jag tyckte huden såg lite finare ut: jämnare hudton, blekta pigmentfläckar och tillfälligt lite uppstramad hud.

Hudtyp: Mogen/solskadad
Känsla: Lätt och geléartad
Effekt: Möjligen att huden blev lite tightare direkt efter applicering, men inget bestående. Däremot blektes mina pigmentfäckar lite och huden blev återfuktad.
Återfuktande: Ja, det känns så!
Hudvårdande: Vitamin C, Ferulic acid, Vitamin E, Kamomill Extrakt, Hyaluronsyra?
Tveksamheter? Innehåller grapefrukt extrakt och muskatellsalvia (clary sage) som kan vara irriterande.
Pris: 30 ml, $33.99 (ca 220 kr)
Inköpsställe: Mad Hippie
Bäst: Prisvärt serum med några väldokumenterat effektiva ingredienser
Sämst: Innehåller ett par potentiellt irriterande ämnen
Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Absolut!

Inci - Mad Hippie Vitamin C Serum 

Water Deionized, Vitamin C (Sodium Ascorbyl Phosphate), Alkyl Benzoate, Vegetable Glycerin, Water, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Clary Sage (Salvia Sclarea), Grapefruit (Citrus Grandis), Hyaluronic acid, Amorphophallus Konjac Root Powder, Aloe Barbadensis Leaf, Vitamin E (Tocotrienol), Ferulic acid, Chamomile Flower Extract (Recutita Matricaria), Sodium Phytate, Xanthum Gum, Hydroxyethylcellulose

 

Arbutin (Bearberry) bedöms som hälsofarligt av tyskt institut

bearberry-mjolon-arbutin

Arbutin kan ombildas till cancerogent Hydrokinon

Arbutin, ett ämne som bland annat förekommer i bladen på Mjölon (Bearberry) används i kosmetika för sina pigmentblekande egenskaper. Nyligen bedömdes Arbutin som möjligt hälsofarligt av ett tyskt statligt institut The Federal Institute for Risk Assessment (BfR). Bakgrunden till är att Arbutin kan ombildas till Hydrokinon i huden. Hydrokinon är en misstänkt cancerogen, förbjuden i kosmetika inom EU.

Eftersom Hydrokinon inte är tillåtet inom EU används ofta Arbutin som alternativ i pigementblekande serum och krämer. Även i naturkosmetiska produkter. T ex så står Arbutin listat som tredje ingrediens i Suki's Targeted Bio-Brightening Face Serum som jag testade mot Clinique's Even Better Clinical Dark Spot Corrector i höstas.

Källa:

 

Bild: Wikipedia Commons

"Thai boys don't like dark skin"

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone

Ljusare hy till vilket pris?

Medan vi svenskar älskar att ligga runt poolen och pressa gör thailändska kvinnor tvärtom. De som måste vistas ute i solen klär sig heltäckande och exponerar så lite hud som möjligt för den stekande solen. I asien anses det fortfarande finast att vara vit. Ett skönhetsideal med rötter i antika Japan och Kina, där endast de rikaste kunde undvika kroppsarbete och solbränd hud. Egentligen ett väldigt sunt skönhetsideal om man ser till hur skadlig solen är för huden. Men här handlar det inte om att skydda sig mot hudcancer utan om en sorglig och farlig önskan att bekämpa sitt eget pigment. Och som vanligt är det vi kvinnor som känner att vi inte duger som vi är. 

Asien är en gigantisk marknad för skönhetsbranschen och det finns följdaktligen enorma summor att tjäna på just "whitening"-produkter (så tacka dina asiatiska systrar nästa gång du köper ett serum mot pigmentfläckar). Kvinnan på bilden, Take Panya medverkade 2010 i ett avsnitt av Jessica Simpsons TV-serie "The Price of Beauty". Till höger efter en katastrofalt misslyckad hudblekning. Henns hy är för alltid förstörd och hon vågar sig knappt utanför dörren av skam.

Oreglerad kosmetikamarknad och plagiatkrämer med kvicksilver

I Thailand är kosmetika helt oreglerad och det är heller inte ovanligt med plagiat av kända varumärken. Förr var det traditionella blekningsmedlet kvicksilver. Något som fortfarande förekommer, framförallt de här plagiatkrämerna. 2002 uppdagades en stor kvicksilverskandal efter att hälsomyndigheterna i Hong Kong varnade allmänheten för två vanliga hudblekningsmedel som innehöll så mycket som 65000 gånger det tillåtna gränsvärdet av kvicksilver (kvicksilver är som de flesta vet otroligt giftigt även i mycket små doser). 

Hydroquinone är ett annat vanligt förekommande pigmentblekande ämne. Otillåtet inom Eu, men tillåtet i USA, Afrika och Asien. Vanligt eftersom det anses så effektivt, samtidigt som biverkningarna också anses vara många (och tillräckligt allvarliga för att ämnet inte ska vara godkänt inom EU). Förutom hudirritation och kraftiga allergiska reaktioner kan en långvarig användning av hydroquinone ge en blå-svart missfärgning av huden som kallas ochronosis. Något de mer mörkhyade har störst risk att drabbas av. Hydroquinone kan dessutom vara farligt för den som har en njur- eller leversjukdom.

 Källa:

 

NIacinamide – nya undermedlet mot rynkor, acne & hyperpigmentering

niacin-niacinamid-vitamin-b3-nikotinsyra

Vitamin B3, Niacin, Nikotinamid, Niacinamide... – mot rynkor, acne och hyperpigmentering

Skönhetsindustrin lanserar ständigt nya undermedel. Ett av de hetare just nu är Niacinamide (nikotinamid på svenska) eller Vitamin B3. Ett ämne som faktiskt verkar kunna leva upp till sin hype. Det finns en hel del studier som visar på att Niacinamide i hudvård kan ha verklig antiage och acne-reducerande effekt. Framförallt har det gett fina resultat mot hyperpigmentering.

Några av studierna är sponsrade av Procter & Gamble, redan förra våren deklarerade de att deras främsta strategi i antiagprodukter kommer vara Niacinamide och glycerin. Men det finns även en hel del oberoende forskning som stödjer användingen av vitamin B3 i hudvård. I kliniska försök har det visat sig att Niacinamide kan:

 • Minska inflammation i huden - förbättrar hudproblem som acne, rosacea
 • Förbättra barriärfunktionen - högre fukthalt i huden och bättre skydd mot irriterande ämnen 
 • Öka elasticiteten i dermis - reducerar fina linjer och rynkor
 • Utjämna hudton - minskar pigmentfläckar och acneärr
 • Förbättra hudton - rödflammighet, blemmor och gulaktig ton
 • Hämma melaninsyntes (bildandet av pigment, viktigt för att motverka hyperpigmentering)
 • Till viss del motverka skadlig effekt av oxidativ stress från t ex UV-ljus
 • Minska irritation och klåda
 • Minska oljighet 

Niacinamide är ett av de mer stabila vitaminerna som tål både värme och ljus. Det är ett är ett ämne med låg giftighet som de flesta tål, se t ex EWG Skindeeps rating:

niacinamide-niacin-vitamin-b3

Hur kan Vitamin B3 (Niacinamide) förbättra huden?

Vitamin B3 är ett vitamin som spelar en central roll i cellers metabolism och som är viktigt för bland annat matsmältningsapparaten, huden och nerverna. NADH och NADPH är namnen på två viktiga enzym inblandade i tillväxt och energiproduktionen i kroppens alla celler. Enzymer som även är nödvändiga för hudens alla funktioner: t ex för att bilda kollagen som behövs för att behålla hudens smidighet och att bilda de lipider som behövs för en sund barrikärfunktion. Både NADH och NADPH minskar i mängd med åldern. Genom att tillföra huden vitamin B3 utifrån verkar minskningen av de här enzymerna däremot ske långsammare.  

Niacinamide mot acne

Som exempel på hur effektivt Niacinamide är för att behandla acne kan sägas att det finns ett amerikanskt läkemedel i tablettform mot acne som heter Nicomide. Det har 750 mg Niacinamide som aktiv ingrediens. Men Niacinamid används även som läkemedel i krämer och gel. En 4-5% gel har t ex i tester visat sig lika effektiv som en antibiotika-kräm (1% clindamycin, 8-veckors dubbelblind studie gjord av New York University College of Medicineis).

Niacinamide mot rosacea

Det finns flera studier som visar att Niacinamide kan ha effekt mot den kroniska hudsjukdomen rosacea. Läs mer här.

Niacinamide och Glukosamin, kraftfull kombo mot hyperpigmentering

I jakten på den optimala behandlingen av hyperpigmentering satsar Procter & Gamble sina kort på en kombination av framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. I P&G "Glykosamin-complex"  är Niacinamide tillsatt i en koncentration av 2% och Glycosamine, NAG i 4%. Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.
 
Läs mer om Glukosamin här. Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.

 

Niacinamide eller Niacin? 

Niacinamide (nikotinamid) är ett derivat av vitamin B3 (Niacin). Det kan ombildas ur Niacin i huden. Både Niacin och Niacinamide har ungefär samma effekt så därför klumpas de lite slarvigt ihop och blir till synonymer för varandra. Niacin som tillskott kan sänka ett högt kolesterol och samtidigt i högre doser orsaka en"Niacin flush" (som en allergisk reaktion med kliande nässelutslag över hela huden), inget av detta kan däremot Niacinamide göra. I för höga doser kan Niacin ge leverskador. Historiskt har det föremkommit fem globala (pandemiska) bristsjukdomar. Bristen på Niacin/vitamin B3 var en av dom:

 • niacinbrist (pellagra)
 • C-vitaminbrist (skörbjugg)
 • tiaminbrist (beriberi)
 • D-vitaminbrist (rakitis)
 • A-vitaminbrist.
Den som lider av Parkinsons ska inte använda Niacinamid ens i hudvård.

Niacin/vitamin B3 i kosten

Kroppen kan själv bilda Niacin från aminosyran tryptofan som finns i proteiner i kosten. Ett av de främsta källorna till Niacin är bryggerijäst. Andra bra källor är solroskärnor och vitt kött som kyckling och kalkon. Fisk, t ex lax, tonfisk och hällefundra, grönsaker som linser, böner och jordnötter och svamp som t ex champinjoner och shiitake.

Hudvårdsprodukter med Niacinamide

Här kommer några exempel: Oskia Bedtime Beuty Boost och Oskia Oskia Eye WonderStem Organics Exquisite Face FluidStem Organics Fresh Start Serum och Stem Organics Hydrating Face Fluid. Eller så kan du spetsa din egen fuktkräm med niacinamide, här kan du läsa om hur man gör. Niacinamide kan du köpa i ren form från Bulkactives.com

Källa:

 

Skadligt att bleka pigmentfläckarna?

hyperpigmentering-brost-decoltage-solar-lentigo

Envisa fläckar som kanske finns där av en anledning?

Drömmer man som jag om en porslinshy är pigmentfläckar det sista man vill ha. Och har man väl fått dom ska dom bara bort. Men tänk om de fyller en funktion? Tänk om dom t.o.m. kan vara skadligt att ta bort?

Nätet översvämmas av olika tips och sätt att bleka pigmentfläckar, det går också att hitta rätt mycket skrivet om vad hyperpigmentering är, vilka olika typer som finns och varför de uppkommit. Desto svårare är det att hitta artiklar som förklarar vad som faktiskt händer nere i huden, vilka de bakomliggande mekanismerna är och på vilket sätt huden exakt har skadats.

melanin-hyperpigmentering.jpg

Vad är hyperpigmentering?

Vårt pigment melanin bildas längst ner i överhuden av särskilda celler, melanocyter. Det är en reaktion på och ett försvar mot skadlig UV-strålning som annars kan skada vårt DNA och orsaka cancer. Bortsett från fräknar (lentigo simplex) som är är genetiskt, så orsakas hypergpigmentering oftast av en överdriven solexponering (solar lentigo). Men melaninproduktionen kan också ha triggats av en hormonell obalans (melasma), inflammationer – t ex acne, psoriasis eller eksem (PIH, postinflammatory hyperpigmentation) och vissa sjukdomar.

Därför kommer pigmentfläckarna tillbaka

Solar lentigo är en solskada och ett direkt resultat av att huden utsatts för en alltför stor samlad UV-strålning. Vid ett givet tillfälle får alltså melanocyterna nog och börjar överproducera melanin (i sällsynta fall har det istället bildats fler melanocyter), något de sedan fortsätter med. Det har alltså skett en permanent skada i dom här pigmentbildande cellerna, eller snarare en mutation. Ungefär som ett ärr. Därför kommer pigmentfläckarna alltid tillbaka när man solar igen, även om man lyckas bleka dom under vintern.

Melanin ett skydd mot DNA-skada

Oavett om man tycker dom är fula eller inte, så kanske pigmentfläckarna fyller en funktion? Melanocyten fungerar som ett paraply och tömmer sitt inneåll i omkringliggande celler. Tänk om det är så att den här överproduktionen har kommit till för att skydda andra celler som annars ligger i riskzonen för att mutera till cancerceller? Och vad händer i så fall då när vi bleker bort det här skyddet? Bara en reflektion och inget jag har något belägg för. Fåfäng som jag är kommer jag nog fortsätta behandla mina pigmentfläckar, men om möjligt bli ännu mer försiktig med solen framöver. 

Pigmentfläckar fokus för skönhetsindustrin

I takt med att det blir allt vanligare att behandla rynkor med botox och fillers så har skönhetsindustrin börjat flytta sitt fokus till att behandla ojämn pigmentering. Det är ju också ett av hudens första ålderstecken och ungdomlighet något vi ständigt jagar när det gäller huden. Principen för att behandla pigmentfläckar med krämer (icke invasivt) är dels att exfoliera bort själva fläcken och stimulera en nybildning av icke pigmenterad hud (problemet är bara att man samtidigt ökar hudens ljuskänslighet och risken för ny hyperpigmentering) och dels att försöka hämma ytterligare melaninproduktion.

Melanin, så funkar vårt pigment

melanin-hyperpigmentering.jpg

Efter mitt test av olika pigmentblekande serum, ville jag lära mig mer om hur vårt pigment egentligen fungerar. 

Brunt eller rött? Två olika former av melanin avgör din hudfärg

Melanocyter är celler som tillverkar vårt pigment: melanin och de finns längst ner i överhuden (epidermis). Melanocyten tillverkar ett särskilt enzym (tyrosinas) som i sin tur sätter igång en rad kemiska processer för att kunna omvandla aminosyran tyrosin till melanin. Vi människor har två olika typer av melanin: Eumelanin (svart och brunt) och pheomelanin (rött och gult). Melanin finns i nästan alla organismer (förutom spindlar som är en av de få grupper av djur som inte tillverkar melanin) och den vanligaste formen av melanin i naturen är eumelanin. Själva tillverkningen sker innuti "påsliknande" rum som kallas melanosomer och när melaninet är färdigt skeppas det iväg och "injeceras" i de omgivande keratinocyterna. Keratinocyterna bildas också längst ner i överhudens tillväxtlager och är de hudceller som utgör de tegelstensliknande byggstenarna i vårt översta hudlager. Till en början, när kerationcyterna fylls med melanin är de levande, men på sin vandring upp mot hudytan förhornas de och dör. De har då omvandlats till stöttåliga platta lager, omgivna av ett slags murbruk av olika fettämnen och utgör vår hudbarriär. Hur mycket och vilken form av melanin som skeppas iväg avgör din hud-, hår- och ögonfärg.

Melanin, ett paraplyliknande skydd mot skadliga UV-strålar

Nästa gång du ligger och gassar i solvärmen kan du tänka på hur melanocyterna ständigt står redo för att hårdjobba med att skydda ditt DNA. UV-strålning är nämligen den främsta triggern som sätter igång melaninproduktionen (kan också startas av hormonella obalanser och vissa sjukdommar) och en solbränna är alltså ett av kroppens försvar och reaktion på den DNA-skada som UV-strålningens fria radikaler redan orsakat. Melanocyten har tentakel-liknande utskott (dendriter), som tillsammans täcker ungefär 36 kerationcyter och på så sätt bildar ett slags skyddande paraply.

Effektiv omvandling av UV-strålning till värme

Melanin skyddar vårt DNA genom att omvandla UV-strålningen till värme. På samma sätt fungerar absorberande (kemikaliska) UV-filter. Fast melanin som UV-absorberande ämne är så otroligt mycket mer effektivt. Hela 99,9% av är UV-ljuset omvandlas jämfört med mellan 10 och 80% hos kemiska UV-filter, men så har ju också moder natur haft ett antal miljoner år på sig att utveckla det här finurliga skyddet. Detta till trots räcker det ändå inte långt, eftersom solens UV-strålning är så stark. Den mörkaste hud motsvarar inte mer än ungefär 13 i SPF och solbrännan som tog dig en sommar att jobba upp motsvarar inte mer än SPF 2 (läs mer här).

melanin-uv-absorberande-amne-photoprotectant

Källa:
http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/albinism1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin
http://en.wikipedia.org/wiki/Photoprotection

Bild:
How stuff works
Wikipedia 

 

Bästa behandlingen mot pigmentfläckar? Suki Eller Clinique?

hyperpigmentering-pigmantflackar-clinique-suki

Naturkosmetiskt serum lika effektivt som konventionellt!

I fyra veckor har jag behandlat halva ansiktet med två olika blekande serum mot pigmentfläckar. På höger sida: Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector och på vänster: Suki Targeted Bio-Brightening Face SerumJag har gjort före- och eftermätningar med hjälp av Akademiklinikens Visia-kamera (läs gärna mer om testet och produkterna här). Och resultatet? Glädjande nog har båda behandlingarna gett synlig effekt! Suki betydligt bättre på de synliga fläckarna, medan Clinique verkar har gett en större effekt på djupet. Bägge serumen har en av de aktiva ingredeinserna gemensam: Salicylsyra.

Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum:
mindre synliga fläckar och mindre porer 

hyperpigmentering-visia-vanster

Fläckar: 230% förbättring! 
Porer: 81% förbättring
UV-fläckar: 25% förbättring
Rött område: 11% förbättring
Hudstruktur: 5% förbättring
Rynkor: oförändrat
Porfyriner (renhet): 30% försämring

"Fläckar" innebär totala mängden fläckar, medan "UV-fläckar" även är solskador som ligger under hudytan. Allt inom det blå området är "normalt" för min ålder (42år), strecket är det absoluta snittet, så allt ovanför är bra och allt under är sämre.

På pappret, en otrolig minskning av de synliga fläckarna med detta serum. För mitt öga är skillnaderna mellan de olika ansiktshalvorna dock inte dirket synlig, mer än att jag ser att det blivit bättre på bägge sidor. 

Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector:
mindre uv-fläckar på djupet och mindre rynkor

hyperpigmentering-visia-hoger 

UV-fläckar: 55% förbättring
Fläckar: 24% förbättring (blåmärket?)
Rynkor: 24% förbättring
Porfyriner (renhet):
 19% förbättring
Porer: 6% förbättring
Rött område: oförändrat
Hudstruktur: oförändrat

Kommentar: I mätområdet på högersidan efter behandlingsperioden ligger ett blåmärke (från en behandling med estetisk akupunktur) vilket kan ha gett ett skevt resultat vad gäller de synliga fläckarna. Utan blåmärket kanske Clinique´s serum hade fått ett ännu bättre resultat?

Om testet

Det här är inte är något vetenskapligt test. Skillanderna kan till viss del bero på skillnaden i mätning från en gång till annan. Dessutom bleks pigmentfläckarna av sig själv under en månad utan sol. Men enligt Ulrikas (hudterapeuten på Akademikliniken som gjorde mätningarna) erfarenhet så har bägge dessa två serum gett en större effekt än vad man kunde förvänta sig utan behandling.

Serumet från Suki har jag fått i spons av Jenny på Swedish Beauty Factory, medan jag själv köpt serumet från Clinique. Jag har betalat fullt pris för hudanalyserna på Akademikliniken (300:-/gång).

Vad är mest effektivt mot pigmentfläckar, traditionell eller ekologisk hudvård?

/sites/depigmentflackar-clinique-even-better-clinical-dark-spot-corrector-suki-targeted-bio-brightening-face-serum

NU ÄR TESTET KLART, LÄS OM RESULTATET HÄR!

Beautybattle: Clinique vs Suki

Många har fördomar om att ekologisk hudvård inte är lika effektiv som konventionell. Jag är själv rätt nyfiken på om det kan vara någon skillnad och i så fall vilken är bäst..? Därför har jag bestämt mig för att testa två olika serum mot mina pigmentfläckar. En på vardera ansiktshalva under fyra veckor. Clinique på höger och Suki på vänster. Och varför just dessa två? Clinique är ett märke som många känner till och som är hyggligt lätttillgängligt. Deras even better clinical dark spot corrector är både omnämnd lite varstans och på kampanj just nu. Om Sukis serum har jag hört att det helt enkelt är bland det bästa av de naturkosmetiska behandlande serumen man kan hitta. På dagtid kommer jag att använda en mycket hög solskyddsfaktor. Nu kör vi!

Så här går testet till:

I förra veckan var jag på Akademikliniken och gjorde en Visia-hudanalys. Genom den fick jag bland annat ett mått på mina pigmentfläckar och UV-skador. Under fyra veckor ska jag nu alltså behandla mitt ansikte med de här två olika serumen. Clinique på höger ansiktshalva och Suki på vänster. Om en månad går jag tillbaka till Akademikliniken och tar nya bilder och får en ny analys.  Vill betona att det inte alls är något vetenskapligt test, jag vet inte alls hur pålitlig den här Visia-apparaten är. Men den i kombination med en slags självskattning borde det väl kunna säga någonting tycker man.

/sites/defaulbehandling-hyperpigmentering-solskadad-hud-test-beautycomesclean

Närmare titt på: Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector

Pris, ca 550 kr för 30 ml.
(Ska räcka till fyra veckors behandling.)

Idag hämtar många hudvårdsmärken sina aktiva substanser från naturen. Så även Clinique när det gäller det här serumet. Och som så många stora beauty-brands har de paketerat sina substanser i ett "komplex" (CL 302-Complex) och sökt patent för det. Så här skriver de själva: "kliniska tester har visat att huden får en upp till 53% jämnare hudton efter 12 veckors användning av Even Better Clinical Dark Spot Corrector." Och menar vidare att deras främsta aktiva ingredienser är:

 • Dianella ensifolia – ett växtextrakt från sydostasien. Minskar och motverkar ojämnt pigmenterad hud. Skyddar också huden mot fria radikaler.
 • Ascorbyl glucoside, c-vitamin som minskar synligheten av pigmentfläckar.
 • Avancerat jästextrakt, löser upp stora gruppen av pigment på hudytan och fördelar dem till mikroskopiska partiklar.
 • Glucosamin tillsammans med salicylsyra exfolierar, stimulerar cellförnyelsen och avlägsnar pigmenterade ytliga hudcelle

INCI - Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector

Water, Dimethicone, Isododecane, Cyclopentasiloxane, Polysilicone-11, Butylene Glycol, Ascorbyl Glucoside, Peg-10 Dimethicone, Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Extract, Hordeum Vulgare (Barley) Extract, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Extract, Betula Alba (Birch) Bark Extract, Cucumis Sativusn (Cucumber) Fruit Extract, Dimethoxytolyl Propylresorcinol, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Morus Bombycis (Mulberry) Root Extract, Trametes Versicolor Extract, Saccharomyces Lysate Extract, Yeast Extract, Peg-6, Tromethamine, Salicylic Acid, Polysorbate 20, Cholesterol, Isohexadecane, Propylene Glycol Dicaprate, Helaianthus Annuus (Sunflower) Seedcake, Caffeine, Tocopheryl Acetate, Acetyl Glucosamine, Simethicone, Glycyrrhetinic Acid, Polysorbate 80, Sodium Hyaluronate, Di-C12-18 Alkyl Dimonium Chloride, Sodium Rna, Squalane, Sodium Sulfite, Sodium Metabisulfite, Caprylyl Glycol, Hexylene Glycol, Ammonium Acryloyldimethyltaurate Vp/Copolymer, Acrylamide/Sodium Acryloyldimethyltaurate Copolymer, Disodium Edta, Phenoxyethanol, Yellow 6, Yellow 5.

Närmare titt på Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum:

Pris: 699 kr för 15 ml på Swedish Beauty Factory
Med Sukis egna ord:
WHAT? – This highly concentrated, oil-free serum is designed to brighten & diminish the appearance of hyper-pigmentation, scars & spots for a more overall radiant, even complexion.
WHO? – ideal for combination to dry & mature, rosacea, reactive skins & scars
KEY COSMECEUTICALS – bio-natural arbutin, songyi mushroom & licorice root extract
SOLVES – reduces unwanted discolorations, evens skin tone, helps to inhibit melanin production & correct hyper-pigmentation, soothes irritated skin

INCI – Suki Targeted Bio-Brightening Face Serum

water (aqua), alcohol, arbutin (bearberry), ascorbyl (vitamin c) glucoside, salix alba (willow) bark extract, tricholoma (pine mushroom) matsutake, xanthan gum, glycyrrhiza glabra root (licorice) extract, citrus medica limonum (lemon) peel powder, lavendula angustifolia (lavender) extract, calendula officinalis (calendula) flower extract, chamomilla recutita (matricaria) flower extract, rosa canina fruit extract, glycerin (vegetable)

Tusen tack Jenny på Swedish Beauty Factory som sponsrat mig med Suki-serumet till detta test!

Någon som är sugen på att betta? Vad tror ni, vilken är mest effektiv?

Hyperpigmentering och solskadad hud – så här ser det ut:

solskadad-hud-hyperpigmentering-visia-hudanalys

Med facit i hand, jag slarvade kanske lite med solskyddet i somras?

Jag tycker att mina pigmentfläckar bara blir fler och fler, även fast jag undviker solen så mycket att min sambo kallar mig vampyr. Eftersom jag vill veta hur min hud egentligen mår åkte jag till Akademiklinikens stora skönhetstempel i Storängsbotten och gjorde en sk Visia-analys. Det var genom Hannah på Naturligt Snygg som jag fick upp ögonen för den här hudanalysen. Med ansiktet i en särskild rymdfartsliknande mockapär tas en serie bilder som sedan analyseras i ett program. Vet inte hur vetenskapligt det hela är egentligen, men man får fram ett mått på UV-skador, pigmentfläckar, rynkor, porer och porfyriner (något i stil med hur väl rengjord huden är).

visia-apparat

pigmentflackar-visia-hudanalys

Skillnaden mellan UV-fläckar och bruna fläckar är att UV-fläckarna inte automatiskt syns. Det är alltså mer ett tecken på hur skadad huden är under ytan. Något som kan resultera i nya fläckar i framtiden. Eller ännu värre, en skada på DNA eller i värsta fall hudcancer...?

/sites/default/files/ivisia-hudanalys-solskadad-hud-hyperpigmentering-diagram

Allt inom det blå fältet på diagrammet är "normalt" för min ålder (42 år). Jag fick med beröm godkänt vad gäller rynkor, porer, struktur och rengöring (yes!), men har tyvärr lite mer fläckar och UV-skador än genomsnittet. Även fast jag de senaste 10 åren knappt alls solat ansiktet så räcker tydligen inte det, jag måste alltså skydda mig ännu mer mot solen!

Nästa steg blir att se om alla fula pigmentfläckar går att bleka på ett säkert och effektivt sätt. Stay tuned..

Subscribe to Hyperpigmentering